Віртуальна екскурсія «Стежками Бойової слави м. Херсона»

Про матеріал
Презентація, Віртуальна екскурсія «Стежками Бойової слави м. Херсона». Даний матеріал можно використовувати під час вивчення історії рідного краю місто Херсон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Херсонський навчально-виховний комплекс – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №9 Херсонської міської ради. Віртуальна екскурсія «Стежками Бойової слави м. Херсона»Підготували учні 10 класу: Саркисян Маргарита Калина Альона Керівник: Вчитель історії та правознавства Кібиш Сергій Сергійович

Номер слайду 2

Розташування: Парк Слави Історичні відомості-У середині серпня 1941 року радянські війська вели бої з німецько-фашистськими загарбниками в районі м. Херсона. Дві частини 9-ої армії під командуванням генерал-полковника Я. Р. Черевиченка і судна Дунайської річкової флотилії під командуванням контр-адмірала М. О. Абрамова мужньо стри-мували наступ противника до 18 серпня, коли радянські вій-ська залишили місто. Звільнення Херсона від окупації почало-ся в ніч з 11 на 12 березня 1944 р. з форсування Дніпра частинами 295-ої стрілецької дивізії. Після запеклої боротьби 13 березня 1944 року Херсон був звільнений. В боях за Херсон 6000 солдат і офіцерів отримали нагороди, а 15 воїнів – зван-ня Героя Радянського Союзу. Меморіальний комплекс Слави. У травні 1966 року на річці Конці робітники заводу «Паллада» знайшли могилу невідомого радянського воїна. На могилі було встановлено хрест з металевих труб та вміщено напис: «Неизвестному солдату». За рішенням Херсонського міськвиконкому від 18 жовтня 1966 р. останки невідомого солдата були урочисто перепоховані у парку Слави. 13 березня 1967 року до роковини звільнення м. Херсона від гітлерівців, а 9 травня 1967 р. біля могили був запалений Вічний вогонь.

Номер слайду 3

Пам’ятник визволителям міста Херсона «Бойовий танк Т-34»Розташування: Вулиця Перекопська перед входом до парку Слави. Опис пам’ятника  Бойова машина танк “Т-34” встановлена на прямо-кутному постаменті у вигляді зрізаної піраміди і прямокутної цокольної частини. На чільній стороні постаменту напис: “Воїнам-визволителям від вдячних херсонців 13 березня 1969 р.”. Висота постаменту – 2,5 м, ширина - 4 м, довжина вгорі - 5,5 м, внизу – 8 м. Розмір цокольної час-тини – 9,5 х 7 м. Постамент та цокольна частина облицьовані бетонними плитами. Історичні відомостіУ ніч з 11 на 12 березня 1944 року бійці 295-ої стрілецької дивізії під командуванням полковника О. П. Дорофєєва почали переправу через Дніпро. Під шаленим вогнем ворога батальйон капітана П. М. Кутепова закріпився на острові проти села Антонівка. Масове фор-сування Дніпра почалося 12 березня. До 4-ої години ранку 13 березня ворожу оборону було прорвано. Радянські війська зайняли найближчі села Антонівку, Киндійку і селище Циганську Слобідку. Першим на околицю увірвався стрілецький батальйон майора Г. Т. Акопянця. 13 березня воїни 49-ої гвардійської та 295-ої стрілецької дивізій, що входили до 28-ої армії 3-го Українського фронту, визволили місто. Пам’ятник встановлено за рішенням Херсонського облвиконкому №319/6 від 27 березня 1967 р. на честь 25-річчя визволення м. Херсона від німецько-фашистських загарб-ників 13 березня 1969 р. Бойова машина танк “Т-34” подарована командуванням 295-ої Херсонської стрілецької дивізії трудівникам міста Херсона. Оформлення Ю. А. Васильченка та Ю. П. Тарасова.

Номер слайду 4

Пам’ятник хлопцям з Карантинного острова. Розташування. На розі вулиць Суворова та 21 Січня, біля будівлі Корабельного райвиконкому. Опис пам’ятника. Пам’ятник являє собою гранітний моноліт неправильної фор-ми, близької до прямокутної, що встановлений на майданчи-ку, вимощеному плитками. На лівій боковій стороні пам’ятника викарбовано факел, на лицьовій текст: “На цьому місці в січні-серпні 1942 року німецько-фашистськими окупантами були страчені учасники Херсонського підпілля: П. Давидюк, Андрій Запорожчук, Толя Запорожчук, О. Г. Копейкін, Г. Кравченко, А. О. Негрич, В. К. Пройдисвіт, М. Фесенко, Льоня Чернявський, Петя Чернявський”. Висота пам’ятника – 3,5 м. Історичні відомості 19 серпня 1941 року Херсон був окупований гітлерівцями. В смертельну боротьбу з фашизмом вступила і група юних патріотів з Карантинного острова, якою керували брати Андрій і Анатолій Запорожчуки, Леонід і Петро Чернявські. Партійне керівництво групою здійснювалось комуністом Г. М. Годуном. Група мала зв’язок з підпільною антифашистською організацією “Центр”. Підпільна група завдала ворогам чималих втрат. У 1942 р. гітлерівцям вдалося вислідити і схопити хлопців. 8 хлопчаків фашисти розстріляли за містом, 4-х повісили (Андрія і Анатолія Зпорожчуків, Леоніда і Петра Чернявских) на Суворовській вулиці.

Номер слайду 5

Пам’ятник Герою Радянського Союзу Іллі Кулику Опис пам’ятника Пам’ятник Іллі Кулику складається із скульптурного портрету, прямокутного постаменту і двохступінчастого стилобату. На постаменті вирізьблено напис: “Керівнику підпільної комсомольсько-молодіжної організації “Патріот Батьківщини” Герою Радянського Союзу І. О. Кулику 1924-1942 від комсомольців і молоді м. Херсо-на”. Погруддя і постамент виготовлено з рожевого полірованого граніту, стилобат – з неполірованого рожевого граніту. Загальна висота пам’ятника - 3,78 м, висота погруддя - 1,2 м, постаменту - 2,4 м, стилобату - 0,18 м, його розміри - 4,4 х 3,4 м.Історичні відомості З кінця 1941 р. до листопада 1942 р. у Херсоні активну боротьбу проти німецьких окупантів проводила підпільна комсомольсько-молодіжна організація “Патріоти Батьківщи-ни”, керівником якої був член міськкому комсомолу Ілля Кулик – учень 10-го класу і секретар комсомольської організації середньої школи №7. Організація налічувала близько 50 чоловік. Юні патріоти проводили серед населення антифашистську пропаганду. Вони друкували на машинці і розповсюджували листівки, які закликали не коритись ворогові. Підпільники виз-волили з гітлерівських таборів і тюрем близько 100 радянських військовополонених, а влітку 1942 р. організували диверсію на дільниці залізниці Галаганівка-Снігурівка, внаслідок якої пішов під укіс фашистський ешелон з живою силою ворога. 29 листопада 1942 р. поліцаї оточили будинок, де переховувався І. О. Кулик. Захищаючись, він вбив трьох поліцаїв а потім, не бажаючи живим потрапити до рук фашистів, застрелився. Розташування. Парк ім. Т. Г. Шевченко Пам’ятник встановлено за рішенням Херсонського міськкому комсомолу від 5 травня 1965 р. Відкрито пам’ятник 7 травня 1966 р. Автори пам’ятника – скульптор Писанко М. Б., архітектор Васильченко Ю. А.

Номер слайду 6

Пам’ятник воїнам-визволителям Херсона «Гармата-ветеран»Розташування Площа ім. 13 березня, перед будівлею Херсонського краєзнавчого музею.Історичні відомості122-міліметрова гармата-гаубиця № 16647 входила до складу 6-ої гаубичної батареї 819-го артилерійського полку 295-ої Херсонської стрілецької дивізії, яка 12 березня 1944 яка  року форсувала Дніпро і з боями визволила м. Херсон. Бойовий шлях гармата почала з передгір'їв Кавказу, однією з перших увійшла в Херсон, війну закінчила у Берліні. За час війни гаубицею знищено 12 танків, 3 самохідні артилерійські установки, 4 бронетранспортери, 15 автомашин, 15 дотів, 9 батарей, 8 гармат, 34 вогневі точки ворога та більш 4 тис. солдатів та офіцерів противника. Обслуга гаубиці за бойові дії нагороджена 13 орденами та 48 медалями Радянського Союзу. Командир гаубиці ст. сержант Г.І. Козлов та замковий мол. сержант Н. Г. Білоус стали повними кавалерами орденів Слави. Пам'ятник виготовлено за проектом Херсонських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду УРСР і відкрито 13 березня 1975 року на багатолюдному мітингу трудящих Херсонщини.

Номер слайду 7

Пам’ятник Герою Радянського Союзу Миколі Суботі Історичні відомостіМикола Микитович Субота народився в 1913 році в селі Бехтери Голопристанського району Херсонської області. В боях з німецько-фашистськими загарбниками кулеметник стрілецького полку 295-ої стрілецької дивізії 28-ої армії рядовий Субота М. М. виявив безстрашність і відвагу. В ніч з 12 на 13 березня 1944 року при форсуванні нашими військами Дніпра в районі міста Херсона кулеметник Субота М. М. під сильним вогнем противника першим з ударними групами переправив свою обслугу через річку. Висадившись на правому березі, кулеметник М. Субота підповз до дзоту, з якого противник вів вогонь по підрозділах, що переправлялися, знищив гранатами його обслугу, а потім, зайнявши вигідну позицію, своїм кулеметом знищив дві вогневі точки і подавив вогонь трьох кулеметів ворога, чим забезпечив переправу через Дніпро підрозділам свого батальйону. При звільненні Херсона від гітлерівських загарбників рядовий Субота, уміло використовуючи вогонь кулемета, забезпечив успішне просування штурмових груп. Йдучи в перших рядах, він особисто знищив 29 солдатів і офіцерів та обслугу двох кулеметів противника, які засіли в будинках.14 березня 1944 року відважний кулеметник М. М. Субота загинув смертю хоробрих. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 3.04.1944 р. за виявлену сміливість, винахідливість у бою, уміле використання вогню свого станкового кулемета йому присвоєне звання Героя Радянського Союзу. За наказом Міністра оборони №65 від 28 серпня 1958 року за беззавітну відданість присязі і героїзм Герой Радянського Союзу рядовий Субота Микола Микитович зарахований навічно в списки роти 140 мотострілецького полку 295-ої Херсонської стрілецької дивізії. Розташування. Парк ім. Т. Г. Шевченко

Номер слайду 8

Пам’ятник морякам Дунайської флотилії «Бронекатер»Розташування. На високій кручі на березі Дніпра, в кінці Придніпровського парку. Опис пам’ятника Пам'ятний знак складається з бронекатера (в нату-ральну величину), встановленого на постаменті з двома виступами, що має форму хвилі. На його чільному боці - меморіальна дошка з написом: «Морякам Дунайской военной флотилии, героически защищавшим г. Херсон от немец-ко-фашистских захватчиков в августе 1941 г.» На затиллі постаменту встановленадруга меморіальна дошка з написом: «Памятный знак установлен 7 мая 1980 г.» Історичні відомості 22 липня до 25 вересня 1941 р. Дунайська Червонопрапорна орденів Нахімова та Кутузова флотилія брала участь у боях проти німецько-фашистських загарбників на Південному Бузі та Нижньому Дніпрі. 15 серпня 1941 р. частини Дунайської флотилії взяли на себе оборону м. Херсона. Командуючий флотилією контр-адмірал М. Й. Абрамов став начальником Херсонського гарнізону, капітан 3-го рангу К. М. Балакірєв – воєнним комендантом. Обороняли Херсон монітор “Ударний”, канонерські човни “Буг” та “Дністер”, 11 бронекатерів, штабний корабель “Буг” та придані флотилії морські частини (біля 2 тисяч моря-ків). Особливо запеклі бої за місто розгорнулися 18 серпня. На кожного захисника міста при-падало понад 20 гітлерівців. За цей день було відбито 15 атак ворога. 19 серпня місто було залишене і кораблі та частини флотилії відійшли на лівий берег р. Дніпро для його оборони.3 вересня 1941 р. група бронекатерів одержала завдання атакувати переправу ворога у районі Берислав-Каховка. Під час переходу під сильним артилерійським вогнем у районі с. Антонівка бронекатери №301 та №304 загинули. У 1976 р. один з них, №301, було знайдено і піднято на поверхню. Частина корпусу цього катера стала основою створення на Херсонському судноремонтному заводі ім. Комінтерну натурального макету корабля-пам'ятника.

Номер слайду 9

Пам’ятник жертвам тоталітарного режиму. Розташування. Вул. Тираспольська, біля кладовища  Опис пам’ятника. Пам’ятник складається зі стели, символічного надгробка та хреста. У центрі стели вміщено горельєфне зображення людини – жертви тоталітарного режиму. До стели примикає символічний надгробок, на якому укріплено металеву дошку з текстом: «Народна пам’ять, як і народ незнищенна». Нижче вміщено напис:«Жертвам тоталітарного режиму». Стела та символічний надгробок виготовлені з червоного граніту. Горельєф – мідний лист з чеканкою. Хрест виготовлено з дерева. Висота стели – 2,4 м, надгробка – 0,4 м. Висота хреста – 2,6 м. Територія, що при-лягає до пам’ятника, асфальтована.Історичні відомості З 30-50 роках ХХ століття в СРСР було встановлено тоталітарний режим, порушувалися права людини і законність, тисячі громадян стали жертвами репресій. За цей період на Херсонщині зазнало переслідувань 241 тис. громадян. Проти них безпідставно були висунуті обвинувачення у зраді Батьківщини, шпигунстві, замаху на життя Сталіна, інших партійних та державних діячів СРСР. Частина засуджених була страчена, частина отримала великі строки ув’язнення. Всередині 50-х років в Україні відбулися демократичні зміни, після ХХ з’їзду КПРС (1956 р.) на Херсонщині було реабілітовано 18,5 тис. громадян, з них 6 тис. - посмертно. Жертвами радянського тоталітарного режиму є також люди, які загинув від штучно створеного голоду 1932-33 рр. Голодомор забрав життя тисяч наших земляків, найбільше постраждали Нижньосірогозький, Високопільський, Генічеський райони. У Скадовському, Голопристанському, Каховському, Каланчацькому районах вимирали цілі села. Пам’ятник жертвам тоталітарного режиму в Херсоні було відкрито у липні 1992 року. Автори пам’ятника – скульптор Бондаренко Євген Васильович, архітектор Громихін В’ячеслав Михайлович.

Номер слайду 10

І на останок - цитати відомих людей світу про історію!

Номер слайду 11

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипець Денис Юрійович
    Дякую за змістовну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
24 березня 2020
Переглядів
940
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку