Війна як найжорстокіший прояв збройного конфлікту

Про матеріал
Презентація розроблена за новою програмою до теми "Конфлікти". В матеріалі подаються поняття: війна, збройний конфлікт, агресія, шляхи розв'язання конфліктів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Війна як найжорстокіший прояв збройного конфлікту. Громадянська освіта 10 клас

Номер слайду 2

Грецький бог битви Полем був останнім холостяком серед богів. Аби вибрати дружину, йому довелося кинути жереб. Вибір впав на Гібрис – богиню безрозсудності, гордині. Полем шалено закохався. Всюди, де йшла вона, він йшов за нею. Мораль цієї байки: якщо ви помічаєте безрозсудну гординю в спільноті, знайте: війна – близько. Те, що Езоп назвав зв’язком Полема та Гібрис, в юридичній літературі називають агресією, вторгненням, нападом.

Номер слайду 3

Війна — це великомасштабний конфлікт між державами, що прагнуть досягти своїх політичних цілей за допомогою організованої збройної боротьби. Світова війна виникає, коли у військовий конфлікт утягуються групи держав, що переслідують глобальні цілі, вона призводить до чималих людських і матеріальних втрат.

Номер слайду 4

Війна чи конфлікт? Формулювання «війна», «збройний конфлікт», «воєнні дії» часто переплітаються:у разі будь-якого збройного конфлікту право сторін, що перебувають у конфлікті, обирати методи або засоби ведення війни, не є необмеженим;крім положень, які виконуються в мирний час, ця Конвенція застосовується в усіх випадках оголошеної війни чи будь-якого іншого збройного конфлікту, що може виникнути між двома чи більше Високими Договірними Сторонами, навіть якщо стан війни не визнаний однією з них;особи, які входять до складу збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті (крім медичного і духовного персоналу...), є комбатантами, тобто вони мають право брати безпосередню участь у воєнних діях.

Номер слайду 5

Збро́йний конфлі́кт (від лат. conflictus — зіткнення) — збройне зіткнення між державами або між ворогуючими сторонами в межах території однієї держави, як правило, за підтримки ззовні один з видів воєнного конфлікту украй гостра форма вирішення протиріч між державами, що характеризується двостороннім застосуванням  збройних сил. У широкому значенні під збройним конфліктом розуміється будь-яке збройне зіткнення між ворогуючими сторонами із застосуванням військової сили. У більш вузькому значенні збройний конфлікт являє собою відкрите озброєне зіткнення, найчастіше на державному кордоні, пов'язане з порушенням кордону спеціальними або регулярними військовими підрозділами іншої держави.

Номер слайду 6

Агресивна війна1974 року Генеральна Асамблея ООН засудила застосування державою збройної сили проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави. Такі дії назвали агресією. У Резолюції «Визначення агресії» сказано:1. Жодні міркування будь-якого характеру – політичного, економічного, військового чи іншого, – не можуть виправдати агресію.2. Агресивна війна є злочином проти міжнародного миру. Агресія тягне за собою міжнародну відповідальність.3. Жодне територіальне надбання чи особлива вигода, здобуті внаслідок агресії, не є і не можуть бути визнані законними.

Номер слайду 7

Агресія здійснюється в таких формах:вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави, будь-яка військова окупація;бомбардування збройними силами держави території іншої держави;блокада портів або берегів держави збройними силами іншої держави...

Номер слайду 8

Злочини агресії – це один з чотирьох видів злочину, за які наступає відповідальність згідно з Римським статутом. Є ще три:1) злочини геноциду:2) злочини проти людяності;3) воєнні злочини: порушення Женевських і Гаазьких конвенцій. Серед воєнних злочинів особливо засуджується віроломство («віроломне вбивство чи поранення осіб, що належать до ворожої нації чи армії») та напад на цивільних людей і цивільні об’єкти.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Шляхи вирішення конфліктів Для розв'язання проблеми потрібні:визнання сторонами взаємної відповідальності в конфлікті, включаючи відповідальність за його початок та форми. Відповідальність передбачає готовність до подолання негативних наслідків конфлікту та виправлення здійснених в його ході помилок. Для їх встановлення часто необхідні спеціальні процедури, як-то суди, трибунали, допомога посередників та ін.;зміни в сферах, що породили конфлікт – знаходження нових форм взаємодії та розподілу цінностей, що стосуються інтересів всіх сторін конфлікту; перебудова старих та, якщо необхідно, запровадження нових інститутів підтримки відносин між сторонами.

Номер слайду 11

Основні шляхи попередження та подолання міжнародних конфліктівінтеграційні процеси в економіці (країни мають об'єднуватись в економічні та політичні союзи для подолання конфліктних ситуацій, такі як ЄС);посилення миротворчої ролі міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ, ОАД, ОАЕ (Організація Африканської Єдності) та ін;зниження рівня військового протистояння під взаємним контролем;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
3606
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку