Вікторини "Передбачення погоди"

Про матеріал
Вікторини на екологічну тематику стимулюють інтерес учнів до проблем навколишнього середовища і надають урокам яскравого емоційного забарвлення. Вікторини можна використовувати на всіх етапах укроку: під час опитування, вивчення нового матеріалу, закріплення й узагальнення знань, а також у позакласній роботі.
Перегляд файлу

ВІКТОРИНА
             
                      П Е Р Е Д Б А Ч А Н Н Я  П О Г О Д И

 

  1. Якою буде погода, якщо раки виповзають на берег, а жабенята тримаються на поверхні води? ( Буде дощ )

 

  1. Павук, як відомо, плете павутиння відповідно до погоди, яка є і яка буде. Як визначити погоду за поведінкою павука?  ( якщо павук сидить, забившись у середину павутини і не виходить…….буде дощ. На  гарну погоду павук активний, плете сіті ).

 

  1. Назвіть деякі українські рослини – синоптики. ( Кульбаба, цикорій, берізка польова. Якщо ці квіти закрили пелюстки, хоча небо чисте,….буде дощ ).

 

  1. Яка рослина зацвітає напередодні  виверження вулкану?   ( Королівська примула ).

 

  1. Які комахи і як можуть вказувати геологам місцезнаходження корисних копалин? ( бджоли ).

 

  1. Які комахи можуть сигналізувати про радіоактивність?  ( Мурашки ).

 

  1. Які тварини є «живими сейсмографами» і « попереджають» про наближення землетрусів?  ( За два дні до землетрусу змії та ящірки покидають нори ).

 

  1. Яка риба, що населяє водойми України, дуже чутлива до змін атмосферного тиску? ( В’юн ).

 

  1. Як за поведінкою мурашок і бджіл можна визначати, що наближається дощ? ( Мурашки ретельно затуляють входи до мурашника, а бджоли сидять у вуликах і гудуть ).

 

  1. Як така проста тварина, як медуза, за багато годин дізнається про наближення шторму?  ( У медузи є особливий орган, який дає змогу вловлювати недоступні людському слуху інфразвукові коливання, що поширюються у воді за 10 – 15 год до шторму.)

 

  1. Як визначити погоду за поведінкою дощових червів? ( Перед дощем, грозами дощові черви виповзають на поверхню.)

 

  1. Які комахи « передбачають» погоду на тривалий час? ( Мурашки й бджоли. Чим вищий мурашник будують комахи, тим суворішою буде зима. Бджоли на холодну зиму заліплюють льоток, залишаючи ледь помітний отвір, а на теплу зиму він залишається відкритим.)

 

 

docx
Додано
10 жовтня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку