200визначають за найменшою концентрацією речовини,яка спричинює відчуття запаху;її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в 1 см3 повітря; нюхова система швидко звикає до запаху; якщо людина заходить докімнати з певним запахом,то через деякий час перестає його відчувати;на гостроту нюху впливає температура і вологість; оптимальна температура для сприйняття запахів становить +30 °С
500 Для сприйняття смакових відчуттів важливе значення має температура їжі . Зависока та низька температура знижує смакові відчуття Найсприятливішою температурою для споживання їжі вважають +20-24 С Оскільки нюховий і смаковий нервові центри в корі великих півкуль розташовані поруч, на визначення якості їжі впливають смак і запах. При нежиттю блокується нюх, тому їжа здається не смачною.
500 Вестибулярний апарат людини пов’язаний з вегетативною нервовою системою. Люди з підвищеною збудливістю погано переносять подорожі. У них спостерігається тривале і сильне подразнення рецепторів вестибулярного апарату. Це збудження передається на нервові центри що регулюють діяльність внутрішніх органів. Вестибулярний центр знаходиться поряд з центром дихання, кровообігу, травлення. Тому виникає захитування, кволість, запаморочення, блювота. Вперше була описана у людей, що подорожують морем, тому і виникла така назва.