Презентація "10 грудня - день прав людини"

Про матеріал
Матеріал можно використовувати під час вивчення теми з правознавства в 9 класі "Конституційні права, свободи та обов язки людини і громадянина" або під час проведення Всеукраїнського тижня права.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День захисту прав людини

Номер слайду 2

Європейські держави зробили значний внесок в розробку найважливішої декларації ХХ століття по правам людини – Загальна декларація прав людини, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

Номер слайду 3

Права людини  – загальні права та свободи всіх людей незалежно від суспільного ладу, політичного режиму, форм державного устрою і  правління, міжнародного статусу країни, громадянином якої є людина.

Номер слайду 4

У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

Номер слайду 5

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

Номер слайду 6

Права людини і права громадянина є тісно взаємозалежними, однак не тотожними поняттями. Громадянин — людина, яка законом визнається юридично належною даній державі. Якщо права людини закріплені в міжнародно-правових актах, то права громадянина — у конституції певної держави.

Номер слайду 7

Права людини:- Поза територіальні — існують незалежно від державного визнання, закріплення в законі і поза звязком їх носія з конкретною державою; - Загально-соціальні — належать людині через факт народження як природні, невідчужувані права, тобто не завжди виступають як юридичні категорії (апатриди, біженці не мають статусу громадянства, але мають права людини); - реалізація здійснюється у сфері будь-якого громадянського суспільства, де ще не знаходилася людина.

Номер слайду 8

Права громадянина:- Територіальні — передбачають наявність громадянства, тобто особливий зв’язок людини і держави; - Спеціально-соціальні (юридичні) закріплюються в законодавстві і перебувають під захистом держави, громадянином якої є дана особа; - реалізація охоплює сферу відносин індивіда з певною державою.

Номер слайду 9

Твій вік – твої права

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 грудня 2022
Переглядів
3069
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку