Використання відеоресурсів в освітньому процесі

Про матеріал
У статі порушено питання використання відеоресурсів у процесі викладанні географії та економіки. Здійснено спробу довести, що використання відео має низку переваг та сприяє більш ефективному розподілу та використанню навчального часу. Виокремлено Інтернет-ресурси, що є зручними у використанні, мають зрозумілий інтерфейс та є безоплатними.
Перегляд файлу

Федін Людмила Миколаївна,

викладач ДПТНЗ «Сумське вище

професійне училище

будівництва і дизайну»

ВИКОРИСТАННЯ ВІДЕОРЕСУРСІВ

В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

Анотація. У статі порушено питання використання відеоресурсів у процесі викладанні географії та економіки. Здійснено спробу довести, що використання відео має низку переваг та сприяє більш ефективному розподілу та використанню навчального часу. Виокремлено Інтернет-ресурси, що є зручними у використанні, мають зрозумілий інтерфейс та є безоплатними.

Ключові слова: інформаційні технології, відеоконференція, скрінкаст.

Вступ

Основна форма процесу навчання – урок, що має певну структуру, та підпорядковується певним вимогам, а завдання педагога зробити його якомога більш цікавим і продуктивним, використовуючи досвід, сучасні технології та можливості. Повноцінне засвоєння програмового матеріалу здійснюється за допомогою цілого комплексу засобів, форм і методів навчання.

Питання вибору типу і, відповідно, структури уроку потребує ретельного обмірковування і врахування таких умов: змісту навчального матеріалу, місця конкретного уроку в системі уроків з певної теми, дидактичних можливостей і функцій різних методів та навчальних технологій [2, с.6].

Слід пам’ятати, що пояснення та демонстрація не дадуть стійких знань, а для активного навчання потрібен творчий пошук, розвиток, сучасні технології. Лише комплексне застосування різноманітних засобів навчання на уроках географії може забезпечити повноцінне засвоєння програмного матеріалу [1, с.31].

На сучасному етапі не можна працювати без якісного мультимедійного супроводу до уроку, у чому допомагають інформаційні технології – сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, інтегрованих з метою збирання, опрацювання, зберігання, розповсюдження, показу і використання інформації в інтересах її користувачів.

Мета статті полягає у вивченні теоретичних засад, дослідженні практичного використання відеоресурсів у пошуку зручних програм та сервісів для створення скрінкаст, можливого їх подальшого використання на уроках географії, економіки.

Для цього ставимо перед собою такі завдання:

  • Визначити особливості використання відеоресурсів на прикладі географії, економіки.
  • Опис програм та сервісів для створення скрінкаст, створення цифрового середовища викладачем географії, економіки.

 Недостатній рівень теоретичної дослідженості й методично-практичної розробленості зазначеної проблеми, враховуючи актуальність і необхідність поглибленої наукової розробки цих важливих ідей у педагогічній науці, зумовили вибір напряму дослідження.

Можливості інформаційних технологій у освітньому процесі:

  • підбір та використання зображень, аудіо- та відео матеріалів;
  • створення якісного мультимедійного супроводу для організації освітнього процесу:
  • дистанційне спілкування зі здобувачами освіти (перевірка знань, консультування);
  • самостійна робота здобувачів освіти (пошук інформації, її аналіз та відбір).

Викладання географії пов’язане з використанням величезного обсягу найрізноманітнішої інформації. Це робить застосування комп’ютерної техніки особливо ефективним. З її допомогою створюється база даних по всіх материках і частинах світу, найбільших країнах, регіонах, містах, тощо[1, с.66].

Сьогодні у навчальному процесі є доцільним використання навчального відео, що активізує слуховий та зоровий аналізатори та сприяє підвищенню ефективності навчального матеріалу. Використання відеоматеріалів значно покращує засвоєння матеріалу (до 65%), спонукає до пізнавальної та комунікативної діяльності.

Вагомим інструментом самостійного чи дистанційного навчання є «Всеукраїнська школа онлайн». Зазвичай ці відео досить високої якості, тому даю посилання на них або на їх фрагменти. Проте іноді потрібно викласти певний матеріал авторським способом, дати докладніші пояснення чи підкреслити важливі аналогії, актуальні для конкретної групи здобувачів освіти. У таких випадках записую власний відеоролик і надаю до нього доступ через мережу YouTube. Досить поширеним варіантом навчального відео є скрінкаст, тобто зйомка екрана комп’ютера, на якому відбувається демонстрація презентації з голосовим супроводом та коментарями педагога, приклад: https://youtu.be/gQ58IGs4NcM. Зазвичай за рахунок відсутності зворотного зв’язку та необхідності вирішувати організаційні моменти скрінкаст теоретичної частини уроку триває не більш ніж 15 хвилин. Для здобувачів освіти відео-урок є дуже зручним ресурсом, який може компенсувати (принаймні частково) відсутність під час заняття. Є можливість повернутись до незрозумілих моментів та переглянути пояснення кілька разів, повільніше, з паузами, відповідно до власного стилю навчання. Можна використати ці ролики на етапі підготовки до тестування чи навіть після завершення курсу для актуалізації матеріалу згодом, для реалізації “перевернутого класу”.

Існує велика кількість сучасних програмних продуктів для створення відео, які дозволяють урізноманітнити виклад матеріалу за допомогою анімованих презентацій, оригінальних сценаріїв, різноманітних сюжетних ліній.

Відеоконференція — це конференція в режимі реального часу онлайн. Вона проводиться у визначений день і час. Відеоконференція — один із сучасних способів зв’язку, що дозволяє проводити заняття, коли учасники освітнього процесу перебувають на відстані. Отже, обговорення й ухвалення рішень, дискусії, захист проєктів відбуваються в режимі реального часу. Педагог та здобувачі освіти можуть бачити одне одного, а лекцію супроводжувати наочним матеріалом.

 

Zoom — сервіс для проведення відеоконференцій та онлайн-зустрічей. Для цього потрібно створити обліковий запис. Безкоштовна версія програми дозволяє проводити відеоконференцію тривалістю 40 хвилин, однак на період пандемії сервіс зняв це обмеження.

Zoom підходить для індивідуальних та групових занять. Користувачі можуть використовувати додаток як на комп’ютері, так і на планшеті чи смартфоні. До відеоконференції може підключитися будь-який користувач за посиланням або ідентифікатором конференції. Заняття можна запланувати заздалегідь, а також зробити посилання для постійних зустрічей у певний час. У платформу вбудована інтерактивна дошка, яку можна демонструвати здобувачам освіти. Крім того, є можливість легко й швидко перемикатися з демонстрації екрана на інтерактивну дошку.

Завантажити програму можна на офіційному сайті Zoom. Під час карантину на сервіс Zoom були нарікання через низький рівень безпеки й захищеності, випадки підключення до конференцій сторонніх осіб. Для уникнення цього бажано дозволяти приєднання лише зареєстрованим користувачам, користуватися налаштуванням “кімната очікування” (тоді організатор конференції підтверджує кожного учасника для приєднання), не розміщувати посилання на zoom-конференції на загальнодоступних ресурсах.

Відеоконференції можна проводити також за допомогою Microsoft Teams, Google Meet, Skype тощо.

Переваги використання відео у процесі вивчення географії та економіки:

легкість у запам'ятовуванні та унаочнення навчального матеріалу;

оживляє навчальний процес, робить його динамічним;

зручні у використанні та покращують сприйняття;

підвищують інтерес до предмету, що вивчається;

- підвищує пізнавальну активність, запобігає стомлюваності;

сприяє кращому емоційному сприйняттю матеріалу;

активізує пізнавальну діяльність;

надає значний обсяг наукової інформації, з можливістю багаторазового перегляду для кращого засвоювання;

підвищує рівень самостійності та якості виконання практичних робіт.

Висновок

Підсумовуючи вище викладене, можна зробити висновки, що:

  1.     Цифрові технології стають невід’ємною, важливою і необхідною частиною життя сучасної людини, вони проникають у різноманітні сфери соціального життя: політику, культуру, професійну діяльність, спілкування і побут.
  2. Інформаційні технології невичерпні, а обсяги інформації та можливості їх використання дедалі ширші, як під час звичайних уроків, так і в умовах дистанційного навчання.

Отже, викладання географії, економіки, виходячи з особливостей цих предметів, є сприятливою сферою для застосування сучасних інформаційних технологій з метою візуалізації інформації.

Список використаних джерел

  1.     Кобернік С.Г. Методика викладання географії в школі: Навчально-методичний посібник., К.: Стафед-2, 2012. 320 с.
  2.     Пометун О.І., Пироженко Л.В. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Науково-методичний посібник., К.: Видавництво А. С. К., 2017. 192 с.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
23 січня 2022
Переглядів
726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку