Віртуальна екскурсія "Літературними стежинами "

Про матеріал

Розробка позакласного заходу, рекомендованого при проведенні предметного тижня із зарубіжної літератури. Захід має на меті розширити кругозір учнів з теми "Література Великобританії та Північної Ірландії"


Перегляд файлу

 Віртуальна екскурсія

«Літературними місцями Великобританії та Північної Ірландії»

 

Вчитель.

Сьогодні подорож вам пропонуєм радо –

Не треба коштів і валіз не треба.

Зібралися у затишній кімнаті, у колі друзів,

Аромату кави не вистачає лиш. А нас чекає

Край дивовижний, сповнений легенд,

Історії звитяжної  й нагода

побачити на власні очі й доторкнутись

до пам’яті народу  щирим серцем.

Літературна стежка манить, кличе – вже час, рушаймо

 

  1. Ласкаво просимо! Займіть місця, бо потяг вирушає в путь

 

  1. Можливо доведеться плисти морем, а може – літаком?

 

  1. Чи варто те уваги? Важливіше – торкнутись місць, що славні іменами тих мужів, що славу сотворили Англії…

 

  1. Не тільки. У добру путь! З собою лиш увага і відкриті душі… .

 

  1. What have I done for you,
    England, my England?
    What is there I would not do,
    England, my own?
    With your glorious eyes austere,
    As the Lord were walking near,
    Whispering terrible things and dear
    As the Song on your bugles blown,
    England—
    Round the world on your bugles blown!

 

 

 

1

Вільям Шекспір визнаний найвидатнішим англійським драматургом усіх часів. Його вважають національним героєм та одним із символів Англії.

Оминути  місця, пов’язані з іменем її великого сина, неможливо. Перед вами –  історичне місто Стретфорд, розташоване на річці Ейвон. Ви спостерігаєте будинок, де народився Вільям Шекспір, школу, в якій він навчався.

 

2.

Перед вами  -  славнозвісний театр «Глобус», який заснував і  у якому працював В.Шекспір. У 1926 році театр згорів, але був реставрований до 1932  року і п’єси 16 століття милують око мільйонів шанувальників і до сьогодні.

 

Інсценівка уривку з «Гамлета»

3. 

– Джейн Остін – англійська письменниця. Відзначалася реалістичним, але іронічним і навіть кусючим стилем. Героїні творів Остін — сучасні їй панянки із верстви не дуже заможних дворянських родин, а головна тема творчості письменниці — мораль англійського суспільства ранньої індустріальної епохи.

 

 

4.

Джейн Остін провела своє коротке життя  у Графстві Гемпшир біля південного узбережжя Англії. У цьому будинку XVII століття жила відома англійська письменниця, тут вона створила найвідоміші романи «Розум і почуття», «Гордість і упередження», «Менсфілд парк», «Емма»  та інші

 

5.

Для багатьох письменників Англія була не єдиною домівкою. Це і сестри Бронте , і Джеффрі Чосер. Ця країна надихала Персі Біші Шеллі і  Вільяма Вордсворта, які хоч і жили в різних куточках, але вважають Англію найдорожчим місцем.

 

6.

У  1837-1839 роках в Лондоні жив Чарльз  Діккенс, тут знаходиться його музей. Один із найвідоміших англомовних романістів, творець яскравих характерів, його романи відтворюють панораму англійського життя Вікторіанської епохи. При нагоді завітайте до музею письменника у місті Портсмут.

 Відвідаємо ще один будинок-музей у Лондоні на Бейкер Стріт, тут жив і працював відомий письменник  Артур Конан Дойл.

 

Інсценівка «У книжковому магазині»

Перегляд уривку із кінофільму «Шерлок Холмс і доктор Ватсон»

7.

  В Англії є багато пам'ятних місць, побувавши там, завжди хочеться відвідати Вестмінстерське Абатство, яке  розповість  вам багато чого  з історії Британії. У ньому є і Куточок поетів, місце, де поховані видатні поети і письменники. Тут знаходяться пам'ятники і скульптури. Незвичайною і завжди привертає увагу туристів є скульптура на повний зріст В.Шекспіра.

Тут все пронизане пам'яттю і повагою до великих людей країни.

 

Виразне читання сонета мовою оригіналу

8.

Отже, наша екскурсія триває. Давайте побуваємо на Уельсі. Що зберігає ця маленька країна? Уельс подарував світові Л.Керрол, він був  не тільки письменником, але також математиком, логіком, фотографом, дияконом і філософом - багатогранна і глибока особистість. Тут можна побачити меморіал "White Rabbit", який надихнув письменника на створення його літературного скарбу «Аліса в країні чудес». Щорічно тут проходять Міжнародні літературні фестивалі, на які з'їжджаються майже з усіх куточків нашої планети.

 

Уривок з казки: гра в ролях

9.

Іншим митцем, хто пов'язав своє життя з літературною творчістю є Роальд Дал. Це валлійський письменник, автор романів, казок і новел: «Чарлі і шоколадна фабрика», «Джеймс і гігантський персик», «Денні - чемпіон світу».

 

10.

Роальд  Дал дуже любив дітей. Не випадково він говорив: «Я пишу тільки про те, що захоплює дух або смішить. Діти знають, що я на їхньому боці! »

Його відомі твори перекладено багатьма мовами і їх із задоволенням читають діти.

Є навіть День  Роальда  Дала   13 вересня.  Валлійці вважають його святом і дуже пишаються своїм письменником.

 

11.

Ірландія - батьківщина легендарного письменника Оскара Уайльда. Казки Уайльда завжди відображають союз добра і краси. Кожна деталь його ліричних казок має символічне значення.  «Доріана  Грея  ПОРТРЕТ» - один з його найвідоміших романів

 

Діалог Доріана і Сібіл

12.

Ті, кого зацікавить життя і творчість письменника, можуть відвідати літературний музей в Дубліні. Крім того, ви можете відвідати воістину історичні місця, пов'язані з письменником. Будинок-музей письменника з меморіальною табличкою. У прекрасному парку перед будинком стоїть гарний пам'ятник письменнику. Крім того ви можете побачити і інші пам'ятні споруди. Всі вони шануються ірландцями

.

13.

Цей слайд знайомить вас з найбільш відомими  книгами не тільки в цій країні, а й далеко за її межами.

 

14.

Наш маршрут літературними  місцями  триває. І зараз ми побуваємо у Шотландії. Шотландію для світу відкрили два видатних уродженці  цих місць - поет Роберт Бернc і романіст Вальтер Скотт. Тут знаходяться їх Будинки-музеї і пам'ятники, які завжди відвідуються туристами.

Люди, що живуть на південному заході Шотландії зможуть розповісти вам багато цікавих історій про великого письменника Р.Бернса. Він народився в м. Елловей у 1759 році. Шотландці шанують пам'ять про нього і відзначають його день народження 25 січня як національне свято - "Ніч Бернса", коли всюди звучить волинка, виконуються національні танці та пісні на вірші Р.Бернса.

 

Читання напам’ять

15.

Сер Вальтер Скотт - відомий британський письменник, поет і історик, шотландець за походженням. Він став відомим не лише завдяки літературному  хисту, а й архітектурними здібностями. За його проектом побудований його власний будинок. Перед ним знаходиться сад, в якому споруджено пам'ятник великому шотландцеві.

 

16.

Вальтер Скотт написав багато творів, які ви бачите на слайді. А в Великобританії навіть заснована літературна премія імені Вальтера Скотта. Премією і грошовою винагородою у розмірі 25 тисяч фунтів стерлінгів нагороджуватимуться автори історичних романів.

Запрошуємо Вас у чергову подорож.

 

           Віртуальна екскурсія «Abbotsford, Home of Sir Walter Scott».

 

17.

Ось і підходить до кінця наша екскурсія. Хотілося б завершити поетичними рядками  Р.Бернса.

 

Добра, СТАРА Англія!  Ти завжди будеш надихати письменників і поетів!

До нових зустрічей!

 

До побачення!

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 жовтня 2018
Переглядів
1939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку