Виховний захід "Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля"

Про матеріал
Матеріал призначений для виховної роботи з протидії сексуального насильства над дітьми
Перегляд файлу

Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та
сексуального насилля

 

Мета:  обговорити проблеми, причини, форми проявів та ознаки сексуального насильства; проаналізувати соціально-правовий та законодавчий аспекти захисту дітей від насильства; проаналізувати форми та методи профілактичної роботи серед дітей і підлітків щодо запобігання та попередження сексуального насильства над дітьми, аби відвернути факти насильства в суспільстві; виховувати толерантність у ставленні до людей.

 

Хід заходу

Слайд 1

Мені здається, що одна з найбільших удач у житті людини – щасливе дитинство. Агата Крісті

Сьогоднішній день не такий ідеальний як хотілося б. Відбуваються жахливі речі в нашому суспільстві по відношенню до дітей.

 

Слайд 2

Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля   Відео

 

Слайд 3

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Що ж таке сексуальне насильство?  Відео

Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство над дітьми можуть відбуватися в Інтернеті, по телефону, на вулиці або через веб-камеру, вдома або в школі. Воно може бути заподіяно кимось з кола довіри дитини або навіть зовсім незнайомою людиною. Це серйозне порушення прав дітей і може завдати шкоди, довготривалих та часто згубних наслідків на все їхнє життя, фізичному і психічному здоров'ю дитини.  Відео

 

Слайд 4

Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації у 2012 році і тим самим взяла на себе відповідальність щодо здійснення заходів із запобігання сексуальній експлуатації і насильства над дітьми.

«Лансаротська конвенція» – це Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації, яка була прийнята і відкрита для підписання у жовтні 2007 р на острові Лансароте, що в Іспанії. З цієї причини вона також відома, як «Лансаротська конвенція»

 

Слайд 5

На сьогоднішній день вона є найамбітнішим та всеохоплюючим міжнародним правовим документом щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення. Її автори за основу взяли відповідні стандарти Організації Об'єднаних Націй та Ради Європи, розширюючи їх, аби охопити всі можливі види сексуальних злочинів щодо дітей.

 

Слайд 6

Конвенція охоплює сексуальне розбещення дитини в сім'ї або "колі довіри", а також дії, вчинені з комерційною метою та з метою отримання прибутку. Вона встановлює, що держави в Європі та поза її межами, мають прийняти конкретне законодавство, спрямоване на криміналізацію такої поведінки, і вжити заходів з акцентом на захищенні передусім інтересів дітей, щоб запобігти сексуальному насильству, а також захистити дітей-жертв і притягти винних до відповідальності. Це також сприяє розвитку міжнародного співробітництва для досягнення спільних цілей.

 

Слайд 7

Серед іншого, Лансаротська конвенція встановлює, що:

  • діти мають знати про ризики, пов'язані з сексуальною експлуатацією та сексуальним розбещенням, і мати можливість захистити себе;
  • осіб, які працюють у тісному контакті з дітьми, потрібно перевіряти та навчати;
  • програми або заходи втручання для злочинців (засуджених або потенційних) слід регулярно контролювати;
  • потрібно заохочувати інформування про підозру в сексуальній експлуатації або сексуальному розбещенні;
  • потрібно створити служби телефонної допомоги або допомоги в мережі Інтернет;
  • потрібно створити програми підтримки жертв та їхніх сімей;
  • потрібно надавати терапевтичну допомогу й екстрену психологічну допомогу;
  • потрібно задіяти доброзичливі до дитини судові процеси для захисту жертви, її приватного життя, особистості та репутації .

 

Станом на вересень 2017 р. її підписали всі 47 держав-членів Ради Європи і ратифікували 42 з них, у тому числі й Україна.

 

Слайд 8

13 травня 2015 року у рамках 1227-го засідання Комітету міністрів Ради Європи було ухвалено рішення про оголошення 18 листопада Європейським днем захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

 

Основними завданнями Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства є:

- підвищення рівня обізнаності суспільства про проблему сексуальної експлуатації дітей;

- сприяння відкритій дискусії з питань попередження сексуального насильства та захисту дітей (посилання на сайт)

 

Слайд 9

Щороку Національна поліція України розслідує близько 400 кримінальних проваджень, у яких діти стали жертвами сексуального насильства. Однак і поліція, і правозахисники переконані, що ця цифра умовна й може становити менше 10% від реальних злочинів щодо дітей.

На жаль, діти часто зберігають факт насильства в таємниці, тому що відчувають себе розгубленими, переляканими або винними, адже кривдник зазвичай ганьбить свою жертву або погрожує їй тим, що станеться, якщо дитина розповість про неприємні події. Окремо варто підкреслити, що дитина неспроможна самостійно визначити, наприклад, різницю між позитивними і негативними дотиками, адже сам факт сексуального насильства не завжди супроводжується больовими синдромами і дотиками (саме так і відбувається, коли дорослі показують порнографію дітям або змушують дітей позувати для сороміцьких фото). Переконати дитину "кричати і говорити", а не мовчати, якщо дорослий заподіює їй дискомфорт, тиск, може бути важким завданням. Це особливо складно, коли кривдник є авторитетною фігурою для дитини, і наполегливо "працює", щоб завоювати її довіру.

Таким чином, важливо акцентувати просвітницьку роботу з дітьми з попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації у площині формування навичок безпечної поведінки. (відео)

 

Слайд 10

Борючись із проблемою сексуального насильства над дітьми Рада Європи започаткувала соціальну програму «Правило нижньої білизни». Матеріали проекту – брошури, відео та, насамперед, книжка-картинка «Кіко та рука», що має полегшити батькам розмову з дитиною про «це», книжка розповідає про дружбу Кіко, дитини неозначеної статі, з великою веселковою рукою. Вона закликає не оминати цієї теми у розмовах із дітьми та навчити їх простому правилу: ніхто не має торкатися тих частин тіла, що зазвичай закриває нижня білизна. Рештою принципів, які проект має на меті донести, є:

  • ідея, що тіло дитини належить їй самій і вона має право відмовити у доторку чи поцілунку навіть близькій людині;
  • розрізнення «хороших» і «поганих» доторків;
  • розрізнення «не шкідливих» і «лихих» таємниць, що спонукає дитину неодмінно розповісти про вчинене насильство чи спробу насильства комусь із дорослих;
  • останній засадничий принцип «Правила нижньої білизни» – відповідальність за попередження проблеми насильства й належний захист дитини мають дорослі. Відео

З нагоди Європейського дня та підвищення обізнаності про масштаби і наслідки сексуальної експлуатації та насильства щодо дітей в Україні, Рада Європи надає підтримку спільній кампанії «Розкажи тому, кому ти довіряєш»  (2 відео)

 

Слайд 11

Ця кампанія розпочалася з 2017 року, в ній беруть участь шість організацій громадянського суспільства:

 

«ЛаСтрада-Україна» збирає парламентаріїв та журналістів в рамках прес-заходів у Верховній Раді і в Українському кризовому медіа-центрі, а також привертає увагу громадськості через мережу Інтернет та медіа-флешмоби, мета яких полягає у скерованості Уряду України на виконання своїх зобов'язань згідно із Лансаротською конвенцією.

 

Всеукраїнська громадська організація «Магнолія» транслює наживо програму «Без табу» на телеканалі «ЧП.INFO» та організує інтерактивні відео-блоги.

 

Всеукраїнська благодійна організація «Український фонд «Благополуччя дітей» проводить підготовку та підвищує чутливість до проблематики у фахівців, які працюватимуть з дітьми та батьками, через веб-семінари та поширення навчальних матеріалів.

 

НУО «Київська школа рівних можливостей» організовує в таборі Артек у Києві інтерактивні та спільні заходи на тему «безпечної поведінки в Інтернеті».

 

Громадське об'єднання «Національна дитяча рада» підвищує рівень обізнаності про насильство щодо дітей в альтернативних виховних установах через заходи, навчання дітей і молодих людей, що живуть у цих установах, про їхні права та налаштування їхніх наставників на виявлення та повідомлення про такі випадки за наявності підозр про вчинення насильства.

 

Первомайський молодіжний жіночий інформаційно-координаційний центр «Ольвія» організовує регіональні кампанії для представників місцевих органів влади, фахівців і громадськості через проведення круглих столів, флешмобів, розміщення банерів і трансляцію мультфільмів.

 

Слайд 12

Роздача листівок

У випадку коли дитина стала жертвою сексуальної експлуатації та насильства не залишайте це напризволяще – одразу звертайтеся до правоохоронних органів та соціальних служб державної влади за місцем проживання з метою отримання соціальної, правової та психологічної допомоги у подоланні наслідків насильства.

 

Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства:

– До дільничного інспектора міліції;

– До кримінальної міліції у справах дітей;

- До центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;

- До служби у справах дітей районної державної адміністрації(у випадках скоєння насильства в сім'ї відносно неповнолітнього);

- До управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

 

Слайд 13

Хоча наш світ такий не досконалий, відбуваються страшні речі. Все ж таки ми зробимо все щоб у наших дітей було щасливе дитинство! Відео

docx
Додано
3 грудня 2019
Переглядів
2152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку