Вишивка стрічками: вишивання квітів соняху

Про матеріал
Презентація до уроку "Вишивка стрічками: вишивання квітів соняху" спрямована на те, щоб допомогти учням в кращому засвоєнні навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка стрічками: вишивання квітів соняху

Номер слайду 2

Соняшник Колись давно, як нас ще не було, на землю щоранку сходили діти Сонця. Одного дня веселилися вони в лісочку, а як почало сонце сідати, стали збиратись додому. Коли доньки були вже далеко від гаю, найменша згадала, що забула свій вінок, і повернулася назад. Але він зник. Побачила дівчина гарного парубка з її прикрасою в руках і погодилася вийти за хлопця заміж. Даремно Сонце кликало дочку додому, сердилося, попереджало. Дівчина залишилася з коханим. Почалося для неї звичайне буденне життя з нудною роботою, одноманітними клопотами. Юнак більше працював, ніж говорив своїй жінці ніжні, лагідні слова, а іноді й зовсім про неї забував. А жінка все більше сумувала за рідними. Забула вона про гордовитість і непомітно завітала до батькового царства. Але Сонце не могло забрати до себе дочку, яка вирішила жити із звичайними людьми. Воно лише скропило її своїми слізьми. Красуня стала квіткою, що в тузі за батьківщиною завжди повертає голівку до небесного світила. Відтоді на землі з’явився соняшник.

Номер слайду 3

Вироби з вишивкою стрічками. В наш час багато людей захоплюється рукоділлям. Велику популярність має вишивка стрічками. Стрічками можна вишити велику кількість різноманітних речей: сумки, шкатулки, гольниці, подушки, фоторамки та багато чого іншого.

Номер слайду 4

Для того, щоб почати вишивати стрічками нам знадобляться: стрічки, голки, п'яльця, нитки, ножиці.

Номер слайду 5

Основні стібки для виконання роботи. П'ять простих базових стібків. Прямий стібок: є одним із найбільш поширених стібків. Він універсальний – ним вишивають і пелюстки, і стебла, і листя. Виконується він наступним чином: витягніть голку зі стрічкою на лицьову сторону, відступіть необхідну відстань (довжину стібка) і виведіть голку зі стрічкою на виворіт. Притримуйте стрічку, щоб вона не заплуталась, при виконанні стібка.

Номер слайду 6

Стрічковий стібок: цим стібком виконують листя та пелюстки. Виведіть голку зі стрічкою на лицьову сторону. Притисніть пальцем розпрямлену стрічку до тканини, і, відступив необхідну величину стібка, виверніть голку на виворіт, проколюючи стрічку і тканину. Не затягуйте стрічку. Якщо проколювати стрічку в центрі, то отримаємо симетричний стібок, якщо при проколі стрічки зміститися вправо чи вліво, то стібок буде з невеликим нахилом. Ці прийоми надають натуралістичності квітам і листкам при вишивці.

Номер слайду 7

Французький вузол: французькими вузлами вишивають серединки квітів, бутони чи заповнюють пусті місця в мотивах. Витягніть голку на лицьову сторону, натягніть стрічку і оповийте нею голку 2-3 рази. Далі виведіть голку на виворіт близько до першого проколу і затягніть. Під час затягування вузла притримуйте стрічку, але не перетягуйте її.

Номер слайду 8

Японський шов: виведіть назовні голку та проткніть нею стрічку, що лежить на поверхні, на відстані в сантиметр від місця проколу в центрі чи с краю. Через цю точку виведіть голку на виворіт.

Номер слайду 9

Перекручений (стебельчатий) шов – за допомогою цього шва найчастіше роблять стеблинки квітів. При його створенні стрічку необхідно завжди тримати під голкою. Стрічку вводять на лицьову сторону і закріпляють в тканині. Стрічка підтягується і закріпляється.

Номер слайду 10

Практична робота: вишивка стрічками квітів соняха. Для роботи нам потрібно: атласні стрічки 4 і 6 мм для бутонів, 1 см стрічка для квітів, 2,5 см стрічка для листя та стебла, п'яльця, нитки, ножиці, запальничка і тканина для вишивання (канва).

Номер слайду 11

Вишивку квітів починають з того, що перш за все малюють схему. Можна розташувати квітки як завгодно, головне, щоб великі голівки соняха були розміщені в центрі картини, менші – по боках.

Номер слайду 12

Вишивають пелюстки «прямим стібком» в напрямі від центра до краю. Широкі стрічки мають властивість перекручуватися, тому потрібно слідкувати за тим, щоб кожен стібок був рівномірним. Сильно затягувати стібки не варто, бо в такому разі композиція буде випирати, а сама канва під квіткою може розпуститися. Не забувайте, атласні стрічки мають виворітну сторону, яка по своїй текстурі відрізняється від гладенької лицьової.

Номер слайду 13

«Прямим стібком» обходять квітку по колу і переходять до середини. Її необхідно виконати коричневими стрічками технікою «французькі вузлики». Ці вузлики мають нагадувати насіння.

Номер слайду 14

Стебла та листки: після виконання голівки квітки обов'язково потрібно зробити стебло. Його необхідно зробити перекрученим стібком: для цього краще брати широку стрічку, щоб був об'ємний «малюнок». Що стосується листя, то їх виконують прямим стібком стрічкою 24 мм. За допомогою ниток ірис можна зробити декілька стібків імітуючи прожилки справжнього листка.

Номер слайду 15

В кінці роботу можна випрасувати і відповідно зафіксувати пелюстки. Прасувати виріб потрібно з виворітної сторони. Тонка текстура може прилипнути до праски і квітки соняха згорять.

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
1210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку