Віртуальна екскурсія до Турайдського замку – дивовижного замку у Латвії (8 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Турайдського замку, що знаходиться у Латвії; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Турайдського  замку – дивовижного замку  у Латвії (8 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Турайдського замку, що знаходиться у Латвії;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Турайдського  замку, побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Турайдського  замку – дивовижного замку  у Латвії.

Завдання уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією Турайдського замку, що знаходиться у Латвії;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

Всього за 50 кілометрів від латвійської столиці знаходиться красиве провінційне містечко — Сигулда. Його візитною карткою стала почесна пам'ятка Латвії — Турайдський замок 13 століття. Колись у середньовіччі тут була резиденція єпископа, розташовувався Лівонський орден і навіть розміщувався гарнізон шведських солдатів. Сьогодні фортеця зберігає відбиток старовини, тому замок в наші дні отримав статус музейного комплексу, а на його територіях створено музей-заповідник.

Музейний комплекс включає не тільки замок, але і масу навколишніх історичних будівель — всього тут налічується 37 таких споруд. Сам замок був заснований в 1214 році єпископом Риги на правому березі Гауї. На жаль, фортеця не зберегла свого первісного вигляду з тих часів, тому пережила масу реконструкцій, але однак , не втратила свого вигляду. Дожили до наших днів і численні легенди, різновиди про замок і його мешканців, і сама назва замку, в перекладі означає «Божественний сад».
Ключовий і найстаріший елемент замку — головна вежа. Зараз на верхньому рівні обладнаний оглядовий майданчик, а на нижньому рівні розташована музейна експозиція. Крім вежі, виставки експонатів проводяться в південному і західному корпусах замку. На території музею-заповідника по сей день не припиняються археологічні розкопки, виявляються нові знахідки, які згодом поповнюють колекцію музею.

Протягом кількох століть Турайдський замок зберігав своє стратегічне значення. Проте в 1776 році, після пожежі фортеця майже повністю згоріла. На початку 19 століття у дворі середньовічного замку було облаштовано маєток. Тоді побудували житлові будинки, а також комори, стайні та інші господарські будівлі. У 1924 році руїни Турайдського замку були зараховані до списку історичних будівель, що охороняються державою. Відновлювати фортецю почали лише після закінчення Другої Світової війни, таким чином, реставрація почалася через майже 200 років після руйнування замку в пожежі.

Отже, ремонтно-відновлювальні роботи почалися в 1953 році, головна башта Турайдського замку була відреставрована першої. У 1974 році на території фортеці розгорнулися широкомасштабні археологічні розкопки і наукові дослідження. Починаючи з 1976. В результаті археологічних розкопок було виявлено близько 5000 стародавніх знахідок, найцікавішими з них були виявлені стародавні печі, лазня з колодязем, пивоварня, монети та ін

Цікавою знахідкою були вже згадані печі, які обігрівали фортеця. Тепле повітря від печей піднімався по зробленим пустот в цегельній кладці, далі він поширювався по стінах і під підлогою замку, таким чином відмінно прогріваючи фортеця. Цікаво те, що подібний принцип обігріву використовувався ще в лазні в Стародавньому Римі.

Результатом проведених в той час розкопок, крім самих знахідок, стало близько 1000 сторінок тексту, на яких описувалися знайдені експонати, крім цього учасники розкопок склали близько 500 схем і планів і зробили близько 7000 фотознімків.

Відновлена головна башта Турайдську фортеці, висота якої становить 26 метрів, сьогодні використовується як оглядовий майданчик, з якого відкривається чудовий вид на околиці, які за свою красу отримали назву Латвійської Швейцарії. Піднятися на оглядовий майданчик можна через дуже вузькі і низькі ходи з кам'яними сходами. Висота ходів трохи більше півтора метрів, а ширина всього півметра.

Археологічні розкопки, розпочаті ще в середині минулого століття, не припиняються і сьогодні. Тому нові експонати постійно поповнюють музейний фонд. Турайдський замок є одним з найпопулярніших туристичних об'єктів Латвії. Тут постійно проводяться концерти старовинної та сучасної музики, а також влаштовуються всілякі свята, виставки та інші культурні заходи. У дворі замку працюють ремісники.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку