Виховний захід: "Наша мила Україна"

Про матеріал
Мета: розширити знання дітей про державні символи України, про красу і силу рідної мови, сприяти розвитку творчих здібностей, виховувати любов і шану до традицій нашої Батьківщини, гордість за свій рідний край.
Перегляд файлу

КЗО «Першотравенська загальноосвітня спеціальна школа-інтернат «ДОР»

 

 

Виховний захід на тему:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготували:

Бібліотекар: Пшеничка-Дрох О. О.

Вихователь: Шевченко В. М.

 

 

 

 

 

 

      2018р.

 

Тема:Наша мила Україна.

 

Мета:  розширити знання дітей про державні символи України, про красу і силу рідної мови, сприяти розвитку творчих здібностей, виховувати любов і шану до традицій нашої Батьківщини, до української мови, гордість за свій рідний край.

 

Обладнання:  ілюстрації, відеоматеріали, звукозапис, презентація, книжкова виставка.

 

 

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд1.JPG     Хід заняття

 

СЛАЙД 1

Вихователь. Сьогодні ми з вами поговоримо про нашу милу Україну…

Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес, це земля, де ви народилися і живите, де живуть ваші батьки , де жили ваші прадіди.

Україна, що це?

Це наша земля, рідний край,  родинна, дорога до школи, наша вулиця, місто, ліси , поля, все що рідне і близьке нам, тому вона для нас свята, найсвітліша, наймиліша.

СЛАЙД 2

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд2.JPGЛюбіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води,
в годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди!

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну.

 

 

СЛАЙД 3, 4, 5, 6

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд6.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд5.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд4.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд3.JPG

 

 

 

 

 

Вихователь. Кожна людина має свою сім’ю і свою родину. Це її маленька батьківщина.

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд7.JPG Якщо скласти усі ці маленькі батьківщини, то вийде одна велика батьківщина – родина. Наш дім, наша школа, наше чудове селище, вулиця до школи – то наша батьківщина.

 

Вихователь. Як називається місце, де живемо усі ми ? (Україна ). Які є державні символи, що вони символізують?

СЛАЙД 7

 

Герб - триєдність трьох поколінь: діди,батьки, діти. Їх приєднують до святої трійці.

Прапор – жовто-блакитного  кольору. Жовтий колір – безмежні поля золотої пшениці. Голубий – чисте небо над головою.

Гімн – державна пісня: виконують стоячи урочисто.

Поклад Н.

Наш прапор

Небеса блакитні

Сяють з глибини,

А пшеничні й житні

Мерехтять лани.

Прапор наш, як літо,

В сонці майорить:

По долині – жито,

По горі блакить.

 

 

 

 

 

 

 

ГЕРБ

Наш герб — тризуб.

Це воля, слава й сила.

Наш герб — тризуб.

Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є,

Ми завжди будем,

Добро і пісню

Несемо ми людям.

 

Наталка Поклад

Гімн України - Ще не вмерла Україна

 

Ще не вмерла України, ні слава, ні воля, 
Ще нам, браття українці, усміхнеться доля. 
Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, 
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу, 
І покажем, що ми, браття, козацького роду

Фізкультхвилинка.

Вихователь. Кожен з нас повинен пам’ятати, що ми громадяни України, що ми сини і дочки нашої держави, у кожного із нас своє завдання, ціль, мета – завжди була одна. Ми повинні захищати і єднати,  як би важко не було. А також повинні жити за законами нашої держави , які записані у Конституції.

СЛАЙД 8

Любов до рідної мови, любов до рідної Батьківщини — невіддільні поняття. Вони споконвіку живуть у людських серцях і притаманні тим, хто шанує історію й культуру власного народу. Дійсно, не було жодного видатного письменника, який би не висловив любові до рідної мови, а також своєї тривоги за її долю. Дійсно, не було жодного поета, який би не покладав на рідну мову найсвітліших надій. Так склалося тому, що кожен митець бачив долю свого народу в майбутньому невідривною від долі української мови.

Мова — це душа народу. 

 

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд9.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд8.JPGРІДНА МОВА
Мово рідна, слово рідне,
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
А лиш камінь має.

Як ту мову нам забути,
Котрою учила
Нас всіх ненька говорити,
Ненька наша мила.

У тій мові нам співали,
Нам казки казали,
У тій мові нам минувшість
Нашу відкривали.

От тому плекайте, діти,
Рідну свою мову,
Вчіться складно говорити
Своїм рідним словом.
С. Воробкевич

СЛАЙД 9

Кожен народ має народні символи. Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну іде мова. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають  на сорочках, рушниках. Вони уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної  землі. Народні символи – це наші святині.

СЛАЙД 10

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд10.JPGЗавжди любили люди цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Красива вона і в пору цвітіння, і коли багряніє восени листя, і взимку, коли на тлі білого снігу червоніють її ягоди. Дівчата вишивали на сорочках калину, її вплітали у віночок.

 

Беріть калину –– червоні корали,

Ці кетяги небо і сонце ввібрали,

Напоїть матуся калиновим чаєм,

Недугу ураз, як рукою знімає.

***

Я не груша, я не слива,

 Я калинонька вродлива

Я стою в зеленім листі,

У червоному намисті.

СЛАЙД 11, 12

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд12.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд11.JPG 

 

 

 

 

 

 

Вишиванка, вінок та рушник є сакральним одягом українців. Вишиванка – символ краси, здоров'я, щасливої долі. Вона була в кожної людини. Без неї не обходилась жодна визначна подія в житті. У теперішній час відродилась давня традиція одягати на свята чудові вишиванки. 

   Вінок – символ долі, життєвої сили, довершеності. На Івана Купала дівчата плели з польових квітів вінки та пускали їх за водою. Такий обряд віщував дівочу долю. Вінок є головним убором українського національного строю. 

   Рушник символізує довгу життєву дорогу. З хлібом-сіллю на рушничку зустрічають дорогих гостей, він бережно огортає образ, його стелять на добру долю молодим на весіллі. 

Рідна мати моя, ти ночей не доспала, 
Ти водила мене у поля край села, 
І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, 
І рушник вишиваний на щастя дала.

І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, 
І рушник вишиваний на щастя, на долю дала.

Хай на ньому цвіте росяниста доріжка, 
І зелені луги, й солов'їні гаї, 
І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, 
І засмучені очі хороші твої.

ПІДСУМОК ВИХОВНОЇ ГОДИНИ.

СЛАЙД D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\наша мила Україна\Слайд13.JPG13.     Багато гарних слів ми почули про нашу рідну Україну. Хочемо щоб ви любили нашу країну, ніколи не цуралися рідної мови, де б ви не були, щоб зростали в ріднім краю з рідним словом.

ФОТО ЗАХОДУ

 

 

.

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\ФОТО ...наша мила ...Шевченко\4.JPG

D:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\ФОТО ...наша мила ...Шевченко\5.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\ФОТО ...наша мила ...Шевченко\2.JPGD:\111    ВСЕ СЮДИ робота библиотека\ВИХОВАТЕЛІ\Шевченко\захід 5 вересня 2018 наша мила Україна\ФОТО ...наша мила ...Шевченко\1.JPG

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Виховна робота
Інкл
Додано
26 липня 2019
Переглядів
525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку