Виховний захід ’’МОВА ЄДНАЄ ВСІХ’’

Про матеріал
виховний захід на тему ’’МОВА ЄДНАЄ ВСІХ’’ до дня Рідної мови, для учнів 10-11 класів або студентів 1-2 курсів.
Перегляд файлу

        ВИХОВНИЙ ЗАХІД НА ТЕМУ: ’’МОВА ЄДНАЄ ВСІХ’’,  

        ПРИУРОЧЕНИЙ МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ РІДНОЇ МОВИ.

  Викладач. Мова  є однією із найважливіших цеглинок у фундаменті кожної нації. Саме у ній відображено і зафіксовано найглибші витоки свідомості народу та його ментальність, закодовано народну мудрість і споконвічні знання.

 Мова – це генератор і найвища форма патріотизму, Божий дар і ключ до вивчення культури, історії, традиції, творець культури. Вона репрезентує народ у світі, є ореолом нації й етнічним кордоном.

’’Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію’’  ­--говорила Леся Українка. Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація. Недаремно кажуть, що мова – ключ до Вічності, пароль до дверей Всесвіту.

    Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.

Навіть при тому, що глибоко проникнути у  культуру іншої мови дуже важко, знання мов розширює наш кругозір і відкриває перед нами багатообразний світ. Знайомство з носіями інших мов дає можливість дізнатися про наші відмінності, здатне розсіяти страхи перед світом і зробити мислення вільнішим.

 Рідна мова – це мова , якою людина плаче. Рідною прийнято вважати мову пращурів, яка пов’язує людину з її народом, із попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

Могутність мови – це духовна могутність народу. Він дає мові силу, красу та сам у піснях творить зразки неперевершеної поезії, а його генії  й таланти високо підносять авторитет рідного слова. Його корені проросли із найдавніших діалектів праслов’янських племен, рясними пагонами розвилися за часів Давньоруської держави. Стихію повноводної ріки не можна спинити. Українська мова вирувала у великих поворотах історії, вона відбила в собі грандіозні соціальні зрушення, збагатилася численною лексикою й зворотами, стала довершеним інструментом і поетичної, й філософської, і наукової, й інженерно - технічної сучасної думки. Геніальний письменник Микола Чернишевський писав про долю української мови :“ Не якихось там 200 або 300 років, а бо - зна скільки віків говоритимуть рідною мовою люди, що живуть на Дніпрі і далі на Захід“.

1ведучий. Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен, в першу чергу, створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.

 

2 ведучий. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості!

 

Вірш „Є у мене мова“

Є у мене мова різнокольорова,

На її палітрі українське слово.

Слово, що віками прадіди плекали,

І мені у спадок на вуста поклали.

 Є багато різних мов на білім світі,

Всі вони хороші, всі комусь, як діти.

І не гріх, не сором вивчити чужинську,

Гріх, коли забудеш рідну, українську.

 

3 ведучий. 21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято унікальне. Винятковість його в тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об’єднала спільна історична доля в єдиний моноліт – народ.

4 ведучий. Мовна різноманітність – це унікальна річ. Люди говорять різними мовами, їх нараховується приблизно 6 тисяч. Але святкуємо ми його з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року у Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту, спричинену урядовою забороною на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у країні став Днем полеглих за рідну мову.

1 ведучий. Минуло багато років. У жовтні 1999 року, на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у пам’ять про цю подію було запроваджено Міжнародний день рідної мови, який відзначають у різних країнах щорічно цього дня. А з 2002 року це свято з’явилося і в Україні. Право на рідну мову – одне з головних прав людини, тому розмаїття мов на земній кулі потребує уваги і захисту.

2 ведучий. Найбільше і найдорожче добро  в кожного народу – це його мова. І коли, як не сьогодні, нам сказати: „Хай живе рідна мова“. І чуємо, як англійською, італійською, польською нас підтримують люди, які теж не дозволяють знецінитися, зникнути мові.

 

                (Відео про іноземців і українську мову)

 

3 ведучий. Мова – це той інструмент, який єднає націю до єдиного цілого. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.

4ведучий. Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій він народився і живе. Немає в жодній мові нерідних слів. Батьківська хата, материнська мова, рідна земля – це словосполучення, що несуть у собі величезний почуттєвий заряд. І нехай кожна доба, кожний народ наділяє образ своєї Вітчизни індивідуальними ознаками-атрибутами, мотив рідного слова в тому магнітному полі присутній постійно.

 

                ( Відеопрезентація до Дня мови)

 

2 ведучий. Нам пощастило, що ми живемо в такій чудовій країні, на такій прекрасній землі! Ми спілкуємося дивовижною мовою – українською! Мов у світі -  безліч, але не всім мовам судилося посісти почесне місце у світі. Адже для виживання мови необхідно, щоб нею говорило щонайменше 100 000 осіб.

У всі часи мови зароджувалися, існували, потім вимирали, іноді навіть не залишивши сліду. Але ніколи раніше вони не зникали настільки швидко.

 

3 ведучий. З виникненням нових технологій національним меншинам стало ще важче домогтися визнання їхніх мов. Мова, не представлена в Інтернеті, більше не існує для сучасного світу. Отже, 81% сторінок в Інтернеті опубліковано англійською. Далі з великим відставанням ідуть німецька і японська мови - кожна по 2%, потім французька, іспанська і скандинавські мови, кожна по 1%. Решта всіх мов, разом узяті, навряд чи становлять 8% веб - сторінок.

 

2 ведучий. У нашому коледжі, так як і в багатьох інших, ми вивчаємо англійську та німецьку мови. Ми цілком усвідомлюємо, що знання іноземних мов завжди було ознакою високої культури, освіченості. Не випадково кажуть: „Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина“.

 

1 ведучий. Англійською мовою це прислів’я звучить так: “So many languages you know, so many times you are a man”.

 

2 ведучий. Німецькою це звучить так: „Wieviel Sprachen du kennst,so  vielmal bist du ein Mensh“

 

1 ведучий. Українська мова – це серце нашої нації, а нація – це особистість, вона має обличчя, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле, теперішнє і майбутнє. Мова – це невичерпна духовна скарбниця, у яку народ безперервно вносить свій досвід, розум і почуття. Мова- це канва, на якій людина вишиває узори свого життя.

 

2 ведучий. Із сивої глибини віків бере початок наша мова. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Багато, дуже багато жорстоких літ пережила наша рідна, невмируща мова, мужньо витерпівши всі натиски ворогів. Українська мова – це мова української нації. У ній тисячолітня історія нашого народу – історія тяжка, кривава, із злетами і падіннями, осяяна духом свободи та незалежності Української держави, бо український народ віками змушений був зі зброєю в руках оборонятися і відстоювати своє право на вільне життя, право на рідну землю, на рідну мову.

 

               Вірш „Наша мова краща від усіх“.

 

                  Наша мова краща від усіх,

                  Бо вона жива і соковита.

                  То про неї забувати гріх,

                  Треба, щоб була воно скрізь вжита.

                  Рідна мова – це наш захисник,

                  Те, що робить нас єдиним цілим.

                  Нас оберігає, бо жива

                  І чим більше нею розмовляти,

                  Тим чистіші будуть в нас слова,

                  Тим сильніше буде скрізь звучати.

 

3 ведучий. Ознаки української мови фіксуються у пам`ятках, починаючи з найдавніших джерел, датованих 11 століттям.

Сучасна українська літературна мова пов`язана з конкретною датою – виданням „ Енеїди’’ І. П. Котляревського у 1798 році. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою рідною мовою.

Ще одну дату – 1840 рік, коли вперше було видано „ Кобзар’’ Тараса Григоровича Шевченка, можна назвати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на шлях розвитку і нормативної стабілізації.

 

2 ведучий. Подаємо перелік деяких історичних подій і назв документів, які безпосередньо формували нинішню ситуацію з мовою та були спрямовані на знищення української мови, культури та нації.

 

Відео „ Скорботні  роки української мови’’.

 

Отже, не дивлячись на всі перешкоди, українська мова живе, розвивається та вдосконалюється.

 

1 ведучий. Світ захоплюється українською мовою, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі. У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською, як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.

 

 

 Відео „Цікаві факти про українську мову“.

 

2 ведучий. Вишукана у розмові інтелектуалів, строга і регламентована у діловодстві, легка і гнучка у бесіді друзів, образно багата, лексично наповнена в літературних творах. Такою постає українська мова перед нами сьогодні.

 

3 ведучий. Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією й відточена творчістю найталановитіших письменників.

 

4ведучий. Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

 

1 ведучий. Українські письменники настільки люблять нашу рідну мову, що присвятили їй безліч віршів :

                                                       Вірш „Клятва“.

Мова кожного народу

Неповторна і – своя;

В ній гримлять громи в негоду,

В тиші – трелі солов’я.

На своїй природній мові

І потоки гомонять

Зелен - клени у діброві

По-кленовому шумлять.

Солов’їну, барвінкову,

Колосисту – на віки –

Українську рідну мову

В дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати

Буду всюди й повсякчас, -

Бо ж єдина – так, як мати –

Мова в кожного із нас!        

Вірш „Що значить для людини рідна мова?“.

Що значить для людини рідна мова?

Це квітка з надр священної землі,

Це найніжніша пісня колискова,

Яку так люблять діточки малі.

Як можна не любити свою мову?!

Не кане із роками в небуття

Те найдорожче в світі перше слово,

З яким пройдеш ти крізь усе життя.

І як одна в людини Батьківщина,

Де родове зернятко проросло,

Так рідна мова лиш одна – єдина,

Хоч скільки б мов у світі не було.                                

Ведучий: Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.

  Вірш “ Мені в дитинстві говорила мама“

 Мені в дитинстві говорила мама:

„ Що би не сталось, де б не була ти,

Я хочу, люба доню, аби знала,

Що рідне слово треба берегти.

 

І як би нашу мову не ганьбили,

Який не підписали би наказ,

Нехай тобі, дитино, стане сили,

Щоб нею розмовляти повсякчас.

 

Якщо є мова – значить є держава

І наш народ ще квітне і живе,

Я хочу, рідна, аби ти плекала

Її, як мама немовля своє.

 

Щоб ти любила і гордилась нею,

Як щедре поле ланом золотим,

Безкрає небо першою зорею

І тепле літо променем ясним.

 

Бо наша мова чиста і крилата,

Красива, милозвучна, гомінка,

Бо наша мова, ніжна і багата,

Барвиста, мелодійна і дзвінка.

 

Вона, як легіт літньої діброви,

Як звук струни і як дитячий сміх.

Прошу, не зрадь своєї мови, доню,

Бо це тяжкий і непрощенний гріх “.

 

Вірш ’’ Мово моя, ти для мене криниця’’.

Мово моя, ти для мене криниця,

Я навіки з тобою, допоки я є.

П’ю з твого джерела і не можу напиться,

Ти для мене любов і натхнення моє.

Ти і казка, і пісня чудова лірична,

Ти і дума, і правда , і мрія людська.

Неповторна і щира, ласкава й музична,

Українському серденьку завжди близька.

Ніби мати, така дорога і єдина.

Ніби Всесвіт – велика й велична для нас.

Ми з тобою  - народ і велика родина!

І тебе берегти саме час, саме час!

2-й ведучий. Саме ми заради прийдешніх поколінь повинні зберегти і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Тож як писав Максим Рильський : „… Як парость виноградної лози, плекаймо мову…“. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє України! Вивчайте англійську мову, адже в сучасному світі знання цієї мови дуже необхідне для освіченої людини.

3-й ведучий. Мова наша поетична і ніжна, в ній невичерпна криниця багатства. Скільки б не звертався до неї, а кожного разу відкриваєш щось нове. Про красу різних мов захоплено відгукуються іноземці,  а для нас українців, наша мова найкраща.

4-й ведучий. До вашої уваги розповідь про подію, яка відбулась у 1916 році (інсценівка ).

( Звук потягу)

Автор. Було це давно, ще за старої Австрії, в далекому 1916 році. У купе першого класу швидкого потягу Львів – Відень їхали англієць, німець, італієць та відомий львівський юрист Богдан Костів. Розмови велись навколо різних тем. Нарешті заговорили про мови – чия краща, чия багатша і котрій з них належить світове майбутнє. Звісно, кожен почав вихваляти свою мову. Першим заговорив англієць:

Англієць : Англія – це країна великих завойовників і мореходів, які славу англійської мови рознесли по всьому світі. Англійська мова – це мова Шекспіра, Байрона. Діккенса та інших великих літераторів та вчених. Отже, англійська мова має світове значення.

Німець : Ні в якім разі. Німецька мова – це мова двох великих імперій Великонімеччини і Австрії, які займають пів Європи. Це мова філософії, техніки, армії, медицини, мова Шіллера, Канта, Вегнера, Гейне. І тому безперечно, німецька мова має світове значення.

Італієць : Панове, ви обидва неправі. Італійська мова – це мова сонячної Італії, мова музики і кохання, а про кохання мріє кожен. Мелодійною італійською мовою написані кращі твори епохи Відродження, твори Данте, Бокаччо, Петрарки, ліберто знаменитих опер Верді, Пуччіні, Россіні та інших великих італійців. Тому італійській мові належить бути провідною у світі.

Українець : Я не вірю в світову мову. Хто домагався цього, потім буде гірко розчарований. Йдеться про те, яке місце відводиться моїй українській мові поміж ваших народів. Я також міг би сказати, що моя рідна мова – це мова незрівнянного сміхотворця Котляревського, мова геніального поета Тараса Шевченка. До пророчих звучань Шевченкової поезії досі ніхто у світі не піднявся. Це лірична мова кращої з кращих поетес світу – Лесі Українки, мова нашого філософа мислителя Івана Франка, який вільно володів 14-ма  мовами.

На нашій мові звучить понад 300 тисяч народних пісень, тобто більше, як у вас всіх разом узятих… Ви ж, по суті, нічого не сказали про багатство й можливості ваших мов. Чи могли би ви, скажіть, на своїх мовах написати оповідання, в якому б усі слова починалися з однакової букви?

Всі : Ні, ні. Ні! Це неможливо, - відповіли англієць, німець, італієць.

Українець : Ось на ваших мовах це неможливо, а нашою це зовсім просто.

  • Назвіть будь-яку літеру,-  звернувся до німця.

Німець: Хай буде літера С , - сказав той.

Українець : Добре. Оповідання буде називатись ’’Самотній сад ’’.

 Сипле, сипле сад самотній

Сірий смуток, срібний сніг,

Сумно стогне сонний струмінь

Серце слуха скорбний сміх.

Серед саду страх сіріє.

Сад солодкий спокій снить.

Сонно сипляться сніжинки.

 Струмінь стомлено сичить.

 Стихли струни, стихли співи,

Срібні співи серенад,

Срібно стеляться сніжинки –

 Спить самотній сад.

-Геніально! Незрівнянно! – вигукнули англієць та італієць.

Автор.

Після таких доказів уже ніхто не сумнівався, що українська мова – найбагатша, наймилозвучніша.

Викладач. Отже, ми з’ясували, що завдяки ЮНЕСКО відзначають Міжнародний День Рідної мови, і тим самим підтримується  багатомовність  і наголошується про те, як важливо берегти , плекати та розвивати рідну мову кожної народності . Спеціалісти ЮНЕСКО  щодня пам’ятають про те, що не одній сотні мов нині загрожує зникнення, і стежать за їх станом , намагаються врятувати їх від забуття . Адже за кожною з них – цілий світ традицій, народної музики, обрядів та звичаїв, фольклору, цілий світ народу.

Здавалося б, Україні з багатомільйонним населенням можна поки  що не турбуватися про те, що українська мова зникає. Але проблем  вистачає і на наших теренах. Сотні років поневолення зробили свою чорну справу: нинішнім поколінням ще довго доведеться відроджувати велич і багатство рідної мови. Наскільки швидко це станеться, залежить від того, як кожен із нас плекатиме рідне слово щодня і повсякчас, а не лише в День рідної мови… Адже рідна мова – це мова дитинства, мова найпершого досвіду пізнання світу, основа перших взаємовідносин у суспільстві. Бережіть свою рідну мову!

1 ведучий:

  О не згуби свого народу,

  Безсмертна мово, рідна і терпка,

  Ти є душа співучого народу

 Що був, і є, і буде у віках.

 

1.Мова – краса спілкування.

2.Мова – як сонце ясне.

3.Мова – то предків надбання.

Мова – багатство моє (разом)

 

Викладач. Любов до рідної мови, любов до рідної Батьківщини – невіддільні поняття. Вони споконвіку живуть у людських серцях і притаманні тим, хто шанує історію і культуру власного народу. Дійсно. Не було жодного видатного письменника, який би не висловив любові до рідної мови, а також своєї тривоги за її долю. Не було жодного поета, який би не покладав на рідну мову найсвітліших надій. Так склалося тому, що кожен митець бачив долю свого народу в майбутньому невідривною від долі української мови.

Сьогодні нашій державній мові потрібні не тільки відповідні законодавчі акти, але й наша духовна міць, любов до знань, справедливість, інтелігентність, наша національна самосвідомість. Поет схвильовано писав про державну мову України:

Вона, як зоря пурпурова,

Що сяє з небесних висот

І там, де звучить рідна мова,

Живе український народ.

    Наша українська мова – це золота скарбниця народної душі, з якої ми виростаємо, якою живемо й завдяки якій маємо величне право й високу гордість іменуватися народом України.

1 ведучий. Ми є носіями української мови, всього того багатства, яке дісталося нам із минулих поколінь. Наше завдання – берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити… Сьогодні нас всіх зібрала і об’єднала – рідна мова.

 

                  ( Пісня „ Українська мова – мова барвінкова’’)

 

2 ведучий. Шановне товариство, до Вашої уваги був представлений виховний захід під гаслом „ Мова єднає всіх’’.

Дякую всім за увагу!   

 

docx
Додано
24 лютого 2022
Переглядів
2663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку