Віртуальна подорож «З різдвяною зірочкою від міста до міста, з країни в країну…» традиції святкування Різдва у країнах Європи та у різних регіонах України

Про матеріал
Презентація - Віртуальна подорож «З різдвяною зірочкою від міста до міста, з країни в країну…» розкриває традицій святкування Різдва у країнах Європи та у різних регіонах України. Дозволить цікаво провести годину спілкування для учнів 5-6 класів про традиції святкування Різдва в Польщі, Німеччині, Італії та Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна подорож«З різдвяною зірочкою від міста до міста, з країни в країну…»6-А клас Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 125

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Святвечірній стіл у Польщі не обходиться без оплатка – дуже тонкого коржика, який готують з пшеничного борошна і води, без дріжджів. Найчастіше він виходить білого кольору

Номер слайду 4

У Святвечір смажений короп є на столі в кожному польському домі.

Номер слайду 5

Ялинку на Різдво у Польщі традиційно прикрашають яблуками.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Традиції італійського Різдва

Номер слайду 12

Символ італійського Нового року – феєрверки. Їх запускають всі і звідусіль. Вважається, що салют відганяє злих духів, тому майже кожен італієць вважає своїм обов'язком запустити феєрверк у новорічну ніч.

Номер слайду 13

Італійське застілля у святвечір не включає в себе м'ясо – тільки рибу і солодощі. Традиційні страви: капітоні – смажений вугор, баккала – в'ялена тріска, смажена у фритюрі, вонголе – паста з тунцем або молюсками. І, звичайно, традиційні італійські пироги: панеттоне – брикет, схожий на паску, і panforte – пиріг з мигдалем, сухофруктами і ягодами.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Існують певні традиції святкування, що відрізняються в різних регіонах України. У гірських регіонах переддень Різдва називають Корочуном. Така назва сформувалася під впливом Угорщини. Окрім традиційної куті тут обов’язковою стравою є святковий калач, який має також назву корочун (або ще крочун).

Номер слайду 16

Цікавим фактом є те, що в низинних районах Закарпаття куті не варять. А роблять бобальки — кульки з тіста, які запікають, а потім ще тримають на пару. Коли вони готові, то їх посипають маком чи горішками. Саме з них і починається Свята вечеря.

Номер слайду 17

На Гуцульщині (сучасні регіони Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей) Святвечір в давнину розпочинався дуже містично. Господар зі старшим сином або дружиною брали хліб, ложку меду, кутю, ладан і свічку й обходили свою домівку тричі за сонцем. Після обряду обсипали територію довкола дому маком, а біля порога клали часник і сокиру. Це робилося для того, щоб вберегти будинок від злих духів.

Номер слайду 18

А в деяких районах Львівщини й досі плетуть солом’яних павуків і підвішують над входом або перед іконою. Вважалося: якщо жінка не має дітей, то вона має постояти під цими павучками. Тоді наступного року діти обов’язково з’являться.

Номер слайду 19

Солом’яний Дідух – символ Різдва в Україні. Згідно із традиціями, дідух — це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон - його основні складові. Солом'яний оберіг — це дух предків, дідів, збереження традицій і пам'яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиція ставити в оселі на покуті дідуха походить ще з дуже давніх часів.

Номер слайду 20

На Буковині (західна частина Чернівецької області) за стіл сідають дуже рано, щоб після Святого вечора діти не боялись ходити колядувати. Перед вечерею господар просить у молитві те, чого не вистачає сім’ї. А тарілку з-під першої страви, яку з’їли, колись перевертали, щоб квочки добре несли яйця.

Номер слайду 21

Кутю в Східній Україні варять з рису. А ще на столі тут обов’язково мають бути пироги (вареники).

Номер слайду 22

На Півдні України досі збереглася традиція відносити святу вечерю своїм хрещеним. Зазвичай у кошику несуть трохи куті, калачі, цукерки. Ті, в свою чергу, дають діткам гроші й солодощі. Окрім того, раніше на Півдні України була ще й така різдвяна традиція: заможні люди відвідували притулки й робили подарунки бідним.

Номер слайду 23

Слобожанщина (Харківська, Сумська, Полтавська, Донецька області)У східних областях України кутю використовували для ворожіння. Перед тим, як приступити до вечері, її ложкою тричі підкидали до стелі та дивилися, чи прилипне. Якщо кутя прилипала, значить рік буде добрим. Також кутю використовували дівчата, гадаючи на нареченого. Незаміжнім молодим дівчатам давали скуштувати кутю, після чого відправляли на вулицю «слухати долю». З якого боку буде звук, з того боку і нареченого чекати.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пупейко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
527
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку