Виховний захід у 4 класі " Козацькому роду - нема переводу! "

Про матеріал
Мета заходу- ознайомити учнів з періодои козаччини, з історією українського народу. Виховувати у дітей шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис (добродушності, безкорисності, товариськості), повагу до козаків, гордість за український народ, любов до Батьківщини.
Перегляд файлу

1

 

                       Виховний захід у 4 класі

                Козацькому роду нема переводу!

 

Мета: ознайомити дітей з періодом козаччини; збагачувати знання учнів про історію українського народу;

виховувати у дітей шанобливе ставлення до власної історії і спонукати до наслідування кращих козацьких рис (добродушності, безкорисності, товариськості), повагу до козаків, гордість за український народ, любов до Батьківщини.

 

Ведучий. У літописі українських земель є славний період козаччини, який тривав майже триста років. Козацтво стало організованою військовою силою, яка боронила наші землі від варварських нападів турків і татар. Козаки були сміливими, дисциплінованими, витривалими, гордими і вільними людьми.

Ведуча. Сьогодні ми відкриємо сторінку  нашої історії про українське козацтво та дізнаємось про славних та сміливих козаків якомога більше.

     14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави.

Ведучий. Його історичне значення важко переоцінити. Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією. Перекази про звитяжні вчинки предків передаються з покоління в покоління.

Ведуча. Козак  -  значить вільний чоловік. Дуже важко жити кожному самому по собі, до того ж в умовах поневоленої держави. Тому козаки об’єднувалися в курені  (загони), кожен курінь обирав собі отамана (ватажка).

Ведучий. Козацьке побутове життя було дуже простим, жінки серед них не жили, чоловіки повністю обслуговували себе самі: готували їжу, лагодили одяг тощо. Козаки суворо дотримувались дисципліни, успішно розвивали власну військову вправність, створили свій флот, що складався з легких і швидких човнів -  (чайок).

Ведуча. Однією з найоригінальніших ознак зовнішності запорожця був „оселедець”- довгий чуб на поголеній голові. Проте „оселедець” мали право носити козаки, які належним чином проявили себе у боях. Довгі чуби (до 0,5 м) козаки замотували декілька разів за ліве вухо.

Ведучий. Коли за часів козаччини, потрапляючи до України, іноземні посли бачили як козаки танцюють на Січі, для них це було вкрай дивно. Давні історики називали гопак бойовим танцем.

Ведуча.  Одним із основних завдань козаків була  боротьба з Туреччиною та кримськими татарами. Козаки дуже успішно справлялися зі своїми історично важливими завданнями, захищаючи не тільки Україну, але й, власне, Європу від войовничої Туреччини, рятували з полону християн, проданих у рабство, здобували багатства.

Ведучий. Народні пісні й інші фольклорні твори оспівали першого козацького ватажка – Байду. Його справжнє  і΄мя – Дмитро Вишневецький. Не менш відомими та уславленими в народній творчості були й Павло Полуботок, Іван Підкова, Самійло Кішка, Іван Мазепа та багато інших славетних козацьких ватажків. Слава про українських козаків гуляла всією  Європою. Сам образ козака став символом найкращих лицарських чеснот.

Ведуча. Запорізька Січ проіснувала більш як двісті років. Найвідомішими представниками козацької верхівки був гетьман Богдан Хмельницький. Саме він очолив у 1648 році визвольну війну українського  народу, війну справедливу, метою якої було здобуття незалежності.

Ведучий. Не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День святої  Покрови. Вона здавна була покровителькою козаків.
Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні вiдзначається ще й як день українського козацтва. 

 

2. Спілкування з учнями.

Давайте перевіримо, що ви знаєте про козаків.

  • в Україні відзначають День українського козацтва …
  • козак  -  значить …
  • козаки об’єднувалися в загони, які називалися…
  • козацький флот,  складався з легких і швидких човнів -  
  • до основних завдань козаків уходила боротьба з…
  • Запорозька Січ проіснувала більш як …
  • першим козацьким ватажком був –...
  • його справжнє  ім’я - …
  • Запорізька Січ проіснувала більш як …
  • найвідомішим представником козацької верхівки був …
  • Богдан Хмельницький очолив визвольну війну українського  народу у … році
  • свято Покрови в Україні вiдзначається  як день …

 

1. Хто швидше взується. "Взуй, козаче, козака" (на протилежному від команди кінці зали лежить взуття гравців, хто швидше візьме з купи взуття і взується, той переможець).

2. Повзунець (пройти навприсядки через усю залу і назад, по черзі).

3. Осідлай коня.

За сигналом ведучого перший учасник пробігає відстань до стільця, до нього прив´язаний «кінь» - гімнастична палка, бере її між ноги і повертається до куреня. На «коня» сідає другий учасник. Тепер вони удвох «ідуть» до крісла, потім утрьох і т.д. Виграє той курінь, який у повному складі «об´їде» навколо стільця і повернеться на місце.

4. Естафета "Передача булави". (По колу, під музику)

5. Хто далі кине гранату (кидають повітряну кульку по черзі вздовж залу і назад).

6.  Розвідники (хто швидше перевдягнеться у дівочий одяг).

7. Долання рівчаків (рівчаки намалювати)

8.  Конкурс силачів.
У кого найсильніша рука (учасники змагань, не відриваючи ліктя, намагаються нахилити і притиснути руку суперника до поверхні). 

 9. І останній конкурс: як «полонений» може втекти з неволі. «Полонений» із зв'язаними руками і ногами, роблячи стрибки, повинний якнайшвидше. подолати дистанцію.           

 Підведення підсумків . Визначення супер-козака та гетьмана школи.

Вручення козакам Заповіді.

 

 

__________________________________________________________________

 

Ведуча. Ось і закінчилися наші козацькі забави. Дякуємо всім учасниками за спритність, а глядачам за те як вони підтримували своїх однокласників. 

Ведучий. Будьте гідними козацької слави! Пам’ятайте, що ви є нащадками славних українських козаків. Любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен з вас своїми добрими справами і вчинками доведе, що

РАЗОМ: козацькому роду нема переводу!

 

                                       Заповіді    козаків.

 

Ми з вами роду козацького діти,тому повинні знати і виконувати заповіді козаків.

 

ЗАПОВІДІ КОЗАКІВ

1.ЧЕСТЬ І ДОБРЕ ІМ’Я ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧІ ЗА ЖИТТЯ.
2. ПО ТОБІ СУДЯТЬ ПРО ВСЕ КОЗАЦТВО І НАРОД ТВІЙ.
3. КОЗАКИ ВСІ РІВНІ У ПРАВАХ. ПАМ’ЯТАЙ: «НЕМАЄ НІ КНЯЗЯ, НІ РАБА, АЛЕ ВСІ РАБИ БОЖІЇ!»
4. БУДЬ ПРАЦЬОВИТИЙ, НЕ ЛЕДАРЮЙ.
5. СЛУЖИ ВІРНО СВОЄМУ НАРОДУ, А НЕ КЕРМАНИЧАМ.
6. ДОТРИМУЙ СЛОВА. СЛОВО КОЗАКА БАГАТО ВАЖИТЬ.
7. ПОВАЖАЙ СТАРШИХ, ШАНУЙ СТАРІСТЬ.
8. ТРИМАЙСЯ ВІРИ ПРЕДКІВ, ЖИВИ ЗА ЗВИЧАЯМИ СВОГО НАРОДУ.
9. ЗАГИНЬ, А ТОВАРИША ВИРУЧАЙ                                                                                          10. БЕРЕЖИ СВОЮ СІМ’Ю. СЛУЖИ ЇЙ ПРИКЛАДОМ

 

 

 

 

                                                 Підготувала : вчитель Зош № 11

                                                 м. Краматорська

                                                 Багдасарова О.М.

docx
Додано
6 лютого 2021
Переглядів
337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку