Використання кроссенсів при вивченні повісті "Дорогою ціною" Михайла Коцюбинського

Про матеріал
Мета: • для знайомства із сюжетом; • з метою розкриття символів; • для розкриття характеристики образів; • вивчення проблематики твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання кроссенсу при вивченні повісті «Дорогою ціною» М. Коцюбинського. Мета:для знайомства із сюжетом;з метою розкриття символів;для розкриття характеристики образів;вивчення проблематики твору

Номер слайду 2

1. Кроссенс. Знайомство із змістом твору «Дорогою ціною» Система питань до кроссенсу 1: Розглянувши картинки, коротко розкажіть зміст твору. До кожної підберіть цитату з повісті. Які із картинок розкривають сюжетну лінію, які – основну думку твору, а які є символами?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Кроссенс. Тлумачення1. «Українське поспільство, поборене у класовій боротьбі, з ярмом панщизняної неволі на шиї, тягло свою долю з глухим ремством. То не віл був у ярмі…» 2. «…ярмо було накладене на шию дикому турові…» 3. «Вільний дух народу ще тлів під попелом неволі.» 4. Соломія… «задля нього вбралась у штани та ладна мандрувати хоч на край світу.» 5. Втікачі човнами планували перепливти на другий берег. 6. « Плавні горіли, вогняні гори наступали на них, несли усьому смерть.» 7. «- Знову мене кличеш,Соломіє?» 8. «Половина мене лежить на дні Дунаю...». 9. Закохані Остап і Соломія, ставши втікачами, шукають щастя.

Номер слайду 5

2. Кроссенс. Аналіз символіки повісті. Проблемні питання до кроссенсу 2: Як символічні образи підсилюють психологізм повісті Коцюбинського "Дорогою ціною«?2. Чи допомагають вони розкрити психічний стан людини?3. Знайдіть уривки повісті, у яких використано символічні образи.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Кроссенс. Тлумачення1. Образ вола. 2. Символічний образ тура. 3. Вільний дух народу… 4. Туман символізує безперспективність, невідомість шляху. 5. Символічний образ голодного вовка. Люди дійсно були голодні, та ще їх мучив "голод" волі. Автор порівнює Соломію з голодною вовчицею, а Остап порівнює себе і Соломію з щенятами, вони тікають від переслідувань з почуттям звірини. 6. Вітер – символ волі. Він– всемогутня сила, справжній володар, непідвладний часові - здатен примусити людину змінити свої плани. 7. Символ часу. 8. Символічний образ вітру ніби продовжує образ космічного польоту у вічність. І в цьому космічному вихорі десь загубилися і долі, і кохання двох невмираючих сердець – Остапа і Соломії. 9. Символ волі, яка дається дорогою ціною.

Номер слайду 8

3. Кроссенс. Аналіз образу Соломії. Завдання до кроссенсу 3 – характеристики СоломіїІ група. За допомогою картинок кроссенсу 3 складіть план до характеристики образу Соломії.ІІ група. За допомогою картинок кроссенсу 3 складіть цитатний план до характеристики образу Соломії.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Кроссенс. Тлумачення1. Соломію як кріпачку силоміць віддають заміж за панського хурмана. 2. Головна героїня обрізає коси. 3. Мрії Соломії. 4. Боротьба за виживання. 5. Порівняння Соломії з вовчицею. 6. «Вона шарпнулась із останніх сил і наосліп кинулась в очерети слідком за гадюками…» 7. «Іван… витяг із-за пазухи старий турецький пістоль і подав Соломії.» 8. «Ось ближче до берега…»9. Романтичне кохання Остапа і Соломії.

Номер слайду 11

4. Кроссенс. Аналіз образу Остапа Завдання до кроссенсу 4І група. Складіть щоденник подвійних нотаток.ІІ група. Побудуйте усний твір «Характеристика образу Остапа».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

4. Кроссенс. Тлумачення1. Дідусь розказував Остапові про Січ. 2. « Воля, воля і воля! Се чарівне слово , споетизоване столітнім дідом, розпалювало кров у хлопця.» 3. Прощання із Соломією. 4. Задунайська Січ. 5. Мрії Остапа. 6. Поранення. 7. Турецька в’язниця. 8. «Дорого заплатив я за волю.» 9. Романтичне кохання головних героїв.

Номер слайду 14

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
2731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку