Виховний захід, присвячений Дню українського добровольця «Вони для нас виборюють життя…»

Про матеріал
14 березня країна віддає шану подвигу українських патріотів, ця дата стала Днем українського добровольця. Їх подвиг врятує країну вже дев'ять років. Іменами добровольців, що віддали на фронті свої життя, називають вулиці та проспекти українських міст.
Перегляд файлу

Виховний захід, присвячений Дню українського добровольця «Вони для нас виборюють життя…»

 

Ведучий 1. Посланцями від Бога сьогодні
Є мільйони добровільних людей.
І без них ми були б у безодні, 
Бог не лишить країну в біді.

Ведучий 2. Добровольці потрібні нам  дуже,
Нашим дітям, рідній землі.

Знаємо точно, тобі не байдуже

Йдуть ордою на нас москалі.

                                    1 Відео «Пам’ятайте, Господь оберігає

Ведучий 1.  В Україні 14 березня відзначають День українського добровольця! 17 січня 2017 року Верховна Рада України постановила з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Ведучий 2.  Навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших прикладів  можна назвати Запорізьку Січ – воєнізовану структуру із добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

Ведучий 1.  Інший яскравий приклад, але вже з нової історії України – легіон Українських січових стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини й Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України. До лав УСС записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС.

Ведучий 2. Варто зазначити, що тоді, в 1914 році, так само як і у 2014, українські добровольці нічого не мали: вони були найгірше озброєні, взуті й одягнені. Але, попри це, зажили слави як найвідважніші вояки. «З нами йшли в наступ українські добровольці. Це, мабуть, найкращий відділ з усієї Австро-Угорської армії», – йшлося в німецькому повідомленні з фронту до командування Південної Армії.


Ведучий 1. Потім було полум’я Другої світової – і знову добровольці першими стали на захист вітчизни. Але найновіший приклад – це Революція Гідності та початок воєнних дій на сході нашої держави у березні 2014 року, коли тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини, спочатку пішли на Майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній до зубів російській армії.

Ведучий 2.  Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію.

Ведучий 1. Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем кремлівських посіпак. Загалом у воєнному конфлікті на сході нашої країни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них перетворилася на військові частини силових структур України. Ми хочемо вас ознайомити із 11 відомими добровольчими формуваннями АТО України:

Ведучий 2.  1. Батальйон «Азов». 
Батальйон створено 4 травня 2014 як підрозділ міліції особливого призначення. Зараз реорганізовано в полк. Основою підрозділи стали члени організації «Патріот України», учасники Майдану. Командир — Андрій Білецький, псевдонім «Білий вождь». 

Ведучий 1.  2. Батальйон «Донбас»
Добровольчий батальйон територіальної оборони Донецької області «Донбас» створений у квітні 2014 року. Перший набір був проведений через інтернет-ресурси, його командир    Семен Семенченко. 

Ведучий 2.  3. Полк «Дніпро»
Підрозділ спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ України, створений 14 квітня 2014. Командир — Юрій Береза. 

Ведучий 1.  4. ДУК ПС
Добровольчий український корпус «Правого сектора» напевно найвідоміше воєнізоване формування завдяки безперервній увазі з боку ЗМІ. Кістяк корпусу складають члени партії «Правий сектор».

Ведучий 2.  5. Батальйон «Айдар»
24-й окремий штурмовий батальйон «АЙДАР» створений в травні 2014 р. з ініціативи коменданта самооборони Майдану С.Мельничука. Кістяк підрозділу склали учасники Майдану. Один з найбільш відомих бійців — Надія Савченко, яка була в полоні у РФ. 

Ведучий 1.  6. Батальйон «Шахтарськ»
Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в червні з добровольців з Донецької та Луганської областей. Чисельність до 700 осіб. Командир — Андрій Філоненко. 

Ведучий 1.  7. Батальйон «Миротворець»
Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено в травні 2014 з ветеранів підрозділів МВС та учасників миротворчих місій. Командир — Андрій Тетерук. Брав участь в АТО в Донецькій області. Чисельність до 200 осіб.

Ведучий 2.  8. Батальйон «Київ»
Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено у квітні 2014 року. Штатна чисельність до 300 осіб. Командир — Евген Дейдей. Підрозділ брав участь у визволенні Слов’янська.

Ведучий 1.  9. Батальйон «Золоті ворота».

Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. Створено  2 травня 2014 з учасників Майдану, переважно жителів Києва. Брав участь в АТО на території Луганської області.

Ведучий 2.  10. Батальйон «Київська Русь»
25-й батальйон територіальної оборони «Київська Русь» (ЗСУ) — збройне формування створене на території з жителів Київської області, офіційно підлегле МО України. Штатна чисельність — 600 осіб. На кінець вересня підрозділ брав участь в обороні м. Дебальцеве.
Ведучий 1. Перший батальйон територіальної оборони Волині перебував на першій лінії оборони у зоні АТО. За стійкість вороги називали їх «дивізіоном безсмертних».  Батальйон сформували 31 травня 2014 року. 10 червня 2014-го почалось бойове злагодження на полігоні міста Володимир-Волинського.  За чисельністю підрозділ відповідає стрілецькому батальйону. 13 червня 2014-го «Волинь», котрий мав мати понад 400 військовослужбовців, був сформований на 90 %. Станом на 3 жовтня батальон нараховував 450 вояків.
Ведучий 2. Відсоткове співвідношення добровольців до мобілізованих складало 30/70. На даний час більшість із цих батальйонів уже реформовано. Перехід добровольців до регулярної армії мав надав сил та мотивації бійцям регулярних збройних підрозділів, ставши прикладом відповідної поведінки та дій.

Учениця. Можливо, знову загримлять гармати,
І танк зімне пшеницю на лану,
І буде плакать і журитись мати,
Коли сини ітимуть на війну.
І хтось востаннє поцілує милу,
І хтось сльозу непрохану змахне,
А може, дехто втратить віру й силу,
Своє життя рятуючи одне.
Але не я... Я киснути не стану,
Хоч як не буде боляче мені,—
За нашу землю, дорогу й кохану,
Я рада взяти на себе всі вогні.
За тих дітей, що бігають до школи,
За матерів, змарнілих у труді,
За рідні наші верби довгополі,
За наші дні прекрасні й молоді.
І тут ні сліз, ні відчаю не треба,
І тут не треба страху і ниття —
Живе лиш той, хто не живе для себе,
Хто для других виборює життя.

                                      2 Відео «Інтерв'ю добровольців з різних батальйонів

Ведучий 1.  Добровольці  – це ті, хто стали солдатами, тому що того вимагала власна совість, за покликом власного серця – боронити рідну землю від ворога. Хтось із них в мирному житті був лікарем, хтось менеджером, кухарем, програмістом, хтось був студентом.

Ведучий 2. Їх подвиг врятує країну вже дев'ять років. Іменами добровольців, що віддали на фронті свої життя, називають вулиці та проспекти українських міст. І відтепер 14 березня країна віддає шану їхньому подвигу, ця дата стала Днем українського добровольця. 

Ведучий 1. Тож давайте всіх, хто не повернувся з зони АТО живими вшануємо хвилиною мовчання.

                                                          Хвилина мовчання

Ведучий 2. Солдат-дисантник 122-го батальйону ЗСУ Сергєєв Володимир Ігоревич жив та навчався в нашому місті Обухові Київської області. У телефонних розмовах не повідомляв місце своєї дислокації. Смертельного поранення зазнав в промзоні Авдіївки влітку  2016 року. Його мама - провідний кардіолог міста. Послухайте про її біль в інтерв'ю для телебачення.

                                                           3 Відео «Мамине серце»

Ведучий 1.  Дякуємо за увагу! Пам’ятаємо подвиг українських захисників!

 

1

 

docx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
1087
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку