Використання Wordwall на уроках біології

Про матеріал
Досвід використання сервісу Wordwall на уроках біології з використанням різноманітних готових шаблонів
Перегляд файлу

Використання сервісу Wordwall на уроках біології.

 

 

       Wordwall - багатофункціональний інструмент для створення як інтерактивних, так і друкованих матеріалів. Сервіс має україномовну версію. Інтерактивні вправи відтворюються на будь-якому пристрої, що має доступ до інтернету: на комп'ютері, планшеті, телефоні або інтерактивній дошці.

      Сервіс пропонує багато шаблонів, за допомогою яких  можна створити дидактичні ігри . Навіть у безкоштовній версії ви отримуєте доступ до великого арсеналу ігор.

         На уроках біології зручно використовувати гру «Відповідності». Можна використовувати загальнодоступні вправи, що вже є на сайті, а можна швидко і легко створити завдяки готовим шаблонам свої. Таким чином, учні співставляють терміни та їх визначення, зображення та назви організмів тощо.

Наприклад, під час вивчення теми «Будова клітини» у 6 класі використовуємо вправу «Відповідності», у якій потрібно поєднати складові будови та їх характеристику. Можна виконувати вправу самостійно, парами, об’єднавши учнів у групи. Вправи використовую і під час проведення квестів. Можна запропонувати учням створити подібні вправи після вивчення теми самостійно вдома або ж прямо під час уроку.

       Одним із варіантів використання сервісу Wordwall є вправи «Анаграми». Так само легко створюються завдяки готовим шаблонам. Анаграми – це вправи, де в словах змінений порядок букв. Учням завжди цікаво сприймати матеріал в ігровій формі. Анаграми можна використовувати як мотивацію, актуалізацію знань, так і під час вивчення нового матеріалу чи його закріплення. Навіть назву теми можна таким чином зашифрувати і зацікавити учнів на уроці.

Прикладом використання вправи наведу анаграму «Гриби», у якій зашифровані ключові слова теми: хітин, гетеротрофи, гіфи та інші. В темі «Поділ клітини» : мітоз, мейоз, хромосоми тощо. При цьому зручно користуватися налаштуваннями вправи: проходження може бути анонімним або з вказаним ім’ям. Є можливість встановити терміни виконання вправи, а в кінці гри показати відповіді, переможців.

         

                  

Одним з варіантів використання сервісу є вправа «Вікна». Щоб побачити елементи, що знаходяться всередині, потрібно «відкрити» вікно. У віконечках може бути текстове запитання, а можуть бути зображення. Зручно використовувати в груповій і індивідуальній роботі, під час проведення квестів. Наприклад, під час вивчення теми «Членистоногі» використовую вікна з питаннями про представників цього типу. Система фіксує час на відповідь і результати. 

Ще один шаблон, яким зручно користуватися, це «Колесо». Покрутивши його можна побачити елементи, що з’являтимуться один за одним. Це можуть бути терміни, які потрібно пояснити, чи ключові слова до вивченої теми. Створюю вправи самостійно і залучаю до створення подібних вправ учнів.

 

Сервіс Wordwall завдяки готовим шаблонам має простий інтерфейс. Має багато видів шаблонів. Може бути використаним в індивідуальній та груповій роботі як під час очного, так і під час дистанційного навчання.

Використані джерела:

https://koliganka.jimdofree.com

https://wordwall.net/uk

 

docx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
1704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку