Виховні заходи у рамках тижня толерантності

Про матеріал
Виховні заходи у рамках тижня толерантності допоможуть у організації та проведенні виховних заходів відповідного спрямування не тільки у навчальному закладі, а і кожному учнівському колективі. Стануть у нагоді і класним керівникам, і педагогам-організаторам, і вчителям.
Перегляд файлу

 

 

Тиждень терпимості та толерантності

 

Вчитель історії та правознавства

Коваленко Г.М

 

 

 

 

Дружба

2022

Міжнародний день терпимості (толерантності) був оголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року з нагоди 50-ти річного ювілею цієї організації і відзначається щорічно 16 листопада

Саме 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. В 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам-членам ЮНЕСКО ухвалити та щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день толерантності приурочивши до нього відповідні заходи, орієнтовані як на навчальні заклади так і на широку громадськість. Саме цій події присвячено наш тематичний тиждень.

Что такое толерантность?

  Для початку визначимось що ж таке толерантність.

  Толерантність – ставлення до інших людей як цінності, що виражається у визнанні, розумінні та прийнятті представників інших культур; це терпимість до чужих думок, вірувань і поведінки. Толерантність особистості є суттєвим фактором соціалізації і значною мірою визначає успішність її подальшого життєвого шляху.

Ідеї терпимості, толерантності, поваги до інших зародились в сиву давнину. Ще давньогрецькі філософи говорили, що свобода моєї руки закінчується там, де починається обличчя сусіда. Це було перше розуміння поваги до іншого, обмеження вседозволеності.

  Пізніше ідея терпимості знайшла своє відображення в світових релігіях. Християнські 10 заповідей це теж яскравий приклад терпимості, толерантності та терпіння в непростому вирі людських взаємовідносин. Ця ідея наскрізною ниткою проходить крізь всю історію людства. Англійська революція 17 та Французька революція 18 ст проходили під гаслами прав та свобод людини, а значить під гаслами в основі яких є толерантне відношення до інших.

  Особливої ваги поняття терпимості набуло в часи бурхливого ХХ століття. Саме в цьому столітті відбулися дві світові війни, що справедливо вважаються найжорстокішими в світовій історії. Тому по їх закінченню надзвичайно актуальним стало питання терпимості та толерантності. Особливо якщо зважати на те, що Друга світова війна мала в своїй суті нетерпиме відношення до представників певних соціальних та національних груп, що вилилось в результаті в мільйони та мільйони смертей ні в чому не повинних людей.

   В наш час, коли світ стає надзвичайно тісним, коли ми в реальному часі можемо бачити, чути спілкуватись практично зі всією планетою, коли ми маємо с сотні разів більше контактів ніж людина 100 років тому. Контактів не лише з сусідами чи рідними а з представниками різних народів, носіями різних мов, культур вірувань, вподобань чи орієнтацій. В цій багатоманітності важливо з розумінням, повагою та терпимістю ставитись до оточуючих та оточуючого світу. А саме цьому сприятиме толерантне відношення та вміння бути такими.

https://lh3.googleusercontent.com/qJqYOTZcFHgqhvaqP9yjmlx9wmEPnyInaVHNfBKoJMOYSpjeJygz-dNDyHe37BrOAzRApQ=s142

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План проведення тижня толерантності

 

Понеділок

День ввічливості та добра

Оголошення про проведення тематичного тижня

Ознайомлення з поняттям толерантності та походженням терміну

Толерантність в навчальному закладі та вдома

Проведення тренінгу: «Обєднаймо зусилля»

 https://naurok.com.ua/treningove-zanyattya-tolerantnist-vryatu-svit-86655.html

 

 

Вівторок

День тактовності

Створення власного малюнку чи плаката з теми тижня

http://school176.edu.kh.ua/fotogalereya/17_11_2014/

Конкурс «Подаруй світу усмішку»

 

 

 

 

Середа

День ввічливості

Проведення бліц - опитування «Найтолерантніший викладач»

Створюємо кращий рецепт толерантності та пропонуємо його іншим

Визначення рис характеру що допомагають бути толерантними

https://naurok.com.ua/vchimosya-buti-tolerantnimi-131037.html

 

Четвер

День доброзичливості

Визначення самого доброзичливого викладача та товариша

Перегляд відеофільмів на тему толерантності

https://youtu.be/taBSHHqmn9E

https://youtu.be/muwJx76xhMg

https://youtu.be/Lq-sfcFC6k4 чи інші відео, яких в мережі безліч

 

Пятниця

День взаєморозуміння

Висловлення власної думки на тему «Толерантна людина це…»

Підведення підсумків тижня толерантності.

 

 

 

https://naurok.com.ua/uploads/files/4106/53857/57688_html/images/53857.001.png

 

  Мета тижня толерантності не перевірка знань, умінь чи навичок, а створення певних умов для формування в учнів життєвої позиції суть якої полягає не стільки в тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але охоче визнавати та приймати  поведінку, переконання та погляди інших людей, якщо навіть вони відрізняються від своїх власних.

БУДЬМО ТОЛЕРАНТНИМИ ДО СЕБЕ ТА ОТОЧУЮЧИХ!

docx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку