Виховний захід присвячений дню боротьби зі СНІДом

Про матеріал
У наш час, в період пандемії COVID-19, ми повністю забули про інші захворювання. Але ВІЛ - інфекція і далі продовжує вражати Українців. Ми сьогодні посідаємо одне із перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ - позитивних осіб. В країні проживає близько 350000 -400000 ВІЛ-позитивних людей віком від 15-49 років. Проводячи такі інформаційні заходи серед учнів та їх батьків можна попередити та призупинити темпи поширення цієї інфекції.
Перегляд файлу

Тема:  СНІД – смертельна загроза людству. Знати, щоб жити !!!

Мета: - Ознайомити учнів з поняттями СНІД і ВІЛ та їх ознаками,

  • сприяти усвідомленню учнями небезпеки, пов’язаної із поширенням СНІД на планеті,
  • виховувати почуття відповідальності за власну поведінку та ведення здорового способу життя.

            - виховувати почуття цінності людського життя;

            - навчати  толерантному ставленню  до людей, які живуть з ВІЛ;

            - розвивати навички публічних виступів;

            - сприяти формуванню творчого ставлення до виконуваної роботи. 

Оформлення: Презентація на тему: «Скажемо ні СНІДу разом!!!», Малюнки учнів, Відеофільм «Знати щоб жити!!!».

Підготовка до виховної роботи: анкетування учнів 8-11 класів. Додаток 13

Хід заходу

Звучить спокійна мелодія. (Додаток у папці музика)

                  Этот сказ мы о СПИДе сейчас поведем,         

  Вам в стихах и картинках расскажем о нём.

  Вы узнаете всё, об этой беде.

  СПИД не спит!!! СПИД спешит!!!

  Он вокруг, он везде!!!

   Мир боялся холеры, боялся чумы,

   Черной оспы, проказы и прочей беды…

   Чумой ХХ века считается СПИД.

   И понятно без слов, что природа нам мстит.

  Мы забыли о боге, о любви, о добре,

  Мы увязли в пороках, погрязли в грехе.

                                     (Л.Сагайда)

         Ровеснику, прокинься,  не дрімай!!! Прожени байдужість. Поглянь, що твориться в державі. СНІД переходить усі кордони. Захоплює у свої жорстокі тенета дедалі більше людей! Це сором! Це ганьба! Ганьба нашому нерозумінню, нашій байдужості.

        Багато хто з вас скаже: «Ну скільки можна про одне й те саме!? Тимпаче, що нас це не стосується. Ми ведемо порядне життя: не п’ємо, не куримо, не вживаємо наркотиків. Ми нормальні люди!»

            «Нехай десь помирають мільйони. Сотнею більше, сотнею менше – великої різниці нема. Тим більше, що зараз в Україні є проблеми серйозніші ніж СНІД.»

Але ж задумайтесь!!! Це захворювання,  яке  може вплинути на життя кожного з нас!

Звучить "Бухенвальдскій набат"( Додаток у папці музика)

Люди мира на минуту встаньте!

Слушайте! Гудит со всех сторон -

Это раздается по планете

Жертв СПИДа похоронный звон.

Слышите тяжелые раскаты?

Это не гроза, не ураган -

Это люди ужасом объяты,

О спасении взывают к нам!

(Додаток1,2,3 вивішуються на дошку)СНІД — синдром набутого імунодефіциту — це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хво­роби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який уражає клітини крові, так звані СД4-лімфоцити, що забезпечують гомео­стаз організму людини й захищають його від інфекційних захворю­вань, розвитку злоякісних пухлин та інших уражень. Унаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушкодження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. Хвороба роз­вивається повільно, протягом 8-12 років і закінчується клінічною картиною, яку назвали СНІДом. До цього часу СНІД залишається невиліковною хворобою. Збудник ВІЛ-інфекції належить до групи ретровірусів. Генетична інформація вірусу закодована в його РНК.

Учні пререглядають відео ролик про інфікування лейкоцитів вірусом ВІЛ

                                              Статистика

  • Сьогодні в світі близько 60 млн. людей  заражені ВІЛ.
  • Від СНІДу померло близько 25 млн. людей.
  • Кожної хвилини в світі близько 8 людей інфікуються ВІЛ .
  • 65%  ВІЛ – інфікованих молоді люди віком від 14- до 28 років.

В Україні:

На 1 квітня 2015р.  в Україні  офіційно зареєстровано:

  • ВІЛ-інфікованих -296,549  людей,  з них діти - 28,938.
  • Хворих на СНІД  - 46,009 человік.
  • Всего померло від  СНІДу -  15,866 чел.

Шляхи інфікування

Вирус СПИДа проникает в кровь,

Сперму, пот, слюну и слёзы.

И младенец с материнским молоком

Вирус СПИДа поглощает тоже.

ВІЛ-інфікована людина — це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається, коли вірус із організму ВІЛ-інфікованого разом із кров'ю, спермою або з груд­ним молоком матері потрапляє в кров здорової людини чи дитини.

Вірус передається:

  • під час статевих стосунків з ВІЛ-інфікованою особою, коли че­рез слизову оболонку статевих органів вірус проникає в організм стате­вого партнера;
  • через кров, насамперед через спільні шприци та голки в разі внутрішньовенного введення наркотичних речовин:

Давайте послухаємо лист – розповідь людини, яка вживає наркотичні речовини.

Підчас зачитування даного листа грає музика

Лист людини, яка вживає наркотики

«Тяжело описать весь этот ад, через который я прошел. А вдруг кого-то это напугает и остановит. Я в первый раз выпил в 14 лет. Причем здесь выпивка? А это всё звенья одной цепи. Жили мы когда-то в Средней Азии, которая уже говорит сама за себя: именно там я в первый раз покурил анашу. Мне, как и сот­ням, тысячам других, было просто интересно: а как это будет, ка­кие ощущения? Наркоман ощущает действительный кайф только один раз, первый. Губит, как правило, то, что после первого укола не бывает ломки и мысль о том, что я не такой, у меня не будет при­выкания! В любой момент могу бросить. Потом нужен второй укол. Но первоначального ощущения уже нет. Чтобы достичь его, дозу надо увеличить. Говорят, наркоман ради дозы пойдет на преступ­ление. А как же иначе? Ведь ты в этот момент умираешь. У тебя выворачиваются суставы, тело корчится в судорогах. И все-таки самое страшное — даже не дикие физические мучения, а то, что ты превращаешься в зомби, в безвластного раба своего порока. Когда я куда-то ехал, я всегда запасался наркотиками, так как круг моих жизненных интересов сводился к трем вещам: мак — шприц — игла. Деградация полная. Сейчас становится все больше тех, кто оказался в щупальцах этого жуткого спрута — наркомании, в итоге многие из них заболевают СПИДом».

Учні пререглядають відео ролик 0926.

  • Через за­бруднений кров'ю, нестерильний медичний інструмент;
  • дитині від ВІЛ-інфікованої матері — інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годування грудним молоком.

Грає інструментальна музика (Додаток у папці музика)

Сменяется ночь сияющим днем.

Дрожит полоска рассвета.

Но солнце светит в окошке моем

Кроваво-красного цвета.

Я с первых дней привыкаю жить

С диагнозом всех суровей,

За каждый день мне судьба платит

Жестокой ценою крови.

Ее назначил не враг, не палач,

А самый близкий на свете...

Гремучей змеею СПИДа игла

Вонзилась в матери сердце.

Я вижу образ ее сквозь ночь,

В слезах узнаю улыбку

И слышу голос: «Прости меня, дочь,

За страшную ошибку».

И я повторяю на всех языках:

«Тревога, проснитесь, люди!

Спасенье планеты в наших руках,

Другого шанса не будет».

  • Не виключена можливість ураження ВІЛ у разі порушення правил

гігієни під час гоління, манікюру, татуювання та деяких інших косметичних процедур, а також медичних маніпуляцій, які супроводжуються пошкодженням цілісності шкіри чи слизових оболонок з використанням нестерильних інструментів. Правильна і своєчасна обробка косметичного приладдя та стерилізація медич­ного інструментарію  забезпечують  безпеку їх застосування.

            Підступність ВІЛ-інфекції в тому, що після зараження людина може тривалий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здо­ровою і водночас заражати інших — насамперед своїх сексуальних партнерів та партнерів по голці. Період безсимптомного носійства може тривати 2 місяців – до 10 і більше років, після чого розвивається СНІД

СНІД не передається

  • Хоча ВІЛ уражає весь організм, до сьогодні не доведена можливість інфікування через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок у цих рідинах надзвичайно мала для зараження.
  • Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря підчас чхання, кашлю, спільного проживання, роботи в одному приміщенні, користування посудом. Не треба боятися подати руку обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки.
  • Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування — лазні, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитись у громадському транспорті.
  • Передача ВІЛ через укуси комарів чи інших комах не доведена, бо коли комар жалить людину, він упорскує свою слину, де ві­русу практично немає. В організмі комахи вірус розмножувати­ся не здатний.

Способи визначення інфекції (Додаток 14)

  • У відповідь на проникнення вірусу в організмі людини через один-три місяці утворюються антитіла. Їх поява є свідченням ВІЛ-інфекції, а виявляються антитіла з допомогою досліджен­ня крові. Обстеження на СНІД проводяться в кабінетах довіри, де за бажанням це можна зробити анонімно.
  • Зразки донорської крові досліджуються комплексно на ВІЛ, віруси гепатитів В і С, сифіліс у діагностичних лабораторіях станцій переливання крові. Якщо в порції крові виявлено хоча б один із цих збудників, вона знищується.

. • Вагітні жінки дворазово обстежуються на ВІЛ за добровіль­ною згодою в жіночих консультаціях під час узяття на облік та оформлення на пологи.

 У лабораторіях діагностики СНІДу обласних (міських) центрів профілактики  СНІДу та санепідстанцій обстежують континген­ти людей, що належать до груп ризику: це особи, які вживають наркотики ін'єкційним шляхом, ведуть безладні статеві стосун­ки або мають статеві контакти з ВІЛ-інфікованими чи хворими на СНІД.

Усі відомості стосовно ВІЛ-інфікованої особи є конфіденційними.

Невідкладна медична допомога ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД надається в усіх лікувально-профілактичних закладах України.

                                                        Перебіг хвороби(Додаток 4,5,6)

Перші симптоми хвороби спостерігаються в середньому через 1,5-3 місяці після інфікування. Це так звана гостра стадія  ВІЛ­-інфекції, і вона спостерігається не в усіх інфікованих. Для гострої стадії характерна тривала лихоманка, схуднення, нічне вспітніння, збільшення лімфатичних вузлів. Недуга триває два-три тиж­ні, і людина нібито одужує, проте вірус залишається в організмі й може інфікувати інших.

Період безсимптомного вірусоносійства триває від кількох міся­ців до багатьох років. Протягом усього цього часу ВІЛ-інфікована особа почувається здоровою. Проте врешті вірус долає імунний захист і знижує опірність організму. Як наслідок розвиваєть­ся СНІД, який проявляється інфекційними хворобами, найчастіше це тривалі запалення легень (пневмонії), туберкульоз, вірусні хвороби (оперізуючий лишай, герпес, цитомегаловірусна інфекція), у деяких хворих розвиваються пухлини  шкіри ( Саркома Капоші) чи ураження нервової системи.

Хвороба триває кілька років, людина виснажується і гине.

Чи можна вберегти себе від СНІДу?

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв'язку з цим необхідне:

  • приймати правильні щодо свого здоров'я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експеримен­тувати, самостверджуватися під тиском з боку однолітків та наркодільців;
  • уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосу­вання презервативів значно знижує можливість інфікування  партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів.
  • За даними статистики, 30-50 % осіб, які вживають наркотики ін'єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ, отож, вірогідність інфікування над­звичайно висока;
  • пам'ятати, що венеричні хвороби спричиняють поширення ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;
  • важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запо­бігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію для проведен­ня профілактичного лікування.

Відомі люди які померли від СНІДу

  • Офра Хаза(Додаток 7) (1958-2000). Певица, исполняв­шая восточные песни и работавшая с Полой Аб-дул, Лу Ридом, Игги Попом и другими. Она умерла 23 февраля 2000 года от СПИДа в возрас­те 42 лет.
  • Артур Эш(Додаток 8) (1943-1993). Олимпийский чемпи­он по теннису Артур Эш родился в 1943 году в Ричмонде (США). Его мать умерла, когда ему исполнилось лишь 6 лет. Благодаря своим неза­урядным физическим данным, он смог впослед­ствии стать первой ракеткой мира. Эш выиграл открытый чемпионат США по теннису в 1968 го­ду, а в 1975 - Уимблдон. Умер он от СПИДа, ин­фицированный ВИЧ при переливании крови, не дожив 5 месяцев до своего 50-летия. Когда Нель­сон Мандела вышел из заключения, и его спро­сили, кого бы в Америке он хотел посетить пер­вым, он ответил, что Артура Эша.
  • Хорхе Донн (Додаток 9) (1947-1992). Солист балета Мо­риса Бежара. Танцевать начал рано. В 1963 году специально приехал в Брюссель, чтобы посту­пить в компанию Мориса Бежара и вскоре стал в ней ведущим танцовщиком. В 1979 году впервые исполнил «Балеро» - балет, изначально постав­ленный для женщины. В 1989 году был номи-нантом фонда Копех как один из лучших тан­цовщиков. Умер от СПИДа 30 ноября 1992 года в Лозанне. Многие хореографы посвятили ему свои работы.
  • Айзек Азимов (Додаток 10) (1920-1992). Известный писа­тель и крупнейший мастер научной фантастики, изобретатель слова «роботика» (гоЬоисв - робо­тотехника, роботехника). В 1983 году, когда о СПИДе было очень мало известно, писателю  делали операцию на сердце, и он был заражён ВИЧ через донорскую кровь. Через не­сколько лет ему потребовалась повторная опера­ция, и случайно при госпитализа­ции обнаружился ВИЧ. От операции пришлось отказаться. Айзек Азимов умер через три года. Спустя десять лет его жена сооб­щила об истинной причине смерти писателя.
  • Фредди Меркьюри (Додаток 11) (1946-1991). Солист груп­пы «Queen» Фредди Меркьюри за сутки до смер­ти продиктовал признание в своей болезни, кото­рую до той поры скрывал, чтобы отвести общест­венное осуждение от близких. В 1991 году был снят его прощальный видеоклип с замечатель­ной песней («Шоу должно про- должатъся»), в сущности, предсмертной исповедью.
  • Джиа Мария Куранджи(Додаток 12) (1960-1986). Первая американская супермодель. Она была одной из первых женщин в Америке, причиной смерти которой официально был признан СПИД. За эти 10 лет героиня двигалась по нисходящей спира­ли увлечения наркотиками и неудачных рома­нов. Она умерла в 26, за несколько лет успев подняться из низов к вершинам модельного биз­неса, заработать кучу денег, обрести любовь, сла­ву и спалить всё это в наркотическом угаре.

Учні читають вірші під інструментальну музику (Папка музика)

- Несовершенен мир и так непрост,

  С людьми играет в чехарду.

  Он как над пропастью прогнивший мост:

  Ступил – и ты уже в аду.

       - Людей он пожирает, словно зверь,

                  Насытиться не может.

                  Кричит вперёд идущему: «Поверь!»

                  Но стоит оступиться – уничтожит.

- Всё изменить мы можем, я и ты.

  Гиене огненной закроем пасть,

  Вернём забытые, угасшие мечты

  И добродетельную власть.

                 - Как страшно жить в кромешной тьме!

                   Свой путь ты правильно найди.

         Чтобы всегда тебе и мне

                   Был свет надежды впереди.

- У всех есть выбор: быть или не быть –

   Земля в цветах или огонь в потёмках.

   Нельзя нам так бездушно хоронить

    То, что природой  вверено потомкам!

       - И мы повторяем на всех языках:

          «Тревога! Проснитесь, люди!

                    Спасенье планеты в наших руках –

Вместе:    Другого шанса не будет!»

Для засвоєння прослуханого матеріалу під музику «Вибір є» переглядаємо презентацію «Скажемо ні СНІДу разом!!!»

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

С – синдром

Н – набутого

  І – імуно

Д – дефіциту

 

 

 

Додаток 2

В  -  вірус

І   - імуно-

       дефіциту

Л  - людини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

 

Вірус імунодефіцита людини

 

 

 

Додаток 4

Саркома Капоші

 

 

Додаток 5

 

Цитомегаловірус - інфекція,

яка призводить

до сліпоти

 

 

Додаток 6

Кандидоз ротовий

 

 

 

 

Додаток 7

 

 

Додаток 8

Артур Эш

 

 

 

 

Додаток 9

Рудольф Нуриев

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 10

Айзек Азимов

 

 

 

 

Додаток 11

Фреди Меркьюри

Додаток 12

Джиа Мария Куранджи

 

Додаток 13

 

Анкета

  1.      Розшифруйте слово

СНІД: ____________________________________________________________________

ВІЛ____________________________________________________________________________________________2. Від кого ви дізналися про це захворювання?

А) батьків;

Б) вчителя;

В) друзів та знайомих;

Г) лікарів;

Д) свій варіант:___________________________________________________________________

3. Як рано ви дізнались про СНІД?
А) 10-12 років;

Б) 12-14 років;

В) 14-16 років.

4. Як ви відноситесь до людей хворих на СНІД?

А) з розумынням;

Б) з осудом;     

В) погано;

Г) з милосердям;      

Д) з добротою;      

Е) свій варіант:____________________________________________________________________

5. Що вам здається найстрашнішим в цьому захворюванні?
А) смерть;

Б) постійні думки про те що ти хворий;

В) недостатньо сил на нормальне життя;

Г) лікування;

Д) залишитися один на один із цим захворюванням;

Ж)інше :_________________________________________________________________________

6.     Що ви будете робити, якщо це трапиться з вашим товаришем?

А) перестану с ним спілкуватися;

Б) расскажу всім знайомим, щоб  знали;

В) буду підтримувати його;

Г) увеличу свое внимание;

Д) буду спілкуватись тільки по телефону;

Ж) свій варіант:___________________________________________________________________

7.     Чи зустрічали ви людей хворих на СНІД? _____________________________________

8.     Що найбільше ви хотіли б  дізнатися про ВІЛ/СНІД?

А) історію виникнення;

Б) способи захисту;

В) статистику;

Г) как себя вести с пострадавшими;

Д) Як себе поводити з хворими на СНІД людьми;

Ж) інше :_________________________________________________________________________

Додаток 14

Тест на ВІЛ

 

Роздаються кожному учню.

docx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку