Вироблення навиків виразного читання на уроках читання

Про матеріал

«Виразність читання як якість формулюється в процесі аналізу твору. Виразно прочитати текст - це означає, як справедливо пише Л.А.Горбушина, - знайти в усній мові засіб, за допомогою якого можна правдиво, точно, відповідно до задуму письменника, передати ідеї і відчуття, вкладені в твори. Таким засобом є інтонація».

Інтонація - сукупність спільно діючих елементів звучної мови, найголовніше з яких - наголос, темп і ритм мови, паузи, підвищення і пониження голосу.

Перегляд файлу

                      Вироблення навиків виразного читання.

«Виразність читання як якість формулюється в процесі аналізу твору. Виразно прочитати текст - це означає, як справедливо пише Л.А.Горбушина, - знайти в усній мові засіб, за допомогою якого можна правдиво, точно, відповідно до задуму письменника, передати ідеї і відчуття, вкладені в твори. Таким засобом є інтонація».

Інтонація - сукупність спільно діючих елементів звучної мови, найголовніше з яких - наголос, темп і ритм мови, паузи, підвищення і пониження голосу.

Роботу над виразністю мови дітей вчитель починає з того, що учить їх управляти своїм диханням під час вимови і правильно використовувати голос. Голос, як відомо, характеризується наступними особливостями: силою, висотою, тривалістю, звуковим забарвленням. Діти вчаться говорити (читати) голосно або тихо залежно від змісту тексту, вибирати швидкий, середній або повільний темп мови, додавати голосу те або інше емоційне забарвлення.

Щоб навчити учнів виразно читати, необхідно перш за все навчити їх володіти усним словом, навчити їх впливати на клас за допомогою інтонації. Основою цієї роботи є вправи, направлені на управління процесом дихання. Наприклад: стать всім рівно, покласти ліву руку на лівий бік вище за пояс, а праву на верхню частину живота. На 1 зробити невеликий видих, на рахунок 2-4 спокійний вдих через ніс, а на рахунок "Раз" затримати повітря і, голосно рахуючи 1-3, видихати повітря.

Формування навику правильного дихання під час читання відбувається і при виконанні ряду інших вправ. Наприклад:

І.Секунднй видих. Після паузи прийом видих - прочитати на видиху першу частину загадки або прислів'я; знову пауза - вдих, і на новому видиху читати другу частину.

2.Чтение на одному диханні. Дітям пропонується прочитати на одному видиху цілу фразу або рядок вірші, прислів'я або скоромовку.

Живи, живи, красуйся, (вдих) Червона Україна.

Свободі ясне сонце (вдих) осяє вас і нас.

Для   розвитку   навику   правильного       використання   голосу   можна використовувати наступні вправи:

1.Прочитати пошепки перший рядок будь-якого вірша. Другий рядок дещо учнів читають разом з наростанням сили голосу, а третю - хором весь клас.

2.Прочитати текст згідно вказівок:

Білі мухи налетіли, - голосно

Все подвір'я стало біле, - голосніше

Не злічити білих мух. - спокійно і т.д.

3.Прочитати уривок з казки, посилився голос на 1, 2 і 3 рядках і утихаючи на 4 і 5 (передати звучання голосу на відстані).

4. Інсценування будь-якої казки. Навчити дітей відрізняти голос мишки і лева і т.д.

Одним з шляхів формування навику виразного читання є уміння правильно знаходити в реченні логічний центр. Вже з перших днів навчання треба учити дітей знаходити в реченні головні слова. Для полегшення цього процесу можна виготовити учбову таблицю. Ця таблиця знаходиться в класі на кожному уроці і в міру необхідності до неї повертаються.

1.Слова при порівнянні:

             У містах і селах, люди як сім'я одна.

 Досягти правильного логічного осмислення тексту і виділення логічних наголосів можна лише при систематичній роботі і тренуванню.  Цьому сприяє  наступна вправа:

  1.Записати на дошці декілька пропозицій і, залежно від кількості членів речення, стільки ж  питань.

            Прийшла рання весна.        Що прийшло?

            Прийшла рання весна.        Прийшла яка весна?

            Прийшла рання весна.        Чи прийшла весна?

  2. Дати текст, побудований на діалозі. Один учень читає питання, а другий відповідає.

 Для виразного читання  знати лише описані факти ще не досить. Необхідно їх пережити. Тому вчителю необхідне “Добиватися того, щоб учень не тільки почув, не тільки зрозумів саму суть  фрази, - відзначив К.Станіславській, - а і  бачив внутрішнім поглядом або майже те, що бачили ви самі, коли говорите вказані вами слова “. Тому вчителю необхідно розвивати  своє творче бачення.

 Враховуючи невеликий життєвий досвід молодших школярів, необхідно допомагати їм в  створенні  повноти  бачення. З цією метою можна використовувати діафільми, уривки з кінофільмів, репродукції, музику або спогади дітей про похід і т.д. Творче бачення активізує засвоєння що вчаться тексту, сприяє кращому запам’ятовуванню. Проте розвинути його можна лише при постійній роботі по вихованню спостережливості і уміння дітей словесно малювати побачені картини.

   Прививає учням усвідомлене сприйняття тексту, вчитель виробляє у юних читачів навики думати над тим, про що вони читають. Саме з цього і починається оволодіння мистецтвом  виразного читання. Отже, при  навчанні  виразному читанню ведучим є розуміння тексту, відносини автора до дійових осіб, а також власне відношення учнів до подій, про які розповідається.

 

docx
Додано
31 березня 2018
Переглядів
1066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку