виступ до методичного об`єднання "Реклама скрайбінгу" (для викладачів гуманітарних предметів)

Про матеріал

Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англійського “scribe" – накидати ескізи або малюнки); мова людини, що виступає, ілюструється “на льоту" малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу); виходить ніби “ефект паралельного слідування", коли ми й чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах.

Перегляд файлу

http://irinaclass12.dp.ua/wp-content/uploads/2017/10/cropped-0ac35a57604f864068cb199b36a34519.png
Виступ підготувала

Вчитель історії Лисогірської ЗОШ .№1

Бєлєнцова Олена Володимирівна

Реклама скрайбінгу

Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англійського “scribe” – накидати ескізи або малюнки); мова людини, що виступає, ілюструється “на льоту” малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу); виходить ніби “ефект паралельного слідування”, коли ми й чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах.

Фахівця в даній області прийнято називати скрайбером, а презентацію, яку він створює – скрайб.

Скрайбінг буває “ручний” і “комп’ютерний”. Ручний – класичний: голос за кадром розповідає, а рука в кадрі малює зображення, що ілюструє усну розповідь. У такому скрайбінгі використовуються, як правило, аркуші паперу або презентаційна дошка, кольорові олівці, маркери, фломастери, пензлі і фарби, а також елементи аплікації. По-своєму унікальний скрайбінг можна створити навіть за допомогою малюнків на піску.

Комп’ютерний скрайбінг набагато простіший. Не потрібно озброюватися відеокамерою, штативом, освоювати ремесло монтажера і диктора. Такий скрайбінг можна створити за допомогою сервісу PowToon і програми VideoScribe.

ДЕ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ?

Тематика скрайб-презентацій абсолютно різноманітна: це бізнес-ролики, відео на соціальні теми, рекламні відеосюжети, повідомлення по темі (заміна Power Point), розповіді про книги, самопрезентації та інше.

Велика частина скрайб-презентацій створена на теми шкільної програми: це відеосюжети з історії, правознавства, етнографії, психології, англійської мови. За допомогою скрайбінга можна “екранізувати” казки, вірші, загадки.

Тривалість відеосюжетів залежить від задумки авторів і коливається від 45 секунд до 10 хвилин. Тут як в психології: діє правило “7-плюс-мінус-два”. Найкраща тривалість скрайб-презентації – від 5 до 9 хвилин. Скрайбінг можна використовувати на будь-якому уроці і по будь-якій темі. Підійде він для пояснення нового матеріалу і перевірки засвоєного, може бути використаний як засіб узагальнення вивченого, як домашнє завдання, як “мозковий штурм” і рефлексія на уроці. Найбільш перспективно використання скрайб-презентацій в проектній діяльності. Таким чином, практично будь-яке творче завдання може бути представлено у вигляді скрайбінга: починаючи вітальною листівкою і закінчуючи мультфільмом.

НАВІЩО?

Головне в понятті скрайбінга – візуалізації інформації. Завдання скрайб-презентації – донести інформацію, зробити її привабливою для слухача і глядача, допомогти краще її запам’ятати і засвоїти.

З цією метою творці скрайбінга використовують різні типи зображень: малюнки, піктограми, символи, окремі ключові слова (написи, гасла), схеми та діаграми. Скрайбінг може уміщатися як на одному аркуші паперу, так і на кількох. В ідеалі, дивлячись на скрайб-малюнки, слухач повинен відтворити в пам’яті почуту розповідь і відтворити її, хоча б у загальних рисах. Якщо малюнки підібрані в міру і правильно, це не складе особливих труднощів. Тому важливо не ЯК малювати, а ЩО малювати.

Що первинне? “Голос за кадром” (розповідь) чи малюнки? Звичайно, “голос за кадром”! Без усного повідомлення не було б і самої скрайб-презентації, це – головний елемент скрайбінга. Чітка дикція за кадром, гарне звучання посилюють зоровий ефект. “Озвучка” (голос диктора) веде за собою весь образотворчий ряд, а музика стає ефектним доповненням презентації. Чіткість, стислість, зрозумілість – секрет успіху будь скрайб-презентації.

ВИДИ І ТЕХНІКИ СКРАЙБІНГА

Скрайбінг ділиться на фасилітацію та відеоскрайбінг. Скрайбінг-фасилітація (від англійського facilitate – “допомагати, полегшувати, сприяти”) – це переклад інформації з словесної форми у візуальну та фіксування її в режимі реального часу. Скрайбер прямо на очах аудиторії замальовує основні ідеї та ключові моменти презентації, лекції, конференції, замінюючи іменники і дієслова картинками, схемами, графіками. Будь-який вчитель, пояснюючи шкільний матеріал з крейдою біля дошки, по суті є ось таким скрайбером-фасилітатором (слово-то яке!). Скрайбінг-фасилітація втягує в процес учасників лекції, дає їм можливість формулювати свої думки, висловлювати креативні ідеї.

У відеоскрайбінга свої плюси. Одного разу знятий відеоролик можна показувати необмежену кількість разів, використовувати як ефектне доповнення заходу, створювати з його допомогою різні інформаційні продукти (анонси, рекламу, віртуальні виставки). А яке задоволення отримують його творці в процесі роботи над відео – це вже “ні в казці сказати, ні пером описати”.

Скрайбінг “мальований”

Класичний варіант скрайбінга. Рука художника (скрайбера) малює в кадрі картинки, піктограми, схеми, діаграми, записує ключові слова паралельно з текстом, що звучить за кадром. Щоб озвучка і малювання ідеально співпали за часом, при створенні відео процес малювання прискорюють в 2-4 рази, додають титри, роблять монтаж.

Необхідні інструменти і матеріали:

• Презентаційна дошка для малювання маркером (звичайна шкільна дошка) або аркуші паперу формату А4, А3 (ватман)

• Маркери, фломастери, кольорові олівці, фарби.

Скрайбінг “аплікаційний”

На аркуш паперу або будь-який інший фон в кадрі викладаються (наклеюються) готові зображення, відповідні озвученому тексту.

Необхідні інструменти і матеріали:

• Листи паперу або будь-який інший фон

• Набір картинок-аплікацій.

Скрайбінг “магнітний”

Схожий на аплікаційний. Єдина відмінність – готові зображення кріпляться магнітами на презентаційну магнітну дошку.

Необхідні інструменти і матеріали:

• Презентаційна магнітна дошка

• Набір готових картинок, магніти

Скрайбінг “фланелеграфний”

Використовується старий добрий забутий фланелеграф. Це вже майже театр! Добре підходить для “екранізації” казок та інших історій для дітей.

Необхідні інструменти і матеріали:

• Фланелеграф

• Набір готових картинок.

Скрайбінг “комп’ютерний”

При створенні комп’ютерного скрайбінга використовуються спеціальні програми і онлайн-сервіси. Найпростіший скрайбінг можна створити навіть за допомогою програми Power Point: у такій анімаційній презентації зображення на слайдах з’являються поступово, відповідно до розповіді. В даному випадку дотримується основний принцип скрайбінга – «ефект паралельного слідування».

PowToon – англомовний генератор анімаційних презентацій – онлайн сервіс з набором готових шаблонів і можливістю створення презентації з “чистого аркуша”. Безкоштовні можливості сервісу дещо обмежені: за готовим шаблоном можна створити відео до 45 секунд, а без шаблону – до 5 хвилин. Сервіс налаштований на широкоекранний монітор. Готові роботи можна безпосередньо завантажувати на YouTube. Після реєстрації на сайті Ви потрапляєте в редактор презентації, вибираєте одну із запропонованих тем або починаєте роботу з «нуля». Свою презентацію ви можете «озвучити» музичним файлом або записом свого тексту, завантаживши аудіо-файл з комп’ютера. У готових шаблонах музичний супровід вже присутній за умовчанням.

Необхідні інструменти і матеріали:

• Комп’ютер, обладнаний широкоекранним монітором з роздільною здатністю 1280 х 768

• Мікрофон для запису “озвучки” (якщо необхідно)

• Комп’ютерна програма для запису аудіо (якщо необхідно).

 

Із сервісами для створення скрайб презентацій можна ознайомитися тут:

http://esprezo.ru/6-servisov-dlya-videoprezentacij/

 

http://irinaclass12.dp.ua/wp-content/uploads/2017/10/cropped-0ac35a57604f864068cb199b36a34519.png

docx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
1393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку