Вікторина «Чи знаємо ми болота?»

Про матеріал
Ця непримітна рослина впливає на кліматичні умови великих територій. А весь її секрет міститься в особливих водоносних клітинах,що запасають воду на «чорний день»,і це дає можливість підживлювати вологою болото, з якого беруть початок великі і малі річки. (Мох сфагнум.)
Перегляд файлу

Вікторина «Чи знаємо ми болота?»

Запитання

1. Ця непримітна рослина впливає на кліматичні умови великих територій. А весь її секрет міститься в особливих водоносних клітинах,що запасають воду на «чорний день»,і це дає можливість підживлювати вологою болото, з якого беруть початок великі і малі річки. (Мох сфагнум.)

2. Російський письменник М. Пришвин написав у своій книзі: «Гаряче сонце було матір'ю кожної травинки, кожної квтки, кожного болотного кущика та ягідки. Всім їм сонце віддавало своє тепло, а вони, вмираючи, передавали його в спадщину іншим рослинам. Тисячі років це добро під «водою зберігається, болото стає коморою сонця». Про що розповідає автор? (Утворення торфу.)

3. Близько 3000 років до н.е. серед найважливіших завдань правителів Давнього Єгипту булла меліорація мулових боліт долини р. Ніл. Як ви думаєте, для чого вона проводилась? Які наслідки має меліорація для людини, для природи? (Для людини нові сільськогосподарські угіддя, для природизміна видового складу рослин і тварин.)

4. У тих місцях, де великі річки впадають у море, знаходяться дельти. Це численні дрібні острови, розділені протоками, улюблені місця гніздування сотень тисяч птахів. Можливо, це здається дивним, але ці острови існували не завжди. Їхня кількість і зараз постійно зростає. Що є причиною утворення дельти? (Наноси мулу, які складають на деяких великих річках світу до 1 млн куб. м щорічно.)

  1. Серед трав'янистих рослин лісу переважали кислиця та конвалія, їх витіснила чорниця. Потім з'явилися мохи, зозулин льон, сфагнум дібровний. Який процес тут описано? (Зміна біоценозів. Процес заболочування.)
  2. Для того, щоб рештки рослин перетворилися на корисні копалини, потрідно чимало часу і відповідні умови (висока вологість грунту, нестача кисню тощо). У поданому ряді перетворень відсутній один компонент. Назвіть його:

Рештки рослин — торф — буре вуплля — ??? — графіт (Ком 'яне вугілля.)

  1. Давня легенда розповідає, що крокодил, з'ївши свою здобич або готуючись и з'їсти, оплакує її, проливаючи при цьому сльози. Звідки походить вираз «крокодилові сльози», тобто — нещире співчуття. Звичайно, пояснити таке явище співчуттям хижака — на'ївно. Так чому ж крокодил плаче? (Через недорозвинуті нирки надлишок солей выводиться слізъми.)
  2. Кажуть, що давні греки винайшли водолазний дзвін і сам Олександр Македонський, накрившись ним, нібито спускався на морське дно. Однак природа отримала патент на цей винахід на мільйони років раніше. I приклад цьому — цей представник павуків, що будує свої гнізда під водою. (Павук-сріблянка.)
  3. Нерідко можна почути: «Невже сучасна наука й техніка не можуть знайти способів знищення комарів, адже вони завдають спльки неприємностей!». Уявіть, що такий способ винайдено. Чи правильно вчинить людство, якщо скористається з нього? (Неправильно, бо дорослими особинами комарів живлятъся птахи, а личинками білъшістъ водних тварин, і в першу чергу риби.)

10. У двох водоймах, розташованих у різних умовах — перша на сонці, друга в затінку, — ловили личинок та лялечок комаров. Виявилося, що в одному випадку переважають личинки, в іншому — лялечки. Де і чому? (Яйце, личинка, лялечка, доросла комаха такі стадії розвитку комара, а оскільки в першій водоймі більш сприятливі умови, процес перетворення проходить швидше.)

  1. У народі цього птаха називають «болотяною коровою». Реве та мичить він, як бик, і днем, і вночі, частіше з ранньої весни і до липня. Це самець запрошуе самок на зустріч. Живуть вони часто поруч біля людей, та мало хто бачив їх. Здатність таїтися у цих птахів чу-дова; навіть на відстані двох кроків побачити їх практично неможливо. Замре, витягнувши стрілою вверх тіло, шию, дзьоб, а забарвлення у нього — в тон очерету та інших болотяних трав. (Бугай.)
  2. Вони з'являються на світ найдавнішим способом — з яйця, зігрітого теплом землі Однак відкладають сотні яєць, другі — від двох до п'яти. Одні — раз на декілька років, інші — декілька разів на рік. Заривають у землю, завжди враховуючи необхідну глибину. Однак усі запобігають близькості води: те середовище, яке для них самих означає безпеку, для їхніх зародків є загибеллю. Що це за тварина? (Черепаха.)

13. Цю рослину американці прозвали «котячим хвостом»,а росіяни—«попівським клобуком».И пухом набивають подушки, з неї виготовляють капелюхи, а крім того вона є прекрасним очищувачем водойми. Її легко впізнати за плюшевим темно-коричневим початком. Що це за рослина? (Рогіз.)

  1.          Здавна цю болотну рослину використовували як вату та йод, знаючи її гіроскопічні та антисептичні властивості. Що це за рослина? (Сфагнум.)
  2.          У 1800 р. німецький ботанік Генке подорожував глухими амазонськими джунглями. «Сили небесні, що це?» — вигукнув учений, побачивши на воді цю квітку. Її листя сягало в діаметр12 м, а квіти — до 35 см, Розпускається квітка білосніжною, на другий день стає рожевою, а на третіймалиновою. Про яку рослину йдеться? ікторія амазонська.)

16. Водну поверхню ставківчасто вкривають суцільні зарості рослини, яку в народі називають«жаб'ячою ряднинкою». Її охоче по'їдають гуски та качки, а смаком вона нагадує зелений листовий салат. (Ряска.)

17. Цю лікарську рослину, що росте на заплавних луках та низинних болотах, називають «нявуном».I не дарма: якщо для людини — це заспокійливий засіб, то для котів- збуджуючий. (Валеріана.)

18. Далеко у височині чується перше «кру-кру-кру», і в прозорому небі з'являються силуети журавлів. Найглухіших місць, лісових боліт, вологих лук тримаються ці красиві, горді птахи. Пройде ліго, вони залишать свй дім і  полетять у теплі краї. Ватажок поведе журавлиний ключ. У тяжку дорогу завдовжки в тисячі кілометрів, щоб навесні знову повернутися туди, де вони зівють свої гнізда, виведуть пташенят, туди, де росте їх улюблена ягода, яку так і назвали їх ім'ям... (Журавлина.)

 

 

docx
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку