Вікторина Сенсорні системи

Про матеріал
Вікторина містить питання різної складності, дає можливості в ігровій формі пригадати особливості будови та функцій. Можна використовувати на уроках узагальнення знань . Вікторина має ігрове поле і зірочку в куткі екрана. Натискаючи на зірочку ви бачите правильну відповідь або повертаєтесь на ігрове поле. Питання які вже були обрані будуть позначені світлішим кольором.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЕНСОРНІ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЗАГАЛЬНЕЗІРСЛУХНЮХСМАКДОТИКРІВНОВАГАБАЛ100100100100100 БАЛ200200200200200 БАЛ300300300300300 БАЛ400400400400400 БАЛ 500500500500500

Номер слайду 3

НАЗВІТЬ СЛАДОВІ БУДЬ ЯКОЇ СЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ

Номер слайду 4

100

Номер слайду 5

Що таке рецептори?

Номер слайду 6

200

Номер слайду 7

Назвіть місце розташування даних рецепторів123

Номер слайду 8

300 Терморецептори-шкіра. Палички-колбочки-зір. Нюх,смак

Номер слайду 9

Назвіть сенсорні системи, які відповідають даним типам рецепторів

Номер слайду 10

400 Слух, дотик, рівновага. Зір. Шкіра. Шкіра. Смак, нюх

Номер слайду 11

Встановіть зони, в яких знаходяться центри сенсорних систем

Номер слайду 12

500

Номер слайду 13

Назвіть тип рецепторів та місце розташування рецепторів зорової сенсорної системи

Номер слайду 14

100 Фоторецептори - сітківка ока

Номер слайду 15

від чого залежить колір очей? Де розташований пігмент ,що відповідає за колір

Номер слайду 16

200 Колір очей залежить від кількості пігменту-меланіну. Розташований він в райдужній оболонці ока. Колір очей визначається генетично

Номер слайду 17

Назвіть оболонки ока та вкажіть їх функції.123

Номер слайду 18

300 Білкова, склера – захист. Судинна – живлення ока, прикріплення кришталика, колір очей. Сітківка- розташування фоторецепторів.

Номер слайду 19

Які порушення зору зображені, причини порушень? Чи піддаються вони корекції?123

Номер слайду 20

400 Косоокість. Причина – порушення роботи м'язів ока . Корекція можлива залежно від ступеня враження Міопія далекозорість

Номер слайду 21

Вкажіть складові елементи

Номер слайду 22

5001 склера2 рогівка3 зіниця4 кришталик5 Війчастий м'яз 6 жовта пляма7 зоровий нерв

Номер слайду 23

Назвіть складові частини органу слуху

Номер слайду 24

100

Номер слайду 25

Назвіть складові слухової сенсорної системи

Номер слайду 26

200 Слухова сенсорна система має: - периферичний відділ (орган слуху); - провідниковий відділ (слуховий нерв); - центральний відділ (слуховий центр кори кінцевого мозку).

Номер слайду 27

Назвіть складові частини середнього вуха і поясніть їх значення 1234

Номер слайду 28

3001 молоточок2 коваделко3 стремінце. Підсилюють та передають коливання на внутрішнє вухо4 Євстахієва труба- вирівнює тиск на барабанну перетинку попереджуючи її травмування.

Номер слайду 29

Вкажіть складові елементи внутрішнього вуха . Поясніть механізм роботи123456

Номер слайду 30

400 Слуховий нерв. Овальне вікно. Кругле вікно

Номер слайду 31

ПРОКОМЕНТУЙТЕ СХЕМУ

Номер слайду 32

500

Номер слайду 33

Вкажіть складові нюхової сенсорної системи

Номер слайду 34

100

Номер слайду 35

Від чого залежить гострота нюху

Номер слайду 36

200визначають за найменшою концентрацією речовини,яка спричинює відчуття запаху;її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в 1 см3 повітря; нюхова система швидко звикає до запаху; якщо людина заходить докімнати з певним запахом,то через деякий час перестає його відчувати;на гостроту нюху впливає температура і вологість; оптимальна температура для сприйняття запахів становить +30 °С

Номер слайду 37

Прокоментуйте схему

Номер слайду 38

300

Номер слайду 39

Визначте елементи будови нюхового аналізатора

Номер слайду 40

400

Номер слайду 41

Чому ми погано розрізняємо смак гарячої їжі ?Чому під час нежиттю погано розрізняється смак їжі ?

Номер слайду 42

500 Для сприйняття смакових відчуттів важливе значення має температура їжі . Зависока та низька температура знижує смакові відчуття Найсприятливішою температурою для споживання їжі вважають +20-24 С Оскільки нюховий і смаковий нервові центри в корі великих півкуль розташовані поруч, на визначення якості їжі впливають смак і запах. При нежиттю блокується нюх, тому їжа здається не смачною.

Номер слайду 43

Вкажіть складові сенсорної системи рівноваги

Номер слайду 44

100

Номер слайду 45

Поясніть значення сенсорної системи дотику

Номер слайду 46

200

Номер слайду 47

Яке значення мають сенсорні системи рівноваги та руху

Номер слайду 48

300

Номер слайду 49

Назвіть постать. Яке значення мав цей вчений для людства. До чого тут сенсорні системи

Номер слайду 50

400 Микола Іванович Пирогов. Вивчає сенсорну систему болю. Вперше запропонував і використав анестезію під час оперативного втручання

Номер слайду 51

Що таке морська хвороба? Які причини її виникнення ? Чому така назва?

Номер слайду 52

500 Вестибулярний апарат людини пов’язаний з вегетативною нервовою системою. Люди з підвищеною збудливістю погано переносять подорожі. У них спостерігається тривале і сильне подразнення рецепторів вестибулярного апарату. Це збудження передається на нервові центри що регулюють діяльність внутрішніх органів. Вестибулярний центр знаходиться поряд з центром дихання, кровообігу, травлення. Тому виникає захитування, кволість, запаморочення, блювота. Вперше була описана у людей, що подорожують морем, тому і виникла така назва.

Номер слайду 53

Дякую за увагу. Ви найкращі

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
23 березня
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку