Виховний захід " Щедрий вечір (історична реконструкція)."

Про матеріал

Виховний захід

Тема: Щедрий вечір (історична реконструкція).

Мета: познайомити дітей з традиціями та обрядами українського народу, з особливостямисвяткуванняМаланки(переддень старого Нового року); розказати, як проходить веселетрадиційнетеатралізованедійство увідповідних костюмах і масках; розвивати пізнавальний інтерес до традицій та обрядів нашого народу; виховуватидоброзичливість, дружелюбність, любов до України.

Перегляд файлу

Виховний захід (1-Б клас)

Дата:

Тема: Щедрий вечір (історична реконструкція).

Мета: познайомити дітей традиціями та обрядами українського народу, з особливостями святкування Маланки (переддень старого Нового року); розказати, як проходить веселе традиційне театралізоване дійство у відповідних костюмах і масках; розвивати пізнавальний інтерес до традицій та обрядів нашого народу; виховувати доброзичливість, дружелюбність, любов до України.  

Хід роботи

І. Вступна частина.

1.1. Історична довідка.

Вважається, що святкування Щедрого вечора почалося завдяки стародавньому дохристиянському звичаю. Напередодні Старого Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим) або святого Василія Великого (14 січня), український народ визначає Маланку, або Щедрий вечір. За старих часів вважалося, що в новорічну ніч (за старим стилем) сходяться сонце і місяць, і це є початком всього нового, зокрема – Нового року.  У наших предків Маланка символізувала місяць, а Василь (день якого святкується 14 січня) був символом сонця. Вважалося, що в цю ніч Маланка вийшла заміж за Василя. З самого ранку цього святкового дня господині починали  пекти млинці, готували вареники с сиром та пироги. Це все призначалося щедрувальникам та посівальникам. Під час Щедрої вечері накривають багатий стіл (щедрий вечір), де переважають м'ясні страви. Вдруге протягом зимових Святок готують кутю. За звичаєм 13 січня щедрувальники — після заходу сонця і до півночі — обходять оселі сусідів, родичів та знайомих. Маланка зі свитою не оминає жодної хати. Біля кожної співає щедрівку, вітає господарів з Новим роком та бажає їм усіляких гараздів, танцюють та розігрують жартівливі сценки.

1.2. Знайомство з обрядом.

Маланка – найдавніше українське свято, яке має глибоке прадавнє коріння. На західноукраїнських землях Маланка супроводжувалась цікавим театралізованим дійством. Ватаги молоді ділилися на військових персонажів ("старжу") та звіроподібних ("диганію"). Відповідні маски виготовлялися вдома і передавалися у спадок. Очолювали містерію Маланки лідери - "калфи", а кульмінацією була боротьба "ведмедів" - найсильніших хлопців кожного кутка села. "Маланкою" був, як правило, переодягнений дівчиною хлопець. Зазначені персонажі, а серед них були ще й "звізда", "коза", "дід", "циган", музики, міхоноша (все нежонаті парубки) творили "живий вертеп" і обходили з щедрівками кожну оселю, бажаючи господарям всіляких гараздів: "Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я".

ІІ. Основний зміст роботи.

2.1. Знайомство зі щедрівками.

Щедрик ведрик, 

Дайте вареник,

Грудочку кашки,

Кільце ковбаски,

Ще того мало -

Дайте ще сала;

Ще того трішки –

дайте лемішки.

Дайте, дядьку, ковбасу,

Я додому понесу.

 

Щедрик-щедрик-щедрівочка,

Прилетіла Ластівочка,

Стала собі щебетати,

Господаря викликати.

Вийди-вийди, Господарю,

Подивися на Кошару.

Там Овечки покотились,

А Ягнички народились.

В Тебе Товар весь хороший,

Будеш мати мірку грошей.

Хоч не гроші, то полова.

В Тебе Жінка чорноброва.

Щедрик-щедрик-щедрівочка,

Прилетіла Ластівочка.

2.2. Знайомство з посіваннями.

З самого ранку хлопці (дівчата засівати не ходили) набирали в рукавички і кишені зерна (жито, пшеницю, овес) і починали засівати. Спочатку власну домівку, потім у хрещених батьків, родичів, знайомих і сусідів. Господар щедро винагороджував (особливо перших) засівальників гостинцями й грішми.

Сію, сію, посіваю.

З Новим роком вас вітаю.

Щоб сей рік було більше, ніж торік.

На щастя, на здоров’я, на Новий рік!

Щоб уродило краще, ніж торік!

Коноплі під стелю, а льон по коліна,

Щоб у вас, хрещених, голова не боліла!

Сійся, родися жито-пшениця, всяка пашениця,

на новий рік, щоб краще родило як торік,

Коноплі під стелю, а льон по коліна,

Щоб у вас хрещених головка не боліла.

будьте здорові з Новим роком.

Сію, сію, засіваю,

Вашу хату не минаю,

З Новим роком йду до хати,

Щось вам маю віншувати:

Щоб діти всі здорові,

Їли кашу всі готові,

Щоб вам була з них потіха.

А нам грошей із пів міха!

ІІІ. Узагальнення.

3.1. Гра «Доповни речення».

На Щедрий вечір готують…

Старий новий рік відзначають…

Посівати ходять…

3.2. Перегляд мультфільму.

 

docx
Додано
4 травня 2018
Переглядів
1812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку