Використання і охорона природних багатств водойм.

Про матеріал
Презентація на тему: Використання і охорона природних багатств водойм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання і охорона природних багатств водойм.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Без води життя на Землі неможливе: в’яне квітка, страждає звір, замовкає пташка. Все живе на Землі потребує води. Кожна її крапля є дорогоцінним скарбом природи. Вода напуває землю, яка годує людину. Люди завжди розуміли значення води для себе і впродовж багатьох віків оспівували її як основу буття. Обожнювали все: море, озеро, річку, криницю, джерело

Номер слайду 4

Деколи на поверхню землі виходить вода, в якій розчинені солі і гази. Таку воду називають мінеральною, і вона має лікувальні властивості. Джерела в природі нашого краю зустрічаються часто, мінеральні — рідше. В Україні здавна шанували джерела. Чистота та бездоганні смакові якості джерельної води сприяли тому, що народ надавав їм символічного значення — вода вважалася живою, тобто особливо цілющою. За народними повір’ями, жива вода давала силу, зцілювала рани і повертала до життя.

Номер слайду 5

Ріки України — це її багатство. Віддавна люди селилися поблизу річок. Брали з них воду, ловили рибу, сплавляли ліс. З давніх-давен вони використовуються як судноплавні шляхи для перевезення вантажів і пасажирів. На ріках побудовані гідроелектростанції. Електроенергія, яку виробляють на гідроелектростанціях, є дешевою й екологічно чистою. В південних, центральних і східних областях воду річок використовують для зрошування земель. У річках водяться звірі, риби, водоплавні птахи. Біля річок завжди свіже повітря. Тому тут добре відпочивати.

Номер слайду 6

Азовське та Чорне море - це одна із найбагатших, найпродуктивніших водойм світу. У морі водиться багато видів риб. Люди отримують рибу, морську капусту, водорості, з яких добувають йод, бром, солі калію. Із дна морів та океанів добувають нафту, газ, олово, залізні та мідні руди. Вода океанів та морів є транспортним шляхом. У морях, озерах та річках України водиться багато різноманітної риби, серед якої такі цінні промислові види, як осетер, оселедець, кілька, бичок, лящ, судак. У ставках та водосховищах розводять коропа, товстолобика, білого амура.

Номер слайду 7

Минав час, наші попередники пізнали закони природи, навчились створювати машини і нові технології. Вирубуючи ліси, осушуючи болота, будуючи заводи і фабрики, автомобілі та літаки, вносячи у ґрунт мінеральні добрива та отрутохімікати, ми майже не замислюємося, як же це позначиться на природі і нашому здоров’ї, адже води стають отруйними, що призводить до загибелі водних організмів, таку воду не можна пити і готувати на ній їжу. В забрудненій воді з’являються різноманітні бактерії, які швидко розмножуються (вода стає чорною і смердючою). І тоді в багатьох річках не можна навіть купатися. Купаючись у забрудненій воді, можна захворіти. Ми не можемо дізнатися: чиста вода чи ні, тільки дивлячись на неї.

Номер слайду 8

Наслідки забруднення водної оболонки нашої планети - жахливі! Водойми України потребують охорони від забруднення. Для запобігання забруднення водойм треба не засмічувати водні простори, насаджувати водоохоронні ліси, економно використовувати воду, будувати очисні споруди, у яких вода проходить через різноманітні фільтри. Вони затримують шкідливі речовини, а чиста вода повертається назад у водойми.

Номер слайду 9

Способи охорони водойм Відпочиваючи не розкидати сміття та прибирати перед відходом. Не викидати хімікати з підприємств. Не виловлювати багато риби. Не викидати сміття у воду. Не мити машини у воді. Економити воду річок та озер. Бережіть водойми, адже забруднення водойм небезпечно для усього живого.

Номер слайду 10

Відгадай загадкиІз-за гірки, з-під крутої,Прокрадається норою,Та й до моря утіка,Через лози по ярах. (Джерело)Серед села корито. Водою налито,Біля нього вербичка пухнастаІ калина гіллястаІ малеча і доросліЧасто йдуть до нього в гості. (Озеро)Всі обходять це місце: Тут земля наче тісто,Тут осока, купини, мохи... Немає опори для ноги. (Болото)Трохи тремтить на вітерціСтрічка на просторі,Вузький кінчик в джерелі,А широкий в море. (Річка)Його не вичерпать нікому,І не засипати піском,На ньому не зробити стежку,Щоб іти пішком. Воно безкрає, синє,А хвилі все біжуть,І кораблі красиві,По водній гладі йдуть.(Море)

pptx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
3429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку