Виховний захід "Від усієї душі"

Про матеріал

Розробка виховної години для учнів 1-4класів. Діти в ігровій формі говорять про культуру харчування, ознайомляться з поняттям «продукти харчування», вивчають назви українських народних страв та технологію їх приготування, визначають залежність здоров'я людини від впливу на ньго продуктів харчування.

Перегляд файлу

 

Виховна година

Тема. Продукти харчування наші друзі і вороги

Мета. Виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед

учнів; ознайомити із понятим «продукти харчування», припадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежніс і ь здоров'я людини від впливу па ньго продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя..

Обладнання: виставка літератури з теми, малюнки, прислів’я, картки.

«Головним скарбом життя є

не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегли. потрібно багато що знати». (Авіцена.)

Хід заняття

І. Вступне слово.

У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнйти свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки.

Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи, або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов'язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобри ти їх дарами і жертвами.

Серед своїх богів давні греки з особливою шаною ставилися до бога лікування Асклепія та його доньок — І 'ігієї та І Іанацеї. 1 Іерша вміла запобіга ти захворюванням (звідси назва галузі медицини — гігієна), а друга лікувала тд зцілювала людей (звідси вислів: «Панацея від усіх бід»).

Міцне здоров’я багато в чому залежить від правильного харчування.

  1.   Розповідь вчи теля про шкідливі та корисні продукти харчування

Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.

Живлення має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень ^Організмі.

Живлення має бути всіляким. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.

Шкідливі продукти

Цукерки, шоколад, інші солодощі мають підвищений вміст цукру. Цукор в такій кількості пригнічує дитину, робить її в'ялою та лінивою. Від цього може з’являтись небажання навчатись.

Чіпси. В них багато жиру, який дає підвищене навантаження на систему травлення, в результаті чого дитина приходить додому неголодною і відмовляється від нормального обіду. Поки організм зайнятий перетравлюванням чіпсів, він витрачає багато енергії. Цю енергію він забирає в мозку, що призводити до пасивності на заняттях. !

Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти. По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає сплавлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути активними і уважними. . Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій) Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом.

Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму.

На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті па білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу. Увечері краще за все їсти продукти, багаті па крохмаль: макарони, рис, картопля.

Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну:

їжте більше...

  •   свіжих і відварених на парі овочів
  •   .коренеплодів, бобових
  •   свіжих фруктів у їх натуральному вигляді, вони бататіші на клітковину
  •   горіхів (волоський, мигдаль), насіння (гарбузу, льону)
  •   продуктів з мукою грубого мливу (не шліфований риф крупи з цільних зерен)
  •   дика риба, замість риби з рибних господарств
  1.    Відгадай загадку

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ... (борщик).

Довго з тіста їх ліпили, у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали. (Вареники)

І поживне, і смачне, біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п’ють, здоровенькими ростуть. (Молоко)

І пухкенька, і смачна.

Із пшениченьки вона.

Зі здобного тіста,

проситься, щоб з’їсти. (Пампушка)

До ді тей па кожне свято просять в гості завітати, бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий? (Торт)

  1.              Топ-10

10 найшкідливіших продуктів харчування

 

Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоровя продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так.

  1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.
  2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпсі це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку.

 Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.

  1.  Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.
  2. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до пас у продаж числу какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторам ні
  3. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують ітрансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з транс генної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.
  4. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестерині в на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.
  5. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в них продуктах натуральних

компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання «смачної хімії» навіть не

досліджені до кінця.

  1. Локшина швидкого приготування представляється нбм Сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної нНлі.
  2. Сіль знижує тиск, порушує солекисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленості в в своєму раціоні все-таки варто.
  3. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій.
  1.    Колективне складання правил харчування.

А зараз разом з вами, діти, ми попробуємо скласти правила харчування.

(Учні разом з учителем складають правила )

харчуватися помірно, але різноманітно; вживати їжу, багату на білки;

вибирати свіжі овочі та фрукти;

помірно вживати м'ясо, молоко, сир. яйця;

використовувати йодовану сіль;

вживати їжу, багату на клітковину;

віддавати перевагу хлібу грубого помолу, вживати горіхи; боби;

солодощі вживати лише зрідка;

харчуватися з урахуванням вікових потреб, фізичного та розумового навантаження.

  1.    Вікторина «Що я знаю про їжу та харчування?»

• їжа людини повинна місти ти всі ті речовини, які використовуються організмом на відновлення енергії, що витрачається ним, а також на його зростання і розвиток, якщо організм ще молодий.

Питання: які це речовини?

Відповідь: це білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

Прислів'я свідчить: «Худий обід, коли хліба немає». У старі часи у кожної хорошої господині не пропадало пі шматочка хліба. Для того, щоб хліб не пропадав, потрібно навчитися його правильно зберігати. Якщо він зачерствіє, не викидайте його. З черствого хліба можна приготувати безліч поживних і смачних блюд

Назвати: щонайбільше блюд з черствого хліба – житнього і пшеничного.

Відповідь: грінки, бутерброди, гарячі закуски, суни, соуси. пудинги, Десертні блюда, запіканки, пироги.

Яке ваше улюблене блюдо? ( Діти дають відповіді)

Питання: назвіть прислів'я і приказки, в яких згадуються продукти харчування Відповідь'. І.Хрін за редьку солодший.

  1.    Хліб-сіль їж, а правду ріж.
  2.    На чужий коровай рот не роззявляй.
  3.    Всякому овочу свій час.
  1.           Яблоко від яблуні не далеко падає.
  2.    Перемелеться - мука буде.
  3.    Вашими б вустами та мед пити.
  4.    Кашу маслом не зіпсуєш.
  5.    Не червона ха та кутами, а червона пирогами.
  6.   Недосіл на столі, а пересіл на спині.

1 1.Перший млинець - грудкою.

12.Калина сама себе хвалила, що з медом хороша.

  1.               Словничок укр. народних страв.

       ВАРЕНИКИ одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання бути  могла навіть пісною чи скоромною – залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні ті інші ягоди, яблука, варені і товчені сухофрукти, варену квасолю горохове пюре, пшоняну та гречану кашу й навіть борошно.

    Борщ – одна з найпопулярніших українських страв.

Балабушки (балабухи) – невеличкі булочки круглої форми з кислого тіста. Пекли їх у

святкові дні чи в неділю найчастіше з пшеничного або гречаного борошна. У деяких районах (Слобожанщині, півночі Полтавщини) балабушки не пекли, а варили.

ВЕРГУНИ просте печиво, нехитрі ласощі, які виготовляла, із прісного тіста па яйці й сироватці або маслянці. І тісто для вергунів розкачували у тонкий корж, різали на прямокутники чи ромби, у яких робили внутрішній надріз. Потім вивертали у середину надрізу раз чи двічі і смажили у киплячій олії до золотавого кольору. Робили вергуни іі іншої форми: тонкі пластівці з тіста змащували олією  і згортали рулетом, а потім пекли у негарячій печі, однак перевагу віддавали вергуни, виготовленим у перший спосіб.

ГАЛУШКИ — типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, щоб товщина коржа була 1- 1,5 сім. Різали тісто смутами шириною

2—3 см. потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали вжндсолсчпні окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку).

ДЕРУНИ  користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах України. Сиру картоплю терли на тертушці,, зливали зайву рідину, додавали ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю. яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили оладки на олії чи смальці.

КАПУСНЯК (капуста засипана, капуста з пшоном) - - друга за значенням,після борщу рідка овочева страва. Квашену капусту дрібно сікли, заливали окропом і марили з картоплею. морквою та пшоном. У готовий капусняк клали засмажену на салі цибулю і ще раз проварювали.

VI. Підсумок заняття

Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам’ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку