Виховний захід на ГПД "Смачні посиденьки "Український борщик поспіша у горщик"

Про матеріал
Цей матеріал допоможе вихователям і вчителям знайомити дітей зі стравами української національної кухні, з традиціями, пов’язаними із приготуванням страв; відроджувати звичаї та обряди нашого народу; розвивати пізнавальну і творчу діяльність; вчити переповідувати рецепти приготування страв; виховувати бажання самостійно готувати смачні українські страви.
Перегляд файлу

Мета: ознайомити дітей зі стравами української національної кухні, з традиціями, пов’язаними із приготуванням страв; відроджувати звичаї та обряди нашого народу; розвивати пізнавальну і творчу діяльність; вчити переповідувати рецепти приготування страв; виховувати бажання самостійно готувати смачні українські страви.

Хід заняття

І. Привітання.

Ганнуся

  •          Любі друзі, милі гості!

Ласкаво прошу до світлиці

на смачні посиденьки,

де почуєте про те, що не бачили ніде

й не чули й не гадали,

як ми кухню українську дружно прославляли.

(Стук у двері)

Ганнуся

  •          Ой, кого там несе? Начебто нікого вже не чекаю.

Василько

  •          Ганнусю, відчини. Це ж бо я, Василько!

Ганнуся

  •          Та де тебе лихе носить?

Василько

  •          Слухай, а чим це пахне у світлиці?

Вихователь

  •          Найвідомішими, найулюбленішими

і найсмачнішими українськими стравами.

Василько

  •          Тож усіх ми вітаємо щиро,

Стрічаємо з хлібом,

Любов’ю та миром.

ІІ. Основна частина.

Вихователь

  •          Так, звісно, найбільше шанували хліб. Ніяке свято не обходилося без нього. А чи знаєте, як треба поводитися з хлібом? Зараз перевіримо. У вас на партах лежать зернинки з правилами, будь ласка, зачитайте їх і утворіть на дошці колосок.
  1. Вправа «Колосок»
  • Пам'ятайте, що хліб – святий.
  • Поводьтеся з хлібом обережно, ніколи не кидайте залишки.
  • Не грайтеся з хлібом.
  • Беріть хліба стільки, скільки зможете з’їсти.
  • Пильнуйте, щоб хліб не падав додолу, а якщо впаде, підніміть його.
  • Недоїденим хлібом пригостіть пташок.
  • Шануйте працю людей, які виростили хліб.

 

  •          Кожна зернинка цього колоска пізніше

перетворюється на паляницю, коровай,

пампушки, паски, медяники, калачі,

пиріжки.

(Зображення хлібобулочних виробів

розміщені на дошці навколо колоска)

Вихователь

  •          Хліб шанували й берегли і в багатих, і в бідних родинах. Існувало чимало традицій, пов’язаних з хлібом. Так, коли заходило сонце, намагалися не починати нової хлібини.  Не вчиняли тісто проти великих свят. Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття, окраєць, що впав на підлогу, обережно піднімали і, поцілувавши, клали на стіл.
  •          А зараз запрошую вас у вітальню «Українська гостинність», щоб ознайомитися з правилами народного етикету.

Тут ми попрацюємо в групах. Якщо ви правильно виконаєте завдання, то отримаєте смаколик. Потрібно скласти пазли, вони є у кожної групи, і зачитати правила.

  1. Завдання «Смаколики»

(Складання пазлів із написаними правилами народного етикету за столом, на зворотньому боці – зображення фруктів: яблуко, груша, слива, абрикос.)

  1. Хоч їду в гостину, то беру хліб у торбину.
  2. Клади перед людей хліб на столі, будеш у людей на чолі.
  3. У гостях останній починай їсти, а перший переставай.
  4. Спасибі за хліб, за сіль, за кашу і милість вашу.

Вихователь

  •          Молодці, дітки, гарно попрацювали. Але не хлібом єдиним славиться наша українська кухня.

Василько

  •          О, давай я тобі допоможу, Ганнусю, готувати, щоб гостей було чим пригощати.

Ганнуся

  •          А що ж ти вмієш готувати, Васильку?

Василько

  •          Компот.

Вихователь

  •          Нам цікаво, розкажи.

Василько

Я візьму каструлю води,

солі кину я туди.

Одинадцять картоплин,

капустину й п’ять морквин.

І скришу я залюбки

два червоних буряки.

Добре все було б, та от – 

вийшов зовсім не компот.

Вихователь

  •          Діти, що вийшло у Василька? (Діти відповідають)
    - Васильку, ти все переплутав, ми тобі допоможемо розібратися, як готувати борщ, а не компот.
  1. C:\Users\ASUS\OneDrive\Рабочий стол\Відкрита вих. год\зображення_viber_2024-10-28_19-39-51-523.jpgКулінарне шоу для хлопчиків «Смачний борщ».

(Оцінюють дівчатка)

  •          У Ганнусі в кошику різні інгредієнти,

а хлопці зараз виберуть ті, що потрібні

для приготування борщу.

(Дівчата називають переможця шоу

і його горщик ставиться у піч.)

Вихователь

  •          Молодці, хлопці, гарний буде борщ. А щоб більше цікавого дізнатись про цю страву, перегляньте відео.

(Перегляд відео про походження і різновиди борщу.)

Вихователь

  •          А з чим іще смакує борщик? Допоможуть нам про це довідатись наші Мудреці.
  1. Проєктна робота

Етнограф

Для українців сало із часником, поряд із борщем

та варениками, є гордістю національної кухні.

Майже жодне українське застілля не обходиться

без сала. Але вперше цю страву почали вживати

в Італії 3 тисячі років тому.

Кухар

Сало їдять свіжим, а також солять, коптять, варять,

запікають, тушкують. Його використовують

замість олії. З сала роблять смалець, шкварки,

є навіть незвичайна страва –  сало в шоколаді.

Я зараз не жартую!

Лікар

Щоб сало було максимально корисним, варто

їсти солоним або маринованим. Сало очищує

організм, покращує роботу печінки й серця, 

лікує зубний біль, в поєднанні з часником простудні

захворювання і, як не дивно, допомагає схуднути.

Вихователь

  •          На вихідні дні варили ось що, відгадайте:

Місили, місили, ліпили, ліпили,

А потім на останку – масло і сметанку. (Вареники)

  1. - А зараз хвилинка-цікавинка. Діти, розкажіть нам цікаву інформацію про вареники, яку ви підготували.
  1. Сам рецепт українці запозичили у турків. Турецька страва так сильно сподобались українцям, що вони почали заліплювати в тісто інші начинки. Так і виникли наші українські вареники.
  2. У світі є понад 500 різних варіантів вареників. В Україні існує понад 40 видів вареників.
  3. Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у місті Черкаси.
  4. В Україні для найкращих кулінарів та кондитерів є спеціальний значок «золотий вареник».
  5. У багатьох містах проводять фестивалі вареників.
  6. Наші предки начиняли вареники навіть папороттю, редькою або борошном зі смальцем.

Вихователь

  •          Ось тут я уже і тісто замісила, розкачала качалкою

тоненько. З якою начинкою можна зліпити вареники?

(Відповіді дітей)  Тепер попрацюємо в групах. Дівчата,

покажіть-но, які ви ґаздиньки! Позмагайтеся, хто

зліпить кращого вареника. А наші гості вам допоможуть.

  1. Змагання в групах з допомогою гостей   «Варенички  непогані, варенички у сметані». (Оцінюють хлопці)
  2. Дегустація «Хто як працює, той так і їсть.»
  •          Гарні у нас господиньки! Ну а зараз, гості дорогі,

запрошуємо до частування. Вареники готові, тож 

ми подивимося, хто як працював, той так і їстиме. А

чи можете ви із заплющеними очима здогадатися,

з якою начинкою вареники?

  1. Рухлива хвилинка відпочинку.
  •          А тепер наші смачні варенички запрошують

на руханку.

(Руханка «Вареники»)

Василько

  •          Ой, за що це я зачепився? О, гарбуз!
  1. Google-інформ.

Вихователь

Гарбуз – це "супергерой" серед іншої городини. Він містить вітаміни та корисні речовини, які допомагають бути сильними, мати гарний зір і здоровий обмін речовин. Гарбуз особливо багатий на вітамін А, завдяки якому ваші очі будуть, наче в орла! Гарбуз може бути різних кольорів: не тільки помаранчевий, а й білий, зелений, жовтий і навіть синій! З нього виростають величезні плоди, які можуть важити більше, ніж доросла людина – найбільший гарбуз важив понад 1 тонну! Гарбузові страви теж дуже корисні – його додають в каші, випічку і просто для прикрашання . А ще можна робити гарбузовий сік.

Ганнуся

  •          То я ж його так довго шукала! Віддай мені, буду кашу варити.

Василько

  •          А ти знаєш, як її варити?
  1. «Скарби бабусиної скриньки»

Ганнуся

  •          Для гарбузової каші слід вибирати

стиглий гарбуз, шкірку зрізати, насіння

видалити і порізати м’якоть на шматочки.

Найбільш українською є гарбузова каша із

пшоном. І звісно ж, не шкодувати вершкового масла. А ще додамо сушені ягоди та фрукти – чорниці, журавлина, курага, родзинки і навіть сушені яблучка.

Вихователь 

  •          Раніше гарбузову кашу готували на свята і недільні обіди. Вона була символом родинного затишку і гостинності. В Україні існує повір'я, що гарбуз приносить у дім щастя і добробут. Тому гарбузова каша була не просто стравою, а маленькою частинкою народних звичаїв.

До речі, кашу можна зварити в самому гарбузі: для цього слід відрізати верхівку, вийняти насіння, вишкребти серединку, покласти усі необхідні інгредієнти, накрити зрізаною верхівкою і готувати.

Василько

  •          Поки каша готується, ми проведемо гарбузові перегони.
  1. Змагання «Гарбузові перегони».
  •          А ну, хлопці, перевіримо, чий гарбуз спритніший!

(Діти змагаються, хто першим перекотить гарбуза до вказаного місця)

Василько смакує кашею та й каже:

  •          Ох, так наївся, ще б чимось запити!

Ганнуся

  •          Зараз швиденько приготуємо узвар.
  1.  «Смачний довідничок»

Вихователь

  •          Узвар – це традиційний український

напій із сушених фруктів. Влітку узвар робили зі свіжих фруктів. Заливали фрукти окропом – кип’ятком і запарювали в печі. Виходило дуже смачно. Перевіримо?

От і знадобилися нам смаколики, які ви отримали за виконане завдання.

 (Ганнуся тримає глечик, а діти кладуть у нього фрукти для узвару.)

ІІІ. Заключна частина.

  1. Рефлексія.

Вихователь

  •          У нашому сьогоднішньому меню був і борщ, і сало, і вареники, і каша, і узвар. А які ви, діти, знаєте ще страви української традиційної кухні? Пропоную пограти в гру.

 Гра «Ложку передавай – українську страву називай»

(Передаючи один одному дерев’яну ложку,

діти по черзі називають українські народні

страви. Можна залучити гостей, які доповнять

цей перелік.)

(Голубці, банош, деруни, бограч, капусняк,

пампушки з часником, окрошка, паска, куліш,

галушки, холодець, калачі, налисники,

кров’янка, сирники, кисіль, квас, пироги,

кутя, крученики, гречаники, медяники,

котлета по-київськи, домашня ковбаса,

мазурики, перекладенець, вергуни, пляцки, грибна юшка, завиванець, кльоцки, полядвиця, верещака, лемішка, мамалига, путря, гомбовці, шпундра)

Вихователь

  •          Наші посиденьки добігають кінця. Вам сподобалося? Дякую моїм маленьким помічникам за активність і вправність, а гостям за те, що разом з нами веселились, смакували і допомагали.

Друзі, кожного дня хай вам

легко працюється, добре живеться,
Все вміється, множиться і додається.
Здоров'я міцного, щастя без краю,
Усього найкращого щиро бажаєм!

docx
Додано
26 листопада
Переглядів
8
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку