Виступ на засідання МО класних керівників "Українська Хартія вільної людини"

Про матеріал

Виклики сучасного суспільства ставлять перед системою освіти завдання виховати громадянина-патріота нової формації - ініціативну особистість, яка бачить перспективи своєї держави, готова відстоювати її інтереси. Назріла потреба розширити масштаби вивчення та застосування Української Хартії вільної людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська Хартія вільної людини. Виступ на засідання МО класних керівників Вербовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Підготувала заступник директора з НВР Босак Л. Я.

Номер слайду 2

Наріжними каменями Хартії є три прості думки: Перше. Відповідальність за своє життя, а отже, його успіх, добробут і щастя нікому не може бути переданою. Ми самі несемо відповідальність за себе.

Номер слайду 3

Друге. Мораль і духовні цінності не можуть бути відкладеними на завтра. Вони завжди потрібні сьогодні.

Номер слайду 4

Третє. Ми будуємо те, що уявляємо, а отже, від глибини, масштабу і творчого хисту нашої уяви залежить наше майбутнє

Номер слайду 5

 «Ми здатні перемогти нинішні загрози і небезпеки»Основними тезами «Української хартії вільної юдини»  є:

Номер слайду 6

1. Бути вільною людиною. Бути вільною людиною — це насамперед означає брати на себе відповідальність. Не можна вимагати від когось виконання його обов’язків, не виконуючи власних.

Номер слайду 7

2. Бути українцем. Потрібно плекати національну гідність. Не треба оцінювати себе крізь уяву інших народів і бути надміру залежними від чужих похвал і образ. Бути українцем означає усвідомлювати свою причетність до України. Не лише мова робить з нас українців, але саме та колосальна енергія, яка походить від особистого зусилля дбати про українську мову. Водночас сучасне поняття української нації виходить за етнічні межі і є явищем політичним, яке стосується й охоплює кожного українського громадянина.

Номер слайду 8

3. Бути активним громадянином. Це — виявляти ініціативу задля добра свого дому, сусідства, місцевої громади чи всієї української спільноти. Слід насамперед усвідомити, що державність і демократія — це не лише політичні, але й духовні цінності. Громадянське суспільство неможливе поза рамками держави.

Номер слайду 9

4. Любити. Нам потрібна докорінна зміна ставлення один до одного. Любити означає бажати ближньому добра. У понятті «любов» ми виокремлюємо національний, соціальний і культурний смисл.

Номер слайду 10

5. Мислити. Для нашого суспільства «мислити» насамперед означає подолати недержавність, вузькість і провінційність колоніального та хуторянського світогляду. Саме в цій площині нам потрібна найважливіша революція. Мислити означає ламати стереотипи. Не варто боятися несподіваності нового. Варто боятися порожнечі й байдужості.

Номер слайду 11

6. Бути господарем. Це подолати рудименти радянського мислення, коли, по суті, принижена та обкрадена людина очікує на соціальну подачку й не ставить перед собою завдання брати участь у житті громади. Господар починається з піклування про прості речі: порядок свого дому, під’їзду чи вулиці. Нам потрібне відновлення стандартів професіоналізму, які катастрофічно деградували майже в кожній сфері.

Номер слайду 12

7. Бути лідером. Бути лідером означає прокладати шлях для інших. Як велика європейська держава, Україна повинна стати регіональним політичним, економічним і культурним лідером.

Номер слайду 13

8. Бути відкритим суспільством. Це означає бути спільнотою, переконаною у великій цінності людського життя і демократичного устрою. Серед нас немає ані людей другого сорту, ані гвинтиків, ані «скалок» на шляху лісорубів.

Номер слайду 14

9. Бути успішною державою. Успіх нашої держави має насамперед полягати у подоланні соціальної відчуженості між людьми. В Україні має бути реалізований базовий принцип: держава не заважає своїм громадянам, створює вільні умови для тих, хто працює, та захищає найбідніших.

Номер слайду 15

10. Бути учасником демократичної спільноти народівЄвропейська інтеграція означає для нас не зовнішній, а внутрішній політичний курс.

Номер слайду 16

 «Аби стати вільною, людині не треба проводирів. Ані найталановитіші лідери, ані інтелігенція, ані жодна соціальна група не здатні привести людину до щастя і свободи. Справжнім проводирем людини є лиш особисте осмислене зусилля. Це не зробить хтось інший. Це можете зробити лише Ви».

Номер слайду 17

«Ми закликаємо кожного до найскладнішої у нашому житті роботи: не чекати «золотого віку», не падати духом, не ховатися. Наша Хартія — це вибір "бути". Особистий і колективний»

Номер слайду 18

«Українська хартія вільної людини» була представлена 8 грудня 2012 року в Українському домі на Національному круглому столі, присвяченому 21-й річниці референдуму за незалежність України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пенчук Ольга Леонтіївна
    Дуже гарно і змістовно.Ваш професіоналізм не викликає ніколи сумнівів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 березня 2018
Переглядів
4483
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку