Виштовхувальна сила. Закон Архімеда.

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при підготовці до уроку з теми "Закон Архімеда"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виштовхувальна сила. Закон Архімеда

Номер слайду 2

Коли  взаємодіють тверді нерухомі тіла, діючи одне на одне, вони деформуються або руйнуються. І дія кожного з цих тіл на інше характеризується силою.

Номер слайду 3

 Якщо ж тверде тіло взаємодіє з рідиною, то воно проникає в рідину. Що відбувається в такому випадку? Відповідь на це запитання можна отримати з досліду.

Номер слайду 4

Висновок: в рідині (газі) на занурене тіло діє виштовхувальна сила. Напрям цієї сили протилежний напряму сили тяжіння. Виштовхуюча сила спрямована вгору, і діє на любе тіло, занурене в цю рідину або газ. Виштовхуюча сила також пояснює , чому ми можемо піднімати предмети під водою набагато легше , ніж на суші. Ця сила виникає із-за різниці  гідростатичних тисків – тиску,  який чиниться статичної рідиною на нижню та верхню поверхню тіла..

Номер слайду 5

Виштовхувальна сила діє на будь яке тіло занурене в рідину або газ. Відкрив даний закон давньогрецький математик і механік Архімед

Номер слайду 6

Відома легенда про те, як Архімед зумів визначити, чи не фальшива  корона сиракузького тирана Гієрона II яку зробили з золота.

Номер слайду 7

На тіло, занурене в рідину або газ, діє виштовхувальна сила, яка дорівнюєвазі рідини або газу в об’ємі зануреної частини тіла: А тепер сформулюємо закон Архімедаде FА – сила Архімедаρ – густина рідини або газуg- прискорення вільного падіння = 9,8 V – об’єм зануреної частини тіла

Номер слайду 8

Умови плавання тіл. Тіло,що знаходиться в рідині може плавати, тонути або спливати на поверхню рідини. То, як буде поводити себе тіло, залежить від співвідношення сили тяжіння та сили Архімеда.{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}FA > mg. FA = mg. FA < mg. FAmg. FAmg. FAmgспливаєплаваєтоне. Підводний човен (відео)

Номер слайду 9

На кулю, повністю занурену у ртуть, діє архімедова сила 200 Н. Обчисліть об’єм кулі. Розвязування вправ. Дано: = 200 Н = 13600 кг/м3 V - ?

Номер слайду 10

Знайдіть архімедову силу, яка діє на суцільний сталевий брусок масою 3 кг, якщо він повністю занурений у воду. Дано: m = 3 кг ρрід = кг/м3 ρ тіла = кг/м3 - ?

pptx
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку