Вікторина "Чи знаєш ти Україну?"

Про матеріал
Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть матуся, батько, бабуся, дідусь, сестрички, братики. І якщо скласти разом маленькі батьківщини кожного з нас – вийде наша велика держава, Україна. Мета: прилучати школярів до джерел національної історії та культури, пробуджувати національну самосвідомість, навчати любові та поваги до традицій рідної землі, сприяти вихованню гідних громадян своєї Батьківщини.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Вікторина про Україну

 

Мета: прилучати школярів до джерел національної історії та культури, пробуджувати національну самосвідомість, навчати любові та поваги до традицій рідної землі, сприяти вихованню гідних громадян своєї Батьківщини.

 

Вступне слово.

Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть матуся, батько, бабуся, дідусь, сестрички, братики. І якщо скласти разом маленькі батьківщини кожного з нас – вийде наша велика держава, Україна.

Україна – рідний край – золота чарівна сторона, зеленю закосичена. Скільки ніжних, ласкавих слів придумали люди, щоб висловити свою любов до цього краю, до його народу. В глибину століть сягає наша історія.

Дорогі друзі, сьогодні є нагода довести, що ми любимо свою мову, свою країну – чудову Україну, багато знаємо про неї і готові дізнатися ще більше.

 Ми розпочинаємо нашу вікторину «Чи знаєш ти Україну?».

 

І етап. Зараз ми  поговоримо  про  чарівну  землю,  багату  і  щедру,  співочу  й  сповнену  краси,  землю,  прекраснішої  від  якої  немає  у  світі.  А  як  називається  ця  земля,  ви  дізнаєтесь,  розгадавши  кросворд.

 

 

Кросворд  «Україна»

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

  1. Автор  тексту  Гімну  України.  (Чубинський)
  2. Український  спортсмен,  чемпіон  з  боксу.  (Кличко)
  3. Найвища  гора  в  Карпатах.  (Говерла)
  4. Кущ,  символ  України.  (Калина)
  5. Столиця  нашої  країни.  (Київ)
  6. Найбільша  річка  нашої  держави.  (Дніпро)
  7. Дерево,  народний  символ  України.  (Верба)

(Ключове  слово – Україна)

 

ІІ етап. Дайте правильну відповідь на запитання. Капітан команди, яка готова дати відповідь, піднімає руку. Правильна відповідь 1 бал.

 

1. В якому році і коли Україна здобула незалежність? (24 серпня 1991 року Україна здобула незалежність)

 

2. В якому році і коли було прийнято конституцію суверенної України? (28 червня 1996 року Україна отримала Конституцію – основний державний документ)

 

3. Існує малий герб України. Що означає цей символ та коли він був затверджений? (Малий герб Україні був затверджений 19 лютого 1992 року. Національний символ українців часів визвольних змагань ХХ століття. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний герб України)

 

4. В якому році святкувалося 500-річчя виникнення українського козацтва? В якому місці на території Херсонщини знаходиться пам'ятник, присвячений цій події? (Влітку 1990 р. відбулося святкування 500-річчя від дня першої писемної згадки про українських козаків. На високому валу, що залишився від зруйнованої в 18 ст. фортеці в 1992р. було встановлено пам’ятник на честь 500-річчя українського козацтва “Козацька Слава”. Монумент увінчаний скульптурою сумного архангела, що схилився на величезний меч та присвячений походу І.Сірка 1673 р. і розгрому татарської орди під Тягинкою в 1693 р. під проводом С.Палія. На лівому березі невеличкої річки, що впадає в Дніпро, в тому ж 1992 році встановлено іншій пам’ятник – гетьману Богдану Хмельницькому)

 

5. В якому році і коли суверенна Україна ввела свою грошову одиницю? Як вона називається та чий підпис був зображений на купюрах того часу? (Гривня – національна валюта незалежної України. В обіг гривня ввійшла згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні» від 25 серпня 1996. Грошова реформа в Україні проводилася 2—16 вересня 1996 року, і з того часу гривня є грошовою одиницею України)

 

6. Ми, українці, гордо називаємо себе козаками. Що означає слово козак? (Слово козак у перекладі із турецького означає воїн, рицар)

 

7. Чиє ім'я носить головний корабель (фрегат) Військово-Морських Сил України? («Гетьман Сагайдачний» - головний корабель України носить назву в честь відомого козака Петра Сагайдачного)

 

8. Хто є головнокомандуючим збройних військ України? (Президент України є головнокомандуючим збройних військ України)

 

9. Як називається найбільша гірська система в Україні, де вона пролягає та яка її довжина і пересічна висота? (Найбільша гірська система в Україні – Карпати. Займають територію Закарпатської, частково Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Довжина Карпат більше ніж 1500 км, пересічні височини коливаються в межах 1000 метрів)

 

10. Назвіть символи державності України. (Символами державності України є: Державний Прапор України, Державний Герб України, Державний Гімн України, Державні Символи Президента України)

 

11. Скільки гетьманів правило в Україні понад двісті років? Назвіть першого и останнього гетьманів України? (Україною понад двісті років правило 66 гетьманів. Першим гетьманом був Дмитро Вишневецький, останній гетьман – Кирило Розумовський)

 

12. Про яке місто йде мова? «Одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташоване у середній течії Дніпра, в північній Наддніпрянщині.Політичний, соціально-економічний, транспортний та освітньо-науковий центр країни. Окрема адміністративно-територіальна одиниця в складі України». (Київ)

 

13. В Україні, на території кургану, поблизу с. Нововасилівка Миколаївської області знайдено найдавнішу скульптуру, яка датується V-ІV ст. до н.е. Як називається ця скульптура? (Ця скульптура носить назву «кам’яна, або скіфська баба»)

 

14. Назвіть літературний твір Т.Г.Шевченка, який найбільше разів перекладався и читається на 147 мовах народів світу? («Кобзар»)

 

15. Про кого йдеться мова? Українські спортсмени, обидва - чемпіони світу з боксу у важкій вазі (перші чемпіони світу з боксу у важкій вазі з усього колишнього СРСР), але ніколи не були противниками на рингу. (Брати Кличко)

 

16. Назвіть свято, яке символізувало об'єднання України? Як зараз називається це свято? (День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. І в час Незалежності України це свято носить назву Дня Соборності)

 

17. Про кого йдеться мова "Український стронґмен, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» (2004). Член збірної України, яка виборола титул «Найсильніша нація світу» у 2003 та 2004 роках. Заслужений Майстер спорту України. (Василь Вірастюк)

 

18. Адміністративна одиниця України, розташована між 44°23’ і 46°15’ північної широти та між 32°29’ і 36°39’ східної довготи. На заході і півдні омивається водами Чорного, на сході — Азовського морів. Дайте правильну назву цій адміністративній одиниці України. (Автономна Республіка Крим)

 

19. Ми, українці, можемо пишатися тим, що на території нашої держави знаходиться географічний центр Європи. У якому місті знаходиться географічний центр Європи? (село Ділове, недалеко від міста Рахів, Закарпатської області)

 

20. Як звали спортсменку, яка першою на зимових Олімпійських іграх в Ліліхамері (1994 рік) після прийняття Україною незалежності завоювала золоту медаль з фігурного катання? (Оксана Баюл)

 

21. Хто заснував Київ? (Кий, Щек, Хорив та Либідь)

 

22. Коли ми святкуємо день незалежності України? (24.08.91)

 

23. Як звали князя, що охрестив Київську Русь? (Володимир)

 

24. Портрет якого політичного діяча зображений на українських 2-х гривнях? (Ярослав Мудрий)

 

25. Які моря омивають Україну?(Чорне, Азовське)

 

26. Як називається найвища вершина Карпат?(Говерла)

 

27.  Яке справжнє прізвище Лесі Українки? (Лариса  Косач – Квітка)

 

28.  До якої таємної організації належав Тарас Григорович Шевченко? (До Кирило - Мефодіївського товариства)

 

29. У травні 2002 року його ім'я присвоїли київському стадіону «Динамо». (Валерій Лобановський)

 

30.  У якій сфері медицини став відомим Микола Михайлович Амосов? (Відомий своїми заслугами у сфері хірургічного  лікування  захворювань серця й легень, а також  досягненнями  у галузі моделювання психічних функцій мозку)

 

31. Основний збірник законів за часів Ярослава Мудрого?  («Руська правда»)

 

32. Скільки синів було у Ярослава Мудрого? (6 синів)

 

ІІІ етап. «Подумай – відгадай!»

Кожній команді задається загадка. Дається хвилина на роздуми, по закінченні якої діти дають відповідь.

  1. Сам у церкві не буває, а других туди зазиває. ( Дзвін)
  2. В лісі вирізана, гладенько витесана,

Співає, заливається, як називається? (Сопілка)

  1. Маленький, сіренький, по гаях літає, уночі співає. (Соловей)
  2. Які ноги заввишки, такий ніс завдовжки. (Лелека)
  3. Як дерево називається, що влітку в білий пух одягається? ( Тополя)
  4. Воно належить мені, але інші вживають його частіше за мене. (Ім’я)
  5. У вінку зеленолистім, у червоному намисті,

     Видивляється у воду на свою хорошу вроду. (Калина)

     8. Проливала дрібні сльози молода дівиця.

         Полоскала довгі коси у чистій водиці. (Верба)

    

ІV етап. Всі ви чули вислів «Народ скаже, як зав’яже». Доторкнімось до неоціненної скарбниці народної творчості. Проведемо конкурс знавців приказок та прислів’їв. Умови конкурсу: я читаю початок прислів’я чи приказки – ви – закінчення. Бал зараховується тій команді, яка перша приготує відповідь, сповістивши нас, піднявши руку.

 

1. Та земля мила – де мати…  (народила).

2. Хто людям добра бажає, той… (собі має).

3. Праця чоловіка годує, а лінь… (марнує).

4. Без верби і калини … (нема України).

5. Гостре словечко – коле… (сердечко).

6. Слово не горобець, вилетить - …(не піймаєш).

7. Книга  вчить, …(як на світі жить).

8. Слово чемне кожному … (приємне).

9. Козацькому роду … (нема переводу).

10. Козак не боїться ні тучі …(ні грому).

11. До свого роду, хоч через… (воду).

12. Кожному мила …(своя сторона).

13. Хліб … (всьому голова).

14. За двома зайцями поженешся … (жодного не спіймаєш).

15. Хто сидить на печі…(той не їсть калачі).

16. Яблуко від яблуні …(далеко не котиться).

17. Любиш кататися -…(люби і саночки возити).

 

V етап. Оголошення результатів вікторини.

 

Заключне слово.

Україна живе у серці кожного українця: маленького хлопчика з залитої сонцем пісочниці, романтичної білявки в блакитній сукні, і серйозного дядечка з кейсом у руці. Любити, знати історію та звичаї своєї Батьківщини — святий обов’язок усіх її жителів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Милосердова Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
2538
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку