Виховний захід "Смачні страви полюбляємо, усіх рідненьких пригощаємо"

Про матеріал

Розробка відкритого виховного заходу спрямована на виховання любові до своєї Батьківщини, національних традицій та культури рідного краю, піднесення патріотичного духу серед підлітків. Під час виховного заходу учні ознайомлюються зі стравами української національної кухні та презентують страви, які приготували власноруч та разом з батьками. Свято закінчується ярмарком. У наступній публікації - комп'ютерна презентація.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Какие украинские блюда кушали болельщики на Евро-2012 ? Бульба NEWS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 рік

1-й ведучий. Бути українцем - значить пишатися своєю Вітчизною. І нам є чим пишатися. Ми пишаємося кра­сою української природи, древніми традиціями і мудрістю предків, найбагатшою культурною спадщи­ною, що нам дісталася, славними сторінками вітчизня­ної історії.

2-й ведучий. Ми пишаємося й тим, що будуємо незалежну де­ржаву і духовно «повертаємося» у родину народів Європи, виконуючи заповітну мрію багатьох поколінь українських патріотів.

1-й ведучий. Бути українцем - значить беззавітно вірити в Україну, як вірили в неї генії і безстрашні захисники українського народу.

2-й ведучий. Така віра робить людину щасливою від свідомості того, що вона разом зі своїм народом, що вона - частка його загального життя і служить своїй Батьківщині.

1-й ведучий. Україна славиться безкрайніми степами, гус­тими лісами, величними горами, повноводими ріками та неозорими полями пшениці, що коло­ситься. Неповторність її ландшафтам додають голови соняшників, що повертаються слідом за сонцем, полум'яніючі грона осінньої калини, за­думливо схилені над гладінню ставків верби, тінисті вишневі сади, гнізда білосніжних лелек над сільськими хатами.

2-й ведучий. Славляться українці й своєю незрівнянною кухнею: борщ, сало, пампушки з часником, вареники, ковбаска домашня, голубці, узвар… Це лише мільйонна частина зі списку українських страв.

1-й ведучий. Сьогоднішнє свято, яке ми проводимо в стінах нашої рідної школи присвячене УКРАЇНСЬКІЙ КУХНІ.

2-й ведучий. Українська національна кухня склалася на рубежі ХVІІІ-ХІХ століть. До неї увійшли спо­соби обробки продуктів, запозичені в різних народів, але в цілому кухня українців була оригі­нальною і цілком самобутньою. Серед кулінарних традицій світу українська користується заслу­женою славою. В усьому світі відомі такі непов­торні страви, як борщ і вареники.

Пісня «Із сиром пироги» у виконанні Зубенко Н.А. та учнів 2 класу.

1-й ведучий. «Хліб та вода – козацька їда». Українці - землеробський народ із давніми традиціями. 3 незапам'ятних часів жито і пше­ниця були головними культурами, які вирощу­валися в Україні. Не дивно, що українці дуже шанували хліб. Хліб на столі вважався найбіль­шою святинею. Хліб-сіль, подані гостеві на ви­шитому рушнику, були й залишаються вищим проявом гостинності нашого народу.

2-й ведучий. З хлібом пов'язано безліч звичаїв і повір'їв. Наприклад, хліб дозволялося різати тільки у висячому положенні і тільки в напрямку до себе.

1-й ведучий. Якщо шматок хліба упав, його слід було підня­ти, поцілувати його і знову покласти на стіл. Викинути шматок хліба вважалося святотат­ством. У цих звичаях виявлявся постійний ост­рах голоду, який переслідував наших предків.

2-й ведучий. Вареники такі надзвичайно смачні, що ціл­ком можна повірити, що вони й насправді живі. Суто українські начинки для вареників - вишні, сир, цибуля, вишкварки тощо. Як начинку вико­ристовували також капусту, картоплю, гречану кашу, мак, варені і подрібнені сухофрукти, а на Полтавщині - навіть варений горох, розтертий з калиною. Вважалося, що вареники мають ма­гічне значення. Їх обов'язково готували в той день, коли в хазяйстві селянина телилася корова або ягнилася вівця. Це повинно було забезпечи­ти тварині міцне здоров'я та плодючість.

Пісня «Ой мій милий чорнобривий вареничків хоче…» у виконанні 4 класу.

1-й ведучий. Білий із рожевими прожилками - такий колір пропонував надати українському прапо­рові один німецький етнограф позаминулого століття, який стверджував, що українці люб­лять сало, як ведмеді мед. І цей учений, безумовно, мав рацію, тому що свинина, свиняча ковбаса і сало є найбільш розповсюдженою се­ред українців м'ясною їжею. Ще в недалекому минулому вживання яловичини, дуже поширене в Росії, було в українців порівняно незначним. Це пояснюється тим, що корови високо цінува­лися в Україні як джерело молока і молочних продуктів, а волів використовували як тяглову силу на сільськогосподарських роботах.

2-й ведучий. Борщ в Україні оточений справжнім культом, а його поїдання супроводжується цілим ритуа­лом. Це видно навіть з величезного числа пов'язаних із борщем стійких висловів, що здавна увійшли в українську мову.

1-й ведучий. Українець запросить вас до столу: «Сідайте борщувати»; запропонує втомленому товаришеві доробити розпочату спра­ву: «Давай же доборщимо цей клапоть»; а в скрив­дженого неодмінно поцікавиться: «Чи я тобі межу переорав, чи я тобі в борщ начхав?». На Січі пе­реперчений борщ використовували для випробу­вання молодих козаків на стійкість і витримку.

Вірш про борщ, читають учні 1 класу.

 2-й ведучий (звертається до 1-го ведучого). А яка тобі українська страва найбільше подобається?

1-й ведучий. Я дуже полюбляю дируни зі сметаною, ще їх називають драники, тирлики або картопляні ладики. А хто не знає, що це за страва, можу поділитися рецептом: картоплю почистити, помити, потерти на самій дрібній терці, потім додати яйце, борошно, сіль за смаком та жарити на олії. Подають до столу гарячими зі сметаною.

2-й ведучий. Дуже, мабуть, смачно. Треба й собі спробувати. А от учні та вчителі нашої школи теж знають дуже багато українських страв і зараз на ваш осуд команди 5 – 9 класів та команда вчителів презентують свої українські страви.

1-й ведучий. А вирішить, яка команда краща наше справедливе та розсудливе журі:

голова _______________________________________________________

члени: _______________________________________________________

_____________________________________________________________

2-й ведучий. За жеребкуванням свої страви презентують

1-ми – команда ________________________________________________

2-ми – команда ________________________________________________

3-ми – команда ________________________________________________

4-ми – команда ________________________________________________

5-ми – команда ________________________________________________

6-ми – команда ________________________________________________

Бажаю всім успіху!

Презентація українських страв (вимоги: представлення страв, оформлення, рецепт).

1-й ведучий. Від ласунів до квасівки. Так, кожен регіон України не тільки має власні страви, але й загальновідомі готує по-своєму. На Волині вас почастують ароматною домашньою ковбасою; на Черкащині пригостять рибою по­-жашківськи або фірмовими м'ясними ласунами; на Поліссі можна поласувати напоями з журав­лини та калини, варениками з чорницею і смаженими грибами; гуцули почастують смачнючим банушем або зразами з чорносливом і горіхами, яловичиною по-полонинськи.

2-й ведучий. На По­кутті - курячими пупками в сметані; на Буко­вині можна покуштувати мамалигу з бринзою, на Донбасі вам запропонують завиванець по-­волноваськи, печеню по-мар'їнськи або фірмове блюдо донецьких греків - золотаві чебуреки; на Поділлі варто спробувати оладки з печінкою або гречаники; а закарпатські бойки можуть похвалитися квасівкою з грибами і цибульниками... Чудова й невичерпна розмаїтість української на­родної кухні!

Пісня «Оладушки» у виконанні учнів 9 класу.

1-й ведучий. А зараз наше справедливе журі оголосить результат конкурсу. Вам слово шановне журі.

Журі (оголошують результат конкурсу).

Нагородження переможців.

2-й ведучий. Вітаємо переможців. А зараз запрошуємо всіх присутніх на Ярмарок українських страв, де і ви зможете оцінити кулінарні здібності наших господинь.

 Смачного всім!

 

doc
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
4 січня 2019
Переглядів
931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку