Розробка відкритого виховного заходу спрямована на виховання любові до своєї Батьківщини, національних традицій та культури рідного краю, піднесення патріотичного духу серед підлітків. Під час виховного заходу учні ознайомлюються зі стравами української національної кухні та презентують страви, які приготували власноруч та разом з батьками. Свято закінчується ярмарком. У наступній публікації - комп'ютерна презентація.
2019 рік
1-й ведучий. Бути українцем - значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося красою української природи, древніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщиною, що нам дісталася, славними сторінками вітчизняної історії.
2-й ведучий. Ми пишаємося й тим, що будуємо незалежну державу і духовно «повертаємося» у родину народів Європи, виконуючи заповітну мрію багатьох поколінь українських патріотів.
1-й ведучий. Бути українцем - значить беззавітно вірити в Україну, як вірили в неї генії і безстрашні захисники українського народу.
2-й ведучий. Така віра робить людину щасливою від свідомості того, що вона разом зі своїм народом, що вона - частка його загального життя і служить своїй Батьківщині.
1-й ведучий. Україна славиться безкрайніми степами, густими лісами, величними горами, повноводими ріками та неозорими полями пшениці, що колоситься. Неповторність її ландшафтам додають голови соняшників, що повертаються слідом за сонцем, полум'яніючі грона осінньої калини, задумливо схилені над гладінню ставків верби, тінисті вишневі сади, гнізда білосніжних лелек над сільськими хатами.
2-й ведучий. Славляться українці й своєю незрівнянною кухнею: борщ, сало, пампушки з часником, вареники, ковбаска домашня, голубці, узвар… Це лише мільйонна частина зі списку українських страв.
1-й ведучий. Сьогоднішнє свято, яке ми проводимо в стінах нашої рідної школи присвячене УКРАЇНСЬКІЙ КУХНІ.
2-й ведучий. Українська національна кухня склалася на рубежі ХVІІІ-ХІХ століть. До неї увійшли способи обробки продуктів, запозичені в різних народів, але в цілому кухня українців була оригінальною і цілком самобутньою. Серед кулінарних традицій світу українська користується заслуженою славою. В усьому світі відомі такі неповторні страви, як борщ і вареники.
Пісня «Із сиром пироги» у виконанні Зубенко Н.А. та учнів 2 класу.
1-й ведучий. «Хліб та вода – козацька їда». Українці - землеробський народ із давніми традиціями. 3 незапам'ятних часів жито і пшениця були головними культурами, які вирощувалися в Україні. Не дивно, що українці дуже шанували хліб. Хліб на столі вважався найбільшою святинею. Хліб-сіль, подані гостеві на вишитому рушнику, були й залишаються вищим проявом гостинності нашого народу.
2-й ведучий. З хлібом пов'язано безліч звичаїв і повір'їв. Наприклад, хліб дозволялося різати тільки у висячому положенні і тільки в напрямку до себе.
1-й ведучий. Якщо шматок хліба упав, його слід було підняти, поцілувати його і знову покласти на стіл. Викинути шматок хліба вважалося святотатством. У цих звичаях виявлявся постійний острах голоду, який переслідував наших предків.
2-й ведучий. Вареники такі надзвичайно смачні, що цілком можна повірити, що вони й насправді живі. Суто українські начинки для вареників - вишні, сир, цибуля, вишкварки тощо. Як начинку використовували також капусту, картоплю, гречану кашу, мак, варені і подрібнені сухофрукти, а на Полтавщині - навіть варений горох, розтертий з калиною. Вважалося, що вареники мають магічне значення. Їх обов'язково готували в той день, коли в хазяйстві селянина телилася корова або ягнилася вівця. Це повинно було забезпечити тварині міцне здоров'я та плодючість.
Пісня «Ой мій милий чорнобривий вареничків хоче…» у виконанні 4 класу.
1-й ведучий. Білий із рожевими прожилками - такий колір пропонував надати українському прапорові один німецький етнограф позаминулого століття, який стверджував, що українці люблять сало, як ведмеді мед. І цей учений, безумовно, мав рацію, тому що свинина, свиняча ковбаса і сало є найбільш розповсюдженою серед українців м'ясною їжею. Ще в недалекому минулому вживання яловичини, дуже поширене в Росії, було в українців порівняно незначним. Це пояснюється тим, що корови високо цінувалися в Україні як джерело молока і молочних продуктів, а волів використовували як тяглову силу на сільськогосподарських роботах.
2-й ведучий. Борщ в Україні оточений справжнім культом, а його поїдання супроводжується цілим ритуалом. Це видно навіть з величезного числа пов'язаних із борщем стійких висловів, що здавна увійшли в українську мову.
1-й ведучий. Українець запросить вас до столу: «Сідайте борщувати»; запропонує втомленому товаришеві доробити розпочату справу: «Давай же доборщимо цей клапоть»; а в скривдженого неодмінно поцікавиться: «Чи я тобі межу переорав, чи я тобі в борщ начхав?». На Січі переперчений борщ використовували для випробування молодих козаків на стійкість і витримку.
Вірш про борщ, читають учні 1 класу.
2-й ведучий (звертається до 1-го ведучого). А яка тобі українська страва найбільше подобається?
1-й ведучий. Я дуже полюбляю дируни зі сметаною, ще їх називають драники, тирлики або картопляні ладики. А хто не знає, що це за страва, можу поділитися рецептом: картоплю почистити, помити, потерти на самій дрібній терці, потім додати яйце, борошно, сіль за смаком та жарити на олії. Подають до столу гарячими зі сметаною.
2-й ведучий. Дуже, мабуть, смачно. Треба й собі спробувати. А от учні та вчителі нашої школи теж знають дуже багато українських страв і зараз на ваш осуд команди 5 – 9 класів та команда вчителів презентують свої українські страви.
1-й ведучий. А вирішить, яка команда краща наше справедливе та розсудливе журі:
голова _______________________________________________________
члени: _______________________________________________________
_____________________________________________________________
2-й ведучий. За жеребкуванням свої страви презентують
1-ми – команда ________________________________________________
2-ми – команда ________________________________________________
3-ми – команда ________________________________________________
4-ми – команда ________________________________________________
5-ми – команда ________________________________________________
6-ми – команда ________________________________________________
Бажаю всім успіху!
Презентація українських страв (вимоги: представлення страв, оформлення, рецепт).
1-й ведучий. Від ласунів до квасівки. Так, кожен регіон України не тільки має власні страви, але й загальновідомі готує по-своєму. На Волині вас почастують ароматною домашньою ковбасою; на Черкащині пригостять рибою по-жашківськи або фірмовими м'ясними ласунами; на Поліссі можна поласувати напоями з журавлини та калини, варениками з чорницею і смаженими грибами; гуцули почастують смачнючим банушем або зразами з чорносливом і горіхами, яловичиною по-полонинськи.
2-й ведучий. На Покутті - курячими пупками в сметані; на Буковині можна покуштувати мамалигу з бринзою, на Донбасі вам запропонують завиванець по-волноваськи, печеню по-мар'їнськи або фірмове блюдо донецьких греків - золотаві чебуреки; на Поділлі варто спробувати оладки з печінкою або гречаники; а закарпатські бойки можуть похвалитися квасівкою з грибами і цибульниками... Чудова й невичерпна розмаїтість української народної кухні!
Пісня «Оладушки» у виконанні учнів 9 класу.
1-й ведучий. А зараз наше справедливе журі оголосить результат конкурсу. Вам слово шановне журі.
Журі (оголошують результат конкурсу).
Нагородження переможців.
2-й ведучий. Вітаємо переможців. А зараз запрошуємо всіх присутніх на Ярмарок українських страв, де і ви зможете оцінити кулінарні здібності наших господинь.
Смачного всім!