Виховний захід «Природа наш дім! Збережи порядок в нім»

Про матеріал
Виховний захід направлений на формування ціннісного ставлення до природи рідного краю та всієї планети, розвиток почуття патріотизму за гордості за красу Української природи, стимулювання прагнення до набуття корисних екологічних звичок та прагнення до природоохоронної діяльності, формування прагнення до вдосконалення культури поведінки.
Перегляд файлу

Мета заходу: формувати ціннісне ставлення до природи рідного краю та всієї планети, розвивати почуття патріотизму за гордості за красу Української природи, стимулювати прагнення до набуття корисних екологічних звичок та прагнення до природоохоронної діяльності, формувати прагнення до вдосконалення культури поведінки.

Завдання заходу:

  1. поглибити розуміння сутності понять: природоохоронна діяльність, екологічна звичка, екологічна акція. 
  2. розбудити почуття відповідальності за збереження природи рідного краю та всієї планети; формувати почуття поваги до природи та людей, які її захищають та відновлюють; формувати інтерес до природи та екологічних заходів; захоплення красою природи та українського краю.
  3. формування ціннісного ставлення до природи всієї планети; переконаності у її цінності та важливості її збереження та відновлення; прагнення до набуття екологічних звичок.
  4. формування готовності до вчинків, які стосуються природоохоронної діяльності.

 

Форма проведення: етична бесіда

    Обладнання і наочність: презентація, відеоролик «7 порад як подбати про екологію і зекономити»

Використані практикантом джерела інформації для підготовки заходу:

http://tetianarusnak.blogspot.com/p/blog-page_11.html

https://tns-ua.com/news/ekologichna-svidomist-ukrayintsiv

https://www.youtube.com/watch?v=SHUkqupowM4

https://gurt.org.ua/news/recent/23457/

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3204828-u-ramkah-ekologicnogo-proektu-20-berezna-u-100-krainah-visadat-miljon-derev-za-dobu.html

https://www.prostir.ua/?news=hodyna-zemli-hodyna-schob-pochaty-zminy

Рекомендовані учням джерела інформації:

https://gurt.org.ua/news/recent/23457/

http://solvetpv.lviv.ua/vmykayemo-eko-myslennya-porady-shhodopomozhut-zberegty-navkolyshnye-seredovyshhe/

https://www.ukraine-is.com/uk/nepovtorni-zapovidniki-ukra%D1%97ni/     

Попередня підготовка: пошук інформації, підготовка учнями повідомлень про заповідники України.

Хід виховного заходу

І. Вступна частина.

(Вчитель читає вірш)

Краса природи скрізь, у всьому,
В краплині теплій дощовій,
В барвінку синьому, густому,
В піснях, що носить сніговій;
У цвіті яблуні чи вишні,
У хвилях моря та Дніпра,
У незабудках, що не пишні,
А серце радо завмира,
Коли побачиш десь у полі
Або привидяться у сні:
Здається, ти вже на роздоллі
Де жайворонки голосні…

Краса природи — у озерці,
У злетові зірок стрімкім,
В усій землі, що добре серце
Нам відкриває, як своїм;
Вона — у пуп’янку тугому
І у багряному листку,
У райдузі опісля грому,
Що упірнула у ріку…
Краса — то кучеряві хмари
І чисті, світлі небеса,
То шум вітрів і сонця чари…
І круглий рік цвіте краса!

Слово вчителя: Які почуття у вас викликає цей вірш? Чи виникає у вас бажання піклуватися про природу рідного краю та всієї планети аби вона завжди залишалася такою як описана у вірші?

Відповіді учнів.

Слово вчителя: Природа завжди зачаровувала своєю красою, надихала людину на творчість. Мінлива й унікальна, дивовижна та неповторна її краса.

Незалежно від пори року природа чудова. Навесні можна спостерігати її пробудження, влітку — буйство барв. Осінь — це деякий смуток, в’янення, що не позбавлене своєї принади, а зима — сон, казка.

Отже сьогодні ми поговоримо про красу природи, вплив людини на неї та важливість її збереження у первозданному вигляді.

ІІ. Основна частина.

Слово вчителя: Навколишній світ не раз ставав темою творів художників і письменників, які намагаються за допомогою фарб і слів передати всю його красу. В їхній творчості ми бачимо не тільки спробу донести до нас зміну настроїв природи, а й розуміння, що людина — це тільки частина природи.

Тож я пропоную до вашої уваги крилаті вислови видатних письменників, поетів, художників та філософів. Спробуйте пояснити як ви розумієте кожен з них.

Вислови:

  • Природа не храм, а майстерня, і людина в ній працівник. Іван Тургенєв
  • Природа насміхається над рішеннями і веліннями князів, імператорів і монархів, і на їх вимогу вона не змінила б ні на йоту свої закони. Галілео Галілей
  • Подякуємо мудрій природі за те, що потрібне вона зробила легким, а важке непотрібним. Епікур
  • У всіх областях природи панує певна закономірність, незалежна від існування мислячого людства. Макс Планк
  • Природа  так про все подбала, що всюди ти знаходиш чому вчитися. Леонардо Да Вінчі
  • Краса природи – це одне з джерел, що живить доброту, сердечність і любов. В.О. Сухомлинський
  • Природу перемагають тільки підкоряючись її законам. Ф. Бекон
  • Якщо ви хочете вивчати та цінувати природу, спершу необхідно зрозуміти мову, на якій вона говорить. Річард Фейнман
  • У природі все розумно продумано і влаштовано, кожен зобов'язаний займатися власним заняттям, і в даній мудрості - найвища справедливість життя. Артур Конан Дойл
  • Природа - вічно мінлива хмара; ніколи не залишаючись однією і тією ж, вона завжди залишається сама собою. Володимир Вернадський
  • Музика природи ніколи не закінчується: її мовчання – це паузи, а не заключна частина. Марі Вебб
  • Головні проблеми світу виникають через різницю між тим, як діє природа, і тим, як мислить людина. Грегорі Бетсон

Слово вчителя: Все в природі – це коловорот взаємної співпраці. Ми живемо у світі технологій, які зробили наш темп життя неймовірно швидким і змушують нас постійно поспішати, не озираючись навколо. Проте щодня нас турбують екологічні проблеми, спричинені людьми. Як ви вважаєте, як українці ставляться до екологічних проблем? Чи намагаються вони їх вирішити? Чи знаєте ви як можна подбати про екологію?

Відповіді учнів.

Слово вчителя: Пропоную вам розглянути статистику ставлень українців до природи та екологічних проблем. В опитуванні брали участь 1000 респондентів віком від 18 до 55 років. (Презентація з’являється на проекторі)

Ставлення до природи та екологічних проблем

Екологічна безпечність упаковок 2

Екологічна безпечність упаковок 3

Сотрування сміття

Сотрування сміття 2

Готовність діяти для покращення екологічної ситуації

Слово вчителя:

  • А як би ви відповіли на запитання даного опитування?
  • Чи готові ви сортувати сміття?
  • Віддавати скло, пластик та папір на переробку?
  • Економити воду та електроенергію?
  • Користуватися багаторазовими тканинними торбинками замість поліетиленових пакетів?
  • Які ще способи збереження природи ви знаєте?
  • Що з переліченого ви виконуєте?

Відповіді учнів.

Слово вчителя: Я пропоную вам переглянути цікавий та інформативний блог про те, що може робити кожен із вас для покращення екології.

(відео з’являється на проекторі)

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=SHUkqupowM4

Слово вчителя: Що нового ви дізналися після перегляду ролику? Як ви думаєте як кожен із перелічених заходів допомагає природі?

Відповіді учнів.

Слово вчителя: Погодьтеся, що перелічені правила є дуже простими, тож кожен із вас без проблем може їх виконувати. При цьому, якщо ви всі будете їх дотримуватися та залучати до цього своїх рідних та друзів, то разом ви зможете значною мірою вплинути на покращення екології.

У світі існує безліч екологічних організацій та акцій, до яких може долучитися кожен з вас. Наприклад у цьому році 20 березня у 100 країнах планується висадити 1 млн дерев за добу в рамках глобального екологічного проєкту Greening of the Planet, організованого українським благодійним фондом "Озеленення України". 17 жовтня 2020 року понад 50 тис. українців висадили понад 2 млн дерев за одну добу, встановивши рекорд України. А вже поточного, 2021-го року, враховуючи екологічну ситуацію у світі, організатори вирішили долучити до озеленення й інші країни, а це понад 100 іноземних держав. Метою проєкту Greening of the Planet є привернення уваги до проблем глобального потепління та відновлення екосистеми планети.

"Одна людина ніколи не зможе того, чого в співпраці досягнуть десятки, тисячі, мільйони. Наша ініціатива з висадження дерев – саме про об’єднання. Вирубка лісів, експлуатація морів і ґрунтів, забруднення повітря і води – усі ці чинники підштовхують наш світ до екологічної катастрофи. А об’єднавшись, люди можуть створювати чудеса, відновлювати екосистему, будувати гідне майбутнє. Нашою місією є висадити 100 млн дерев по всій планеті протягом трьох років, але нашим ще більшим досягненням буде, якщо у рамках Greening of the Planet ми зможемо об’єднати 100 млн осіб різних верств населення. Давайте допоможемо нашій Планеті!" – закликав долучитися до проєкту один із організаторів Гайдайчук.

Прийняти участь у проєкті може кожен. Для цього потрібно посадити дерево та надіслати на офіційний сайт проєкту його фото і геолокацію. Після закінчення акції всі висаджені дерева будуть розміщені на геолокаційній карті проєкту і додаватимуться до висадки 100 млн дерев.

Я пропоную вам також прийняти участь у цьому проєкті. Давайте разом посадимо декілька дерев на території нашої школи 19 березня. Це не тільки принесе користь планеті, а і прикрасить нашу школу.

Зворотний зв’язок від учнів.

Слово вчителя: Ще однією цікавою екологічною акцією є Година Землі. ГОДИНА ЗЕМЛІ – це найбільша світова ініціатива на підтримку збереження Планети та сталого використання її ресурсів. Щорічно у Годину Землі відбувається символічне відключення світла на одну годину – у домівках, офісах та біля визначних місць і споруд світу. Згасають Лондонське око, театр Сіднею, єгипетські піраміди, міст Ґолден Ґейт в Сан-Франциско, Колізей у Римі, як символи надії на активні дії кожного з нас заради сталого, дружнього ставлення до природи світу.  У понад 180 країнах відбуваються тисячі подій – від спільних медитацій до фестивалів та пробігів задля підтримки імпульсу цієї Години. 

В Україні Година Землі щороку об’єднує понад 80 міст, сотні організацій та навчальних закладів. Зовнішнє освітлення згасає на Хрещатику, біля Софійського та Михайлівського соборів, Театру опери та балету в Одесі, Свято-Успенського собору в Полтаві, Тернопільського та Луцького замків. Цього року Година Землі припадає на 27 березня. О пів на дев’яту годину вечора люди, об’єднані спільною метою збереження природи вимкнуть світло та всі електроприлади на одну годину. Ви також можете долучитися до міжнародної ініціативи і не просто підтримати Годину Землі, а обрати хоча б одну нову звичку, яка допоможе природі почати відновлюватись.

  • Як ви ставитеся до такої пропозиції?
  • Чи приймете участь в акції?
  • Які екологічні звички ви хотіли б у собі виховати?

Відповіді учнів.

Слово вчителя: Прекрасним місцем, де природа залишається недоторканою є заповідники. Це безмежні простори з густими лісами, кришталевими озерами, свіжим повітрям і великою кількістю рослин та тварин, занесених до Червоної книги. Ви вдома готували повідомлення про кращі заповідники України та їх роль у збереженні природи, тож прошу презентувати нам ваші доповіді.

(Учні виступають з короткими повідомленнями, які підготували вдома)

Слово вчителя: Як ви вважаєте чому створення заповідників так важливе в наш час?

Відповіді учнів.

ІІІ. Заключна частина.

Слово вчителя: Пам’ятайте, що ми не маємо права завдати шкоди навколишньому світу. Треба завжди пам’ятати, що ми — лише складова частина природи. Наше багатство полягає в неповторних миттєвостях зміни пір року, в спостереженні за явищами, що відбуваються на світанку або заході, в житті в гармонії з природою. Тільки навчившись цінувати й берегти ту красу, яка оточує нас, ми зможемо подовжити життя людства на планеті Земля.

Я вдячна вам за те, що ви підтримали пропозицію посадити дерева на території нашої школи. Це перший крок на шляху до відновлення краси нашої Землі та чистого повітря. А дерева багато років поспіль будуть окрасою нашої школи.

Тож бережіть природу, відновлюйте її, набувайте корисних екологічних звичок та приймайте активну участь у природоохоронних заходах.

 

docx
Додав(-ла)
Right One
Додано
15 березня 2021
Переглядів
1281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку