Використання проектної технології в початкових класах

Про матеріал
Метод проектів – продуктивна освітня технологія для творчого вчителя, яка йде від дитячих потреб та інтересів, стимулює самостійність, забезпечує єдність інтелектуального та емоційного розвитку кожного учня, виховує впевненість у власних силах. Досвід багаторічної роботи дає мені змогу поділитися деякими міркуваннями щодо організації і методики втілення методу проектів у навчально-виховному процесі початкової школи. Навчання за технологією проектів – це модель навчання, орієнтована на інтереси учня. Користь цього методу для початкового навчання складно переоцінити, бо він не є, перш за все, альтернативою класно-урочній системі. Метод проектів треба сприймати, як додатковий засіб, що розвиває пізнавальну сферу та особистісні якості молодшого школяра.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Методичний посібник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міністерство освіти і науки України Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації

Відділ освіти молоді та спорту виконавчого комітету

Межівської селищної ради

 

 

 

 

 

 

Використання проектної технології в початкових класах

 

 

 

                                                                               Укладачі: ПМК вчителів 2 класів

                                                                           Деркач Т.І., Крайня М. М.,                                        

                                                                           Горбунова Н. В.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

 

 Метод проектів – продуктивна освітня технологія для творчого вчителя, яка йде від дитячих потреб та інтересів, стимулює самостійність, забезпечує єдність інтелектуального та емоційного розвитку кожного учня, виховує впевненість у власних силах.

 Досвід багаторічної роботи дає мені змогу поділитися деякими міркуваннями щодо організації і методики втілення методу проектів у навчально-виховному процесі початкової школи.

 Навчання за технологією проектів – це модель навчання, орієнтована на інтереси учня.               Користь цього методу для початкового навчання складно переоцінити, бо він не є, перш за все, альтернативою класно-урочній системі. Метод проектів треба сприймати, як додатковий засіб, що розвиває пізнавальну сферу та особистісні якості молодшого школяра.

 Крім творчості, яскраво присутньої у процесі проектної діяльності, важливо і те, що постійно відбувається зміна ролей вчителя і учнів.

 Маємо надію, що запропоновані методичні рекомендації стануть допомогою вчителеві початкових класів під час впровадження методу проектів у власну педагогічну діяльність.

 

 

                                                           Творча група ПМК вчителів 2-х класів       

                                                   Деркач Т.І., Горбунова Н.В., Крайня М. М.

                             .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

              

 

 

 

 

           Ми живемо в суспільстві змін, а тому кожна людина змушена вчитись упродовж усього життя. Об'єкт цього навчання завжди буде змінним, а от спосіб оволодіння цими об'єктами слід закласти в шкільні роки — це вміння працювати з текстом, володіння різними способами обробки інформації, уміння шукати цю інформацію, робити вибір. Тому важливо створити те поле взаємин, яке б спонукало дитину виявити правові і моральні якості. Розвиток пізнавальних інтересів, творчих навичок, уміння самостійно здобувати знання лежать в основі методу проектів.

  Проектна діяльність – нині одна з найперспективніших складових освітнього процесу, тому що створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції, які на Раді Європи були визначені як основні в ХХІ столітті: полікультурні, мовленнєві, інформаційні, політичні та соціальні. Самостійне здобування знань, систематизація їх, можливість орієнтуватися в інформаційному просторі, бачити проблему і приймати рішення відбувається саме через метод проекту.

           Початкова школа продовжує формувати в учнів основи проектної діяльності як способу активного здобування знань та їх практичного втілення, розвитку компетентностей. Така форма організації пізнавальної діяльності створює комфортні умови навчання, коли кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність.

 

     Використання проектної технології у початковій школі має свою специфіку: слід враховувати вікові та психологічні особливості учнів. Усі етапи проектної діяльності повинні ретельно контролюватися вчителями, оскільки і теоретичних, і практичних знань та вмінь у молодших школярів ще мало. Проекти для початкової школи у більшості випадків мають бути короткотривалі.

        Слово “проект”  європейськими мовами було запозичене з латини й означає “викинутий уперед”, “той, що висувається”, “той, хто “впадає в очі”. Пізніше проект починають розглядати як ідею, за якою суб’єкт може і має право розпоряджатися власними думками.

 Отже, сам проект — це мета, яку дитина зрозуміла, прийняла і реалізувала у процесі діяльності.

       Навчальний проект – це сукупність завдання учням, проблеми, яку потрібно вирішити, способів її вирішення, форм організації взаємодії учнів з учителем і один з одним, самої діяльності і, нарешті, аналізу результату і співставлення його з попередньою гіпотезою.

       

Залучення молодших школярів до проектної роботи сприяє формуванню в них таких компетентностей:

  • уміння працювати в колективі;
  • уміння розділяти відповідальність;
  • аналізувати результати діяльності;
  • відчувати себе членом команди;
  • навички аналітичного погляду на інформацію;
  • здатність до адекватної самооцінки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   

                                  Мета проектної технології:

1. Сприяти підвищенню особистої впевненості у кожного учасника проекту.

2. Надихати на розвиток комунікативності та уміння співпрацювати.

3. Забезпечити механізм розвитку критичного мислення дитини, уміння шукати шляхи вирішення проблеми.

4. Розвивати в учнів дослідницькі уміння (виявлення проблем, збір інформації), спостережливість, уміння висувати гіпотези, узагальнювати, розвивати аналітичне мислення.

 

 

Дії учителя при організації проектного методу:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дії учня можна охарактеризувати так:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для успішних занять проектною діяльністю необхідна наявність певних умов:

  • бажання самої дитини,
  • сприятливе середовище,
  • грамотний доброзичливий викладач – консультант.

                  Без цього проектна діяльність буде формальною, нецікавою для учня та неплідною. Звичайно, у початковій школі проекти – це зазвичай не індивідуальна, а сімейна діяльність, оскільки дитина є обмеженою у засобах та інструментах пошуку, збору та обробки інформації. Тому, звичайно, робота над проектом здійснюється під керівництвом учителя та батьків. Але батьки повинні постійно пам’ятати, що суть методу проектів – це формування самостійності дитини у пошуку інформації, обробці даних, а не у тому, хто зробить проект краще чи ефектніше. Батьки не повинні брати на себе більшу частину роботи над проектом, інакше губиться сама ідея цього методу. А ось допомога порадою, інформацією, виявлення зацікавленості з боку батьків – важливий фактор підтримання мотивації і забезпечення самостійності школярів. Особливо неоціненною є допомога батьків, коли діти роблять перші кроки у роботі над проектом. Тому слід наголосити батькам, що вони виконують лише роль помічника – допомогти знайти разом інформацію у книгах, зводити до бібліотеки, пошукати в Інтернеті, допомогти відібрати найголовніше, допомогти охайно оформити результати пошуку. Головне слово для батьків «допомогти», але не «зробити замість». Краще тоді не робити зовсім, ніж зробити замість дитини.

   Проектну роботу з дитиною можна виконати у формі лепбука. Ідеальна форма для виконання проектів: чітко систематизований і візуалізований весь матеріал. Дитині цікаво виконувати і потім легко захищати роботу.

 

           Створення проекту – це творчість у першу чергу учнів, які працюють над проектом. Враховуючи рівень розвитку самостійності у дитини, педагог обирає певний характер координації. Слід враховувати, що тільки особиста зацікавленість учня в триманні результату, позитивна мотивація вирішення проблеми проекту можуть підтримати його самостійність.

 

Допомога учителя може полягати:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

            Комусь із дітей потрібна більша допомога, а хтось готовий до більш самостійної роботи. Тим самим реалізується принцип індивідуалізації навчання і досягається найкращий результат.

 

           Проект, безумовно, розвиває мислення, мовлення, уміння формулювати свої думки, виступати перед аудиторією. Нерідко робота над проектом і його презентація допомагають дитині сформувати адекватну самооцінку. Деякі діти зможуть повірити у себе, самоствердитися, а деякі, навпаки, зрозуміють, що без праці нічого не досягти. Учень вчиться працювати в колективі, брати на себе і розділяти відповідальність за вибір, вирішення питань.

         В основу класифікації проектів можна покласти декілька ознак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етапи діяльності

Учні

Учитель

Способи організації взаємодії

1

Підготовка. Визначення теми та мети проекту

Обговорення пошук інформації

Розповідає про задум, мотивує, допомагає у визначенні завдань

Навчальний діалог

2

Планування

Формулюють завдання, обговорюють їх

Коригує, пропонує ідеї, висуває пропозиції

Навчальний діалог

3

Прийняття рішень

Обирають оптимальний варіант

Спостерігає, непрямо керує діяльністю

Ситуація вільного вибору, дискусія

4

Збір інформації

Збирають інформацію

Спостерігає, непрямо керує діяльністю

Ситуація вільного вибору

5

Аналіз інформації, формулювання висновків

Аналізують інформацію, готують вироби

Спостерігає, коригує, радить

Ситуація вільного вибору, навчальний діалог

6

Захист проектів, колективний аналіз

Презентують проекти, обговорюють разом з учителем, оцінюють зусилля, використані можливості, творчий підхід

Обговорює разом з дітьми

Навчальний діалог

За домінуючим видом діяльності проекти поділяються наступним чином:

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

       Краще, якщо у самій назві проекту буде відображена проблема, над якою буде вестися робота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За тривалістю проведення:

· короткотривалі;

· середньої тривалості;

· довготривалі.

 

 

Особливості навчальних проектів молодших школярів

 

              Звичайно, вік накладає природні обмеження на організацію проектної діяльності молодших школярів, однак розпочинати залучати дітей до проектної діяльності варто обов’язково. Справа у тому, що саме у молодшому шкільному віці закладається цілий ряд ціннісних установок, особистісних якостей та ставлень. Якщо ця обставина не враховується, якщо це вік сприймається як «прохідний» для методу проектів, то порушується послідовність між етапами розвитку навчально – пізнавальної діяльності учнів і значній частині школярів так і не вдається пізніше досягти бажаних результатів у проектній діяльності.

          Теми дитячих проектних робіт краще обирати зі змісту навчальних предметів або із близьких до них галузей, тому що для проекту потрібна особистісно – значуща і соціально – значуща проблема, яка знайома молодшим школярам і має для них самих значення. Проблема проекту або дослідження, яка забезпечує мотивацію включення школярів у самостійну роботу, повинна бути в галузі пізнавальних інтересів учнів і знаходитися в зоні їх найближчого розвитку. Тривалість виконання проекту доцільно обмежити одним уроком (можливо, спареними уроками) або одним – двома тижнями у режимі класно – позакласних занять. Крім того, важливо ставити разом з учнями і навчальні цілі для оволодіння прийомами проектування як загально навчальними уміннями. Наприклад, можна поставити дітям такі запитання: Які уміння знадобляться для виконання цього проекту? Чи володієте ви цими уміннями в достатній мірі? Яким чином ви зможете здобути необхідні вам уміння? Де ще ви зможете пізніше застосовувати такі уміння?

             Багато уваги від учителя вимагає і процес осмислення, цілеспрямованого здобування і застосування школярами знань, потрібних у тому чи іншому проекті. Від учителя при цьому вимагається особлива тактовність, делікатність, щоб не «нав’язати» учням інформацію, а спрямувати їх самостійний пошук, наприклад: Чи все ви знаєте, щоб виконати даний проект? Яку інформацію вам треба отримати? До яких джерел слід звернутися (Інтернет, довідники, художня література, підручники)?

             Доцільно у процесі роботи над проектом проводити з молодшими школярами екскурсії, прогулянки – спостереження, соціальні акції. У цьому контексті цікавими є опитування, інтерв’ю з деякими особами, для яких призначено дитячий проект.

              Особливої уваги у початковій школі потребує завершальний етап проектної діяльності – презентація (захист) проекту. Для цього треба допомогти учням провести самоаналіз проекту, потім допомогти оцінити процес проектування за допомогою запитань. Також діти потребуватимуть допомоги при підготовці проекту до презентації. Захист проекту – завершальний етап його виконання, коли учні звітують про проведену нами роботу. Як правило, захист проектів здійснюється у формі виставки тих виробів, які вони створили. Крім того, іноді доцільно просити дітей підготувати невеликі виступи з розповіддю про свій проект.

 

             Після захисту проекту виготовлені вироби можна подарувати людям, чиї потреби вивчали діти, членам родин учнів, можна передати у дитячий садок. Важливо, щоб діти відчули потребу у тих виробах, які вони виготовили, відчули атмосферу свята від того, що вони принесли людям радість.

 

           Дуже важливе питання – оцінювання виконаних проектів, яке має носити стимулюючий характер. Школярів, які досягли особливих результатів у виконанні проекту, можна відзначити дипломами або пам’ятними подарунками, при цьому у початковій школі має бути заохоченим кожен учень, який взяв участь у виконанні проекту. На варто перетворювати презентацію у змагання проектів із присудженням місць. Краще виділити декілька номінацій і зробити так, щоб кожен проект «переміг» у якійсь номінації. Наприклад, можуть бути наступні номінації: «Пізнавальний проект», «Потрібний проект», «Пам’ятний проект», «Яскравий проект», «Веселий проект» тощо. Окрім особистих призів можна приготувати спільний приз для усього класу за успішне завершення проектів. Це може бути похід до лісу, на виставку, в музей, на екскурсію і т.д.

 

 

 

 

План проведення проекту

І етап

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ етап

 

 

 

 

 

ІІІ етап

 

 

 

IV етап

 

 

 

V етап

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Проблема, на вирішення якої спрямовано проект.

1) Чому цей проект потрібен?

2) Яку проблему він буде вирішувати?

3) Як школярі будуть залучені до участі у роботі?

 

2. Загальна мета проекту, завдання.

1) Мета – це те, що бажаєте отримати в результаті.

2) Завдання – це конкретна частина мети, яку треба буде реалізувати, це дії, за допомогою яких буде досягнуто мету проекту.

 

3. Плановані результати проекту.

1) Чітко опишіть, що буде отримано.

2) Кому це буде корисно?

3) Якою буде ваша вигода від участі у цьому проекті?

 

4. Діяльність в рамках проекту.

1) Що треба робити, щоб досягти описаних результатів і вирішити проблему?

2) Які конкретні дії треба виконати для вирішення проблеми?

3) Які ресурси будуть використані?

4) Що буде відбуватися в рамках даного проекту?

 

5. Висновки при виконанні проекту.

1) Від чого може залежати результат проекту?

2) Як результати даного проекту можуть бути використані іншими?

 

Паспорт проектної роботи:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можливі результати проектної діяльності


 


 


  • проект – спостереження
  • проект – оповідання
  • фантастична історія
  • музичне оповідання
  • виготовлення листівок, іграшок, сувенірів
  • екологічний проект
  • сервісний проект
  • мальований фільм
  • слайд – фільм
  • реклама
  • буклет
  • проект – книга
  • мультимедійна презентація
  • гербарій
  • альбом
  • ліпбук
  • журнал, в тому числі й електронний
  • колаж
  • колекція
  • макет
  • модель
  • книжка – розкладка
  • музична підбірка
  • наочні посібники
  • плакат
  • план
  • реферат
  • серія ілюстрацій
  • казка
  • довідник
  • стінгазета
  • сценарій свята
  • навчальний посібник
  • фотоальбом
  • креслення
  • екскурсія
  • карта

 

            Проект повинен супроводжуватися теоретичним матеріалом, схемами, кресленнями, малюнками, зразками, оригінальною розповіддю.

            Вид освітнього продукту залежить від характеру провідної діяльності, наприклад:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Види проектів для роботи з учнями початкових класів

1. Ранні проекти.

         Ранні проекти – це зазвичай колекціонування різноманітних ілюстрацій та слів до них, які можуть використовуватися на уроках як словник, як матеріал для розвитку мовлення і збагачення кругозору учнів. Ці проекти доступні для першокласників у більш простому вигляді та з деякими ускладненнями в інших класах початкової школи.

                       Кольорові сторінки

          В альбомі для малювання наклеюють аркуші або картон червоного, зеленого, жовтого, синього, білого, чорного та ін. кольору. Учні повинні знаходити різні картинки або їх малювати, підписувати внизу, наприклад, „зелене дерево”, „синя куля”, і приклеювати малюнок в альбом на сторінку з відповідним кольором.

 

Буквозошит

       Зробити декілька зошитів з буквами. Учні малюють або вирізають малюнки предметів, що починаються на цю букву, підписують внизу ілюстрації і приклеюють у зошит з відповідною буквою. В подальшому, коли діти навчаться гарно писати, у ці зошити можна записувати приказки, загадки, короткі вірші, казки, фізкультхвилинки на всі букви алфавіту.

 

Цифроплакат

       Учнями оформлюється плакат про цифри по мірі їх вивчення. Малюються картинки, записуються лічилки, казки, речення про цифри.

 

Картки предметів з крилами

     Учні знаходять малюнки предметів або істот, у яких є крила: літак, птахи, комахи тощо. Роблят надписи і приклеюють на аркуші одного формату. Розпочату роботу в 1 класі за цими темами можна продовжувати в інших класах і поповнювати сторінки додатковим матеріалом. Можна вказувати дату, прізвище, клас, авторів робіт.

 

2. Проект – спостереження.

Щоденник спостережень. Проекти про пори року.

„Зимонька – зима”: чому так кажуть, погода, тварини, птахи, комахи, рослини; як готуються люди до зими; український фольклор про зиму; зимові ігри; зимові свята; зимова їжа; зимові відчуття; зимові асоціації.

Проекти про домашніх тварин

„Мій Барсик”: зовнішній вигляд тварини, його звички; як показує свій настрій, свої бажання; меню тваринки; історичні дані про появу цього виду тварин; український фольклор, письменники та поети про цю тварину.

 

3. Проект – розповідь.

  • Результат дитячої творчості і фантазії.
  • Результат вивчення ряду тем шкільних предметів.
  • Фантастична розповідь на задану (вигадану) тему.
  • Патріотичні, історичні, природознавчі оповідання.
  • Музичне оповідання.
  • Розповідь – картина.
  • Проект – розповідь за сюжетом фільму.

 

 

4. Конструктивний (матеріальний, предметний) проект.

 Виготовлення матеріальних предметів.

 Виготовлення листівок, закладок, іграшок, сувенірів, настольних ігор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Екскурсійний проект.

Екскурсії, походи, експедиції, поїздки, подорожі, в тому числі й заочні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

    Участь у проектній діяльності – складна праця і для учня, і для батьків. Проект передбачає самостійну діяльність учня, однак завдання батьків – знати суть цієї проектної діяльності, її етапів, вимог до процесу та результату виконання, щоб бути готовими у разі потреби допомогти своїй дитині. Пам’ятайте: ви граєте роль джерела інформації нарівні з іншими – такими, як книги, фільми, Інтернет та інші. Право вільного вибору джерела інформації надається дитині!

       Отже, що ж таке метод проектів і яка можлива роль батьків на кожному етапі виконання проекту?

       Виконання проекту передбачає декілька послідовних етапів:

· вибір теми проекту;

· висунення попередніх ідей;

· вибір найкращої ідеї;

· планування проектної діяльності;

· оцінка та самооцінка проекту;

· презентація проекту.

 

Етапи роботи над проектом

Роль батьків на даному етапі

1. Висунення попередніх ідей та вибору кращої з них.

Допомогти дитині знайти якомога більше ідей; записати їх на аркуші паперу врозсип, щоб не виділяти ці ідеї порядком запису у стовпці. Нехай ці ідеї будуть найрізноманітнішими. Чим більше ідей, тим більшим буде вибір.

2. Вибір та формулювання теми проектної роботи.

Допомогти обрати найкращу ідею та обґрунтувати вибір.

3. Формулювання завдань проекту.

Може бути потрібною допомога у правильному формулюванні завдань.

4. Розробка плану та структури виконання проекту.

Допомогти спланувати роботу із врахуванням зайнятості дитини.

5. Обговорення можливих результатів.

Підібрати з дитиною можливі шляхи вирішення кожної з проблем; розбити об’єм роботи на невеликі частини і визначити строки виконання кожної.

6. Складання програми виконання робіт.

Допомогти скоригувати план із врахуванням особистої зайнятості дитини і допомогти створити умови для виконання цього плану.

7. Вивчення необхідного матеріалу до теми проекту.

Переглянувши список літератури, батьки можуть порадити доповнити чи забрати якість джерела, які не зовсім відповідають обраній темі. Дорослі супроводжують дитину до бібліотеки, музею, виставок, допомагають зорієнтуватися у книжкових магазинах у пошуку джерел додаткової інформації. Джерелами інформації можуть бути опитування, бесіда, інтерв’ю, спостереження, експеримент, а також періодичні видання, Інтернет.

8. Підготовка висновків за результатами роботи над проектом.

Готується звіт та публічна презентація.

 

      На етапі підготовки висновків за результатами роботи над проектом дітям може знадобитися допомога у вигляді граматичного та стилістичного контролю.

       За результатами виконання проекту готується звіт та публічна презентація. На цьому етапі батьки можуть допомогти провести останню перевірку перед презентацією, провести репетицію виступу, зняти хвилювання перед виступом.

       І, нарешті, робота над проектом закінчується оцінкою його результатів і самого процесу. Батьки дають поради, які допоможуть скоригувати діяльність дітей у наступному проекті.

      Таким чином, в ході роботи над проектом батьки можуть виступати одначасно у декількох ролях.

Вони:

· консультують;

· слідкують за виконанням плану;

· вирішують оперативні питання;

· допомагають з попередньою оцінкою проекту;

· беруть участь у підготовці презентації;

· забезпечують найбільш оптимальний режим роботи та відпочинку.

 

        В результаті сумісної проектної діяльності діти дізнаються багато нового один про одного, поповнюють дефіцит спілкування з дорослими, їх батьками, у них формується значуще ставлення до поняття „сім’я”.

 

 

 

 

 

 

 

Проект   «Подаруй книгу рідній бібліотеці»   

Учасники проекту:  учні 2 класу Межівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

Керівник проекту:  Деркач Тетяна Іванівна

            Наскільки важливою є роль книги в житті людини, кожен із нас переконався на власному досвіді. Бібліотека як храм духовності відкриває себе тисячам,  задовольняє інформаційні потреби кожного читача.

         З давніх-давен скарбницею духовного багатства, що поєднує минуле, сучасне і майбутнє, є книга. А вчасно прочитана книга – величезна удача. Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. Тож недарма в народі кажуть, що людина перестає мислити, коли перестає читати.

               Пам’ятки людської думки накопичувалися саме в бібліотеці упродовж багатьох століть.

               Але на превеликий жаль, у зв’язку з обмеженим бюджетним фінансуванням, бібліотеки   не в змозі поповнювати бібліотечний фонд новими книжками та періодичними виданнями. Дана ситуація не залишила байдужими дитячі серця нашого класу. Учні 2- Б класу  нашої школи розробили проект  «Подаруй книгу рідній бібліотеці»

 

          Головна мета проекту полягає в тому, щоб водночас з поповненням фонду шкільної бібліотеки, нагадати учням про благодійність, ознайомити учнів із Законами доброти, честі, справедливості; формувати  найвищі людські цінності: ввічливість, милосердя, людську гідність, чуйність, любові і поваги до ближнього ;викликати бажання діяти і підпорядковувати свої дії принципам моралі «Твори добро, красу і радість»;виховувати почуття людської гідності, бажання духовно вдосконалюватися, а також дати можливість взяти участь у цьому корисному  проекті.

Проект здійснювався під таким гаслом:

Не викинь книгу на смітник!

Її віддай в бібліотеку,

Бо книга скарб, уній для тебе

Думок і висловів квітник.

У ній поета віршів море,

Кохання, радість, смуток, біль.

А ще незвідані простори

Письменник відкриває в ній.

Тож дурно книгу не змарнуй

Бібліотеці подаруй! 

 

 

                                         

       Заходи по реалізації:

       І. Підготовчий:

1. Допомогти учням зрозуміти характер майбутньої роботи та її мету.

2. Ознайомити школярів із суттю проекту та основними етапами його проведення.

3. Мотивувати учнів до подальшої діяльності через набуття життєво необхідних у майбутньому дорослому житті знань та навичок.

       ІІ. Дослідження:

1. Ознайомлення учнів, батьків із запланованими заходами, з метою залучення їх до співпраці, а саме: виступ-оголошення на батьківських зборах, розміщення звернення в класному куточку учнівського самоврядування.

ІІІ. Практична діяльність:

  1. Збір книг.

 

  1. «Лікування» книг.

 

  1. Зустріч з шкільним бібліотекарем.

 

Результат.

    Даний проект вплинув на формування в учнів активної життєвої позиції, прагнення творити добро.

Було зібрано і передано у фонд шкільної бібліотеки 8 журналів (Яблунька, Кузя, Карамелька, ЗІН) та понад 20 художніх книг.

Робимо добро — і на душі стає тепло і приємно. Дістаємо з задоволення і від людей подяки .

Навчальний проект з природознавства "Пташина їдальня"

Навчальні предмети: природознавство, українська мова, читання, трудове навчання, образотворче і музичне мистецтво.

Напрями: зимуючі птахи; допомога птахам.

Форми роботи: розповідь, робота в групах, відгадування загадок; декламування віршів, інсценізації, виготовлення годівничок, малювання зимуючих птахів, розвішування годівничок.

Мета: Формувати в учнів моральні якості: доброту, співчуття, взаємодопомогу. Виховувати дбайливе ставлення до природи, викликати бажання допомогати птахам узимку.

Учасники проекту:  учні 2 класу Межівської ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів.

Керівник проекту:  Горбунова Неля Вікторівна

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_4027.jpg

 

 

 

Опис проекту

п/п

Основні питання проекту

 

1.

Гра – опитування «Мікрофон»:

  • Що ви знаєте про зимуючих  та осілих птахів?

2.

Доповідь юннатів:

Життя птахів узимку.

3.

Доповідь юних орнітологів:

Інформація про зимуючих птахів

4.

Творчість учасників проекту:

  • Виставка малюнків зимуючих птахів
  • Складання розповіді «Як я допомагаю птахам узимку»

5.

Доповідь групи «Читайлики»:

  • вірші про зимове життя пташок;
  • інсценізація вірша;
  • вірші про годівнички.
  • загадки про птахів

6.

 Пошук пісень про зимуючих пташок:

  • розучування пісні

7.

 Виступ групи «Друзі природи»:

 Меню пташиної їдальні

8.

 Виступ групи «Дослідники»

  • свята, пов’язані з птахами
  • народні прикмети

9.

  Майстерня годівничок

  • дослідження годівничок
  • виставка виготовлених вдома годівничок
  • створення годівнички власними руками на уроці трудового навчання

10.

 Свято «Допоможи крилатим друзям!»

 Розвішування годівничок у шкільному  

 саду, вдома

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Вступ

        За календарем зима починається 1-го грудня. Вчені вважають початком зими 22 грудня – найкоротший день року. Сонце в цей день піднімається невисоко над обрієм. У природі зима настає щороку в різний час. Початком зими вважають дату, коли встановиться стійкий сніговий покрив. Ось і настала довгоочікувана зима в нашій місцевості. Усе вкрилося пухнастою ковдрою. Вдарив перший морозець. Він скував береги і засклив ставок суцільною прозорою шибкою. Дрімають дерева. Холод скував їх і запорошив снігом. Застигли білі берези і могутні дуби. Ніби все завмерло. Але про життя нам нагадує ланцюжок слідів на снігу.

ІІ. Захист проекту.

  1. Гра – опитування «Мікрофон»
  • Чому птахи з настанням холодів відлітають у теплі краї? (Відсутність їжі, холод змушує птахів відлітати)
  • Яких птахів називають осілими? (Тих, що не відлітають у вирій)
  • Які птахи залишаються на зиму? ( Сорока, горобець, дятел, голуб, ворона, синиця)
  • Назвіть зимових гостей з півночі. (Снігур, омелюх)
  • Як живеться птахам взимку?
  • Куди прилітають птахи? (До людських осель, у парки, сади)
  • Чому птахам потрібна допомога?
  • Як людина може допомогти птахам взимку?
  1. Доповідь юннатів «Життя птахів узимку».

        Птахи, які залишаються у нас на зиму, потребують допомоги людини. Їх треба підгодовувати, бо взимку створюються дуже важкі умови для добування їжі. Нелегко знайти їм під снігом поживу. Під час ожеледиці, великого снігопаду, у відлигу більшість корму стає недоступним. Короткий зимовий день обмежує час добування їжі, а щоб вижити, не замерзнути, їжі слід з'їсти значно більше, ніж улітку.

         Тому більшість птахів тримається біля житла людини. Ворони, сороки, галки, синиці переселяються з лісів і полів ближче до людських осель. Тут вони знаходять більше корму та ще допомогу сердечних та щирих людей.

Синиці, дятли поодинці чи зграями ночують у всіляких дуплах. Ворони і галки ночують великими зграями у парках, садах на деревах. Горобці рятуються від холодів у шпаківнях, під дахами, стріхами.

       З півночі прилітають до нас червоногруді снігурі, чубаті омелюхи. Снігурі ховаються у ялинниках і сосняках. Але як не пристосовуйся, а сутужно самим виживати. І просять вони допомоги у людини.

Дуже добре, що у нас з'явилася така традиція – взимку встановлювати на деревах і кущах різні штучні годівниці, куди засипають насіння соняшника, крихти хліба.

  1. Доповідь юних орнітологів «Інформація про зимуючих птахів».

Життя дятла тісно пов'язане з лісом. На деревах він їсть, гніздиться,

ховається від ворогів. Дятел добре лазить по деревах завдяки коротким міцним ногам, які нагадують щипці. Коли лазить по деревах, то спирається на твердий, пружний хвіст. Прямим гострим дзьобом дятел роздовбує кору і довгим із зазубнями язиком дістає комах та їхніх личинок зі щілин. Узимку дятел живиться насінням ялин, сосни. Дятел — санітар лісу, бо знищує велику кількість комах-шкідників.

Синицю можна побачити скрізь: і у лісі, і у садку, і навіть на вікні, куди вона прилітає, сподіваючись знайти якусь поживу. Цей маленький чепурний птах трохи менший за горобця, забарвлений  у яскраво-жовті і чорні кольори, вам дуже добре відомий. Живиться найчастіше комахами, їхніми  личинками,  яких  винищує протягом цілого року. Крім того, їсть різне насіння, а також охоче клює м'ясо і сало, інші продукти. Дуже корисний птах, якого слід охороняти і приваблювати.

Ця мала пташка всім відома. Часто зустрічається на подвір’ях, на вулицях, навіть залітає у приміщення. Живуть горобці у містах та селах, де мостять гнізда під дахами, у щілинах стін, на деревах. Горобці знищують безліч шкідливих  комах. Цікаво, що вони ніколи не їдять наодинці. Як тільки горобець знайде їжу, він зараз же своїм “чив – чив – чив” запрошує інших

горобців.

Снігурі – червоногруді пташки з чорною шапочкою на голові. Спинку прикрашає бурувато – сірий піджачок. На грудях і черевці майорять, наче жар, червоні фартушок і сорочка.  Снігур більший за горобця. Дзьоб чорний, короткий і товстий, а оперення довге і густе. Живуть снігурі переважно у хвойних лісах Півночі. До нас прилітають пізно восени. Вони збирають насіння бурянів, ягоди, що залишилися на кущах. Надають перевагу горобині. Оселяються снігурі недалеко від людського житла.

  1. Виставка малюнків зимуючих птахів.
  2. Доповідь групи «Читайлики»
  1. Поспіши, дитино мила,
    Глянь на світ навкруг:
    Все зима снігом покрила –
    І поля і луг.
    Ні зігрітись у промінню,
    Ні знайти зерна,
    Ось лежить там на камінню
    Пташка нежива.
    А тут друга прилетіла,
    Жалібно квилить;
    Поможи, дитино мила,
    Сю зиму прожить.
    Обережно, о дитятко,
    Стіл щодня змети –
    І кришини перед хатку
    Пташці принеси.
    (У.Кравченко).
  2.  Інсценізація вірша І.Блажкевич «Взимку»

 Горобці: - Ой, мороз. Який мороз!

          Автор:      Всіх пташок проймає дрож.

Скачуть – плачуть горобці:

Горобці:–Дайте нам зерна, ців – ців!

Автор:  А синички невеличкі просять:

Синички: –Дайте рукавички!

Автор:   Снігурі сидять вгорі,

Заздрять дуже дітворі:

 Снігурі:– Вам, дівчатка і хлоп’ятка,

Тепло, бо у вас є хатка.

А у нас нема хатинки,

Й на обід – ані зернинки.

 Автор:  Як почув Василь пташок,

Одягнувся в кожушок,

Взяв пшона і хліба скибку,

На подвір’я вибіг швидко,

 Василь: - Всіх пташок нагодував,

І здалось, мороз пропав:

Горобці защебетали,

І синичкам тепло стало.

  1. Ми зробили годівнички

Для горобчика й синички.

Корму також принесли,

          Щоб голодні не були.

Крихти хліба і жовток,

Ще насіннячка й сирок,

Ще пшонця їм повну жменьку

          І горішків чималенько.

От пташки як налетіли,

Мабуть, дуже зголодніли!

Все склювали і наїлись,

Та на кущиках розсілись.

З радості защебетали —

Так «спасибі» нам сказали.      (Н. Красоткіна)

  1. Вірно людям я служу,

Їм дерева стережу.

Дзьоб міцний і гострий маю,

Шкідників ним добуваю. (Дятел)

 

Шубка з сірого пушку,

Скаче в жовтім фартушку.

Чорний шарфик та шапчина.

Хоч маленька ця пташина.

Та корисна трудівниця.

Називається ... (синиця).

 

Бідовий хлопчина

В сірій сорочині

По дворах стрибає.

Крихти підбирає.

Хто це? (Горобець)

 

Біла латка, чорна латка

по дереву скаче…(сорока)

 

Уночі гуляє,

А вдень спочиває,

Має круглі очі,

Бачить серед ночі.  (Сова)

Дзьоб міцний і гарні крила,

Чорний хвіст, жилетка сіра,

Чи присяде, чи летить, -

«Кар, кар, кар!» - усе кричить. (Ворона)

 

Вони бувають сизі, білі,

Воркують, в парку проживають.

Вважають їх птахами миру,

На щастя в небо випускають.

І линуть в сині голубій

Птахи чудові — ... (Голуби)

 

Крізь зимові заметілі

Пташенята прилетіли.

В них червоні гарні груди –

Ніби яблука усюди

Хтось розвісив у дворі.

Звуться пташки… (Снігурі)

  1. Виступ групи «Друзі природи». Меню пташиної їдальні.

Для горобчиків потрібне насіння споришу, для голубів —подорожника,

дляснігурів — кленове, ясенове, бузкове насіння.  Синички полюбляють насіння льону, проса, пшоно, (не смажене!) насіння соняшника, дині, подрібнене насіння кавуна, гарбуза, пшениці. А ще  вони люблять шматочки несолоного сала, крихти білого хліба. Пам’ятайте! Житній хліб шкідливий для пташок. Дуже добре ранньої осені зайнятися збором насіння з різних бур'янів, що ростуть у лісі (кропиви, реп'яхів, полину), та взимку підгодовувати птахів.Живляться вони також ягодами (горобини, калини, бузини, глоду, шипшини), насінням дерев, трав, бруньками. Треба нарізати гілочок горобини, калини з плодами і прив'язати на дереві біля годівнички.

  1. Виступ групи «Дослідники».

Птахи мають свої свята. Так, 26 березня наша країна щорічно відзначає

День птахів. 22 березня в народі відзначають свято Сороки. У цей день із тіста печуть жайворонків та пригощають ними друзів і знайомих.А 12 листопада, на Зіновія – свято синичок або День зустрічі зимуючих птахів. У цей день в давнину на пташок навіть гадали. Готували годівнички для синиць і гадали на неї: кидали крихти хліба й кусочки сала, а потім спостерігали: якщо синичка спочатку  буде клювати сало, то у домі буде розводитись живність, а якщо – хліб, то буде у домі достаток!

Дослідження народних прикмет.

А ось ще одна цікавинка про птахів. Людина споконвіку намагалась передбачити погоду заздалегідь. У цьому добрим порадникам була поведінка    птахів, які віщували стан погоди як на найближчі дні, так і на майбуття.  

- Галки збираються у великі зграї і сильно кричать – на мороз і ясну погоду.

- Сорока літає поблизу житла і лізе під стріху – буде віхола.

- Ворони влаштовують у небі хороводи – на снігопад.

- Якщо заспівав снігур, а сорока сховалася під стріху – чекай хуртовину.

- Гуси і качки купаються в снігу – на відлигу і вітер.

- Гуси сидять, поховавши голови під крило – буде похолодання.

- Півні дружно співають – на відлигу.

- Кури хвостами махають – на вітер.

8.Майстерня годівничок.

- Працюючи над проектом, ми досліджували різноманітність годівничок.

Їх можна зробити з картону, пластику, дерева. Особливо цікавими для нас були годівнички з гарбуза, посуду, взуття, апельсинових шкірок.

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_4018.jpg    На уроці трудового навчання ми вирішили зробити годівничку із картонної коробки. Вдома за допомогою батьків виготовили інші годівнички. Потім їх розвісили у шкільному саду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_4039.jpg

  1. Творчість учнів.

( Діти читають свої розповіді «Як я допомагаю птахам узимку»)

  1.  Виконання пісні «Пісенька горобчика».

( муз. З. Компанійця, сл. П. Синявського, переклад В. Моруш)

ІІІ. Підсумок.

  • Що ви дізнались нового під час роботи над проектом?
  • Чого ви навчились?
  • Чим ми можемо допомогти птахам узимку?

Слід усім запам’ятати
Пташок треба захищати
Їх оселі не руйнуй,

Краще взимку підгодуй!


 

 

 

 

 

 

Колективний творчий проект

« І на тім рушникові»

      Наш задум: Розширити знання учасників проекту про український рушник. Ознайомити учнів і їх батьків з історією виникнення рушника та його символічним значенням; з традиціями, звичаями, обрядам, пов`язаними з рушником.

Виховувати глибокі почуття любові до батьків, бажання зберегти родинні традиції, не забувати своєї національної культури, виховувати пошану до людей праці, почуття гордості  за майстринь, родичів, близьких. Сприяти розвитку творчих здібностей дітей.

     Завдання проекту:

  • Зібрати інформацію про вишитий рушник
  • Розширити знання учнів про рушники та їх призначення;
  • Розвивати творчі здібності та вміння викладати свої думки у творчій-проектній формі;
  • Активізувати роботу дітей та батьків з патріотичного виховання;
  • Розвивати навички планування й роботи  в команді.
  • Підвести підсумки творчого проекту, зробити висновки.

Вид проекту: дослідницько-пошуковий.

Тип проекту: груповий, міжпредметний, середньої тривалості, дослідницько-пошуковий.

Учасники проекту: учні 4 класу  КЗО «Межівська ЗШ І – ІІІ ступенів № 2», їхні батьки.

Керівник проекту Горбунова Неля Вікторівна

Об`єкт пізнання – український рушник.

Навчальні цілі та очікувані результати:

  • Ознайомлення дітей з проектними технологіями;
  • Формування навичок дослідницької роботи.
  • Отримання учнями системи знань про історію виникнення та призначення рушників.
  • Розуміння дітьми символіки вишивки на рушниках;
  • Ознайомлення з віршами, легендами, оповіданнями про рушник;
  • Формування пізнавальних, творчих, практичних та комунікативних компетентностей особистості;
  • Організація виставки вишитих рушників майстринь рідного краю;
  • Зустріч з майстринями рідного краю;
  • Підведення підсумків творчого проекту та його презентація.

Умови реалізації: чітке планування діяльності учасників проекту та послідовне виконання етапів проекту; визначення і обґрунтування часових рамок, підтримки діяльності школярів; співпраця з батьками, членами їхніх родин, майстринями рідного села та вчителем історії.

План виконання проекту:

  • Постановка проблемного питання  (питання для дослідження);
  • Історія ритуалів пов`язаних із рушниками;
  • Види рушників;
  • Традиції виготовлення рушників;
  • Виховна година «І на тім рушникові  оживе все знайоме до болю»
  • Сюжетні композиції;
  • Презентація творчого проекту.
  • Використана література.

 Що таке рушник?

Рушник – прямокутний шматок  лляного чи конопляного полотна. Рушник має  на кінцях, а часто і на всьому полі вишиті або виткані композиції, які відображають світогляд та звичаї наших предків, несуть інформацію із глибини віків про добро , достаток, здоров`я. Рушник є символом матеріальної культури народу, важливою складовою обрядів та ритуалів. Вишити рушник – давній український народний звичай. Рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер`єри помешкань, вівтарів та ікон в церквах.  І надалі він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів. 

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_3524.jpgВиди вишитих рушників

    « Хата без рушника, що сім’я без дітей»,– говорили в народі. Майже в кожній, навіть найбіднішій оселі, завжди на видному місці висіло декілька видів рушників. «Утирач» використовували для рук і обличчя, «стирок» – для посуду, стола і лав, «покутник» і «кільковий» – оздоблення стін, покуті, «божник» – для облямування дорогих ікон. Окремо зберігалися ритуальні рушники.  Плечовий призначался для сватів. Викуп молодої теж не обходився без рушника.  На дівич-вечір, коли відбувався обряд прощання з дівуванням, молода й подружки обв'язувались рушником. На картині  Ф. Кричевського «Наречена» відображено саме цей момент, коли дружка тримає рушник, щоб обв'язати наречену. Обв'язування молодої  рушником мало обрядово-магічний захист від злих сил. Батьки благословляють молодих хлібом на рушникові.

   Весільні рушники також використовуються  для різноманітних весільних обрядів. Так, при оформленні шлюбу молоді «ставали на рушник», так роблять і зараз. У рушник загортали народженика, на довгих рушниках опускали домовину в могилу. До речі, рушник «на смерть» господині готували заздалегідь. У скринях можна було знайти і численні подарункові рушники. Ними вшановували дорогих гостей, їх дарували родичам, друзям, майстрам. Існував звичай, коли колодязнику, що завершував роботу, господар вручав нову сорочку, відро, рушник.

Обрядові і побутові рушники

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_3547.jpg  Вишитий рушник має символічне значення, передусім він є оберегом, що захищає житло та долю людини від усього лихого. Він супроводжував людину протягом усього життя, використовувався в багатьох обрядах. Рушник був символом гостинності і доброзичливості. Перед тим, як запросити гостя до столу,господиня вішала йому на плечі чистий рушник «утирач», лила на руку воду з кухлика. Хліб - сіль дорогим людям завжди вручали на рушнику. Рушниками накривали хліб на столі, паску і крашанки, які на Пасху несли святити до церкви, хлібну діжу після випікання паляниць. У деяких місцевостях сволок хати піднімали на рушниках, які потім дарували майстрам. А коли стіни були зведені, у кутку вішали ікону, а поверх неї рушник. Довгим рушником – наміткою жінка покривала голову після одруження, чоловіки використовували рушники як пояси.

    Широко використовувався рушник і в жниварських обрядах. Ним скріплювали купівлю-продаж. На ньому підіймали першу колоду, будуючи хату. Тим, хто зводив хату, також дарували рушники. Як і раніше, сьогодні рушниками прикрашають образи, портрети родичів, дзеркала. До речі, в традиційному помешканні рушники вивішували саме в тих місцях - над дверима та вікнами - звідки могли з'явитися злі сили.  Рушник був найдорожчим подарунком матері в дорогу синові, як пам`ять про дім, побажання щасливого майбутнього в новому житті. Проводжаючи мати промовляла: « Рушай щасливо, хай благословить тебе Бог!» Рушник дарували у дорогу не випадково. За дослідженням етнографів, семантика рушника (полотно) розкрилась у значенні дороги, пов`язаної із світлим радісним життєвим початком, з одного боку,і переходу в інший світ – з другого.

Як вишивали рушники?

      Дівчата, що вже могли тримати голку в руках, починали вишивати рушники. Досвідчені наставниці привчали непосидючих дівчаток до копіткої праці вишивальниць. Кожна молодиця намагалася вишити для свого коханого рушник, який не був би схожий на вироби подруг. У кожної досвідченої майстрині були свої великі і малі секрети, за допомогою яких вона досягала особливої соковитості фарб, казковості візерунків, поетичності сюжетів. Деякі вишивальниці з багатою уявою і звичкою до тонкої не метушливої роботи розміщали на полотні цілі картини.

Символіка

   Символіка вишивки та кольорове наповнення - це своєрідне відтворення світогляду народу, його смаків, духовних витоків. Птахи – обереги є неодмінним мотивом в орнаментуванні весільних рушників Донеччини. Так, оберегами сімейного вогнища є пави, які поважно розсідають на весільних рушниках. Пава на гілочці винограду – символ продовження роду, родовий оберег. Часті гості на родинних рушниках – два півня – символ нового дня й оберег роду. Поширеним сюжетом родинних рушників є Дерево Роду, де розвинений мотив: птах по боках дерева(при корені, на гілках, при вершині) – три покоління, що нас оберігають. Окрім поширеного на Донеччині мотиву Дерева Життя, також одним з найулюбленіших є символ Богині – Берегині, що була посередником між сонцем і людьми,  зображалася з піднесеними руками, часто с птахами. На рушниках, які жінки дарували чоловікам, щоб тих обминало лихо, можна побачити двоголового орла. Орел увібрав у себе символ міцного кохання і непорушної вірності. Так на подарунковому чоловічому рушнику двоголовий орел символізує мужність, владу і силу,а також охороняє життя і спокій чоловіка. Через цього птаха жінка могла висловити своє кохання. На рушниках оберегами виступають «чисті» птахи: голуб, ластівка, жайворонок, журавель, лелека, лебідь, півень, пава,орел, соловейко. Також використовували ще таки символи: дуб, калина, виноград, мак, лілія,троянда, хміль, чорнобривці .

Дуб - святе дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя.  Хлопці й молоді чоловіки мали при собі чудодійний оберіг життєдайної сили роду.

Калина - дерево нашого українського роду. Колись у сиву давнину вона пов'язувалася з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому і назву свою має від давньої назви Сонця - "Коло". А оскільки ягоди калини червоні, то й стали вони символом крові та невмирущого роду.

 

Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім'ї. Сад-виноград - це життєва нива, на який чоловік є сіячем, а жінка має обов'язок ростити й плекати дерево їхнього роду.
Мак. З давніх - давен на Україні святили мак і обсівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка захищає від усякого зла.
А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна трепетна квітка несе в собі незнищену пам'ять народу.
Лілія. Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії - то символ дівочих чарів та чистоти.  Вишита квітка лілії допоможе розгадати таємницю тих чар. Якщо пильно придивитися до контурів геометричного узору, то вимальовуються силуети двох пташок - знаку любові та парування. Крім квітки, невід'ємною частиною орнаменту є листок і пуп'янок, що складають нерозривну композицію триєдности. У ній закладено народження, розвиток та безперервність життя.

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_3544.jpg
       В орнаменті лілію неодмінно доповнює знак, що нагадує собою хрест. Він магічний, тому й благословляє пару на утворення сім'і. Адже хрест є прадавнім символом поєднаних сонячної батьківскої та вологої материнскої енергій.
Троянда. Пишні троянди рясно розквітли на сорочках і рушниках багатьох областей України. Мотив троянди вважається не дуже давнім, а деякі дослідники твердять, що зображення цієї квітки було запозичене, навіть бездумно перенесене з банальних фабричних зразків. Та чи насправді це так? Троянда - улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, адже квітка ця нагадує Сонце.
Хміль.  Близький до символіки води й винограду, бо несе в собі значення розвитку, молодого буяння та любові. Узор хмелю - це весільна символіка. Чорнобривці. Дуже тісно пов'язані поетичні образи народної пісні та вишивки. Бо те, що любе й миле народові, завжди знайде своє втілення в мистецтві. Милують вони наше око, лікують наше тіло, а тому й просяться на біле поле рушника. В кожному садочку ростуть чорнобривці, що заплітаються радісною й красивою хвилею, такою ж, як наша прекрасна природа.
Берегиня. Її створив народ такою загадковою, багатоликою та могутньою незнаною квіткою, що тримає в собі материнську силу жінки. Она сама Мати-природа, яка несе в світи і суть творення, і суть захисту, а через це - вічне оновлення та гармонію життя.


Берегиня - дорогий нам символ, поширений по всій Україні. Вона і життєтворча Мати-природа, і жінка-Мати, яка дарує світові сина, і Дерево життя.
Вода і Сонце. Вся українська вишивка позначена благословенними знаками Води і Сонця. Сонце часто зображується восьмипелюстковою розеткою чи квіткою, а знак Води нагадує згорнутого вужа. Дві стихії, що утворили земне життя, а тому їх треба розуміти як вологу материнську і вогненну батьківську енергії. З глибини минувщини дійшли в орнаментах українських вишивок ці символи - Земля і Сонце, що в поєднанні з Водою складають життєдайнутрійцю. Це знаки тих сил, без яких неможливе саме життя.
Кольори в рушниковій композиції

     Коли добре придивитися, можна помітити на багатьох рушниках два однакові кольори. Чорний і червоний. У кожного кольора своя історія… Чорний  – колір землі нашої родючої, а інколи смуток.  Червоний – колір калини, яку завжди любили і шанували в Україні, колір щастя,ясного сонечка, кохання.

      Контраст червоного і чорного став також ознакою  фізичної краси: червоні щоки (губи) - чорні брови (очі). У червоно-чорній (на білому тлі) рушниковій вишивці відтворено світовідчуття й світосприймання народу, що виявляються передусім у символізації контрастів природи, особистого та соціального життя людини. За народним повір'ям, червона барва означає кохання й милосердя, коричнева  - щасливу дорогу, зелена – зустріч з добрими людьми, синя – чисте небо, жовта – символ здоров`я, успіху.

Висновки

Описание: C:\Users\Валим\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\SAM_3534.jpg      Як показує наше дослідження , український рушник відіграє велику роль в житті людини. В ньому відображається і щастя, і горе, і радість, і смуток. Ціле життя людини пов`язане з рушником, адже на рушник приймають новонародженого, з рушником людина закінчує своє життя, з ними її проводжають у останню путь.  Мабуть у всьому декоративному мистецтві немає такої речі, яка б концентрувала у собі стільки символічних знаків. У вишивці рушників знаходять відображення орнаменти з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Орнаменти вишивки рушників – це народна пам`ять про життєдайні сили землі і сонця.

В українському вишитому рушникові знайшли своє відображення і історичний розвиток народу і його культурно-побутові традиції.

      Робота над проектом активізує пошукову та дослідницьку діяльність учнів, сприяє розширенню їх світогляду відтворенню культурних і духовних надбань нашого народу на сучасному рівні.

      Знайомство з проектними  технологіями вчить дітей самостійно планувати свою діяльність, працювати в групах, узгоджувати свою діяльність.

 

Додаток

ВІРШІ ПРО РУШНИК

Пісня про рушник

Андрій Малишко

Рідна мати моя, ти ночей недоспала,
І водила мене у поля край села,
І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,
І рушник вишиваний на щастя дала.
І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,

І рушник вишиваний на щастя, на долю дала.
Хай на ньому цвіте росяниста доріжка,
І зелені луги, й солов'їні гаї,
І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка,
І засмучені очі хороші твої.
І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка,

І засмучені очі хороші блакитні твої.
Я візьму той рушник, простелю, наче долю,

В тихім шелесті трав, в щебетанні дібров.

І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю:

І дитинство, й розлука, і вірна любов.
І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю:

І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов.
 

 

Яна Литвиненко

 

Невмирущий оберіг

 


Коли мені тяжко буде,

Коли буде душа страждать,

Згадай матусеньку любу,

Що вчила мене вишивать.

Як згляну на той рушничок,

Що з нею ми вдвох вишивали,

Червоний із чорним стібок

Висвітлює образ твій, мамо…

Згадаю дитинство роки,

Усмішку твою світанкову,

Ніжний дотик твоєї руки,

Твоє тихе і лагідне слово.


 

 

 

Андрій Мороз

 

Бабусин рушник

 


Заходжу у світлицю,

Дивлюся в куток червоний,

Там– в рушникові ряснім

Бабусині ікони

Ще від своєї мами

Бабуся вспадкувала

Цей рушничок барвистий

В куточку з образами.

Моя родина вірить

В щасливу мою долю.

Тому хотів би мати

Той рушничок з собою.

Щоб у житті веселім

І у тяжкі часи

Мені допомагали

Рушник і образи.


 

 

 

О. Добжанська

 

Навчи вишивати мене, мамо …

 

Навчи вишивати мене, мамо!
І навчи мене, рідна, отак,

Щоб шиття лебеділо словами,

Промовляли волошки і мак.

Щоб у серці моєму розквітлому

Стали піснею ситець і шовк

Щоб я вишила милому, рідному

Подарунок з вкраїнських квіток

 

Урок-захист проекту в 2-А класі

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\IMG_20180322_123207.jpg

«Тарас Шевченко – великий народний поет і художник»

Мета проекту:

  • розширити знання учнів про життя і творчість Т. Г. Шевченка;
  • збагачувати словниковий запас учнів;
  •  розвивати пошуково-дослідницькі навички,  творчі здібності дітей;
  •  виховувати почуття гордості за Україну, за її національного генія.

Завдання:

  • дізнатися про дитячі роки Тараса Шевченка;
  • дослідити, яку спадщину залишив нам Тарас Шевченко, як поет та художник;
  • прочитати  його поезії та створити   до них малюнки та аплікації;
  • розучити пісні на слова Тараса Шевченка.

Проведена робота:

- на уроках читання: опрацьовували та вивчали поезії Великого Кобзаря, складали вірші про поета

- на уроках української мови: працювали в контексті теми «Слова-назви ознак предметів,» писали малюнкові диктанти та диктант «Тарасові слова – то правда жива!»

- на уроках мистецтва: слухали і розучували пісні на слова Т.Г. Шевченка; ознайомилися з творчістю Шевченка-художника, переглядали картини, портрети, малювали ілюстрації до його творів;

- на уроках трудового навчання: виготовляли аплікації до віршів «Зацвіла в долині», «Тече вода з-під явора»;

-заздалегідь сформовані творчі групи: «Дослідники»,  «Літературознавці», «Мистецтвознавці», «Ілюстратори».

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\IMG-d6439d1a370ee07be098872ba648a8aa-V.jpg

Хід захисту проекту

Слайд 1

Учитель. Щовесни ми вшановуємо пам'ять великого українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка.

 На уроках літературного читання на початку ІІ семестру під час вивчення теми «Тарас Григорович Шевченко – великий народний поет і художник» ми почали знайомство  з життям і творчістю великого Кобзаря, прочитали декілька його поезій.

Слайд 2.

Протягом двох тижнів ми працювали над проектом «Тарас Шевченко – великий народний поет і художник». Учні досліджували життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка.

 Сьогодні ми проводимо підсумок нашого проекту –  урок - захист проекту.

Слайд 3.

Його девізом будуть слова: «Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченкове житиме вічно».

Слайд 4.

Мета проекту:

  • розширити знання учнів про життя і творчість Т. Г. Шевченка;
  • збагачувати словниковий запас учнів;
  • розвивати пошуково-дослідницькі  навички , творчі здібності дітей;
  •  виховувати почуття гордості за Україну, за її національного генія.

Слайд 5

         Завдання проекту

  • дізнатися про дитячі роки Тараса Шевченка;
  • дослідити, яку спадщину залишив нам Тарас Шевченко, як поет та художник;
  • прочитати  його поезії та створити   до них малюнки та аплікації.

 У нашому класі працювали 4 групи:  «Дослідники», «Літературознавці», «Мистецтвознавці», «Ілюстратори». Кожна виконувала своє завдання.

Слайд 6

Перед  тим, як групи будуть звітувати про виконання своїх завдань, хочу поставити перед вами спільне завдання на сьогоднішній урок:

  • Ви будете уважно слухати виступи всіх груп, постарайтесь запам’ятати  головні дати або числа з життєвого та творчого шляху Тараса Шевченка  та в кінці заняття сказати, про що вони говорять.
  • І група «Дослідники» досліджувала біографію,   дитячі роки Тараса Григоровича Шевченка і шукала відповіді на запитання «Чи було життя Тараса щасливим і безтурботним?». Слайд 7

Надаємо їм слово.

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\IMG_20180322_122505.jpgЗвіт групи «Дослідники»

 

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\Eddk7s3xvFM.jpg
1 учень.  Готуючись до сьогоднішнього уроку ми дізналися про деякі цікаві факти. Я хочу розказати про маленького Тараса. 9 березня 1814 року в селі Моринці  в  хаті кріпака Григорія Шевченка народився син Тарас. Батько й мати щодня були на панщині, тому доглядала малого Тарасика старша сестра Катерина, яка й сама ще була дитиною. Слайд 8

2 учень. А я дізналася про те, як розпочалося навчання Шевченка. Змалку він зростав у співочій родині, купався у народних піснях.

Батько співав про чумака, що занедужав у дорозі,  тітка - про козака. Малий Тарасик йому підспівував. Якось  почув  ці пісні дяк і став питати «Хто то так підспівує?». Батько похвалився, що то його син Тарас і попросив дяка взяти його до школи.  Дяк погодився.

3 учень. Так почалося школярське життя Тараса. Нудна й тяжка була наука тоді у школах: з-під різок, по церковних книжках. Але малий Шевченко брався до цієї науки охоче. Справжньою втіхою було, коли в школі починали учити писанню. 

4 учень.  А я розкажу про дитячу мрію Тараса. Одного разу, прибираючи дякову кімнату, він знайшов зшиток паперу і почав його розглядати написані дяком псалми, вірші, щедрівки. Тарасові дуже хотілося самому зробити таку книжечку з візерунками і вписати туди пісні, вірші. Йому навіть снилася така позолочена маленька книжечка.

5 учень.  У 9 років малий Тарас залишився без матері. В 11 років він став круглим сиротою. За своє дитинство зазнав багато страждань,  кривди, був наймитом у дяків, пас череду.

Ми дізналися, що життя Тараса було тяжким, безрадісним та голодним.

Все, про що ми дізналися, зібрали до цієї збірочки.

Демонструють збірку

Учитель. Давайте переглянемо відеоролик «Дитинство Тараса Шевченка».

Перегляд відеоролика

Слайд 9

Учитель. ІІ група «Літературознавці» знайомилася з творчою спадщиною Тараса Шевченка і шукала відповідь на запитання: «Яку ж кількість творів він нам залишив?». Прошу до слова членів команди.

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\5tlSndhceK4.jpgЗвіт групи «Літературознавці»

 

1 учень. А ми дізналися про творчу спадщину Тараса Шевченка, прочитали багато його віршів з «Кобзаря».   Я хочу розказати вам вірш «Тече вода з під явора…».

2 учень. А я хочу розказати вірш «Зоре моя вечірняя…».

3 учень. Я довідалася, хто такі кобзарі і про це вам розкажу. Вірші Шевченко почав писати  ще кріпаком. За свідченням самого поета ще у 1837 році і вже через 3 роки 18 квітня 1840 року з’являється перша збірка поета «Кобзар». Кобзарями називали народних співців, які часто були сліпі. Вони мандрували країною і співали пісні для простих людей, граючи на бандурі та кобзі. За це їх і називали кобзарями.   Слайди 10, 11, 12

Слайд 13, 14, 15

4 учень. Літературна спадщина  Тараса  Шевченка  складає велику збірку поетичних творів «Кобзар»,  три  драми, 9 повістей, щоденник та автобіографію,  чотири статті та понад 250 листів.

В Україні його «Кобзар"  видавався понад сто двадцять  разів. Крім того, збірка «Кобзар» була перекладена більше  ніж на  100 мов інших народів світу.

Слайд 16

5 учень. Художня спадщина Шевченка – більше 1000 творів. Понад 120 композиторів створили на його слова біля 500 музичних творів. Створено цілу науку – Шевченкознавство.

6 учень. Коли я дізналася, що багато віршів Тараса Шевченка стали піснями, мені захотілося їх почути. Вони дуже мелодійні.

Я пропоную вам зараз послухати  пісню на вірші поета «Тече вода з-під явора…».

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\XCY4stbaC30.jpg

Учні слухають пісню на вірші Т. Шевченка «Тече вода з-під явора…»

Учитель. На уроці музичного мистецтва ми вивчили одну пісню на вірші Шевченка  «Зацвіла в долині червона калина…».

Слайд 17.   Учні виконують пісню

7 учень. Таким чином наша група зробила висновок, що Тарас Григорович Шевченко дійсно великий український поет.

Свої матеріали зібрали у збірці.

 Слайд 18.

Учитель. ІІІ група «Мистецтвознавці» виконували таке завдання – підготувати презентацію про творчість Тараса Шевченка-художника. Зараз вони поділяться з нами своєю інформацією.

 

Звіт групи «Мистецтвознавці»

 

1 учень. Наша група дізналася про те, що  Шевченко був таким талановитим художником. Він був дуже обдарованим. Колись прийшла сестра Катерина з панщини і не впізнала своєї хати – розмальовані були стіни, долівка, навіть призьба. Тарас любив зображувати звірів, птахів, людей. 2 учень. А ще ми дізналися, що талант художника проявився раніше, ніж талант поета. Перший малюнок він намалював у 1830 році  під назвою «Жіноча голівка».  Всього  Кобзар створив більше 1000 живописних творів.  До нас дійшло 835 творів.

3 учень. А чи знаєте ви скільки картин залишив нам у спадщину Тарас Шевченко. Він зробив понад 150 портретів людей з якими він спілкувався. Особливу увагу приділяв автопортретам. Нині відомо понад 50  його портретів. Подивіться на екран.

Перегляд слайдів презентації «Шевченко – художник»

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\IMG-984155dddfe3a14145319058f5988d00-V.jpg4 учень. Ми дізналися, що Тарас Шевченко був геніальним художником.  У національному музеї Шевченка зберігається більше 200 робіт – портретів, пейзажів, масляного живопису.

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\kLSjhu8IFn0.jpgЯ хочу вам показати репродукції окремих картин  Тараса Шевченка.

Перегляд слайдів

Слайд 19

Учитель. Надаємо слово групі, яка створила  ось цей чудовий вернісаж, ось цю красу -  групі «Ілюстратори».

1 учень. Ми захотіли зробити ілюстрації до вивчених творів Тараса Шевченка: «Зоре моя вечірняя…», «Сонце заходить, гори чорніють…», «Тече вода з-під явора…», «Тихесенько вітер віє…», «Зацвіла в долині червона калина…».

2 учень. Я зробив висновок, що вірші Тараса Шевченка можна не тільки читати, співати, а ще й створювати до них власні ілюстрації.

Учитель. Групи презентували свою роботу. Я дякую всім. А зараз перевіримо, наскільки ви були уважними. Пограємо у гру «Дерево життя і творчості Тараса Григоровича Шевченка».  Слайд 20

  1. У якому році народився Тарас Шевченко? (1814)
  2. У якому році з’явилася перша збірка поета «Кобзар»? (1840)
  3. Скільки разів його твори видавалися в Україні? (120)
  4. Із скількох творів складається художня спадщина Шевченко? (1000)
  5. Скільки портретів створив художник? (150)
  6. А скільки відомо автопортретів? (50)
  7. Скажіть, будь ласка, у якому році помер Тарас Григорович Шевченко? (1861)
  8. Яку річницю від дня народження поета ми будемо відзначати в цьому році у березні? (203)

- Ось погляньте, яке в нас вийшло дерево життя видатного українського поета.

- Чи помітили ви, що на нашому дереві один листок не перевернутий?

Учитель перевертає листочок, діти читають написане на ньому «Шевченкознавці».

- Сьогодні ми дізналися,  що створена ціла наука «Шевченкознавство». А чи можемо ми вважати себе шевченкознавцями? Так, адже ви дізналися про Шевченка дуже багато цікавої і корисної інформації.

- Прислів’я про Шевченка. Слайд 21

 

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\IMG_20180322_123215.jpg

Шевченко Тарас наче сонце для нас.

Шевченкові твори сяють, мов зорі.

Ми Шевченка славить будем, і ніколи не забудем.

Шевченків «Кобзар» то для народу великий дар.

- Чи сподобалося вам бути дослідниками?

Тож будемо працювати і надалі, накопичувати знання, бо  знання – основа вашого успіху. Дякую за працю.

- Давайте собі поплескаємо.

Читці.

  1. Шевченко – гордість України,

Яка живе споконвіки

Його вірші, його поеми

У нашім серці назавжди.

 

  1. Хоч я дівчинка мала,

Про Шевченка уже знаю.

Вчу його вірші напамять

І «Кобзар» уже я маю.

 

  1. Коли я була маленька,

Мама розповідала про дідуся Шевченка,

Я дуже уважно слухала маму,

D:\Школа\Мармышка\2-А\проект шевченко\Rt5gM_U5mZY.jpgБо я вже тоді була слухняна.

 

  1. Українка я маленька

Маю я «Кобзар» гарненький.

Тараса вірші вивчаю

І пісні його співаю.

 

  1. Я дочка України, я дочка Кобзаря.

Тож давайте вшануєм Кобзареве ім’я.

Він хотів, щоб Україна розцвітала і росла,

Щоб усі пам’ятали його славне імя.

 

Слайд 22

Закінчити наш захист проекту пропоную, прочитавши слова:

Любий батьку, Тарасе!

Книжки твої байдужими нікого не лишали,

До боротьби за правду закликали,

За спадщину, яку залишив ти для нас,

Низько вклоняємось тобі, Тарасе!

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ З УКРАЇНСЬКОЇ  МОВИ

 «З ІСТОРІЇ АБЕТКИ»

         Характеристика проекту:

за діяльністю: дослідницько-інформаційний, творчий;

за кількістю навчальних предметів: міжпредметний;

за кількістю учасників проекту: груповий;

за характером контактів: внутрішній;

за тривалістю виконання: короткостроковий;

за характером партнерських взаємодій: кооперативний.

 

Мета та завдання:

  •  формувати навички роботи з енциклопедичною та довідковою літературою;
  •  залучати учнів до набуття нових знань на основі реальної життєвої практики;
  •  поглиблювати знання школярів з історії абетки;
  •  формувати в учнів уявлення про перші абетки, про зв’язок поколінь, явищ, про- цесів;
  •  з’ясувати значення абетки у житті людини;
  • учити дітей здійснювати проектну діяльність на основі дослідження;
  •   розвивати здібності розв’язувати проблеми пошукового характеру;
  •  тренувати навички роботи в групі; учити шукати відповіді на цікаві запитання; роз- вивати вміння обмінюватися думками;
  •  формувати мотивації успіху та досягнень, творчої самореалізації;
  •  виховувати пізнавальний інтерес, зацікавленість у навчанні;
  •  прищеплювати розуміння необхідності вивчення теми для загального рівня роз- витку, культуру мовленнєвого спілкування;
  •  виховувати товариськість, організованість, доброзичливе ставлення до оточення.

Хід презентації проекту

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

        Нумо, діти, підведіться!

        Всі приємно посміхніться.

        Пролунав уже дзвінок,

         Починаємо урок!

  1. СПРЯМУВАННЯ ДО МЕТИ

Гра «Шифрувальник»

— За першими буквами слів складіть і прочитайте слово.

Абрикос, бегемот, екран, телефон, качка, аркуш. (Абетка)

 Індик, собака, торт, окуляри, річка, іній, яблуко. (Історія)

 — Сьогодні на уроці ми ознайомимося з історією української абетки.

  1. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПРОЕКТУ

 — Що таке абетка?

 — Чому в слова абетка стільки синонімів?

 — Як виникла українська абетка і хто її створив?

 — Які абетки існують у природі?

— Чому необхідно знати абетку напам’ять?

— Яку роль відіграє алфавіт у житті людини?

 — Як вивчити абетку?

 IV. ВИЗНАЧЕННЯ ШЛЯХІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ

 1. Читання додаткової та енциклопедичної літератури про історію виник- нення абетки

2. Перегляд фільму «Перші абетки» телекомпанії «Глас»

3. Створення малюнків букв старослов’янської та сучасної абетки

4. Створення панно-абетки з малюнків старослов’янських та сучасних букв

 5. Організація виставки «Парад абеток»

 6. Добирання ігр з буквами

 V. ФОРМУВАННЯ ГРУП ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Учні класу об’єднуються у групи:

I група — «Дослідники»;

II група — «Науковці»;

 III група — «Бібліотекарі»;

IV група — «Знавці»;

V група — «Юні художники»;

VI група — «Розумники».

VI. ОБГОВОРЕННЯ ТА ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ ГРУПАМИ

 I група «Дослідники»

Гра «Слова-друзі»

1

2

3

4

5

6

7

 


  1.               Цю букву знають всі на світі,

         Вона найперша в алфавіті,

         Весела, гарна й голосна,

          І найскромніша буква... (А)!

  1.               Узяв хлопчина рушничок

Та й повісив на гачок.

До матусі повернувся,

Від здогадки усміхнувся:

—Як журавлик, як орел,

Ця крилата буква... (Л).

  1.               Буква ця — то фантазерка,

Любить фрукти, феєрверки,

І фіалки, і фонтани, І фортецю, і фазана,

Фарби різнокольорові,

Фею й факели казкові. (Буква Ф)

  1.               Стали букви у рядок

 І побігли в дитсадок.

Хто у них за ватажка?

 Ну, звичайно,.. (буква А).

  1.               Намалюєм два кружечки:

Зверху менший, знизу більший.

Посередині поставим

Одну паличку пряму.

А тепер зітрем все те,

Що залишилося ліворуч.

Що зосталось?

               Подивіться — Залишилась буква... (В).

  1.               І підслухало розмову,

І з’єднало слово словом.

 І співає всі пісні —

І веселі, і сумні.

Над собою крапку носить

 І нічого в нас не просить. (Буква І)

  1.               Тук-тук-тук, ток-ток-ток —

 Вибиває молоток.

Ним ви цвяхи заб’єте,

Схожий він на букву... (Т).


 

— Що поєднує слова-відгадки? (Це слова-синоніми.)

 Коли хочеш ти читати,

То мене повинен знати!

А коли мене не знаєш,

То нічого не вгадаєш. (Абетка)

 Ця хатинка невеличка,

Має тридцять три кімнати,

В кожній з них живе сестричка.

Як же цю хатинку звати? (Азбука)

 

        Слово абетка, як відомо, утворене від сучасних назв початкових букв — «а» і «бе».

        Слово азбука народилося дуже давно, ще у Київській Русі, і теж утвори- лося від складання староросійських назв букв «аз» і «буки», якими починався алфавіт.

        Слово алфавіт — найстаріше. Воно походить від назв перших двох букв старогрецького алфавіту — «альфа» і «віта». У стародавніх греків перша буква азбуки була «альфа», а друга — «віта».

        Слова абетка, алфавіт, азбука — синоніми і позначають сукупність літер, розміщених у певному порядку і прийнятих у писемності будь-якої мови.

        Усі три назви побудовано за одним принципом: з назв перших у списку букв.

      II група «Науковці»

        Писемність виникла в результаті практичної діяльності слов’ян, які сусі- дили з греками й мали потребу в написанні різних ділових документів.       

        Безпосереднім попередником слов’янської мови є алфавіт, створений ве- ликими просвітителями слов’ян — братами Кирилом і Мефодієм. Сталося це у другій половині IX ст.

       Кирило (Костянтин) (827 р. — 14 лютого 896 р.) — філософ і просвітитель, знавець багатьох мов (латинська, арабська, староєврейська та ін.), талано- витий філолог, бібліотекар у патріаршій бібліотеці, перед смертю постригся у ченці...

      

      Мефодій (815 р.— 6 квітня 885 р.) — просвітитель і перекладач, управитель однієї слов’янської провінції у Візантії, вирішив стати монахом і вів усаміт- нений спосіб життя... Кирило — «творець слов’янського письма».

 

         Кирило і Мефодій — це слов’янські вчителі та просвітителі, які 863 р. склали азбуку, що нею і зараз користуються слов’янські народи.

 

       Це перший слов’янський алфавіт. У ньому є 43 букви. З плином часу деякі букви стали зайвими і були вилучені з алфавіту. Зверніть увагу! Як назива- ються перші дві літери?

             Таким алфавітом користуються сучасні українські школярі. Зверніть увагу! Як називаються перші дві літери сучасного алфавіту?

 

            Цікаво знати, що...

            Кількість букв у різних алфавітах різниться. В українському — 33 букви, в англійському — 26 букв, у гавайській мові нараховується всього 6 букв на по- значення голосних та приголосних.

            9 листопада — День української писемності та мови.

          Здрастуй, Слово, Українська Мово!

           Здрастуй на межі тисячоліть!

          Квітни калиново й барвінково,

          Запашна вічнозелена віть!..

          Слово — брила, слово — крила, диво,

           У незнане зоряне політ.

           Через мову щиро і правдиво

            Одкривається нам білий світ...

                                                 Д. Білоус

 III група «Бібліотекарі»

  1. Технологія «Мікрофон» (повідомлення учнів)

            Давним-давно Крізь млу віків,

             Де відблиски багряні,

             Жили народи на землі,

             Що звалися слов’яни.

             Жили вони на території сучасної України, Росії, Білорусі. Були сильними, працелюбними, миролюбними людьми. Хліб сіяли, полювали, рідну землю за- хищали.

          Слов’яни мали свою країну — Київську Русь зі столицею Києвом. Майже у той самий час виникли перші школи, але навчалися у них грецькою мовою та латиною — з тієї простої причини, що тоді не було писемної слов’янської мови, не мали слов’яни власної писемності, отже, користувалися запозиченою.

        На той час училися в одній із таких шкіл брати Кирило та Мефодій.

        Ішов час, і ось замислилися Кирило та Мефодій: «Чом така могутня дер- жава не має своєї власної писемності? Чим гірші ми за греків?», і створили власну слов’янську азбуку.

 

              Цікаво знати, що...

        Уже за князювання Володимира Великого було створено першу школу, у якій здобували знання діти найближчого оточення князя. Матері, на- правляючи дітей, плакали, як за померлими, настільки це було незвичною справою.

        За часів Ярослава Мудрого кількість шкіл зросла. Учителями у школах були священики. Тут учили читати, писати, а також церковного співу та начал християнської моралі. Школи не мали окремих будинків. Учні збиралися у будь-якому приміщенні.

        Перша школа для дівчат на Русі була заснована в Андріївському монастирі в Києві Янкою (Ганною) — внучкою Ярослава Мудрого 1086 р.

        Писали на бересті. Береста була дешевим матеріалом — варто було прокип’ятити її у воді, щоб вона стала придатною для письма. За підрахун- ками вчених, у великих містах Київської Русі близько 10 % населення було грамотним.

        Підручниками служили богослужебні книги, найчастіше — Псалтир. На- вчання грамоти розпочиналося з вивчення азбуки. Учні писали на покритій воском дощечці за допомогою писал — металевих або кістяних стрижнів із за- гостреним кінцем і лопаткою у верхній частині. Гострим кінцем писали букви і слова, а лопатками згладжували написане. Для кращого запам’ятовування алфавіту букви писали на окремих предметах (пряслицях, гребінцях, дерев’яних дощечках). Великі тексти писали на березовій корі.

  1. Виставка «Парад абеток»

А — з неї діти починають

Буквар читати з ранніх літ.

Екзамен перший свій складають,

Тож треба знать її як слід.

Коли вже вивчена вона,—

Авжеж, прислужиться сповна.

        — Які абетки існують у природі? (Абетки тварин, професій, рослин, абетка — лічба, абетка казок, здоров’я, довголіття, господині, «Абетка України» Н. Дички, «Християнська абетка» Б. Стельмаха та ін.)

            У цьому невеличкому огляді не представлено навіть половини абеток, що можна знайти нині в книгарнях та дитячих магазинах. Розмаїття таких ви- дань сприяє розвитку дитини, розширенню її кругозору.

 IV група «Знавці»

  1. Технологія «Мікрофон» (повідомлення учнів)

        Перших абеток було дві: глаголиця і кирилиця. Глаголиця мала складне вітіювате письмо і важко приживалася на Русі. Остаточно зникла вона на по- чатку XVI ст.

       Кирилиця була укладена пізніше за глаголицю святим Кирилом. За її основу було взято грецький алфавіт.

       Перші рукописи братів-просвітників були перекладами з грецької мови Святого Письма. Власне, Кирило та Мефодій і створили абетки аби нести слов’янам у книжному слові світло християнської віри.

       Першою друкованою світською книжкою вчені вважають Буквар Івана Фе- дорова. Щоправда, світським він був частково. Уже на перших сторінках чи- таємо молитву, написану у формі акровірша. Кожний її рядок починається черговою літерою слов’янського алфавіту.

             Аз молюся сим до Тебе,

             Боже мій, що створив на світі

             Видимі й невидимі істоти,

              Господи, пошли Свого до мене

              Духа, щоб зродив у серці слово...

          Перший словеноруський Буквар укладений 1574 р. Це була тоненька кни- жечка, видана у Львові тиражем у 1000 екземплярів коштом простих гро- мадян. Саме до їх діток мали потрапити перші примірники Букваря.

         По цій книжці можна було навчитися читати, писати й рахувати.

         Перший Буквар був універсальним посібником. Його літери служили вод- ночас і для читання, і для лічби.

        Адже до XVII ст. Русь не знала арабських цифр і для лічби користувалася буквами власного алфавіту.

        На жаль, сьогодні в Україні не залишилося жодного примірника Букваря Івана Федорова.

  1. Технологія «Мозковий штурм»

— Чому необхідно знати алфавіт? (Якщо ми не будемо знати алфавіт, ми не зможемо читати й писати, користуватися словником, каталогом, енциклопедією.)

— Що потрібно робити, щоб вивчити алфавіт? (Щоб швидше вивчити алфавіт, доцільно вчити вірші на потрібну букву, прописувати букви, співати алфавіт на різні мелодії, грати у слова...)

V група «Юні художники»

Презентація виконаних робіт

         На уроках трудового навчання учні виготовили малюнки, на яких зобра- зили слов’янські та сучасні букви, а потім дібрали і записали віршики, загадки про ці букви.

         Учасники групи упорядковують матеріал, складають панно-абетку з ма- люнків старослов’янських та сучасних букв.

         Якщо ви схочете ознайомитись і порівняти написання слов’янських і сучасних букв,— вашій увазі ми пропонуємо складене панно-абетку «Минуле і сучасне».

VI група «Розумники»

  1. Технологія «Мікрофон»

Веселе місто Алфавіт,

Йому сьогодні наш привіт!

До нього нам лягає путь —

У ньому літери живуть.

 Живуть там літери в словах,

А кожне слово — звір чи птах,

Травиця чи барвистий цвіт.

 Отож в похід за мною вслід!


  1. Гра «Магніт»

                                               

                                                   Абетка

 

 

    (Буквар, завдання, заучування, вчитель, учень, школа, урок, словник, енциклопедія, розмаїття)

 

  1. Бліцопитування

 — Назвіть послідовно звуки у слові український.

 — Чим позначаються звуки мовлення на письмі?

— Чим букви відрізняються від звуків?

 — Чого в українській мові більше: букв чи звуків?

 

  1. Гра «Знайди “зайвий„ звук»

— У кожній групі звуків знайдіть та виділіть “зайвий„ звук, обґрунту- вавши свій вибір.

           а) [о], [і], [д], [и], [е];

           б) [м], [п], [ц], [а], [г], [ж];

           в) [дж], [дз], [щ].

5. Гра «Розшифруй»

— Як з’явилися ці назви?

Алфавіт —

Азбука —

Абетка —

         Ці слова означають... (сталий порядок розташування всіх літер певної мови).

  1. Гра «Хвости»
  • 9 листопада — День...
  •  Кирило і Мефодій — ...
  •  Сучасний український алфавіт поринає своїм корінням у сиву давнину — старослов’янську... (кирилицю).
  •  Абетки бувають...

VII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ

 Заповнення картки «Підбиття підсумків роботи над проектом» (див. До- даток).

 

 

 

Навчальний проект «Усе моє, все зветься Україна»

 

Навчальні предмети: літературне читання, образотворче мистецтво, музичне мистецтво

 

Обґрунтування вибору проекту:

 прагнення більш детально дізнатися про нашу країну; дати відповідь на запитання: „Чи можемо ми називатися справжніми українцями?”.

Мета і завдання.

 Опрацювати матеріал з теми „Україна”; залучати учнів до самостійної пошукової діяльності; вчити самостійно працювати з літературою, робити висновки на основі отриманого матеріалу; виховувати в учнів інтерес до минулого і сьогодення нашої країни.

Характеристика проекту:

за характером діяльності – інформаційно – дослідницький;

за змістом – міжпредметний (українська мова, українське читання, Я і Україна, інформатика, географія, історія України, образотворче мистецтво);

за кількістю учасників – колективний;

за тривалістю – міні – проект;

за ступенем самостійності – частково – пошуковий. 

Прогнозований результат:

доповіді учнів, оформлення тематичної папки «Усе моє, все зветься Україна», створення мультимедійної презентації на основі матеріалів проекту; проведення уроку позакласного читання на тему «Наша Україна».

План роботи над проектом:

  1.  Ознайомлення учнів із вчительською презентацією на тему „Усе моє. Все зветься Україна”, в якій сформульовані запитання дослідження, його мета та завдання, етапи виконання, до яких учні будуть звертатися у процесі роботи над проектом. Кожен учень отримує картку з додатковою інформацією про пошук (де можна знайти відповіді на поставлені запитання).
  2.              Об’єднання учнів у групи та визначення завдань для   кожної групи.
  3.              Складаннями групами індивідуального плану роботи.
  4.              Пошукова діяльність учнів.
  5.              Захист виконаних робіт, проведення уроку.

Завдання групам:

І. Підготовка статей за темою. Добір матеріалу про географічне положення країни, населення, місцевість.

ІІ. Робота у бібліотеці. Підбір прислів’їв, віршів про Україну, висновок про ставлення поетів до країни.

ІІІ. Творча робота. Опрацювавши необхідну літературу, дати відповідь на запитання, а потім об’єднати матеріал у один твір під назвою „За що потрібно любити свою країну?”.

IV. Екскурсія в місто. Побувати на екскурсії в місті та дослідити красу оточуючого середовища. Відтворити побачене за допомогою малюнків, фотографій.

V. Робота над презентацією. Відбір матеріалів за темою проекту з усіх груп, створення на основі отриманого матеріалу мультимедійної презентації.

 

 

 

 

Навчальний проект з основ здоров'я «Культура харчування. Вітаміни»

 

Характеристика проекту:

За діяльністю: дослідницько-інформаційний, творчий;

За кількістю навчальних предметів: міжпредметний;

За кількістю учасників проекту: груповий;

За характером контактів: внутрішній;

За тривалістю виконання: короткостроковий;

За характером партнерських взаємодій: кооперативний.

Мета та завдання:

  • Формувати навички працювати з енциклопедичною та довідковою літературою;
  • Залучати учнів до набуття нових знань на основі реальної життєвої практики;
  • Поглиблювати знання школярів про основні правила харчування та приготування їжі;
  • Формувати мотиваційну установку на споживання корисної для здоров’я їжі;
  • Розвивати вміння розділяти види харчових продуктів для споживання протягом доби;
  • Зясувати значення вітамінів у житті людини;
  • Учити здійснювати проектну діяльність на основі дослідження;
  • Розвивати здібності розвязувати проблеми пошукового характеру;
  • Тренувати навички роботи у групі; учити шукати відповіді на цікаві запитання; розвивати вміння обмінюватися думками;
  • Формувати мотивації успіху та досягнень, творчої самореалізації;
  • Виховувати бережливе ставлення до власного здоров'я; товарискість, організованість, доброзичливе ставлення до оточення.

                         Хід презентації проекту

І. Організаційний момент

ІІ. Спрямування до мети

Гра « Склади вірш»

Будеш дужий і міцний.                       Як машина без бензину

Виростеш тоді скоріше,                       Так без їжі і дитина

Не поїде по дорозі,                               Молоко та соки пий,

Їж лише корисну їжу,                          Добре вчитися не в змозі.

  • Робота в групах. Складання вірша.
  • Хорове читання вірша.

Як машина без бензину

                     Не поїде по дорозі,

                     Так без їжі і дитина

                     Добре вчитися не в змозі.

                     Їж лише корисну їжу,

           Молоко та соки пий,

                     Виростеш тоді скоріше,

                     Будеш дужий і міцний.

  • Яка головна думка вірша?
  • Якою повинна рости дитина?
  • Сьогодні на уроці ми дізнаємося, що таке культура харчування, яке значення мають вітаміни у житті людини, та з'ясуємо, які продукти корисні для здоров'я.

ІІІ Визначення проблеми проекту

  •            Що таке культура харчування?
  •            Навіщо потрібно їсти?
  •            Чому не можна обійтися без їжі?
  •            Що їжа дає для життя?
  •            Що таке вітаміни?
  •            Які продукти вважають корисними?
  •            Яке значення має культура харчування у житті людини?

ІV Визначення шляхів розв'язання проблеми

  1.        Читання додаткової енциклопедичної літератури про культуру харчування, вітаміни.
  2.        Проведення самостійних спостережень за режимом харчування, набором продуктів, які ми щоденно вживаємо у їжу.
  3.        Випуск збірки «Корисні продукти»
  4.        Складання таблиці-листівки «Вітаміни».
  5.        Презентація робіт.

V  Формування груп для проведення дослідження

І група – «Нутриціологи»

ІІ група – «Вітамінознавців»

ІІІ група – «Кухарі»

VІ Обговорення та презентація проекту групами

І група – «Нутриціологи»

Цікаво знати, що …

         Нутриціологія ( у перекладі з грецької – наука про харчування)

Займається вивченням питань, пов'язиних з різними аспектами харчування: склад продуктів харчування, процес рийому їжі, вплив їжі на організм.

       Саме лікар нутриціолог визначить, яких саме вітамінів бракує в організмі та що потрібно приймати для того, аби людина не відчувала голод.

  • Прочитайте відомі мудрі слова: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти»
  • Як ви їх розумієте?

       Правильний режим харчування передбачає відповідну кількість і якість продукту, що споживає людина, достатній вміст у них необхідних поживних речовин, раціональний розподіл їжі протягом дня, відповідну черговість страв і сприятливі умови для їх споживання.

       Технологія «Мозковий штурм»

  • Від чого залежить здоров'я людини?

       Стан здоровя людини залежить від способу життя, звичок, спадковості, стану навколишнього середовищща, медичного обслуговування, правильного повноцінного харчування.

       Гра « Магніт»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Гра «Гронування»

  • Що ми маємо на увазі, коли говоримо про здоровий спосіб життя?

        Здоровий спосіб життя – це …

  • дотримання  режиму;
  • заняття спортом;
  • дотримання правил особистої гігієни;
  • загартування;
  • правильне харчування;
  • корисні звички.

       Здоров’я – це джерело радості, щасливого повноцінногог життя.

       Міцне здоров'я здебільшого залежить від культури харчування.

       До потреб, які людина мусить задовольняти передусім, належить потреба у воді та їжі. Те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя.

  • Що таке культура харчування?

       Щоб бути здоровим, мати енергію для навчання і відпочинку, потрібно правильно харчуватися.

  • Наведіть причини, навіщо люди їдять.
  • Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви:
  • Страшенно зголодніли;
  • З·їли занадто багато;
  • Смачно і вміру поїли.
  • Чи можно переїдати?
  • До чого це призводить?

Цікаво знати що…

        Організм людини на 75% складається з води і постійно її виводить. Для поновлення запасів води щодня необхідно випивати 6 – 8 склянок рідини. Без води людина не може прожити і кількох днів.

        Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, люди потребують і поживних речовин – вуглеводів, жирів, білків, вітамінів.

        Калорійність

1г жирів – 9 ккал

1 г білків – 4 ккал

1 г вуглеводів - 4 ккал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Випуск збірки « Корисні продукти»

ІІ група «Вітамінознавці»

     Перський і таджицький філософ, учений, лікар Авіценна говорила «Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в сринях… Головним скарбом життя є здоров·я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати»

  • Як ви розумієте ці слова?

Загадка

Що несе великі дози

Мінералів та глюкози?

Що на згадку вітаміни

Подарує неодмінно?

Що вам слід весь час вживати,

Щоб міцне здоров·я мати?

                   (овочі, фрукти)

  • Зараз овочі самі «розкажуть», хто з них найкорисніший.
  • Варто зазначити, що поділ плодів на овочі, фрукти та ягоди є умовним. Овочами називають несолодкі плоди, які ростуть на кущах та коренеплоди. Фруктами – солодкі на смак, що ростуть переважно на деревах. До ягід відносять дрібненькі, кислі або солодкі,що ростуть на кущах, з дрібними кісточками, розташованими всередині м’якоті.

Інсценізація «Найкорисніші»

  • Хто хустиночку свою 
    Влітку покриває?
    І по двадцять хустин
    На голівці має? 
    (Капуста)

       Капуста дуже корисна для лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, для прискорення процесу рубцювання виразки. У народній медицині капуста здавна застосовувалася проти злоякісних виразок і пухлин, а також при застарілих ранах, при опіках, ударах, при сильному жарі.

  • Помаранчева і гарна, 
    У землі сиджу не марно: 
    Соковита, солоденька, 
    Вже я стала чималенька. 
    Собою пригощу дитину. 
    Хай корисну з’їсть  (Морквину) 

         Морква – найулюбленіший овоч, згідно результатів мого опитування – містить багато цукрів, каротину (який перетворюється в організмі на вітамін А), фолієвої кислоти. Вона є корисною для серця, нирок, печінки. Каротін має антиоксидантну, протипухлинну дію, грає важливу роль в роботі органів зору, та стан шкіри.

  • Мовби на одній нозі. 
    Він зростає на лозі. 
    Подивись скоріш в віконце — 
    Грона сповнені всі сонця!  
    Кожен скуштувати рад 
    Соковитий... 
    (Виноград)

          Виноград є джерелом клітковини, вітамінів А, групи В, С. Він містить важливі для здоров’я мінеральні речовини – калій, кальцій, залізо, фосфор, магній, селен. Завдяки вмісту антиосидантів флавоноїдів захищає від дії вільних радикалів, важливий для профілактики багатьох хвороб.

  • Народжується з квітки,

Його всі люблять дітки,

Заліза в нім багато,

Рум'яне і хрустке.

А ну, скажіть, малята,

То що ж воно таке?

(Яблуко)

        Яблука містять багато вітамінів та мінеральних речовин, серед яких – залізо, магній та марганець. Яблучний пектин зв’язує в кишківнику і виводить з організму токсини і шлаки (саме тому печені яблука радять вживати при кишкових інфекціях). Багаті цукрами, органічними кислотами, вітамінами А, В, С, Р, Е, мінеральними солями кальцію, заліза, фосфору, пектиновими речовинами. В печених яблуках значно більше пектинових речовин, ніж у сирих. Яблука рекомендують вживати при атеросклерозі, запорах, і краще всього за півгодини до їди (при закрепах). Протерті яблука застосовують при колітах. Яблучний відвар пом'якшує кашель. Дуже корисні яблука при недокрів'ї, оскільки містять в значній кількості залізо.

  • На городі виріс дужий,

Круглий, жовтий і байдужий

До червоних помідорів,

До капусти і квасолі.

Хто цей гордий карапуз?

Здогадалися?.  (Гарбуз)

         У гарбузі містяться солі кальцію, калію, магнію, заліза, клітковину, вітаміни С, В, PP. Насіння гарбузове володіють протиглистовою дією, а м'якоть сечогінну. Гарбуз попереджає розвиток серцевих захворювань і сприяє активному довголіттю. Цей солодкий овоч корисний при гіпертонії, запорах, хворобах нирок, катаракті. Часто використовують у харчуванні жінок в період менопаузи. При зниженому тиску та схильності до проносів гарбуз краще є в помірних кількостях.

Гарбуз рекомендується при захворюваннях печінки і нирок, сечового міхура, хворобах серця, порушенні обміну речовин, ожирінні, при холециститах, колітах, аденомі простати.

 

  • На городі в нас грядки,
    На грядках – рясні листки:
    Там зростають малюки,
    Зелененькі …     (Огірки)

         Огірок з'явився в харчуванні кілька тисячоліть тому. Він містить азотисті речовини, клітковину; свіжі плоди багаті вітамінами, особливо вітаміном С. З часів Гіппократа за цим овочем закріпилася слава цілющого рослини. З тих пір і донині народна медицина застосовує не тільки самі плоди і сік, але і шкірку, насіння, квітки. Огірковий сік має жарознижуючу, протизапальну, мягчітельним, знеболюючою дією. Це засіб від кашлю, сечогінну і заспокійливу, жовчогінний і ніжне проносне.

  • В полі хороше мені 
    Зеленіти навесні.
    Чим же я — не молодець?                         .
    Маю диво-корінець, 
    Все про нього дбаю, 
    Цукор відкладаю.  (Буряк)

Буряк містить до 25% Цукрів в коренеплодах є органічні кислоти, мінеральні солі та білки, дуже багато йоду, вітаміни групи В, З, Р, PP. Буряк має легку сечогінну дію, за рахунок клітковини і органічних кислот хороша для перистальтики кишечника, для лікування хронічних закрепів. З допомогою буряків поліпшується засвоєння білків їжі.

При вживанні буряків знижується тиск, вона корисна хворим, які страждають ожирінням, при захворюваннях печінки і нирок, хворобах серця.

Свіжий буряковий сік, змішаний з натуральним бджолиним медом, застосовують при застуді, при гіпертонії. При сильному нежиті використовують варений сік. При важких запорах - варений буряк.

  • Для зеленого борщу
    Кисле листя посічу. 
    Що за листя – всі впізнали, 
    Коли борщ покуштували.     (Кріп) 

        Кріп містить велику кількість вітаміну С, вітаміни групи В, каротин, багато солей калію, кальцію, фосфору, заліза. Це рослина - універсал, досить широко застосовується в народній медицині. Його рекомендують як заспокійливий, слабке снодійне, відхаркувальний, послаблюючу, сечогінну. Настій насіння підвищує апетит, покращує травлення, збільшує кількість молока у годуючих матерів.

   Слід пам·ятати!

     Щоденно дитині корисно вживати:

3 – 5 порцій овочів

2 – 4 порції фруктів

1 порція овочів= 1 склянка сирих або 0,5 склянки варених овочів.

Технологія «Кошик знань»

  • У яких продуктах містяться ці поживні речовини?
  • Яке значення вони мають для організму?

ІІІ група «Кухарі»

            Загадка

Був зерном він у землі

Став із сіллю на столі.

З ним їсти ми сідаємо,

І гостей стрічаємо. (Хліб)

  • Усі ми знаємо прислів·я «Хліб – усьому голова». Як ви розумієте його значення?
  • Хліб це – висококалорійний продукт. Він містить більшість необхідних людині поживних речовин. Без хліба і хлібобулочних виробів ми не уявляємо жодного дня.
  • Перевіримо, що ви знаєте про ці продукти харчування.

Гра «Хлібні задачки»


1. В полі ріс я, колосився 
На стеблинці уродився, 
А тепер мене ви ріжте 
Й на здоров'я смачно їжте. (Хліб) 

2. Мяли, били й місили, 
І качали, і липили. 
Залишили підрости, 
Щоб рогалики спекти. (Тісто) 

3. І пухкенька і смачна 
Із пшениченьки вона 
Зі здобного тіста, 
Проситься, щоб з'їсти. (Пампушка) 

4. Як навколо об'їси - 
Серединки не проси. 
Ми такі гостинці - 
Дірка в серединці. (Бублики) 

5. Що це за пан - 
З тіста жупан, 
Сир у жупані, 
Сам у сметані. (Вареник) 

6. Їх любить кожен, 
На сонце схожі, 
Смачнющі оці 
Тоненькі... (млинці). 

7. Їх цінують за начинку. 
В них ховають сир, родзинки, 
Сливи, яблука і мак, 
Різні овочі на смак. 
Як же зветься цей дружок 
Відгадали? ... (пиріжок) 

8. З борошна, яйця й сметани 
Тісто завела старанно 
Й запросила друзів Натка 
На смачні, пухкі ... (оладки) 

9. Що за хліб такий святковий 
На рушник улаштувався новий? (Коровай) 


 

        За всіх часів і в усіх народів був найбільшою святістю хліб на столі. Тяжко він діставався в давнину. Паляниця, за добрим українським звичаєм, мала неодмінно лежати на столі. Поруч із хлібом народ завжди ставив сіль, бо без солі він теж не уявляв свого життя. Тому сіль і хліб, що діставалися людям важкою працею, вважалися дорогим набутком і завжди шанувалися в народі. 
- У всі часи слово «хліб» люди вимовляли з пошаною, він — основа нашого життя. Як правило, до всіх страв пода¬ють хліб, бо «без хліба немає обіду».

    VІІ Підбиття підсумків

 

 

Проект «Людина починається з добра»

Мета: Допомогти учням осягнути, що значить бути добрим, що лежить в основі доброти, доброго вчинку; славлячи добро в людині, її справах і ставленні до інших, розвивати в учнів бажання робити добро, формувати в підростаючого покоління моральні чесноти, шляхетність, почуття милосердя, виховувати морально-етичні норми життя

Опис проекту: 
1) поділ учнів на пошукові, творчі, інформаційні групи; 
2) розподіл обов'язків серед членів груп, визначення завдань кожного учасника; 
3) робота групи над проектом: 
а) збір матеріалів (казок, віршів, прислів' їв тощо) та їх аналіз; 
б) створення власних творчих робіт за темою проекту; 
в) збір одягу, іграшок та дитячих книжок для вихованців дитячого садка «Сонечко»
4) оформлення електронної презентації . 
Очікуваний результат: 
- викликати у дітей бажання допомагати тим, хто цього потребує, безкорисливо.
Тривалість проекту: 1 місяць.

І. Вступна бесіда.

Милосердя і доброта – як два крила, на яких тримається людство.

C:\Users\Стас\Desktop\Новая папка\IMG_20171130_105934.jpgЩе з часів давньоруських благодійність була в традиціях нашого народу.  Цілком природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, нещасному, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, захистити скривдженого.

Доброта і милосердя – багатоликі. Потреба в них – повсякчасна. Навіть тоді, коли немає біди, навіть там, де гори спокійні і твердь земна не хитається під ногами.

Високу моральну цінність добра, яке ми робимо сторонній людині, розуміли люди ще у сиву давнину.

 У Вавилоні був такий звичай; недужого виносили на майдан чи дорогу. Кожен, хто йшов повз нього, підходив, розпитував, коли знав якийсь засіб, радив нещасному. Ніхто байдуже не проходив.

 Такий звичай побутував і в єгиптян — звичай чинити добро безкорисливо.

Колись у Сербії був такий закон: той, хто одружувався, мав посадити 75 оливкових дерев. Оливки живуть і плодоносять 400 років, Уже давно немає тих, хто саджав ці дерева. Забули їхні імена, імена їхніх правнуків, а дерева, посаджені в XVII столітті, плодоносять і радують людей ще й сьогодні.
Прекрасний звичай побутує й нині на Кавказі.  Високо в горах саджають плодові дерева. Випадковий мандрівник, втамувавши голод чи спрагу, не може навіть подякувати, бо не знає кому. Але смуга відчуження відступає. Чужі стають рідними, близькими, коли потрапляють у скруту.

 

ІІ. Поділ на групи.

1 – «З криниці народної мудрості»

      Завдання: підібрати з усної народної творчості казки, прислів’я, приказки про добро, виразно прочитати напам’ять вірші українських письменників.

2 – «Малюємо добро»

      Завдання: оформити виставку малюнків «Людина починається з добра»

3 – «Милосердя»

       Організувати збір і передачу речей у дитячий садочок.

ІІІ. Робота груп над проектом.

IV. Підведення підсумків проекту. Оформлення презентації.

V. Відвідування дитячого садка.

Учень 1.

 Добро творити на Землі

Людині лиш дано.

І навіть діточки малі

Всі знають це давно.

Краса і море доброти

Оточує нас всіх.

Подібним будь до сонця ти,

Щоб зазвучав твій сміх

Щоб ти освітлював всім шлях,

Як сонце з висоти.

Хай сяє усмішка в очах.

Будь завжди добрим ти!

Учень 2. Мудрець сказав: живи, добро звершай

             

 

 

C:\Users\Стас\Desktop\Новая папка\IMG_20171130_110231.jpg Та нагород за це не вимагай.

 Лише в добро і вищу правду віра

 Людину відрізня від мавпи й звіра.

Нехай ця істина стара:

Людина починається з добра.

 

Учень 3.

Старайтесь робити добро

День і ніч, і у кожну хвилину,

Щоб серденько,як сонце цвіло,

Це хорошою робить людину!

 

 

Інсценізація «Як я помагаю мамі?»  


Вітько-бідак страждає так,

Аж здригає ногами!

Він — за столом, він пише твір:

«Я помагаю мамі».

Старанно олівець гризе

та супить брови грізно,

але нічого — хоч умри! —

до голови не лізе…

Та ось тихесенько зайшла

в його кімнату мама.

Вітюнь, будь ласка, в магазин

сходи за сірниками.

Ідея! — вигукнув синок, а мамі…

Ну й морока! Сама іди!

Я твір пишу, роблю важкі уроки.

І мама вийшла… А Вітько

швиденько пише в зошит:

«Я в магазин завжди ходжу,

коли мене попросять…».

Хвилин за десять мама знов

з’являється у дверях:

«Вітюнь, картопельки начисть,

а я зварю вечерю».

Сама начисть! — кричить Вітько,

та так, що ледь не лопне.

Я твір пишу! Я — зайнятий!

Сама вари картоплю!

 

 

 


Виходить мама, а синок

писати знов сідає.

«Я мамі сам варю обід,

вечерю і сніданок…».

 

Радіє син. Не твір, а люкс!

Оцінка буде гарна!

І геть не думає про те,

що він радіє марно…


 

Учень 4.

 Доброта з роками не старіє.

 Доброта від холоду зігріє

 Якщо доброта як сонце світить,

 Їй радіють і дорослі й діти.

 

Учень 5. 

Будь чистою і світлою, дитино.

Добро твори у світі кожен час.

Добро і є та категорія єдина,

Яка веде до світла кожного із нас.

 

Учень 6.

  Добром на доброту відповідай щоднини

 Й на зло також добром відповідай.

 Покликання найбільше для людини —

 Добро творити! Це запам’ятай.

C:\Users\Стас\Desktop\Новая папка\IMG_20171130_110814.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуальність – показник дослідницького етапу проекту. Визначається декількома факторами: необхідністю доповнення теоретичних побудов, які мають відношення до явища, що вивчається; потребою в нових даних; потребою практики. Обгрунтувати актуальність – означає пояснити, чому дану проблему потрібно вивчати на даний час.

 

Гіпотеза – обов’язковий елемент у структурі дослідницького проекту; припущення, при якому на основі ряду фактів робиться висновок про існування об’єкту, зв’язку або причини явища, причому цей висновок не можна вважати повністю доведеним.

 

Захист проекту – найбільш тривала і глибока форма презентації проекту, яка включає в себе етап запитання – відповіді та дискусійний етап.

 

Питання проекту – питання, на які потрібно відповісти учасникам проектної групи, щоб достатньою мірою усвідомити і розкрити тему проекту.

 

Проблема – соціально значиме протиріччя, вирішення якого є прагматичною метою проекту. Проблемою може бути, наприклад, протиріччя між потребою і можливістю її задоволення, нестача інформації про що – небудь або протирічний характер цієї інформації, відсутність єдиної думки про подію, явище.

 

Проект – метод навчання, оснований на постановці соціально значимої мети і її практичному досягненні.

 

Структура проекту – послідовність етепів навчального проекту. Обов’язково включає в себе постановку соціально значимої проблеми, планування діяльності, пошук необхідної інформації, виготовлення з опорою на неї продукта, презентацію продукта, аналіз і оцінку проведеного проекту.

Додатки

Пам’ятка для учителя № 1

1. Робота над дослідженням методу проектів повинна бути цілеспрямованою та систематичною.

2. Робота повинна бути особистісно значущою для школяра. Необхідно допомагати учням бачити можливість реалізації своїх можливостей, спосіб саморозвитку і самовдосконалення.

3. Учитель повинен створити середовище, атмосферу для проектної діяльності, підтримувати інтерес до цієї діяльності, ситуацію успіху.

4. Створити психологічний комфорт: а) діти не повинні боятися допустити помилку; б) не притискати бажання, а підтримувати і направляти; в) доти можливість розкритися, повірити у себе кожному учневі.

5. Учитель повинен бути прикладом для дітей. Він повинен показувати своє прагнення до всього нового, бажання пізнавати світ.

6. Необхідне врахування вікових особливостей та педагогічних умов при проектній діяльності. Проект має бути цікавим, посильним, корисним.

7. В початковій школі повинен переважати індивідуальний проект, коли дитина проходить усі етапи самостійно.

 

Пам’ятка № 2

1. Успішність здійснення проектної діяльності залежить від професійної та мотиваційної готовності учителя.

2. Велика кількість проектів, одночасно організованих учителем, значно понижує їх якість.

3. Учител повинен чітко пояснити дитині суть майбутньої роботи.

4. Батьки, які будуть допомагати дитині в роботі над проектом, теж повинні бути ознайомлені із суттю проектного методу.

5. Об’єм теоретичного матеріалу повинен бути обмеженим. Наголос ставиться на практичну діяльність, яка дає корисні новоутворення.

6. Презентація повинна бути обмеженою у часі, оригінальною. В початковій школі доцільно залучати батьків до роботи над проектом.

 

Пам’ятка для вчителів та батьків

1. Ставте перед дитиною чітку мету його роботи.

2. Робота повинна бути цікавою не батькам чи учителю, а дітям. Краще обирати тему із змісту навчальних предметів.

3. Давайте учневі цікаву справу, результати якої він може передбачити.

4. Прагніть самі підходити до усього творчо і навчайте цьому дитину.

5. Відкривати у кожній дитині її індивідуальні нахили та здібності.

6. Учіть здобувати інформацію, а приймати її у готовому вигляді.

7. Учіть дітей діяти незалежно.

8. Навчіть дітей відчувати брак інформації і не боятися про це заявити.

9. Вчіть прогнозувати.

10. Створюйте ситуації, де дитина зможе застосувати отримані навички у вирішенні пізнавальних завдань.

11. Пторібно пам’ятати: пізнавальна активність – це успішна навчальна мотивація. Особливої уваги у початковій школі потребує завершальний етап проектної діяльності – презентація (захист) проекту.

 

Правила презентації для учня

1. Знайди зручне положення тіла і місце для рук.

2. Спокійно дивися на слухачів.

3. Назви тему.

4. Зацікав слухачів виступом.

5. Говори вільно. Слідкуй за жестами та мімікою.

6. Підкреслюй важливі думки у своїй роботі, змінюючи тон голосу. Тон створює музику виступу.

7. Роби паузи, щоб слухачі могли усвідомити те, що почули.

8. Логічно закінчи свій виступ.

Пам’ятка для учителя при підготовці до презентації

1. Допоможіть учням провести самооцінку проекту:

· Чому розпочали роботу над проектом?

· Чи вирішили проблему?

· Як оцінили вашу роботу люди, які знайомилися з нею?

· Що не дороблено, а що хотілося б змінити?

2. Допоможіть оцінити процес проектування.

3. Допоможіть учням підготувати проект до презентації. Розробіть план виступу.

4. Не варто із презентації робити виставу, це відволікає від суті.

5. Оцінка проекту повинна носити стимулюючий характер.

6. Не варто перетворювати презентацію проектів у змагання. Краще виділити номінації.

 

 

 

1

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лихачова Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Деркач Тетяна
Додано
16 березня 2020
Переглядів
4495
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку