Виховний захід на тему: "Що в імені твоїм..."

Про матеріал

Виховний захід допомагає учням з'ясувати історію походження та значення імен, які вони носять; познайомитися з іменами наших пращурів та найпопулярнішими теперішніми іменами.

Перегляд файлу

Захід підготувала та провела Бернацька Л.Д.

вчителька зарубіжної літератури Юхимівської СЗШ

Шаргородського району Вінницької області

Виховний захід на тему: «Що в імені твоїм?»

Мета :  з’ясувати з учнями історію походження  та значення імен, які вони носять; познайомитися з іменами наших пращурів  та найпопулярнішими теперішніми іменами;  розвивати уміння вести пошукову роботу; виховувати інтерес до минулого і сучасного нашого народу.

Обладнання: аудіозаписи українських народних пісень та ілюстрації до них, аудіозаписи  сучасних  українських пісень, ілюстрація знаків Зодіаку, презентація квітів-оберегів, презентація відомих сучасних  українців.

Перебіг заходу

Вчитель .  Все, що оточує нас – предмети,явища, речі, події, поняття,тварини, рослини – має свою назву. А кожна людина має своє ім’я. Батьки, даючи дитині те чи інше ім’я,насамперед, бажають їй щасливої долі. Дитина виростає і сама додає до свого імені певні риси. І саме від кожного з нас залежить , які риси характеру будуть асоціюватись з вашим іменем.

  Сьогодні ми розглянемо історію походження та значення імен, які носять учні  9 класу.

 Отже, тема  нашого виховного заходу «Що в імені твоїм?»

(Учні читають вірш автора заходу «Що в імені моїм?)

Учень  1.

Що в імені моїм?

В нім мудрість, сила і надія,

Сміливість, старанність і мрія,

Душі прекрасної політ,

І дивний спів, і буйний цвіт.

Учень 2.

В нім розум, відданість, кмітливість,

І вірність,й чуйність, й справедливість.

Дотепність й сяюча краса,

Яку дарують небеса.

Учень 3.

В нім спогади про море й чайку.

Про хлібороба й володарку.

Про мир, любов і воскресіння,

Про благородність і видіння.

Учень 4.

В нім світло, спокій, чистота,

Проста і щира доброта.

В нім біла квітка й прекрасна рожа.

У нім величність й милість Божа.

Учень 5.

Все в іменах людських відбилось.

В них побажання є усім,

Щоб нам навіки добре жилось,

Все це є в імені твоїм.

Учень 6.

 Шановні гості, давайте перегорнемо першу сторінку нашого заходу «Імена наших пращурів та сучасні імена». Кожного з вас, мабуть, цікавило питання, які імена колись  у сиву давнину носили люди, що жили на нашій землі, і чи збереглися вони до нашого часу.

Учень 7.

 У цьому нам допоможе слов’янський іменослов. Слово «слов’яни» походить від славлення богів. Тому до нашого часу найбільше збереглося тих імен, що мають в основі корінь  слав: Славомир, Доброслав, Ярослав, Святослав, Мирослав. Мстислав, Вишеслав і ін..

 

Учень 8.

 Першість давньоруського іменослова тримають «почесні», так звані «княжі» імена. Ці імена в своїй основі мали –волод. –слав, -бор, --полк, -мисл, -дар, -зар, -мил, -люб. Наприклад, Богуслав, Владислав, Ростислав, Судомир, Ладимир, Ярополк, Ратибор, Володар, Світозар, Людмил,  Добролюб, Любомисл і ін..

Учень 9.

Жіночі імена утворювались часто від чоловічих і звучали по суті аналогічно. Наприклад, Богуслава, Горислава, Ярослава, Болеслава, Людмила, Всеслава, Вишеслава і ін..

Учень 10.

Не менш цікавою є історія змісту імен «простолюдинів». В давнину часто імена давали за фахом діяльності - Кожем’яка, Живодер; за посадовими ознаками – Владика, Дяк, Ігумен, Посол, Селянин;  за етнічними ознаками – Татарин, Мордвин, Черемис; за зовнішністю і рисами характеру -  Розумник, Лобан, Сувор, Угрим, Чорноголов, Смола, Пузо, Губа,Рябий, Тупочол,Тугодум, Шульга і ін..

Учень 11.

Наші пращури всі назви тварин, рослин, річок, світил, речей  вважали власними іменами. Так виникли імена Заєць, Вовк, Гусак, Соловей, Сорока, Баран, Кіт, Лин, Окунь, Камінь, Дуб, Літо і ін.. Ці імена  згодом переросли в прізвища.

Учень 12.

Напрочуд  ніжними, задушевними, милозвучними є імена, дані з огляду батьківської любові, вимріяності  дитини. Це такі імена хлопчиків, як Милюта, Добриня, Малинка, Добрило, Милан та імена дівчаток –Красуня, Лада, Дана, Любаша, Милуша, Любомила, Любомира і ін..

Учень 1.Багато з тих язичних імен канули в небуття, багато – стало прізвищами, а деякі з них доволі популярні і сьогодні. Це такі імена,  як Богдан, Ярослав, Святослав, Людмила, Таміла, Ольга, Світлана, Олег, Ігор та ін..

Учень 2.

З появою християнства з’явилися нові імена, які мали якесь певне значення.

Тарас – бунтівливий,  Петро – камінь,  Софія – мудрість, Ганна – благодать, Віктор – переможець, Лев – хоробрий, Марина – морська, Лариса – чайка, Марія – піднесена, Михайло – божественний, Микола – переможець, Олег – священний, Раїса – покірна, Сергій – високий і ін..

Учень 3.

На Україні чимало нових  імен з’явилось після Жовтневої революції, коли до влади прийшли більшовики. Тоді  виникли  імена Ідея, Свобода, Октябрина, Революція, Декрета, Боротьба.

Учень 4.

В 20-30 роках, коли в СРСР розгорнулося промислове й сільськогосподарське будівництво, з’явились імена, пов’язані з цими подіями:  Комбайн, Комунар, Іскра, Шахта, Мартен, Енергія, Трактор, Сталь  та ін.. Але  час показав, що ці імена недовговічні,  тому  вони  канули у небуття.

Учень 5.

У 2019 році популярними серед жіночих імен стали – Анна,  Дар’я, Софія, Діана, Марія, Вікторія, Тетяна, Крістіна, Уляна, Єлизавета, Ангеліна, Вероніка, Яна, Ірина, Кіра, Аріна, Злата. Зустрічаються і подвійні імена:  Либідь-Тетяна, Мальвіна-Вікторія, Берта-Софі, Марта-Марія, Варвара-Евіта.

Учень 6.

Серед чоловічих імен популярними у 2019 році були Артем,  Даніїл, Денис, Тимофій, Назар, Кіріл, Ярослав, Богдан, Захар, Ілля,  Артур, Юрій, Давид, Марк,  Домінік. Також зустрічаються і подвійні імена:  Маркус-Ада,  Іан-Нікіта, Таш-Даур, Дарій-Георг.

Учень 7.  Друга сторінка нашого заходу має назву «Народ скаже, як зав’яже». Пропонуємо вашій увазі  українські народні приповідки, які містять чоловічі та жіночі імена і характеризують певні риси людини.

З нашого Андрушка ні м’ясо, ні юшка.

Дістав Гаврило, аж йому не мило.

От маєш, Гандзю, книш, тобі грають, а ти спиш.

На тобі, Даниле, що мені не миле.

Без Івана не було б і пана.

На Іллі новий хліб на столі.

Дочекався Луки ані хліба,ні муки.

Максим бреше, як лисого чеше.

Ти Марина, я Матвій, ти не моя, а я не твій.

Марку, Марку, не роби сварку.

Знає Марта, по чому крупів кварта.

У Микити не купити.

На Миколи  або ніколи.

Не кожня Настя має однаке щастя.

Сподобав собі Олену коло лену.

Наша Параня усе встає зрання.

Вирвався, як Пилип із конопель.

Семен сидить в дудку грає – Іван мовчить, бо все знає.

Коли хоче Хома, то буде робити і вдома.

Учитель. Відкриваємо третю сторінку нашого заходу «Походження імен, які носять учні 9 класу».

Учениця1. Моє ім’я – Аліна. Це ім’я слов’янського походження і означає «чужа, інша». За іншою версією Аліна у перекладі з латини означає «біла, світла». Помічниками долі  є знак Зодіаку Рак, світло-зелений колір, квітка – біле латаття,  камінь-талісман – хризоліт.

Учениця 2. А мене батьки нарекли Анастасією, що у перекладі з латини означає «воскресіння». Моїми помічниками долі є знак Зодіаку Скорпіон, темно-зелений колір, квітка – орхідея, камінь-талісман – малахіт.

День Анастасії святкують 4 січня та 11листопада.

Учениця 3. Моє ім’я – Анжела.  Це ім’я перекладається з грецької як «ангельська, вісниця».  Помічниками долі є знак Зодіаку Лев. Синій і фіолетовий кольори, квітка – альпійська троянда, камінь-талісман – лазурит, бірюза.

 День ангела Анжели – 14 липня.

Учень 4. Моє ім’я походить від назви грецького бога родючості й виноградарства – Діоніса. Так, я звусь Денис. Мої помічники долі – це знак Зодіаку Тілець, квітка – конвалія, камінь-талісман – сапфір.

  День ангела Дениса - 25 травня і 16 жовтня.

Учень 5. Я звусь Дмитро. Моє ім’я у перекладі з грецької  означає «той, що належить Деметрі». Моїми помічниками долі є знак Зодіаку  Скорпіон, пурпуровий колір, квітка – хризантема камінь-талісман – лазурит.

 День ангела Дмитра – 8 листопада.

Учень 6.

 Мене звати Євгеній. Це ім’я грецького походження, і означає воно «благородний, доброго роду».  Мої помічники – це знак Зодіаку Риби, світло-блакитний колір, квітка – незабудка, камінь-талісман – перли.

 День ангела Євгенія – 4 березня і 26 грудня.

Учениця 7. Я – Єлизавета. Моє ім’я староєврейського походження, і означає воно «Божа допомога». Моїми помічниками долі є знак Зодіаку Діва, бузковий колір,  квіти бузку, камінь-талісман – аметист.

День ангела Єлизавети святкують двічі на рік – 1 травня і 18 вересня.

Учень 8.  Мене звуть Леонідом. Це ім’я давньогрецького походження, що перекладається як «син лева». Помічниками долі є знак Зодіаку Лев, золотий і зелений кольори, квітка  шипшини, камінь-талісман – діамант.

 Свій день ангела Леоніди святкують 23 березня, 18 червня і 28 вересня.

Учень 9. Мене звати Максим. Це ім’я з латини перекладається як «найбільший».  Мої помічники – це знак Зодіаку Козеріг, малиновий колір, квітка – фуксія, камінь-талісман – аметист.

 День ангела Максими святкують двічі на рік: 26 січня і 27 травня.

Учениця 10. Це ім’я носять троє дівчат з нашого класу. І це ім’я - Наталія, що з латини перекладається як «рідна». Нашими помічниками долі є знак Зодіаку Діва, червоний колір, квітка кровохлібки, камінь-талісман – кровавик.

 День ангела Наталії - 8 вересня.

Учень 11. Моє ім’я – Олексій, що перекладається з грецької як «захисник». Мої помічники долі – це знак Зодіаку  Водолій, зелений колір, квітка омели, камінь-талісман – лазурит.

День ангела Олексій святкує двічі на рік: 25 лютого і 30 березня.

Учениця 12.  Мене звуть Олена. Моє ім’я з грецької перекладається як «світла, сяюча».  Моїми помічниками долі є знак Зодіаку Близнюки, сіро-блакитний колір, квіти айстри, камінь-талісман – халцедон.

 День ангела Олени – 3 червня.

Вчитель.  Невід’ємною частиною  українського народу були пісні. Вони супроводжували людей у різних сферах їхнього життя: у свята, в час трауру, під час роботи та розваг. Пісні прикрашали  буття українців, робили його легшим та яскравішим. Часто  в них звучали жіночі та чоловічі імена.

Отож, відкриваємо четверту сторінку нашого свята , яка називається «Пісенний віночок». Шановні гості, ми підготували  для вас ілюстрації та аудіозаписи до відомих українських  народних пісень. Ваше завдання – відгадати цю пісню.

  1. Ілюстрація №1 до пісні «Несе Галя воду». (Після  відповіді  звучить запис даної пісні).
  2. Ілюстрація №2 до пісні «Маруся, раз, два..»
  3. Ілюстрація №3 до пісні «Ой у полі криниченька».
  4. Ілюстрація №4 до пісні «Гандзя».
  5. Ілюстрація №5 до пісні «Ой не ходи, Грицю…»
  6. Ілюстрація №6 до пісні «А до мене Яків приходив…»

Вчитель. Не менш чарівними та зворушливими є сучасні  українські пісні, які також містять імена людей. Ось послухайте деякі з них.(Звучать пісні В.Вермінського «Наталі», Гонти «Оленка», В.Павлика «Лариса» і ін..).

А ще ми підготували завдання «Підпиши світлини сучасних відомих українців».

Презентація фотографій Наталії  Могилевської, Леоніда Каденюка, Дмитра Комарова, Макса Барського, Дениса Гармаша, Насті Каменських, Євгенія Кошового, Олени Підгрушної, Андрія Шевченка, Олексія Михайличенка, Віталія Кличка, Василя Ломаченка, Олега Винника і ін.

 Вчитель. Завершити наше свято я хочу такими словами: не ім’я людину красить, а людина ім’я, своїми вчинками, словами, справами. Живіть, навчайтесь і поводьтесь так, щоб з вашим іменем асоціювались найкращі слова рідної мови.

 

 

 

docx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку