Виховний захід «Символіка України та рідного краю»

Про матеріал

Мета: Ознайомити дітей з символами рідного краю, державними символами України; формувати національ¬ну свідомість школярів; виховувати почуття любові до своєї землі, повагу до державних символів, патріотизм.

Обладнання:Державний прапор України та прапор смт Велика Новосілка, Герб України та Великої Новосілки, Гімн, Конституція України, ілюстрації, диск із записом національного гімну України.

Перегляд файлу

Виховний захід «Символіка України та рідного краю»

Мета: Ознайомити дітей з символами рідного краю, державними символами України; формувати національ­ну свідомість школярів; виховувати почуття любові до своєї землі, повагу до державних символів, патріотизм.

Обладнання:Державний прапор України та прапор смт Велика Новосілка, Герб України та Великої Новосілки, Гімн, Конституція України, ілюстрації, диск із записом національного гімну України.

Хід роботи

Учитель. Наша рідна земля – Україна. А всі ми – український народ: великий і маленький, дружний і працьовитий.

Слухання акровірша М. Чернявського
Вірш записаний на дошці. Його читає вчитель, учні розгадують слово. 

У всіх людей – одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай.
Рідніша їм своя пустиня,
Аніж земний в чужині рай.
Їм красить все їх рідний край,
Нема без кореня рослини,
А нас, людей, без Батьківщини.

Багато років тому наша держава отримала незалежність і свободу, а 28 червня 1996 року – Конституцію.

– Що таке Конституція? (Основний Закон держави). У цьому законі є ст. 20, у якій записано, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Державний Гімн.

Кожна держава має свої символи. Україна має свої державні символи і пи­шається ними.

За легендою, давно-давно жила одна жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї життя. Підросли вони і вирішили піти в світ прославляти свою матусю. Ви­рушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку про себе подарувала йому зо­лоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву ко­рону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала шлях до кращого життя, дали першому синові ім’я Тризуб.

Настала черга середнього сина. Йому мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми звитяжними справами прославляв він свою матір. Одержав середній син імення Прапор.

А там, де був найменший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мама своєму наймолодшому синові подарувала соловейків голос. І одержав мо­лодший син за свій голос і величний спів ім’я Гімн.

І з того часу ідуть поруч три брати – Тризуб, Прапор, Гімн – прослав­ляють рідну неньку. І там, де вони проходять, лунає урочиста пісня.

Душу й тіло ми положимо за нашу свободу
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

– Ми починаємо замислюватись і запитувати: хто я, якого роду, якими були мої прадіди сто, триста, тисячу років тому? А коли людина замислюється над цим, то дізнається, що українці мають славну історію і традицію.

От я й хочу розповісти вам про три основні символи України – про її націо­нальний Герб, Прапор, Гімн, котрі мають давню і цікаву історію.

Золотий тризуб – символ влади. Він зустрічається ще з часів Київської Русі, зокрема, на монетах київського князя Володимира Великого.

Герб  – це частина корони, яку носили київські князі. Чому саме тризуб уважають гербом України? Мабуть тому, що число «три» завжди вважали числом казковим і чарівним. У багатьох казках ви знайдете розповіді про трьох богатирів, про три бажання, про три дороги. А ще у тризубі відображено триєдність життя. Це Батько, Мати, Дитя, які символізують Силу, Мудрість, Любов.

Національний прапор – це синьо-жовтий прапор. Він має давнє похо­дження. Поєднання цих двох кольорів зустрічається на гербах і прапорах на­шого славного народу ще за часів княжої доби. Жовтий колір – це колір хліба, життя, а блакитний – це колір неба, води, миру.

Наш стяг  пшениця на полях
Під голубим небесним зводом.

Завдання для учнів на картках. 

- Розфарбуйте герб і прапор України.

 

  • Діти, хто з вас знає вірш про державні символи України?
  • Учень розповідає:

                           Знак країни головний –

                           Це тризубець золотий.

                           Він – як сонце в небі синім,

                           В ньому слава, в ньому сила.

                           В нім священне слово « воля»,

                           Що рятує від неволі.

                           Будь же рідна Україно,

                           Під гербом цим вільна й сильна.

                           Хай про тебе в цілім світі

                           Знають всі: дорослі й діти.

Національний Гімн України –  це урочиста пісня – символ державної єд­ності, яку понад століття тому написали поет П. Чубинський та композитор М. Вербицький. Слова гімну вперше були надруковані у 1863 році.

Звучить Державний Гімн України.

Фізкультхвилинка

 

Трава низенька-низенька. (Діти присідають.)
Дерева високі-високі. (Піднімають руки вгору.)
Вітер дерева колише-гойдае, (обертаються)
То ліворуч, то праворуч нахиляє.
(Нахили праворуч, ліворуч.)
То вгору, то назад, (потягуються вгору, назад)
То вниз нагинає. (Нагинаються вперед.)
Птахи летять-відлітають, (махають руками)
А учні тихенько за парти сідають. (Сідають на місця.)

 

  • Окрім цього, ми з вами маємо знати символи рідного краю.

Велика Новосілка – селище міського типу Донецької області. Офіційними символами селища є герб і прапор.

Опис герба

Щит знижений зеленим полем, яке розділене зеленими смугами. Посередині – половина золотого сонця з променями, яка виступає з середини зеленого поля щита. Зверху щита – герб України. Поверх поля накладена біла лад'я у формі голуба.

Зовнішні прикраси

Знизу та з обох боків щит обрамлений колосками пшениці. Поміж колосків на стрічці – напис чорними буквами в один рядок українською мовою «Велика Новосілка».

Символіка герба

Фігури і кольори полів у гербі символізують історичне минуле і сьогодення Великої Новосілки.

Зелений колір нижнього поля щита, розділеного смугами, символізує ниву, багату черноземом, яка дає щедрі урожаї.

Сонце – символ істини, правди, провидіння і родючості. Зелена нива і сонце разом символізують багатство природи селища та головний напрямок діяльності його жителів – сільське господарство.

Блакитний колір верхнього поля щита символізує красу, духовність та ауру жителів Великої Новосілки.

Стилізована біла лад'я у формі голуба, що над водою, символізує пам'ять про перших поселенців земель селища – козаків, а потім і кримських греків, які з мирними намірами прийшли по воді на ці землі для господарювання на них. Білий колір лад'ї-голуба, грецький та український орнаменти на ній – чистота, надія, єдність і мудрість українського і грецького народів, які становлять більшість мешканців смт Великої Новосілки, а крило-парус лад'ї символізує поступовий рух жителів селища до кращого життя. Дві хвилясті жовто-блакитні лінії на парусі-крилі стилізованої лад'ї-голуба та герб України підкреслюють значення держави, символізують соборність.

Вода, що зображена під стрічкою, як символ чистоти і здоров'я, також означає приналежність до річок Великої Новосілки: Кашлагач, Мокрі Яли, Шайтанка.

Лад'я у формі голуба зі всім, що зображено на ній, –  це символ зв'язку часів, наступності поколінь, тих історичних коренів, якими пишаються жителі Великої Новосілки.

Колоски пшениці уздовж щита – це символ багатства і краси рідної землі. Дату заснування – 1779 рік – написано на жовто-блакитному фоні, аби підкреслити приналежність до Українською держави.

Опис прапора

Прапор являє собою три діагональних поля блакитного, пурпурового та зеленого кольорів, з яких центральне пурпурове поле домінуюче.

Верхнє поле блакитного кольору з центральною фігурою герба Великої Новосілки (лад'я-голуб) символізує національні особливості селища та духовність його жителів.

Пурпуровий колір центрального поля прапору – символ хоробрості, мужності і безстрашності минулих, нинішніх та прийдешніх поколінь великоновосілківців, а нижнє поле зеленого кольору – символ головного напрямку діяльності жителів Великої Новосілки.

На території Великої Новосілки знаходяться пам'ятки історичного минулого - половецькі кам'яні баби. Здавна ці статуї символізували предків.

Учитель. Дорогі діти! Як потрібно ставитися до символів нашого народу? (Свої народні і державні символи ми повинні шанувати і берегти як святиню. Про це записано у ст. 65 Конституції України «Захист Вітчизни, її неза­лежності та територіальної цілісності, шанування її державних символів є обов’язком громадян».)

- Щоб зберегти державу та її символи, треба всім нам любити Україну більше, ніж своє життя, тоді нас ніхто не переможе.

 

docx
Додано
13 листопада 2021
Переглядів
1121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку