Використання навчальних інтернет - ресурсів у дистанційному навчанні в період воєнного часу

Про матеріал

Слайд 1

Доброго дня! Сьогодні я обрала для вас тему «Толерантність». Чи знаєте ви що це таке? Добре! Сьогодні я вам розповім що це. А почну я із невеликої притчі – розповіді.

Жила – була на світі сім'я. Вона була не проста. Більше 100 чоловік налічувалося у цій родині. І вона займала ціле село. Так і жили всією родиною і всім селом. Ви скажете: ну і що, хіба мало великих сімейств на світі. Але справа в тому, що сім'я була особлива – мир і злагода панували в тій родині і, стало бути, на селі. Ні сварок, на лайок, ні, Боже збав, бійок і чвар. Дійшов слух про цю сім'ю до самого владики країни. І він вирішив перевірити, чи правду кажуть люди. Прибув він у село і був дуже вражений: кругом чистота, краса, достаток і мир. Діти граються щасливі, дідусі бабусі посміхаються, ведуть бесіди. Здивувався владика. Вирішив дізнатися, як жителі села добилися такого ладу. Прийшов до глави сім'ї; розкажи, мовляв, як ти досягаєш такого – згоди і миру в твоїй родині. Той узяв аркуш паперу і почав писати щось. Потім передав лист владикі. Той узяв папір і став розбирати каракулі старого. Розібрав насилу і здивувався. Три слова були написані на папері:

  • -Любов
  • -Прощення
  • -Терпіння

Прочитав владика, почухав за вухом і запитав: - І все? – Так, - відповів старий, - це і є основа життя будь – якої хорошої сім'ї. І, подумавши, додав: - І світу також.

Кожен із вас має сім'ю. Ваш клас – це теж маленька сім'я. І хотілося б, щоб у вас завжди панувала доброта, повага, взаєморозуміння, не зважаючи на те, в якому форматі ви зараз бачитеся та спілкуєтеся. У цього визначення є своє поняття – ТОЛЕРАНТНІСТЬ.

Слайд 2, 3, 4

Толерантність – це доброта душі. Толерантність – це співпереживання. Толерантність – це терпіння. Толерантність – це дружба.

Толерантність – це намагання зрозуміти, дослідити світ іншої людини. Це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу.

Сьогодні ми з вами і поговоримо на тему толерантності та дружби.

Дайте мені визначення терміну «Дружба».

1. Що на вашу думку означає дружба?

2. А чи можуть товаришувати люди, які мають різні захоплення?

3. Як підтримувати дружбу?

Чудово! Молодці.

Слайд 5

А зараз ми з вами пограємо в одну гру. Ми будемо викликати по черзі одного із вас за допомогою онлайн фортуни. Кожен із вас має назвати 3 факти про себе, так ми і дізнаємося більше один про одного. Ось, наприклад, я полюбляю фотографувати, переглядати фільми та малювати. Тепер ваша черга. Тож почнемо.

Фортуна «Цікаві факти» (посилання на слайді).

Слайд 6

Квітка толерантності. Зазвичай, щоб виділити основні поняття толерантності – виділяють ось такі значення. Вони представлені у вигляді квіточки, де по центру поняття «Толерантність», а на пелюстках визначення цього поняття – співпереживання, прощення, співробітництво, повага прав інших, повага людської гідності, прийняття інших такими якими вони є, терпимість, милосердя.

Кожен вільний дотримуватися своїх переконань і визнавати таке ж право за іншими. Люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом (наприклад, у когось світленьке волоссячко, а у когось темненьке), соціальним станом, мовою, статтю, поведінкою і цінностями. Цей перелік можна дуже довго продовжувати. Ми всі різні. Але ми всі рівні. Що це означає? Кожна людина має право жити в мирі та зберіганні своєї індивідуальності. Коли, наприклад, Влад говорить Саші, що обожнює ходити до басейну, а Саша в свою чергу каже, що йому подобається грати у футбол. У них різні інтереси, але вони рівні – кожен має право на відпочинок та проведення часу як йому забажається. І це зовсім не заважає їм товаришувати.

А зараз ми з вами переглянемо мультфільм на тему дружби. Можливо ви його вже бачили, але дізнавшись де що нового сьогодні – будете сприймати цей мультфільм інакше. Тож прошу.

Слайд 7

Мультфільм про дружбу (посилання на слайді)

Слайд 8, 9

Чудово. Тепер я вам зачитаю правила толерантності.

Правила толерантності:

  • Бути терпимим в спорі і виражати свою думку
  • Бути доброзичливим і милосердним
  • Не ображати співбесідника
  • Щоб тебе поважали, треба самому з повагою ставитися до оточуючих людей, не забувати про ввічливі слова.
  • Не обзивай товаришів образливими словами. Не давай їм прізвиськ. Не намагайся когось ударити або штовхнути.
  • Допомагай товаришу, не чекай, поки він попросить допомоги.
  • Зупини товариша, якщо він робить щось не так.
  • Відповідай за кожен свій вчинок.
  • Мало хотіти бути добрим, треба вміти ним бути.

А на завершення нашого заходу пограємо у невеличку телегру – відгадай назву мультика за допомогою ребуса. Перед вами будуть зашифровані назви мультфільму, які вам потрібно розгадати. Щоб було легше – є 3 варіанти підказок, серед них одна вірна. На кожну назву мультфільму дається 30 секунд. Почнемо!

Слайд 10

А зараз пограємо з вами у гру ребуси, перед вами будуть малюнки, за допомогою яких вам потрібно відгадати назву мультфільму. Щоб було легше – є 3 варіанти відповідей. Час обмежений, на кожну відповідь – 30 секунд. Почнемо

Ігрова вікторина – Вгадай назву мультфільму (посилання на слайді).

Слайд 11

Висновки

Здавалося б таке складне слово «Толерантність», але воно має дуже просте пояснення. Ми всі є різними, але у нас багато спільного, що нас об'єднує, тому не варто ображати інших. Але не завжди ми буваємо терплячими, чи не так? Потрібно навчати себе поважати інтереси інших. Бути готовим до того, що всі різні – не кращі й гірші, а просто різні. Навчитися сприйняти людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається. Цінувати в кожній людині її думки, почуття незалежно від того, чи збігаються вони з вашими.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теле-гратолерантність

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Толерантність – це доброта душі. Толерантність – це терпіння. Толерантність – це дружба.

Номер слайду 4

Толерантність – це терпимість, намагання зрозуміти, дослідити світ іншої людини. Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу.

Номер слайду 5

Гра «Фортуна»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дуже важливо в будь якому колективі дотримуватися правил толерантного спілкування: Бути терпимим в спорі і виражати свою думку;Бути доброзичливим і милосердним;Не ображати співбесідника;

Номер слайду 10

Дуже важливо в будь якому колективі дотримуватися правил толерантного спілкування: Щоб тебе поважали, треба самому з повагою ставитися до оточуючих людей, не забувати про ввічливі слова;Не обзивай товаришів образливими словами. Не давай їм прізвиськ. Не намагайся когось ударити або штовхнути;Допомагай товаришу, не чекай, поки він попросить допомоги;Зупини товариша, якщо він робить щось не так;Відповідай за кожен свій вчинок;Мало хотіти бути добрим, треба вміти ним бути.

Номер слайду 11

Вікторина «Вгадайте мультик»

Номер слайду 12

Щоб тебе поважали, треба самому з повагою ставитися до оточуючих людей, не забувати про ввічливі слова. Не обзивай товаришів образливими словами. Не давай їм прізвиськ. Не намагайся когось ударити або штовхнути. Допомагай товаришу, не чекай, поки він попросить допомоги. Зупини товариша, якщо він робить щось не так. Відповідай за кожен свій вчинок. Мало хотіти бути добрим, треба вміти ним бути. Висновки:

Номер слайду 13

Всі ми різні, але рівні!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку