Мета: ознайомити дітей зі стравами української національної кухні, з традиціями, пов’язаними із приготуванням страв; відроджувати звичаї та обряди нашого народу; розвивати пізнавальну і творчу діяльність; вчити переповідувати рецепти приготування страв; виховувати бажання самостійно готувати смачні українські страви.
Хід заняття
І. Привітання.
Ганнуся
Ласкаво прошу до світлиці
на смачні посиденьки,
де почуєте про те, що не бачили ніде
й не чули й не гадали,
як ми кухню українську дружно прославляли.
(Стук у двері)
Ганнуся
Василько
Ганнуся
Василько
Вихователь
і найсмачнішими українськими стравами.
Василько
Стрічаємо з хлібом,
Любов’ю та миром.
ІІ. Основна частина.
Вихователь
перетворюється на паляницю, коровай,
пампушки, паски, медяники, калачі,
пиріжки.
(Зображення хлібобулочних виробів
розміщені на дошці навколо колоска)
Вихователь
Тут ми попрацюємо в групах. Якщо ви правильно виконаєте завдання, то отримаєте смаколик. Потрібно скласти пазли, вони є у кожної групи, і зачитати правила.
(Складання пазлів із написаними правилами народного етикету за столом, на зворотньому боці – зображення фруктів: яблуко, груша, слива, абрикос.)
Вихователь
Василько
Ганнуся
Василько
Вихователь
Василько
Я візьму каструлю води,
солі кину я туди.
Одинадцять картоплин,
капустину й п’ять морквин.
І скришу я залюбки
два червоних буряки.
Добре все було б, та от –
вийшов зовсім не компот.
Вихователь
(Оцінюють дівчатка)
а хлопці зараз виберуть ті, що потрібні
для приготування борщу.
(Дівчата називають переможця шоу
і його горщик ставиться у піч.)
Вихователь
(Перегляд відео про походження і різновиди борщу.)
Вихователь
Етнограф
Для українців сало із часником, поряд із борщем
та варениками, є гордістю національної кухні.
Майже жодне українське застілля не обходиться
без сала. Але вперше цю страву почали вживати
в Італії 3 тисячі років тому.
Кухар
Сало їдять свіжим, а також солять, коптять, варять,
запікають, тушкують. Його використовують
замість олії. З сала роблять смалець, шкварки,
є навіть незвичайна страва – сало в шоколаді.
Я зараз не жартую!
Лікар
Щоб сало було максимально корисним, варто
їсти солоним або маринованим. Сало очищує
організм, покращує роботу печінки й серця,
лікує зубний біль, в поєднанні з часником простудні
захворювання і, як не дивно, допомагає схуднути.
Вихователь
Місили, місили, ліпили, ліпили,
А потім на останку – масло і сметанку. (Вареники)
Вихователь
тоненько. З якою начинкою можна зліпити вареники?
(Відповіді дітей) Тепер попрацюємо в групах. Дівчата,
покажіть-но, які ви ґаздиньки! Позмагайтеся, хто
зліпить кращого вареника. А наші гості вам допоможуть.
запрошуємо до частування. Вареники готові, тож
ми подивимося, хто як працював, той так і їстиме. А
чи можете ви із заплющеними очима здогадатися,
з якою начинкою вареники?
на руханку.
(Руханка «Вареники»)
Василько
Вихователь
Гарбуз – це "супергерой" серед іншої городини. Він містить вітаміни та корисні речовини, які допомагають бути сильними, мати гарний зір і здоровий обмін речовин. Гарбуз особливо багатий на вітамін А, завдяки якому ваші очі будуть, наче в орла! Гарбуз може бути різних кольорів: не тільки помаранчевий, а й білий, зелений, жовтий і навіть синій! З нього виростають величезні плоди, які можуть важити більше, ніж доросла людина – найбільший гарбуз важив понад 1 тонну! Гарбузові страви теж дуже корисні – його додають в каші, випічку і просто для прикрашання . А ще можна робити гарбузовий сік.
Ганнуся
Василько
Ганнуся
стиглий гарбуз, шкірку зрізати, насіння
видалити і порізати м’якоть на шматочки.
Найбільш українською є гарбузова каша із
пшоном. І звісно ж, не шкодувати вершкового масла. А ще додамо сушені ягоди та фрукти – чорниці, журавлина, курага, родзинки і навіть сушені яблучка.
Вихователь
До речі, кашу можна зварити в самому гарбузі: для цього слід відрізати верхівку, вийняти насіння, вишкребти серединку, покласти усі необхідні інгредієнти, накрити зрізаною верхівкою і готувати.
Василько
(Діти змагаються, хто першим перекотить гарбуза до вказаного місця)
Василько смакує кашею та й каже:
Ганнуся
Вихователь
напій із сушених фруктів. Влітку узвар робили зі свіжих фруктів. Заливали фрукти окропом – кип’ятком і запарювали в печі. Виходило дуже смачно. Перевіримо?
От і знадобилися нам смаколики, які ви отримали за виконане завдання.
(Ганнуся тримає глечик, а діти кладуть у нього фрукти для узвару.)
ІІІ. Заключна частина.
Вихователь
Гра «Ложку передавай – українську страву називай»
(Передаючи один одному дерев’яну ложку,
діти по черзі називають українські народні
страви. Можна залучити гостей, які доповнять
цей перелік.)
(Голубці, банош, деруни, бограч, капусняк,
пампушки з часником, окрошка, паска, куліш,
галушки, холодець, калачі, налисники,
кров’янка, сирники, кисіль, квас, пироги,
кутя, крученики, гречаники, медяники,
котлета по-київськи, домашня ковбаса,
мазурики, перекладенець, вергуни, пляцки, грибна юшка, завиванець, кльоцки, полядвиця, верещака, лемішка, мамалига, путря, гомбовці, шпундра)
Вихователь
Друзі, кожного дня хай вам
легко працюється, добре живеться,
Все вміється, множиться і додається.
Здоров'я міцного, щастя без краю,
Усього найкращого щиро бажаєм!