Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна...

Про матеріал
Презентація створена до Дня виведення військ з Афганістану . ЇЇ мета ознайомити здобувачів з історичними подіями періоду афганської війни; виховувати повагу і шану до воїнів -інтернаціоналістів, до трагічної сторінки нашої історії. Презентація містить слайди присвячені односельчанам, які служили в Афганістані у період війни 1979-1989 рр.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна

Номер слайду 2

25 грудня 1979 року радянські війська були введені в Афганістан для надання допомоги місцевому населенню в захисті від ворога. Розпочалася жорстока кривава війна, яка тривала майже 10 років.

Номер слайду 3

У внутрішні справи Афганістану грубо втрутився Радянський Союз. 27 грудня 1979 року рішенням політбюро ЦК КПРС, який очолював Л.І.Брежнєв війська СРСР ввійшли в Афганістан для підтримки прокомуністичного режиму НДПА. Спочатку вони розмістились гарнізонами у великих містах країни, а потім поступово втягнулись в бойові дії по всій території

Номер слайду 4

Війна в Афганістані — збройний конфлікт за участю Радянського Союзу на території Афганістану (ДРА). Розпочався у грудні 1979 році і тривав до 15 лютого 1989 року Сторони СРСР Афганські моджахеди Демократична Республіка Афганістан

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Афганістан – це 70% гірської місцевості з бідною рослинністю, гірський хребет Гіндукуш з висотою гір до 7-8 тисяч метрів. 86 тисяч населення проживають в аулах у злиднях. 3 мільйони чоловік ведуть кочовий спосіб життя. Страшенна бідність, відсутність елементарної медичної допомоги, масова не писемність серед населення, особливо серед жінок і дітей, висока смертність.

Номер слайду 7

Афганська сторона Радянські війська

Номер слайду 8

У грудні 1978 року між СРСР і Афганістаном був підписаний договір, за яким Радянський Союз зобов’язувався переозброїти афганську армію. Виходячи з цього, керівництво СРСР на чолі з Л. І. Брежнєвим продемонструвало готовність надати прокомуністичному НДПА реальну воєнну підтримку. 27 грудня 1979 року були введені десантні частини в Баграм, Кабул та інші великі міста, а згодом вони втяглися в бойові дії по всій території.

Номер слайду 9

Пік бойових дій припав на 1984-1985 роки. Нове радянське керівництво, на чолі з М.С.Горбачовим визнало «помилковим» рішення своїх попередників, і з кінця 1986 року почався поетапний вивід військ. Однак воєнні дії не припинялись. Восени 1988 року по наказу Москви почалась операція «Тайфун». Радянська авіація нанесла нищівного удару по кишлакам вдовж траси Кабул-Саланг, по якій повинні були виводитись,радянські війська.

Номер слайду 10

15 ЛЮТОГО 1989Р. ВИВЕДЕННЯ РАДЯНСЬКИХ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ.

Номер слайду 11

Війна.Чужа. Неждана. Непотрібна. Геройство .Біль. Дочасна сивина. Прокляття чаша випита до дна. Жорстока тиша. Вибухоподібна. Війна. Війна . Війна.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Самойленко Олександр Петрович Народився 20 лютого 1964 року. Служив в Афганістані в 1082-1984 рр. У Кабулі. Через війну втратив свого друга литовця Далюса, ім'ям якого назвав свого сина. Олександр Петрович в одному з боїв втратив ногу. Нагороди: Нагороджений медалями: Воїну-інтернаціоналісту «70-лет Вооруженных сил СССР» «За боевые заслуги» «От благодарного афганского народа».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Шепель Володимир Іванович Народився 2 травня 1963 року. Служив в Афганістані в 1981 – 1983 рр. І досі не хоче згадувати ті страшні дні.   Нагороди: Воїну-інтернаціоналісту «70-лет Вооруженных сил СССР» «За боевые заслуги» «От благодарного афганского народа». «Учасник бойових дій (ветеран війни)».

Номер слайду 17

Падука Євген Васильович Народився 1 листопада 1965 року. Призваний до лав радянської армії в 1984 році. Вийшов у запас у 1986 році. Службу проходив у Афганістані у м. Кабул.   Помер у 2008 році.

Номер слайду 18

Ремінець Василь Васильович   Народився 15 жовтня 1966 року. Призвався до збройних сир СРСР в 1986 році. З 1986 року 6 місяців навчався в підрозділі «ПЕЧІ» в роті розвідки- «АСУВ» - установка підслуховуючих пристроїв в м. Борисів (Мінська обл.). Пізніше навчався 2 місяці в школі КДБ в Мінську. В тому ж році напрвлений в Москву до розвідного батальйону. Через декілька місяців переведений до відділу КДБ зовнішньої розвідки. В 1987 році вилітав на завдання в Ліван.   Нагороди: Арабська медаль – «Свобода арабским странам». Нагорода СССР «Бойова панама».

Номер слайду 19

Константинов Юрій Володимирович Народився 1 вересня 1978 року. Призвався до армії в 1996 році. Служив у Югославії з 24 листопада 1997 року по15 травня 1998 року (м. Мостар сел. Рабчічі) в складі українського контингенту миротворчих військ.   Має нагороди: «Орден НАТО»

Номер слайду 20

Наш біль - Афганістан У Афганській війні брали участь і наші односельці: Падука Олександр (його вже немає в живих), Самойленко Олександр (він повернувся з війни без ноги, а ще він утратив свого друга литовця Далюса. Саме на честь друга він назвав свого сина Далюсом). Шепель Володимир повернувся з війни живим і неушкодженим, але з пораненою душею.

Номер слайду 21

Пам’ятник воїнам – афганцям у м. Ромни

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Поставте скибку хліба на стакан І голови схиліть в скорботі вічній За тих, кого убив Афганістан, Чиї він душі зранив і скалічив.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Груз -200

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Війна буде повторюватися до тих пір, поки питання про неї буде вирішуватися не тими, хто помирає на полі бою. Анрі Барбюс

ppt
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку