Виховний захід на тему: "Історія перукарського мистецтва"

Про матеріал
Поглиблення і поширення знань учнів з предмету перукарської справи; Сприяння розвитку професійної культури спілкування учнів; Виявлення професійно обдарованих дітей; Організація неформального учнівського спілкування, сприяння самоствердженню та самоорганізації учнів; Розвиток самостійної творчості учнів;
Перегляд файлу

Виховний захід на тему:

«Історія перукарського мистецтва»

Мета заходу:

   Поглиблення і поширення знань учнів з предмету перукарської справи;

   Сприяння розвитку професійної культури спілкування учнів;

   Виявлення професійно обдарованих дітей;

   Організація неформального учнівського спілкування, сприяння самоствердженню та самоорганізації учнів;

   Розвиток самостійної творчості учнів;

Обладнання: мультимедійний проект, ноутбук, презентація.

Хід виховного заходу

Викладач:

Класик стверджував, що в кожної людини мають бути прекрасними і думки, і одяг, і тим більше – зачіска. Від порядку на голові, вважають психологи, залежить і повага до себе, і погода в сім’ї, і успіхи на роботі, і рівень розвитку цивілізації.

Перукар (перукар-модельєр) – це одна з самих давно відомих і поважних професій. В народі кажуть, що зробити людину красивою можуть два майстри – один з них кравець, а другий – перукар. І це правильно, адже вдало підібрана зачіска, вмілий макіяж можуть не тільки змінити зовнішній вигляд людини, але й поліпшити її внутрішній стан, зробити її на певний час щасливою. Кожне обличчя – загадка, і перукар повинен щоразу її розгадувати, знаходити єдність, гармонію між зачіскою та овалом обличчя, розрізом очей і загальним стилем людини. Роботи перукаря можна порівняти з творчістю художника. Ця професія належить до професії художнього типу.

Люди у всі часи прагнули бути красивими, і тому професія перукаря завжди була досить престижною, такою вона залишається й нині. Справжнього майстра відрізняє бездоганний художній смак, образне мислення, творчій підхід до своєї справи, вміння спілкуватися з людьми. Для майстра важливо і необхідно завжди мати хороший настрій, дарувати його своїм клієнтам..

Учениця:  Ми перукарі

Усі професії почесні,

Це добре знаєм я і ти.

Та вибрати одну потрібно

І йти постійно до мети.

Ми презентуємо сьогодні

Професію перукаря.

Вона для всіх завжди сучасна –

Від жебрака до короля.

Професію цю знали

Ще наші предки на Русі,

Цирульниками їх ще звали,

Голили бороди усім.

А «перукар» - новеньке слово

До нас із Франції прийшло

І в нашу мову калинову

Надійно увійшло воно.

Бо ця професія потрібна

Усім, хто має гарний смак,

Хто доглядає за собою,

Ну без перукаря ніяк.

Перукарі – це творчі люди.

Фантазія у них працює без кінця.

Потрібно так побачити людину,

Щоб зачіску дібрати до лиця.

Так, перукар – це також і психолог,

Бо у клієнта кожного свій смак.

А зачіска – важлива для людини,

Її не можна вже зробити аби як.

Ну що ж, коли ми так почали говорити,

Скажу, що і художник перукар.

Він із волосся створює шедеври,

Як композитор, скажем, чи маляр.

Ну, якщо так, то й лікар він, напевно,

Волоссю допомогу надає,

Якщо воно послабло, нездорове,  

То засоби для лікування є.

Крім того, він ще й гарний співрозмовник.

Ознака майстра справжнього – це те,

Що він, працюючи, вас ще і консультує,

Поради необхідні вам дає.

Перукарем у час наш бути модно,

І хоч працює часом до зорі,

Та плата за роботу відповідна

Тому ми кажемо: «Ідіть в перукарі».

Так. Ця професія життєво необхідна,

Бо ми із вами прагнемо краси.

Лиш досягти вершини вам потрібно,

І цю красу у люди понести.

Він – художник від природи.

Почуття краси і вроди

У душі своїй несе,

Задля цього зробить все.

          Підстриже і підфарбує,

Гарний настрій подарує.

Золоті у нього руки,

Робить зачіски й перуки.

І красу, що в ньому є,

Добрим людям роздає.

Викладач:  Історія розвитку зачіски

Вище вже говорилося, що зачіска з'явилася раніше одягу. Спочатку це була потреба відкинути пасма волосся, що спадало на очі, і перев'язати їх ремінцем з шкіри. Наскальні малюнки зберегли для нас вигляд стародавніх людей, зображених під час охоти або відпочинку. Одяг їх дуже проста: вона складається з пов'язок на стегнах і накинутих на плечі і спину шкур в чоловіків, довгих спідниць — в жінок. Часто на шиї, руках — примітивні прикраси, особи покриті татуїровкою або розфарбовані. Зачіска наших предків була, звичайно, вельми примітивна. Стародавні люди прагнули бути схожим на сильних тварин або красиво оперених птахів. Причому чоловіки наслідували самцям, жінки — самкам.

Зачіски первісних чоловіків представляли собою в більшості своїй волосся, що спускалося до плечей. Іноді їх збирали в невеликий пучок на верхівці, щільно стягуючи ремінцем або стеблом. Жінки скручували волосся в джгути або заплітали в коси, збирали в масивні низькі пучки. Дівчата носили довге розбещене волосся, переплітаючи пасма кольоровими шнурами або смужками хутра.

З виникненням різних свят зачіски стають нарядніше. Головні убори, прикраси, розфарбовування особи відрізняються чіткістю виконання, винахідливістю. Не дивлячись на примітивність вживаних матеріалів, всі вони виглядали барвисто і оригінально. З розшаруванням суспільства, виникненням приватної власності зачіски, головні убори починають придбавати і інші функції. По них відразу можна було відрізнити вождя племені або чаклуна від простого воїна і хлопці, що пройшло тривалий обряд ініціації, що залучилося до мужніх, безстрашних воїнів племені,— від підлітка.

Презентація проекту та рефератів учнів на тему   «Історія розвитку Перукарської справи», де кожен слайд презентації відображає зачіски певної епохи, і її культуру.
Учениця:  4 слайд. Єгипет  __________________________________________
Учениця:  5 слайд. Греція ___________________________________________
Учениця:  6 слайд. Рим _____________________________________________
Учениця:  7  слайд. Середньовіччя ___________________________________
Учениця:  8 – 9 слайд. Відродження __________________________________
Викладач:  10 -11-12 слайд . Барокко.
Модні у той час високі коміри " жабо"  вимагали зачісок великого об'єму. Вони прикрашалися коштовностями і покривалися капелюшком-беретом . У середині  XVII ст. Франція стає законодавцем в області моди і зачісок. Остаточно складається стиль бароко, який найяскравіше виражає смаки аристократії цього часу. Зачіски цієї епохи були цілком підпорядковані етикету двору і відрізнялися пишнотою, манірністю, величезною кількістю прикрас і складною технікою виконання. Входить в моду  зачіска "а ля Фонтаж" із стрічок і мережив, між якими простягалися пасма волосся.
13-14-15 слайд – Рокко
Рококо - декоративний стиль, він  носить риси  витонченості, деякої манірності і чуттєвості.  Законодавцем моди, як і раніше, залишався Париж і королівський двір. У цей період зачіски рясніли локонами і буклями. Неприродньо великі зачіски поступилися місцем маленьким, витонченим, з трубчастими локонами. З'явилася "пудренна зачіска". Після 1770 року в період пізнього Рококо настав розквіт перукарського мистецтва. В цей час на дамських голівках розігруються морські битви з мініатюрними вітрильниками, розквітають райські сади...  Зачіска росте, як на дріжджах.
16 слайд - Епоха класицизму
Велика французька буржуазна революція стала кінцем століття "суєтних маркіз". У моду проникає класицизм. Уперше з'являються короткі стрижки у жінок
17 -18 слайд – Ампер
Коли Наполеон оголосив себе імператором Франції, стався переворот в моді і видах зачісок.  Як зачісці, так і одягу стали надавати традиційні римські форми. Зачіски робилися на передній частині голови, це локони різної форми - спіральні, круглі, пласкі
19  слайд – Модерн
Великою популярністю користувалися накладні шиньони та окремі постижі у вигляді локонів, пучків , буклів. Зачіски оздоблювали шовковими або оксамитними стрічками, намистом, коштовностями.
20   слайд – 20-ті роки
Значного поширення в музичному мистецтві початку XX ст. набула джазова музика. Природним було захоплення танцями. Це був час чарльстону, танго й фокстроту. Танці стали настільки популярними, що їхні назви давали зачіскам.
21 слайд – 30-ті роки
Ідеал 30-х років - струнка, спортивна жінка з тонкою талією й вузькими стегнами, довгонога з пухнастим волоссям. Волосся завивали в кучері, хвилями
22 слайд – 40-ві роки
В 40 роках жінки робили валики на потилиці, укладали їх у сітки. Над чолом часто виконували буклі, зустрічні валики.
23 слайд – 50-ті роки
50 - ті роки - пік популярності образу відомої актриси Мерилін Монро . Це волосся середньої довжини з веселими і наївними кучерями , що додають жінкам сексуальності і жіночності .
Але абсолютно новий стиль ввела в моду дебютантка Голлівуду Одрі Хепберн, яка в 1953 році по сюжету фільму "Римські канікули" зробила революційну на ті часи дуже коротку стрижку. І фільм, і зачіска миттєво стали культовими....
24 слайд – 60-ті роки
У 60 - ті роки жінки пристрастилися до об'єму  та висоті в зачісках . Популярність здобули начісування і накладне волосся . Особливо запам'яталася зачіска « Бабетта »
25 слайд – 70-ті роки
Стиль 70-х років цікавий і унікальний. Величезний вплив на смаки молоді надавали такі субкультури як хіпі, панки, байкери, скейтери. Сама модна зачіска того часу – це розпатлане довге волосся з проділом посередині. Також дівчата в той час вважали за краще   хвости.  Популярні були об'ємні начоси і довгі густі чілки.
26 слайд – 80- 90 ті роки
80 – 90 ті роки славляться своєю ексцентричністю у світі моди. Зачіски просто вражали своєю різноманітністю кольорів і форм. Модними в ті роки стають: високі начісування, пишні об'ємні зачіски, божевільні кучері, короткі стильні стрижки, ірокези. А популярними процедурами були знебарвлення і хімічна завивка.
27 слайд – Сучасні зачіски
В 2016 році стилісти провідних фірм пропонували багаточисленні зачіски, які допоможуть створити свій єдиний, неповторний образ.  Знову і знову повертаються в моду зачіски з використанням валиків.  На сьогоднішній день користуються попитом всі види плетіння.  Зачіски з хвилями досить популярні на протязі ось вже декількох сезонів.Для жінок, які люблять легкість та нестриманість,  стилісти пропонують зачіски з використанням різноманітних локонів
Учениця: 28 слайд – презентація  Сучасні зачіски 21 – го століття – Мельник Катерина .

Викладач:  29 слайд – виставка малюнків.

Пропонуємо вам виставку малюнків: «Дизайн зачіски». Виконуючи малюнки, в учнів розвивається образна уява, з’являються ідеї, поглиблюються знання із базового предмету, набувають досвіду власної творчої діяльності.

Викладач:  Наші учнів 1, 2 та 3 курсу підготували газети які приствячені перукарській справі.  Готуючи газету, учні самовдосконалюються та поглиблюють знання з перукарської справи. Відповідальність за подання цікавого матеріалу в газеті, сприяє професійному та творчому підходу до справи. Матеріал газети розширює кругозір читачів про догляд за волоссям та його оздоровлення, психологічні тести допоможуть визначити тип волосся, а також багато корисних порад, які допоможуть бути здоровими та красивими. І зараз вони її Вам презентують.

1 курс – Газета «Захворювання шкіри, нігтів та волосся голови»

2 курс – Газета «Види макіяжу в залежності від призначення зачіски»

3 курс – Газета «Коса моя – краса моя»

Викладач: Хвилинка відпочинку.

Загадка:

  1. В нього зубчики рівненькі

Є густі, а є ріденькі.

Гладить, наче промінець

Нам волосся …… (гребінець)

  1. Чоловік пішов на роботу і тут почав падати дощ, він не мав парасолі ні шапки. Нікуди не заходив, в машині не їхав, але волосся не промокло. Чому?  (лисий він був).
  2. Коли всесвітній день ПЕРУКАРЯ? ….. (13 вересня)

Показ відео про волосся «Одяг із волосся»

Змагання між дівчатами:  «Хто швидше заплете косу-бороду» та «Французьку косу знизу верх з пучком»

Викладач:   Сьогодніше свято підійшло до завершення. Прошу журі підбити підсумки нашого свята.  А нашим дівчатам бажаю  бути здоровими, красивими й успішними у своїй справі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скляніченко Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Bondar Mila
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1211
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку