«Використання методів інтуїтивного малювання на заняттях у студії Творча майстерня задля гармонійного розвитку внутрішнього стану та безмежних можливостей дітей»

Про матеріал
Інтуїтивний живопис– це метод активного розкриття Вашого творчого потенціалу через пробудження внутрішніх знань і вміння чути себе. Він підходить людям будь-якої статі і будь-якого віку (від 3 років і до безкінечності). Завдяки цій методиці відкрити в собі вміння малювати шедеври може кожен, з будь-яким рівнем підготовки, як новачок, так і той, хто навчався у класичній художній школі.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ

САКСАГАНСЬКОЇ РАЙОННОЇ У МІСТІ РАДИ

 

КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ТА ЮНАЦЬКОЇ ТВОРЧОСТІ «СОНЯХ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка на тему

 

«Використання методів

інтуїтивного малювання на заняттях

у студії Творча майстерня

задля гармонійного розвитку внутрішнього стану та безмежних можливостей дітей»

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Керівник ЗКХстудії ОТМ

«Творча майстерня»

Кашіна Т.Л.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Криви

Гармонія частини – гармонія цілого

 

 «Нікому не давайте права відволікати вас від мети вашого життя, яка полягає у тому, щоб розвивати свої приховані таланти, служити людству і день у день виявляти переконливі докази Божественної мудрості, істини і краси. Залишайтеся вірними своєму ідеалу. Усвідомлюйте тотально – все, що слугує вашому власному миру, щастю і вдосконаленню, це також слугує на благо усіх, хто живе на цій землі. Гармонія частини – це гармонія цілого, тому що ціле присутнє у частині, а частина присутня в цілому.»

~ Дж.Мерфі «Сила вашої підсвідомості»

 

  1. Поняття інтуїтивного живопису.

Інтуїтивний живопис – несвідоме написання картини.

Виглядає це приблизно так: художник, не задумуючись, що саме він буде малювати, у будь-якому порядку, будь-якими методами (пензликом, рукою, ганчіркою, мастихіном…) наносить фарбу на полотно (чи то картон, чи то папір…). У певний момент хаотичний малюнок починає викликати у його творця особливі асоціації, - і він уже цілком свідомо починає дописувати картину до кінця.

Це доволі популярний напрямок у сучасному мистецтві, який сповідує не копіювання чи змалювання, а чисту творчість. На заняттях живопису у студії «Творча майстерня» свідомо вводимо такий напрямок занять, де вихованці  малюють так, як відчувають, бажаючи на картині відобразити своє бачення світу, це своєрідний креативний підхід для розвитку уяви та висловлення свого бачення світу.

 

 

  1. Інтуітивний живопис як метод правопівкульного малювання

       Інтуїтивний живопис– це метод активного розкриття Вашого творчого потенціалу через пробудження внутрішніх знань і вміння чути себе.

Він підходить людям будь-якої статі і будь-якого віку (від 3 років і до безкінечності). Завдяки цій методиці відкрити в собі вміння малювати шедеври може кожен, з будь-яким рівнем підготовки, як новачок, так і той, хто навчався у класичній художній школі. Правопівкульне малювання корисно як школяреві, так і студенту, як менеджеру середньої ланки, або домогосподарці, так і директору великого підприємства – кожен відкриє в правополушарному живописі щось цінне для себе.


Правопівкульне малювання дозволяє за короткий термін почати малювати не просто малюнки, а цілісні картини, що дивують своєю глибиною, містять багато образів, і тому мають відгук у самих різних людей.

       Інтуїтивний живопис – ефективний метод ознайомлення з візуальним мистецтвом через вивільнення внутрішнього творчого потенціалу, набуття натхнення, розвиток креативного підходу. Дорослим заважає страх і внутрішні бар’єри, що виникли в підлітковому віці, як наслідок невірного навчання. Терапія мистецтвом, в даному випадку, і є спосіб зняти “підлітковий стрес”, відчути, задоволення від самого процесу творчості, і тим самим позбутися як від постійної гонитви за результатом, так і від набридливої всім нам звички ставити собі оцінки.

             У процесі навчання активізується творчий потенціал, іде духовний розвиток, вивільнюються внутрішні сили. У процесі занять, діти починаєте дивитися на світ очима творця.

Відчуття внутрішнього підйому стає звичним станом, а натхнення постійним супутником. Взаємодіяти з навколишнім світом стає легко і приємно.

 

 

                 Методи, котрі використовуємо на заняттях базуються на інтуїтивному русі до мети, вчитися слухати внутрішній голос, довіряючи своїй інтуїції, успішно і гармонійно прокладати власний шлях у мистецтві. Дія проходить через світовідчуття автора, де глибокі й справжні таємниці впливу мистецтва немітні навіть оком і сприймаються тільки серцем.

            Вивчення та фіксація таких понять як ритм і спокій, умовність протилежностей, увага до форми через сутність змісту, баланс і дисбаланс композиції і, нарешті, розкріпачення творчої особистості, є пріоритетними на заняттях з використанням методики інтуїтивного живопису.

  1. Правопівкульний підхід до створення мистецьких творів в історії.

 

Правопівкульний підхід до навчання має глибокі коріння в історії людства. Саме він “вирощує” геніїв, які змушують світ змінитися. Багато великих художників й дослідників завдяки правопівкульному мисленню не тільки залишили слід в історії своїми досягненнями, а й подарували світу багатьох майстрів, які продовжили їх натхненні ідеї.

 

Леонардо да Вінчі, безумовно, був одним з найяскравіших правопівкульних мислителів. Він перевершив свого вчителя, випередив час, створивши перший в історії літальний апарат, автомобіль, парашут, спусковий гачок для пістолета і т.д. Йому завадила тільки відсутність сучасних матеріалів.
 

А в наш час правопівкульний метод став науково обгрунтований завдяки дослідженням психобіології Роджера Уолкотта Сперрі, що отримав за свої досягнення в області роботи головного мозку у 1981 році Нобелівську премію. Він відкрив для науки двері у внутрішній світ людини.

 

Чим так приваблюють нашу увагу на рівні почуттів до себе картини художника Айвазовського? Чому є такі мистецькі твори, котрі «не відпускають» від себе?

А, виявляється, перш ніж створити картину, художник два тижня створював її у себе в голові, в своєму внутрішньому світі. Два тижня просто споглядав на полотно та наповнював його глибиною свого бачення, вкладаючи зміст на рівні души, енергії. І тільки після цього, брав пензлик та виявляв це у форми на картині, але за кожною формою – закладена внутрішня глибина.

 

  1. У чому суть, і чим правопівкульне малювання відрізняється від звичайного?

                Все просто. Лівопівкульний підхід поширюється на мистецькі навчальні заклади. Зазвичай, там вчать системного мислення, «крок вправо, крок вліво – розстріл». Майбутніх митців вчать, насамперед, техніці малювання, забуваючи, що техніку, стилі створювали майстри для і під себе, використовуючи своє унікальне бачення і чуття, індивідуальність мислення, чуттєвого сприйняття зовнішнього світу через свій внутрішній світ.

 

Тобто відбувається спроба передати образне і інтуїтивне допомогою логічних схем. Але мало хто з учнів-художників здатний самостійно без правильного інтуїтивного керівництва досвідченого наставника добудувати на основі цих логічних сценаріїв те, що було спочатку закладено індивідуальністю майстрів. Як підсумок відбувається, можливо, і геніальне, але копіювання. Тому що, на жаль, в мисленні тих, хто пройшов лівополушарне лінійне навчання, стоїть планка, створена системою, за якою для них нічого не існує.

           Усім не випадково відома картина Казимира Малевича «Чорний квадрат». Її геніальність не в техніці, так як технічно намалювати чорний квадрат може майже кожен випускник художнього вузу (до речі, Казимир Малевич так і не вступив до художнього училища, незважаючи на п’ять спроб). Ця робота в своїй суті набагато складніше, її геніальність закладена в простоті висловлювання нескінченності, яку можна тільки відчути, але не побачити.

Кожен геніальний художник – філософ. До речі, найдорожчі в світі картини, що оцінюються в десятки мільйонів доларів, були створені саме завдяки інтуїтивному прозрінню. Тому що тільки квадрат, намальований завдяки правопівкульному методу, тобто, відкривши собі свій внутрішній світ, стає шедевром, подібним квадрату Малевича. Адже зовнішній світ тільки відображення внутрішнього, що ми несемо в собі – настрій, обмеження або свобода для вираження себе, ставлення до життя – то ми і створюємо навколо себе.

 

        Правопівкульне малювання дуже позитивно допомагає розвитку в дітях гармонійності, уважності до навколишнього світу і чуйності до себе і людей. Я, насамперед, акцентую увагу на індивідуальності дитини, її важливо підтримати, щоб вона знала, що вона хоче, і вміла бути щасливою.

       Діти дошкільного віку вчаться висловлювати в малюнках те, що поки не можуть за допомогою слів, розширюється їх кругозір та вміння, з’являється інтерес до нових знань, легше проходить адаптація в незнайомій обстановці, зміцнюється емоційна стабільність. У школярів заняття правопівкульним малюванням підвищують інтерес до навчання, вони стають спокійнішими, менше отримують стресів, легше починають реагувати на труднощі та перепони. Підлітки починають бачити багатоваріантність рішень, творчо підходити до життєвих завдань, навчаються володіти і вірно направляти свої емоції.

              Також на заняття з правопівкульному малюванню приходять батьки зі своїми дітьми, сімейні пари. Загальний інтерес, загальна справа зближує, з’являються нові теми для розмов.

 

 Саме на загальних, наповнених творчістю, заняттях батьки можуть побачити індивідуальність свого чада і відкрити для себе свою дитину з нового боку, здивуватися силі його фантазії, зрозуміти напрямок, який йому ближче, знайти спільну мову.

 

                       Паралельно з цим набуваються нові знайомства, розширюється кругозір. Час, присвячений малюванню, сторицею повертається не тільки у вигляді захоплення родичів і знайомих, а й упевненістю в собі, здатністю проявляти гнучкість і силу, зарядом енергії та оптимізмом.

Для інтуїтивного правопівкульного малювання неможливе стає можливим!

 

 

 


Створення ЖИВИХ малюнків методом інтуїтивно-метафоричного правопівкульного малювання!

Сьогодні ми будемо творити! 5-7 хвилин і Ви переконаєтесь, що вмієте чудово малювати, навіть якщо раніше ніколи не тримали пензлик у руках!Цей метод чарівний, бо з’являються малюнки у створенні яких, допомагає наша інтуїція, творчість. Через цей малюнок наша підсвідомість дає нам підказку, на що нам звернути увагу. Інтуїтивно-метафоричне правопівкульне малювання одночасно робить дві справи: розвиває праву півкулю головного мозку та розкриває творчі здібності, інтуїцію. І найголовніше, ним може оволодіти кожний! Має велике значення на малюнку все: і місце розташування, і з якого боку на який ми грунтуємо, і що ми малюємо! У нас це викликає певні емоції, почуття. Це така терапія, яка допомагає не тільки повірити в себе, це допомагає легше приймати рішення, бо ми виходимо за рамки звичних бачень. Живий малюнок методом метафоричного-інтуітивного правопівкульного малювання допомагає зрозуміти себе, знайти рішення і вихід з досить непростих ситуацій, як дітям так і дорослим, адже така робота ввібрала в себе внутрішнє відчуття і часто, сам малюнок вже дає підказку про те, в якому ми стані, яке наше реальне ставлення до ситуації чи стосунків, як це змінити на краще. Часто його використовують для допомоги дітям, щоб вони могли керувати своїми страхами, тривогами і навіть, вже доведено, що це допомагає у здоланні тяжких хвороб. Це не просто малюнок, він несе в собі глибоку внутрішню роботу, яка веде до більш гармонійного стану. Саме тому це арт-терапія, де фарби зображують емоції, а пензлі стають чарівною паличкою, яка лікує душу. Тому я раджу користуватись цим методом усім, і дорослим, і діткам та переконатися, що всі ми талановиті і все в наших руках!


Інтуїтивний живопис – доступ до власної інтуїції

Регулярна практика інтуїтивного живопису розвиває інтуїцію. Інтуїція для кожного з нас має унікальні дані, які неможливо знайти в іншому місці. Ви можете слухати власну інтуїцію та працювати з нею, або ж ні, тоді ви взагалі не отримаєте цих точних порад та підказок. Ці підказки та інформація містяться всередині вашого інтуїтивного розуму, для вашого ж найкращого використання і зростання, але ви повинні вирушити туди самі і добути їх самостійно, інакше нічого не відбудеться.

Інтуїтивний живопис - безпечний шлях до правди.
У світі, в якому ми живемо, не так то просто висловлювати свою правду. Багато заборонених фантазій та імпульсів повинні залишатися прихованими, оскільки ми живемо у суспільстві і маємо поводити себе певним чином.

Те, що ми витісняємо та придушуємо частину своїх почуттів, безумовно, має свою ціну. Багато психічних проблем і деяких фізичних симптомів є наслідками витіснених емоцій та потягів.

Саме тут стає у нагоді інтуїтивний живопис, який пропонує чудовий інструмент, якого потребує наша душа: той спосіб, у який ми можемо виразити ВСЕ, що є у нашій свідомій та несвідомій частині, не ризикуючи при цьому завдати шкоди нам самим чи іншим людям. Правда, яку ми виражаємо через творчу спонтанну практику, залишається прихованою від нашої логічної системи.

Те, що ми відчуваємо в результаті занять інтуїтивним живописом у студії «Творча майстерня» , - це поєднання радості, припливу енергії, пристрасті та життєвої сили. Ми можемо не розуміти, що ми намалювали, але, тим не менш, настрій покращується і ми посміхаємося.

Так що під час занять інтуїтивним живописом учні відкладають на деякий час свою хронічну потребу геть усе розуміти і логічно пояснювати, якщо справа стосується дійсно важливої речі - того, як покращити свій емоційний стан!

 

Інтуїтивний живопис: джерело радості в нас самих

Інтуїтивний живопис – це вільна гра з кольором, лінією і формою.  Для того, щоб займатися інтуїтивним живописом, не важливі ваші здібності до малювання. Головне – ваше бажання творчо виразити і глибше зрозуміти себе. Ці заняття піднімають настрій, знімають стрес, звільняють від настирливого голосу внутрішнього критика.

Завдяки регулярній практиці інтуїтивного живопису можна розчистити своє творче джерело, побачити життя в нових кольорах  і налагодити контакт зі своєю інтуїцією. Всі необхідні для заняття художні матеріали надаються, їх вартість входить у вартість заняття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
1070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку