Виховний захід на тему «Покрова. День козацтва. День захисника України. День УПА.»

Про матеріал

Прищеплювати любов і повагу до жінки – матері,бабусі; учити шанувати, любити й пам’ятати рідну оселю, свій народ, рідну мову й Україну; розвивати в собі почуття відповідальності перед Богом і батьками; виховувати естетичні смаки, любов до поезії, пісні.

Перегляд файлу

Виховний захід на тему: «Покрова. День козацтва. День захисника України. День УПА.»

Вступне слово: Сьогодні ми більше дізнаємось про велике християнське і національне свято Покрови Пресвятої Богородиці, зробимо історичний екскурс у часи козацтва, згадаємо славних воїнів УПА. Свято Покрови нагадує про всі випадки заступництва Божої Матері за людей.

 

Ведуча:

Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Тобі в небі зорею світити

І волю, і долю знайти!

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва

 (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.).

Ведуча: Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній

пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно

впливала на історію України XVII – XVIII ст.

 

Ведуча: День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу

дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в

інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людський рід, за мир і добро на нашій землі.

 

Ведуча: Свято Покрови було введено у християнство в 10 столітті. Ця подія, відбулася в Царгороді (Константинополі). Місто було оточене чужинцями (за різними джерелами – то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани – араби або турки). Перебуваючи в молитві в Константинопольському храмі, Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній побачили у повітрі Божу Матір в оточені пророків, апостолів, ангелів. Вся осяяна світлом Богородиця молилася за людей і покрила їх своїм омофором. Підбадьорені небесною підтримкою, греки-християни перемогли сарацин.

 

 Ведуча: Омофором називається довга широка тканина, прикрашена хрестом,  Омофор символізує особливу благодать (силу) Божу, яку Господь дав Богородиці, яка народила Спасителя  світу.

Ведуча:  Свято Покрови Пресвятої Богородиці прийшло на Русь саме з Константинополя. З часом, при будівництві Святої Софії, за наказом Ярослава Мудрого було виготовлено мозаїку Матері Божої Оранти, на якій Божа Мати, піднявши вгору руки, просить благословення нашому народу.

 

Разом: Величаємо тебе, Пресвята Діво, шануємо покрову Твою святу, бо Тебе бачив святий Андрій у церкві, як Ти за нас Христу молилася.

 

 

Ведуча: Давайте пригадаємо заступництво Божої Матері в Почаєві. Ще з 1672-го появився в Україні султан Мохамед IV, і сильно руйнував українські землі. До нього приєдналися й кримські татари, і робили те саме. Скрізь усе горіло, скрізь хватали народ у полон, скрізь була руїна…

Король Ян Собєський 1675-го оголосив війну туркам, бо вони рік перед тим взяли й спалили місто Збараж. Почалася «Збаразька війна» між турками та поляками. Турки з Поділля посунули на Галичину та Волинь, зруйнували Збараж, Вишгородок і Вишнівець, і подалися на Почаїв.

 

Ведуча: Турки шаліли — попалили й пограбували всі довколишні місця. Це йшов турецько-татарський загін під керівництвом хана Нурредина. Нарешті, 20 липня, він підступив під Почаївський монастир. Всі люди з сусідніх околиць позбігалися до монастиря і сховалися там, бо були неозброєні. Сам Почаївський монастир був обнесений тільки грубим дерев`яним частоколом.

Усі молилися в Свято-Троїцькім соборі монастиря, перед чудотворним образом Божої Матері та перед мощами преподобного Іова.

I ось почався акафист (молитва) до Пресвятої Богородиці. Хор і всі люди щиро заспівали:

 

Разом: «Побідоносній воєводині, як від злого врятовані, пісні переможні в подяку складаємо Тобі ми, слуги твої, Богородице!…»

 

Ведуча: І в цей час раптом розкрилися хмари, і над собором появилася Богородиця в блискучому сяйві, оточена анголами з оголеними мечами… Праворуч при Богородиці стояв на хмарах преподобний Іов і молився до Богородиці про рятунок беззахисного монастиря…

Усе це побачили турки й татари і почали безладно пускати стріли на небесне видіння, але стріли верталися назад, і били тих, хто стріляв. Перелякані вороги зрозуміли, що діється чудо, стали панічно втікати, і Почаївський монастир був урятований.

 

Ведучі Разом: Діва Марія завжди опікунка тих, хто її благає.
Чутка про це чудесне врятування Почаївського монастиря від турків і татар відразу рознеслася по всій Волині.
На пам`ятку цього чудесного врятування Почаївського монастиря від пізніше складена була велична народна дума, яка співається й тепер:

 

Слайд Ой зійшла зоря вечоровая, Над Почаєвом стала…

Вірш: Палаєвська Свята Заступнице!Пресвята Діво!

 

Ведуча: Слайд Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист- це найперший обов’язок народів. Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, наших працелюбних і героїчних предків. Захисниками України були козаки.

 

Ведучий 1: Свято Покови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Вони побудували багато церков на честь свята Покрови.

Тож сьогодні ми з вами загадаємо як зародилась Січ, як козаки боронили рідну землю, про славних гетьманів.

 

Ведуча1: То хто ж вони – козаки? Це вільні воїни, східноєвропейські

найманці, представники військового стану 15-20 століття.

 

Ведучий 2: Причинами виникнення козацтва було польське панування, що змушувало селян втікати в степи від кріпацької неволі, та ще більшим лихом були набіги турків і татар на українській землі. В боротьбі проти турецької навали та свавілля польської шляхти український народ створив власне військо – козацтво. Втікачі селились за Дніпровими порогами і на острові Хортиці заклали першу Січ – фортецю. Козаки казали: Січ – мати, а Великий Луг – батько”.

 

Ведуча 1: Перша Січ закладена на острові Хортиця близько 1554 р.

Її засновником став легендарний Байда- Вишневецький.

Він перший вирішив покласти край турецьким нападам на Україну, зібравши під своїм керівництвом чимале військо, Байда організував сміливі

походи в Крим, громив турецькі фортеці на Чорному морі.

Через зраду попав в полон до турецького султана, загинув

мученицькою смертю.

 

Ведучий 2. Слава козаків була в їх ватажках. Крізь

бурхливі століття зберегла до нас пам’ять славетні імена.

Петро Сагайдачний належав до найосвіченіших

людей свого часу. Здійснив багато морських походів.

Піклувався про розвиток, науки, культури. Здобув

блискучу перемогу над турками під Хотином, відбивши

бажання турків стати завойовниками Європи.

Помер П.Сагайдачний від рани одержаної у битві під

Хотином.

Ведучий 1. Довго терпів наш народ неволю і гніт Польщі. Б. Хмельницький очолив Національно-визвольну війну, саме йому судилося зіграти епохальну роль у нашій історії відродити українську державу – Гетьманщину.

 

Ведуча 2.Серед визначних вождів найяскравішою постаттю був Іван Сірко

22 рази козаки обирали його кошовим отаманом. За своє військове життя І. Сірко брав участь у 55 походах і завжди, виходив переможцем. Сірка прозвали турки “Урус-шайтаном”, тобто українським чортом. Пізніше Сірко очолив повстання проти царських воєвод. За це кошовий попав у царську немилість і був засланий у Сибір.

 

Учениця: ( розповідає про козацькі атрибути)

 

Ведучий 1:  Українська повстанська армія зародилась на поліських теренах Волині біля села вовчок Турійського району. Перша військова частинабула сформована під назвою «Поліська січ». Пізніше вона була перейменована на Українську Повстанську Армію (УПА). Днем офіційного створення УПА є 14 жовтня  1942 року, яка, як і козаки, обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Матері Богородиці. Українська Повстанська Армія боролася за самостійну Україну, воювала проти польської Армії Крайової, гітлерівської Німеччини і Радянського Союзу. Таким чином, Покрова святкується в нас не тільки як народно-релігійне, а й національне свято.

 

Учень: (вірш УПА)

 

Учень: присяга вояка УПА

 

Відео «Йшли селом партизани»

 

Ведучий 2. Боротьба за незалежність України продовжується і зараз. На Донеччині і Луганщині на превеликий жаль гинуть наші патріоти-добровольці та воїни української армії. У цій страшній борні наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

 

Разом (ведучі 1,2): Низько вклоняємось перед подвигом славних синів України-героїв УПА, героїв небесної сотні і героїв АТО.

 

Вірш: Поліщук Д. Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали, ….

 

Відео…

 

Разом: (ведучі) Слава українським солдатам. Дякуємо за сміливість, мужність і вірність своєму народові.

 

Ведучий: І ми теж є з вами захисниками України. Захисники України - це не тільки люди зі зброєю в руках, це люди, які захищають Україну молитвою, словом, піснею, своєю наполегливою працею і підтримкою. Ви всі можете назвати себе захисниками України, тому, що кожен може виявляти свою любов до Батьківщини своєю безкорисливою працею. Це може бути дитячий малюнок, продукти….Волонтерство - це обов’язок кожного, хто вважає себе українцем.

 

Ведучий: Для чого Церква або держава встановлює свята? Для того, щоб згадати і вшанувати певну особу, чи подію, чи ідею. Сьогодні ми на нашому дійстві згадали про Покров Божої матері – про Її захист і допомогу Божої християнам. Свято Покрови не тільки церковне, але й національне. Вшановуючи його ми згадуємо про воїнів УПА, про славних козаків, про всіх, хто відстоювали незалежність і волю України. Їхній приклад надихає нас бути патріотами, тобто любити свою Батьківщину - Україну, її мову, її славну історію, її багату культуру, її святу Церкву. Ми повинні любити Україну не словом, а ділом - спочатку старанно вчитися, щоб зайняти достойне місце в суспільстві, а потім старанно і чесно працювати, розбудовуючи свою державу.

 

Вчитель: Я сподіваюсь, що кожен із сьогоднішнього дійства взяв для себе краплину цінного і корисного.

 

 

 

docx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
3 травня 2020
Переглядів
2024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку