Виховний захід "Знати ворога і перемогти"!

Про матеріал
Навчання нерозривно пов"язане з вихованням школярів, а тому пропонуємо навчально - виховний захід з біології "Знати ворога і перемогти", мета якого - ознайомити учнів з найбільш смертельно небезпечною хворобою XXI ст. - СНІД, зокрема з поняттям ВІЛ - інфекція та з причинами інфікування вірусом СНІДу; а також вказати соціальну значимість профілактичних заходів у боротьбі з даним захворюванням.
Перегляд файлу

Тема: знати ворога й перемогти.

Мета: ознайомити учнів з найбільш смертельно небезпечною хворобою ХХ ст. – СНІД; з поняттям ВІЛ – інфекція та з причинами зараження вірусом СНІДу, а також вказати значення профілактики у боротьбі з цим захворюванням; при допомозі тестів зробити певні висновки щодо своєї поведінки у дотриманні моральних, гігієнічних та санітарних норм. 

Хід заходу

Ведуча.

            "Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника - ти програєш.

             Якщо знаєш тільки себе - можливо, ти виграєш.

             Якщо знаєш і себе і супротивника - перемога буде на твоєму боці!"

   Ці завітні слова дуже добре вказують на шанс боротьби з ВІЛ - інфекцією та СНІДом; а  саме, якщо ти знаєш все про свого "противника", то можна сміло боротися з ним, якщо ні  - ти помреш швидко і непомітно.

   На нашій планеті лютувало немало різних пандемій - чума, холера, віспа, що  забирали з собою тисячі жертв. На початку 80-х років ХХ ст., з'явилося нове інфекційне захворювання СНІД, яке стало реальною загрозою існування людства. Якщо в середні віки для поширення чуми по Європі було потрібно близько століття, то нині для поширення СНІДу на всі континенти виявилося достатнім близько 4 роки. Поява і поширення СНІДу тісно пов'язані з інтимною сферою життя людей. Поживне середовище для СНІДу - сексуальна вседозволеність (гомосексуалізм та проституція), наркоманія, алкоголізм. Вірус Імунодефіциту людини (ВІЛ), що є причиною хвороби під назвою "Синдром Набутого Імунодефіциту" (СНІД), був відкритий у 1983 році французьким дослідником Монтен'є та американським дослідником Галло. А як, особливо інфекційна хвороба, СНІД був зареєстрований у 1981 році. Центром котролю за хворобами в Атланті (США) були опубліковані дані про високу і незвичну форму запалення легенів у молодих чоловіків, хвороба мала надзвичайно важкий перебіг і непіддавалась лікуванню. Одночасно були зафіксовані численні випадки появи злоякісної пухлини – саркоми Капоші. З того часу почалися пошуки вчених і практиків. На сьогоднішній день багато інформації про СНІД відомо і, вам, також необхідно про це знати, щоб запобігти появі універсально нової «ЧУМИ ХХ ст.». Бо як говорить народна мудрість:

«Легше запобігти появі хвороби, ніж потім її лікувати!».

Особливо, якщо врахувати, що СНІД не виліковується і не має універсальних ліків    проти нього. Що ж таке ВІЛ – інфекція? Як вона проявляється в організмі людини?

Учениця. ВІЛ – це вірус, що пошкоджує імунну систему людини . Ця система є головним захисником людського організму, її клітини розпізнають і знищують «ворогів»: віруси, бактерії, паразитарні організми. При потраплянні цього віруса в організм людини, спричинюється ВІЛ – інфекція, яка руйнує імунну систему настільки, що організм стає беззахисним перед інфекціями. Якщо пошкоджується імунна система, то з'являється реальна загроза для здоров’я та життя людини. Руйнування імунної системи відбувається не відразу – від кількох місяців до кількох років (це залежить від стану організму) тому є сенс задуматися над своїм життям і, можливо, змінити його. ВІЛ – інфекція прогресує при введенні в організм алкоголю і наркотиків. Цей вірус було виявлено в різних клітинах крові (Т-лімфоцити – хелпери, моноцити, макрофаги), виділено з кісткового мозку, лімфатичних вузлів, тканини мозку, периферичної крові, спинномозкової і сльозової рідини, сечі, грудного молока, секрету каналу шийки матки, але не виключено, що він є і в інших рідинах і секретах. Захворювання, яке викликається ВІЛ, розглядають як синдром, тому, що його прояви можуть включати багато інших інфекцій, аутоімунних процесів, неврологічних порушень, і різних злоякісних новоутворень.

   Після проникнення віруса в організм людини подальша доля інфікованого може бути різною. Характерних тільки для цієї хвороби ознак немає. Але через 2 – 4 тижні після зараження людина відчує, що захворіла:

→ збільшення лімфатичних вузлів, причому практично одномоментно у кількох місцях: на шиї, у ліктьових згинах, під руками, у паху тощо;

→ прогресуюча втрата ваги – понад 10% і більше, незважаючи на збереження колишнього режиму харчування; ангіна, головний біль;

→ тривалий розлад травлення, недуга;

→ часті гнійні і запальні ураження слизової рота, шкіри, статевих органів;

→ підвищення температури тіла до 37˚С - 39˚С, що тримається більше як місяць без будь-якої  причини.

   Такий стан триває від кількох днів до двох тижнів, а потім – проходить. Багато хворих скаржаться на підвищену слабість, пітливість, особливо вночі, проноси. Близько 50% хворих на СНІД мають важке ураження легенів – так звану пневмоцистну пневмонію. Для цього типу запалення легень характерним є руйнування легеневої тканини, дуже важкий перебіг, неефективність застосування лікувальних засобів. У більшості хворих розвиваються і ураження нервової системи, що мають найрізноманітніші прояви: від розладів психіки, різкого зниження інтелекту до важких паралічів.

   Розмаїття клінічних ознак ВІЛ-інфекції значно ускладнює діагностику хвороби. Але все ж таки ВООЗ знайшла можливість визначити основні ознаки хвороби, впершу чергу це:

                                          ► втрата ваги на 10 % ;

                                     температура тіла до 38˚-39˚С, періодично;

                                     ► збільшення лімфатичних вузлів.

   Дещо рідше початковими проявами хвороби є стійкий,  кашель, шкірні висипи і герпес на слизових ділянках тіла. Треба пам’ятати, що гаранта лікування СНІДу поки що не існує, гарант запобігання – сама людина ,її спосіб життя.

Вчитель. Як бачимо, ми самі можемо захистити себе від СНІДу, і ніхто інший. Бо зрештою, неможливо, дивлячись на людину, сказати інфікована вона ВІЛ чи ні. Людина може виглядати добре і почувати себе здоровою і все-таки бути при цьому інфікованою. Багато людей, що живуть з ВІЛ, навіть не знають про це. Більшість не бачить різниці між людиною, яка інфікована ВІЛ і людиною, у якої розвивається вже СНІД. Людина може бути носієм ВІЛ (вірусоносієм), але це не означає, що вона вже хвора на СНІД. То ж чи може вірусоносій стати жертвою СНІДу сам? Чи відбувається перехід ВІЛ у стадію СНІД ?

Учень. Так, відбувається. Дійсно, людина, яка інфікована ВІЛ і людина, у якої виявляються ознаки СНІДу – це не одне і теж. ВІЛ вбиває важливі клітини імунної системи – «СД – 4». (Учень аналізує інфо – стенд ВІЛ/СНІД).

Це відбувається повільно, але все-таки призводить до імунодефіциту, тобто до стану, при якому імунна система вже не може боротися з появою будь – якого захворювання. СНІД розвивається швидше в тих людей, у яких здоров’я ослаблене в результаті вживання наркотиків, алкоголю та тютюнопаління. Діагноз «СНІД» ставлять при наявності трьох факторів:

☻якщо в людини, яка інфікована ВІЛ, зменшується кількість клітин «СД-4» (менше 200 клітин у кубічному мікролітрі крові);

☻розвиваються вторинні інфекції, обумовлені бактеріями, грибками тощо;

☻вірусне навантаження (кількість копій вірусу в 1мл крові) становить більше 1 тис. копій.

 «СД-4» клітини і вірусне навантаження – одні з основних показників стану імунної системи людей, які живуть з ВІЛ.

Вчитель. Людина, що є носієм ВІЛ може прожити довше, ніж людина яка вже хвора на СНІД. Тому що сам ВІЛ відноситься до повільно діючих вірусів. Однак спосіб життя хворого може прискорити перехід ВІЛ у захворювання СНІД, що є остатньою стадією розвитку хвороби і не піддається лікуванню. Хто найчастіше хворіє СНІДом.?

Статист. Аналіз статистичних даних з різних країн, показав, що серед хворих:

☼78 % - мужчини – гомосексуалісти, а також особи, які ведуть аморальний спосіб життя (невпорядковане статеве життя);

☼15% - наркомани, що приймають наркотики внутрівенно;

☼2% - особи, яким робили переливання крові;

 ☼1%- діти, народжені від матерів, що заражені СНІДом;

 ☼5% - шлях інфікування не з’ясований через смерть хворого або внаслідок відмови повідомити про необхідну інформацію.

Вчитель. Статистика говорить сама за себе. Уникати цих нюансів, що стосуються або ж не зовсім стосуються твоєї поведінки і не матимеш проблем із СНІДом. Зараз усі уважно подивимося сценку «Дискусія під час обіду», а потім з'ясуємо, яким же чином можна заразитися ВІЛ.

СЦЕНКА «Д И С К У С І Я    П І Д   Ч А С   О Б І Д У!»

Кав'ярня. Обідня перерва!

Михась, Ольга, Тарас і Галя обідали разом, розмовляючи і жартуючи. Хоч кожен завжди з ентузіазмом брав участь у розмові. Ольга помітила, що Галя сьогодні була тихою і відстороненою, щось її непокоїло.

«Ти себе погано почуваєш?» - запитала вона. Галя завагалася на хвилину, а потім  сказала.

«Я засмучена, тому що результати аналізів брата мого друга показали, що у нього позитивний ВІЛ».

«А що таке ВІЛ?» - запитав Тарас.

Михась, який сподівався колись вивчати медицину, відповів:

«Це вірус, який спричинює СНІД».

«Я думала, що СНІДом хворіють лише гомосексуалісти. Він такий?» - запитала Ольга.

«Я не знаю, як про таке можна знати?» - Галю збентежив поворот розмови.

« Будь-хто може заразитися вірусом СНІДу», - вставив Михась. – «Які у нього симптоми?» - запитав він, завжди шукаючи сприятливої  нагоди повправлятися у медицині.                                        

«Це й найдивніше, - відповіла Галя. - Він виглядає таким здоровим».

«Може пройти десяток років, поки вірус  перетвориться в СНІД у повному розквіті», - звернув увагу інших Михась.

«Я тривожуся за свого друга, - Галя мало не плакала, - він  і його брат користуються одним і тим самим туалетом і всім іншим. Я чула, що вірус ВІЛ може передаватися від однієї особи до іншої».

Михась запевнив її, що цей вірус не може передаватися через користування туалетом, чхання або будь – який інший випадковий контакт.

«Я чула, що СНІД звичайно передається через вживання наркотиків», - додала Ольга.

«Ні, лише тоді, коли користуються голками чи шприцами спільно з ураженою людиною, - виправив Михась. – Це, звичайно, стається, коли нелегально вживають наркотики, але це може статися і у лікарні, якщо медичний персонал не дотримується відповідної процедури стерилізації».

«Я певна, що брат мого друга не наркоман. Крім цього, якщо вірус може передаватися через голки, можливо, він дістав його через укус комахи».

«Чи сучасна наука не має препарату, який лікує ВІЛ? – запитала Ольга.

«Не думаю», - для Михася питання було трохи не під силу.

Тарас, який слухав розмову, піднявся на захист своєї Вітчизни.

«Я ніколи не чув про такі речі в Україні. Він, напевно, підчепив цей СНІД за кордоном. Він колись був у якійсь іншій країні?

«Не знаю». – відповіла Галя.

«На жаль, вірус не зупиняється на кордоні країни. – відповів Михась. – Хоч він спочатку з'явився в Африці, тепер він зустрічається у всьому світі».

Галя не  відставала, вона хотіла більше фактів: «А як він розповсюджується? Якщо він такий небезпечний, то що ми можемо зробити, щоб не заразитися? Чи ми у безпеці?

Михась знав про СНІД набагато більше за інших, і соромився обговорювати все, що він знав, у товаристві, яке складалося і з дівчат, і з хлопців:

«Я думаю, що він передається шляхом обміну рідини організму, таких як кров, що використовується при переливанні».

Тарас, у якого, як правило, було обмаль часу для серйозних тем, також занепокоївся: «А як стосовно того, коли триматися за руки? Якщо у тебе невелика рана і ти доторкнувся зараженої крові, ти можеш заразитися?».

«Не думаю». – Михась почував себе ще не зручніше.

«Що найважливіше – а як з поцілунками?» - навіть Тарас збентежився, коли випалив питання.

Михась засміявся, відповідаючи: «Вірус СНІДу не передається, якщо триматися за руки або цілуватися».

  • Обговорення побаченого і почутого. Тестування!

Тест – контроль!

(Вибери правильні та хибні твердження)

  1. Ви можете визначити, дивлячись на когось, чи ця особа інфікована ВІЛ.
  2. Тільки чоловіки можуть заразитися вірусом СНІДу.
  3. Поцілувавши хворого на СНІД, ви заразитеся даною хворобою.
  4. Немає ліків проти ВІЛ, коли він потрапляє у кровообіг.
  5. СНІД можна обмежити шляхом утримання від статевих зносин і безпечну статеву діяльність.
  6. Якщо ви сильні й здорові, ви не можете заразитися ВІЛ.
  7. Особа, може заразитися вірусом СНІДу, здаючи кров.
  8. Наркомани можуть передавати ВІЛ один одному, якщо користуватимуться однією голкою.
  9. Вірус СНІДу може передатися шляхом переливання крові.
  10.  Є ліки від СНІДу.
  11.  Аналіз крові може показати, що людина інфікована ВІЛ.
  12.  Ви можете заразитися ВІЛ, якщо ходите до школи, у якій хтось з ваших товаришів інфікований або хворий на СНІД.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Вчитель. Яку інформацію Михась соромився розповісти іншим?                                                          Учениця. Як відбувається інфікування ВІЛ! У концентраціях, при яких можливе зараження, вірус може знаходитися тільки в деяких рідинах організму. Це – кров, сперма, виділення з піхви, грудне молоко. Тому заразитися можна:                    

1.в результаті потрапляння зараженої крові в організм людини:                                                                                        * при використанні загальних шприців для уколів чи загального посуду для очищення, розподілу та виготовлення наркотику (тобто нестерильного посуду). Запобігти цьому можна виключенням повторного використання голок і шприців;                                                      

*  при пірсинзі (проколюванні вух і інших частин тіла для введення прикрас) – у випадку  використання голок чи прикрас, якими вже користувалися інші люди;                                           

* при використанні спільного інструменту для нанесення татуювань;                                            * при використанні спільних інструментів для гоління, зубних щіток;                                               * при переливанні неперевіреної донорської крові (якщо не дотримані стандартні технології тестуванні крові);

2.при сексуальних контактах:

* вагінальному сексі без презерватива;

* анальному сексі без презерватива;

* перерваному статевому акті;

* оральному сексі із потраплянням сперми чи виділень з піхви в ротову порожнину;

* оральній стимуляції ануса. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Знизити ризик передачі ВІЛ при статевих контактах можна шляхом використання якісних презервативів для вагінального, анального та орального сексу (як чоловічих, так і жіночих) при кожному статевому контакті. 

3.від матері до дитини під час:

* вагітності;

* пологів;

* годування грудьми.

                                                                                                                                                                                     Ризик передачі ВІЛ від матері до дитини може бути значно знижений при застосуванні навіть коротких курсів противірусних препаратів.                                                                                                  Вчитель. Дотримуючись правил моральної поведінки та статевої гігієни ти можеш уникнути цього  зараження. Які ж це правила?

Лікар-гігієніст. Я пропоную декілька рекомендацій щодо статевої гігієни.                                      Від дитинства до старості людина кожен день повинна мити свої статеві органи.                             

Хвороби статевих органів можуть виникнути у дітей від брудної білизни, брудних рук, брудної води, в якій купаються. 

За першими ознаками хвороби (висипання на шкірі, свербінні, біль при сечовиділенні, виділення) треба звертатися до батьків або вчителя.

Натільна білизна повинна бути чистою, мінятися кожний день.

Намагайтеся не виробляти шкідливої звички торкатися руками статевих органів.                            

Не вступайте у статеві стосунки з будь – ким, дотримуйтеся правил постійності щодо партнерів.

Хлопцям треба берегти свої статеві органи від пошкодження, ударів під час рухливих ігор та спортивних занять.

                                                                                                                                        Не переймайте знання з сексу у однолітків та з телепрограми. У житті все дуже відрізняється і від бридких анекдотів, і від фільмів, де жах і неприродній секс зливаються в гидоту.                                 

Чисте кохання, чисті відносини, як чисте тіло і чиста душа, - ось головне в гігієні людини.                

Бережіть себе, бережіть своє майбутнє, бо ви, як і ваші батьки, згодом самі станете батьками. А щастя без кохання і щирості, чистоти і цнотливості неможливе.

                                                                                                                                               Вчитель. А зараз ми переглянемо відеофільм «Рішення» про долю і складні життєві перепони п'яти інфікованих людей.

• Перегляд відеофільму «Рішення!»

Вчитель. У яких випадках вірус СНІДу не передається? Це дуже важливо знати, щоб не створювати панічних ситуацій.

                                                                                                              

Учень: Вірус імунодефіциту людини дуже не стійкий. Він може зберігатися тривалий час у біологічних рідинах організму людини (кров, сперма, піхвові виділення, грудне молоко), жити і розмножуватися в живих клітинах людини, але не може довго існувати в навколишньому середовищі поза людським організмом, тому він не може передаватися через повітря, їжу та воду. Крім наведених рідин, ВІЛ також виділений у сечі, слині, сльозах, але концентрація його не достатня для зараження іншої людини. Ці рідини можуть становити небезпеку тільки при наявності в них крові. При тривалих спостереженнях, проведених у тисячах сімей (у яких були інфіковані ВІЛ як дорослі, так і діти) доведено, що вірус не передається при побутових контактах, дружніх поцілунках, рукостисканнях, обіймах, користуванні загальним кухонним посудом, басейном, постільною білизною, туалетом. Випадки інфікування через укуси комарів і тварин не зареєстровано. 

Ведуча. Сьогодні, ми дізналися, дуже багато про ВІЛ-інфекцію та СНІД і, напевно, зможемо дати собі раду у боротьбі з цими ворогами нашого здоров'я. Так це чи ні, зараз перевіримо.

⸰ Учні проводять тестування залу!

 

Тест. «СНІД – нова епідемія»!

(Дати аналітично обгрунтовану відповідь на запитання)

  1. Що означає абревіатура СНІД та ВІЛ?                                                    2б
  2. Якими чотирма способами може передаватися ВІЛ?                           4б
  3. Скільки часу після інфікування потрібно для того, щоб з'явилися симптоми  СНІДу?                                                                                        1б
  4. Який аналіз може показати, що людина заражена вірусом СНІДу?   1б
  5. Яке лікування ВІЛ – інфекції та СНІДу вам відоме й наскільки воно ефективне?                                                                                                     2б   
  6. Запишіть п'ять способів профілактики ВІЛ /СНІДу?                           5б
  7. Чи є вірус СНІДу у сльозах або слині?                                                        1б 
  8. Чи завжди кондоми (презервативи) захищають статевих партнерів від зараження ВІЛ – інфекцією?                                                                 2б  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Вчитель. Кожна людина повинна визначити свою мораль і поведінку, виходячи з принципу – чим більше статевого бруду і розпусти, тим ближче до СНІДу і смерті. Це, сьогодні і в майбутньому головне, бо основні шляхи передачі вірусу – статевий і внутрівенний за наявності наркотиків – регулюються самою людиною. Подумай, Дорога Молоде, і пам’ятай: ніхто у світі ще не навчився лікувати СНІД; будь-який укол  нестерильним шприцом чи голкою, або будь-який статевий контакт без презерватива (кондому) - НЕБЕЗПЕКА !

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                          

 




 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
27 липня 2019
Переглядів
500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку