Винаходи, подаровані людству жінками

Про матеріал
«Відкриття і винаходи - не жіноча справа». Ця поширена думка існує і по сьогоднішній день. Багато хто вважає, що все в цьому світі винайшли чоловіки, а жінок-вчених, крім Марії Кюрі, більше і немає. І споконвіку жінки намагаються довести зворотне.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Винаходи, подаровані людству жінками. Пропонуємо винаходи видатних жінок науки, яким вдалося розвіяти стійкий стереотип, що двигуни прогресу – це чоловіки

Номер слайду 2

Астролябія Прилад для вимірювання координат небесних тіл винайшла жінка-науковець, філософ, астроном і математик Гіпатія Олександрійська в 370 р. до н. е. Також Гіпатії приписують винахід і удосконаленняприладу для отримання дистильованої води і для вимірювання її густини.

Номер слайду 3

Рожеве шампанське. Ніколь Барб’є Кліко в 1808 році розробила технологію «ремюаж», завдяки якій шампанське за три місяці позбавляється від осаду і стає кришталево прозорим, що мало справжній успіх, значно поліпшивши якість напою.

Номер слайду 4

3. Циркулярна пилка. Табіта Беббітт, спостерігаючи, як чоловіки пиляли дрова звичайною дворучною пилкою, помітила, що їх сили і час витрачаються нераціонально. Адже розпил відбувається лише при русі інструмента вперед. Незабаром (1810 року) вона запропонувала дискову пилку, яка весь час рухається вперед і виконує тільки корисну роботу.

Номер слайду 5

4. Перша мова програмування. Англійка і математик Ада Лавлейс народилася в 1815 році і написала першу програму для ЕОМ, причому в ті часи обчислювальні машини існували тільки в теорії. Код Лавлейс – це такий алгоритм для обчислення Чисел Бернуллі, був застосований через 100 років на реальних пристроях. Ада ввела в обіг терміни «цикл» і «робоча комірка», а в 20 столітті в її честь названа мова програмування Ada.

Номер слайду 6

5. Перископ для підводних човнів. За допомогою цього приладу, який запатентувала в 1845 році Сара Метер, визначають відстань до спостережуваних об’єктів

Номер слайду 7

6. М’ясні консерви У 1873 році на всесвітній виставці у Відні росіянка Надія Кожина продемонструвала спосіб приготування м’ясних консервів, за що і отримала медаль.

Номер слайду 8

7. Посудомийна машина Недорахувавшись кількох тарілок зі свого улюбленого порцелянового сервізу, Джозефіна Кокрейн створила машину, яка тільки миє посуд, а не б’є. Це сталося в 1886 році, але тільки через 40 років, пристрій Кокрейн було визнано необхідною річчю в господарстві.

Номер слайду 9

8. Барабан пральної машини Еллен Еглуі винайшла барабан пральної машини, а в 1888 році вона продала патент на винахід за $ 18, оскільки «ніхто не став би купувати пральну машину, якби знав, що патентом на неї володіє якась «негритянка».

Номер слайду 10

9. Снігоприбиральна машина «Чистота повинна бути не тільки в будинку, але і на вулицях», - вирішила звичайна секретарка Синтія Вестовер і зібрала прадідуся сучасних машин для чищення вулиць від снігу в 1892 році.

Номер слайду 11

10. Полоній і радій. Французька вчена-експериментаторка польського походження Марія Склодовська-Кюрі разом з чоловіком П’єром відкрила хімічні елементи радіоактивні полоній і радій (1898 р.).

Номер слайду 12

11. Склоочисники Перші двірники для автомобіля винайшла Мері Андерсон. Їй стало шкода водія тролейбуса, який змушений був під час хуртовини щохвилини зупиняти машину і згрібати сніг з вітрового скла. Мері створила модель керованих двірників, які кріпилися на лобове скло, і запатентувала його в 1903 році.

Номер слайду 13

12. Фільтр для кави. Велика любителька кави Мелітта Бенц не могла змиритися з тим, що останній ковток з чашки містив завжди більше кавової гущі, ніж кави. Вона продірявила дно латунної каструльки і поклала туди промокальний папір зі шкільного зошита її старшого сина. Так був винайдений фільтр для кави. 20 червня 1908 року вона отримала патент на свій винахід як на корисну модель.

Номер слайду 14

13. Глушник для автомобіля Перші машини випускалися взагалі без глушника - можете уявити, скільки шуму вони створювали на дорозі: лякали коней, людей, та й взагалі заважали спокійно жити. Ситуацію виправила Ель Долорес Джонс, придумавши акустичний фільтр для автомобільних двигунів. Винахід був запатентований в далекому 1917 році і встановлювався на всі машини.

Номер слайду 15

14. Підгузки. Втомлена мама і домогосподарка Маріон Донован в 1917 році сіла за швейну машинку з душовою фіранкою і, після декількох спроб, створила водонепроникні покриття для підгузника. На відміну від гумових повзунків, які вже були на ринку, підгузки Донован не викликали попрілостей і не стискали ніжну шкіру дитини.

Номер слайду 16

15. Котел опалення. Газовий котел опалення винайшла афроамериканка Еліс Х. Паркер в далекому 1919 році. Завдяки цьому винаходу мільйони людей досі можуть бюджетно зігріти свій будинок. Котел Паркер легко встановлювався в опалювальні мережі, а не використовувався локально, як попередні моделі, і швидко знайшов застосування в багатоквартирних будинках.

Номер слайду 17

16. Шоколадне печиво Під час приготування печива за класичним рецептом Рут Вейкфілд в 1930 році, пішла на експеримент, розтопивши плитку шоколаду і додавши його в тісто. Вийшло дуже смачне печиво, яке пізніше Рут з чоловіком запустили в серійне виробництво.

Номер слайду 18

17. Wi-Fi. Голлівудська актриса австрійського походження Хеді Ламарр була не тільки ефектною і красивою жінкою, а й успішною винахідницею. У 1942 році вона придумала систему зв'язку, в якій динамічно змінювався канал передачі сигналу. Технологія розширеного спектру і стрибкоподібної перебудови частоти отримала назву «Система прихованого зв'язку» і служила для віддаленого управління торпедами, щоб їх неможливо було перехопити. Нині використовується в мобільному зв’язку і Wi. Fi.

Номер слайду 19

18. Мова програмування COBOL. Ґрейс Гоппер розробила перший компілятор, який перекладав слова англійської мови в команди, зрозумілі комп'ютеру. На основі її робіт і виник COBOL. Ця мова сьогодні затребувана для створення бізнес-додатків.

Номер слайду 20

19. Високооктановий бензин. У післявоєнні роки група радянських вчених-хіміків під керівництвом Анни Іллівни Межлумовой взялася вдосконалити автомобільне паливо. Так, завдяки тендітній жінці, з'явився високооктановий бензин.

Номер слайду 21

20. Мікрохвильовка і автоматизація механічної пральної машини. Джессі Картрайт належить багато інновацій побутової техніки: створення першої в той час моделі мікрохвильової печі Radarange і автоматизація механічної пральної машини. Сучасні пральні машини - це програмовані автомати, за що суспільство зобов'язане Джессі.

Номер слайду 22

21. Коректор. Бетті Несміт Грем , відома, яквинахідниця «Liquid Paper» («рідкого паперу»), тобто коректора, призначеного виправляти помилки друкарок. Одного разу, спостерігаючи за роботою малярів, Бетт подумала, що можна просто зафарбовувати помилки. Так і з'явився цей винахід.

Номер слайду 23

22. Лялька Барбі Була вперше випущена в 1959 році, в США, штат Вісконсин. Її «мамою» є Рут Хендлер. Іграшка була названа в честь Барбари Хендлер, дочки Рут і Елліота. Незабаром був створений Кен, ляльковий друг Барбі. Його назвали на честь брата Барбари Кеннета.

Номер слайду 24

23. Бронежилет У 1965 році доктор Стефані Луіза Кволек винайшла синтетичний матеріал кевлар - синтетичне гнучке і легке волокно, що має високу міцність (у п'ять разів міцніше від сталі). Її винахід врятував тисячі життів поліцейським, пожежникам і військовим. Кевлар став основою для куленепробивних жилетів.

Номер слайду 25

24. Силікон Скульптор Патрісія Біллінгс поставила собі завдання створити таку цементну добавку, яка б запобігала її творіння від руйнувань. Після кількох років експериментів, в 1970 році, вона, нарешті досягла своєї мети, винайшовши непорушну штукатурку. Незабаром після цього Біллінгс виявила, що матеріал був до того ж дивно стійкий до вогню.

Номер слайду 26

25. Лазерний зонд, для точного лікування катаракти. Це - дітище офтальмолога Патрісії Бат, створене в 1988 році. Новий метод допоміг повернути зір людям, що страждали на сліп більше 30 років. Жінка-лікар стала першою афроамериканкою, що отримала патент за винахід в медичній галузі.

Номер слайду 27

Жінкам належить ще багато корисних винаходів. Це відкидні полиці і вентиляційна система в потягах (Олів Денніс), а також відро для сміття з педаллю (Ліліан Гілберт), невідбивне скло (Кетрін Блоджет), пеніцилін (Зінаїда Єрмолаєва), паперові пакети (Маргарет Нейт), тарілка-непроливайка для дітей (Алексія Ейбернеті), кольорові сигнальні ракети (Марта Костон), рюкзак-кенгуру (Енн Мур), настільна гра "Монополія" (Елізабет Меґі), виокремлення стовбурових клітин (Енн Цукамото), батареї для космічних станцій (Ольга Д. Ґонзалес-Санабрія), домашня система безпеки (Марі Ван Бріттан Браун), тощо.

pptx
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
1425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку