"Визначення деяких органічних речовин та їхніх властивостей". Презентація

Про матеріал
Презентація є мультимедійною підтримкою заняття на тему "Визначення деяких органічних речовин та їхніх властивостей". Включає лабораторну роботу з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробила викладач Кривонос Ганна Анатоліївна. ВСП “Немішаївський фаховий коледж НУБіП України”ВИЗНАЧЕННЯ ДЕЯКИХ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНТА ЇХНІХ ВЛАСТИВОСТЕЙ

Номер слайду 2

Дати відповіді на питання:1. Які органічні сполуки ми вивчали?2. На які класи поділяють вуглеводи? 6. Що таке білки? 4. Що таке ліпіди?3. Наведіть приклади представників кожного класу вуглеводів.5. Які сполуки належать до ліпідів?7. Наведіть приклади білків.

Номер слайду 3

Повідомлення студентівна теми:1. Вміст крохмалю у продуктах харчування 2. Вміст жирів у продуктах харчування3. Вміст білків у продуктах харчування

Номер слайду 4

Розшифрувати ребус. ВУГЛЕВОДИ

Номер слайду 5

Розшифрувати ребус. ФРУКТОЗА

Номер слайду 6

Розташуйте в правильній послідовності просторові структури білків та назвіть їх1 - первинна2 - вторинна3 - третинна4 - четвертинна

Номер слайду 7

СКЛАСТИ ПАЗЛ та НАЗВАТИ ПРОЦЕСДЕНАТУРАЦІЯ

Номер слайду 8

Встановити відповідність. Встановити відповідність між назвою органічних сполук та функцією, яку вони виконують: Органічні сполуки. Функції органічних сполук1. Глюкоза. А. Знищує віруси2. Казеїн. Б. Входить до складу клітинних стінок рослин3. Фосфоліпід. В. Входить до складу біомембран4. Целюлоза. Г. Входить до складу молока5. Інтерферон. Д. Входить до складу клітинних стінок грибів. Е. Забезпечує клітини енергією

Номер слайду 9

сахароза, крохмаль, целюлоза. Далі>>Вірна відповідь. АБВГглюкоза, фруктоза, рибозалактоза, хітин, крохмалькрохмаль, мальтоза, сахароза1. Вуглеводи, що належать до моносахаридів: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 10

глюкози і фруктози. Далі>>Вірна відповідь. АБВГглюкози і галактозиглюкози і глюкозифруктози і галактози2. Сахароза складається із залишків: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 11

глюкоза, мальтоза. Далі>>Вірна відповідь. АБВГфруктоза, лактоза сахароза, целюлозакрохмаль, глікоген3. Вуглеводи, що належать до гідрофобних речовин: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 12

видільна, енергетична. Далі>>Вірна відповідь. АБВГзахисна, теплоізоляційнаенергетична, будівельнарегуляторна, захисна4. Функції, що виконують вуглеводи в живих організмах: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 13

фосфоліпіди, глікоген, холестерин. Далі>>Вірна відповідь. АБВГкрохмаль, холестерин, фосфоліпідифосфоліпіди, глікоген, жирифосфоліпіди, жири, стероїди5. Сполуки, що належать до ліпідів: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 14

17,6 к. Дж. Далі>>Вірна відповідь. АБВГ38,9 к. Дж42 к. Дж84 к. Дж6. При повному окисненні 1 г жиру виділяється енергії: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 15

амінокислоти. Далі>>Вірна відповідь. АБВГнуклеотидиглюкозаліпіди7. Мономерами білків є: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 16

водневим. Далі>>Вірна відповідь. АБВГпептиднимдисульфіднимйонним8. Амінокислоти сполучаються у молекулі білка зв'язком: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 17

ренатурація. Далі>>Вірна відповідь. АБВГденатураціядеструкціяреплікація9. Процес відновлення природної структури білків: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 18

первинноїДалі>>Вірна відповідь. АБВГвторинноїтретинноїчетвертинної10. Деструкція – це процес порушення структури білка: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 19

колаген. Далі>>Вірна відповідь. АБВГфібринкератингемоглобін11. До складу волосся, кігтів, нігтів, вовни входить білок: Вибрати правильну відповідьfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 20

овальбумін. Далі>>Вірна відповідь. АБВГгемоглобінгемоціанінтромбін12. Дихальний пігмент крові людини, який переносить кисень:fillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 21

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1 Тема. ВИЗНАЧЕННЯ ДЕЯКИХ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН ТА ЇХНІХ ВЛАСТИВОСТЕЙ

Номер слайду 22

Цілі освітні. Навчитись визначати деякі органічні речовини та їхні властивостіЗавдання заняття: Хімічним способом визначити органічні речовини (крохмаль, білки, жири). Довести наявність крохмалю, жирів, білків у складі живих організмів та продуктах харчування. Дослідити деякі властивості досліджуваних речовин.

Номер слайду 23

«Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам’ятаю. Те, що я роблю, я розумію.»(китайський філософ Конфуцій)

Номер слайду 24

Вимоги безпеки під час проведення лабораторної роботи1. У приміщенні підтримуйте чистоту і порядок.2. Звільніть робоче місце від усіх непотрібних для роботи предметів.3. Перевірте наявність і надійність посуду, приладів необхідних для виконання лабораторної роботи. 4. Починайте виконувати завдання тільки з дозволу викладача.5. Під час роботи дотримуйтесь тиші, працюйте сидячи, швидко, але без зайвої квапливості.6. Забороняється під час виконання лабораторної роботи вставати з робочого місця і ходити по кабінету без дозволу викладача.7. Під час роботи використовуйте скляні приладами, що мають оплавлені краї.8. При нагріванні речовин в пробірці або колбі слід їх закріплювати в тримачі для пробірок або в лапці штатива.9. Отвір пробірки або шийку колби при нагріванні направляти вбік від себе та від оточуючих.10. При нагріванні рідин не допускається нахилятися над посудиною і заглядати в неї.11. Не допускається кип'ятити легкозаймисті рідини на відкритому полум'ї. Нагрівайте горючі рідини тільки на водяній бані.12. У разі використання спиртівки гасіть полум’я, накриваючи спеціальним ковпаком; ніколи не виймайте зі спиртівки пальник із ґнотом після її запалювання, не запалюйте одну спиртівку від іншої. Працюючи зі спиртівкою, бережіть одяг і волосся від спалахування.13. При роботі з хімічними реактивами слід наливати рідкі реактиви за допомогою піпеток з різними пастками або гумовою грушею, тверді реактиви із склянок набирати спеціальними ложечками, шпателями.14. Слід обережно користуватися гострими і ріжучими інструментами (скальпелі, ножиці, тощо). Не спрямовуйте різальні або загострені частини цих інструментів на себе і на тих, хто сидить поруч. 15. Використовуючи кислоти або луги, наливайте їх тільки у скляний посуд. Не доливайте воду в кислоту, а навпаки, вливайте кислоту у воду. 16. Обережно поводьтеся зі скляним посудом. Якщо він розбився, не збирайте уламки руками, а змітайте їх щіткою у призначений для цього совок. 17. Забороняється визначати речовину на смак, відсипати та відливати хімічні реактиви для власних потреб, пустувати з хімічними реактивами, з відкритим вогнем під час виконання лабораторної роботи.18. По закінченні роботи приберіть робоче місце, здайте викладачу обладнання, матеріали, якими ви користувалися під час роботи.19. Після закінчення заняття ретельно помийте руки з милом. У разі нещасного випадку негайно звертайтесь до викладача!В разі необхідності викличте швидку допомогу за телефоном 03 З правилами техніки безпеки ознайомлений (а) та зобов’язуюсь їх виконуватипідпис_______________________

Номер слайду 25

Обладнання і матеріали мультимедійний проектор, комп’ютер, презентація, інструктивні картки, штатив з пробірками, градуйовані піпетки, скляні палички, спиртівки, фільтрувальний папір, дистильована вода, розчин Люголя, етиловий спирт, бензен, концентрована нітратна кислота, водяний 10% - вий розчин натрій гідроксиду, 1% - вий розчин купрум (ІІ) сульфату, крохмаль, розчин курячого білка, соняшникова олія, бульби картоплі, насіння рослин (соняшника, гарбуза, льону), продукти харчування, що містять крохмаль (бульба картоплі, хліб тощо), молоко, підшкарлупова оболонка курячого яйця, пір ’я.

Номер слайду 26

Завдання 1. Дослідити якісну реакцію на визначення крохмалю. Хід роботи:1. У пробірку внесіть трішки крохмалю, долийте 1-2 мл води і додайте 1-2 краплини розчину Люголя. Вміст пробірки перемішайте скляною паличкою. Якого забарвлення набув вміст пробірки? Про що це свідчить? 2. Пробірку нагрійте, а потім знову охолодіть. Як змінюється забарвлення вмісту пробірки? Чому відбуваються зміни?

Номер слайду 27

Завдання 2. Дослідити наявність крохмалю в органах рослин та продуктах харчування. Хід роботи:1. Нанесіть на органи рослини (насіння, бульби) та продукти харчування по краплині розчину Люголя. Які зміни відбулися? Про що вони свідчать?

Номер слайду 28

Завдання 3. Дослідити властивості крохмалю Хід роботи:1. У пробірку насипте трішки крохмалю, улийте води об’ємом 5 мл і перемішайте скляною паличкою. Дайте суміші постояти. Які зміни відбуваються в пробірці? Про що це свідчить? 2. Перемішайте скляною паличкою вміст пробірки (суміш крохмалю з водою) і обережно нагрійте її. Що відбувається з крохмалем у гарячій воді?

Номер слайду 29

Завдання 4. Дослідити наявність жиру в насінні рослин Хід роботи:1. На фільтрувальний папір або аркуш паперу нанесіть кілька крапель соняшникової олії. Що спостерігаєте?2. На окремі фільтрувальні папірці або аркуші покладіть насіння соняшника, гарбуза, льону та розітріть його. Що спостерігаєте? Про що це свідчить?

Номер слайду 30

Завдання 5. Дослідити розчинність жирів у різних розчинниках. Хід роботи:1. Пронумеруйте три пробірки і додайте в них по 0,5 мл соняшникової олії. 2. У пробірку № 1 долийте 5 мл дистильованої води, у пробірку № 2 – 5 мл етилового спирту, у пробірку № 3 – бензену (Обережно! Не вдихайте пари!). Вміст усіх пробірок енергійно перемішайте. Що відбувається з жиром у кожній з пробірок? Про що це свідчить?

Номер слайду 31

Завдання 6. Дослідити якісні реакції на визначення білку. Хід роботи:1. Біуретова реакція. У пробірку налийте розчин білка курячого яйця об’ємом 1–2 мл і добавте таку саму кількість лугу та 2–3 краплі розчину купрум (ІІ) сульфату. Суміш енергійно збовтайте. Якого забарвлення набув вміст пробірки?  2. Ксантопротеїнова реакція. У пробірку налийте розчин білка курячого яйця об’ємом 1–2 мл і добавте концентровану нітратну кислоту об’ємом 0,5–1 мл. Суміш обережно нагрійте.  Що відбулося з білком? Якого забарвлення набув вміст пробірки?

Номер слайду 32

Завдання 7. Дослідити наявність білків у продуктах харчування та живих організмах. Хід роботи:1. У пробірку налийте молоко 2 мл, добавте таку саму кількість лугу та 2–3 краплі розчину купрум (ІІ) сульфату. Суміш енергійно збовтайте. Якого забарвлення набув вміст пробірки? Про що це свідчить? 2. На підшкарлупову оболонку курячого яйця, біле пір'я капніть концентрованою нітратною кислотою. Чи змінилось забарвлення? Про що це свідчить?

Номер слайду 33

Завдання 8. Дослідити влив високої температури на білок Хід роботи:1. У пробірку помістимо білок курячого яйця, додамо 1-2 мл води і доведемо до кипіння. Що спостерігаєте? Про що це свідчить?

Номер слайду 34

Закріплення знань1. За допомогою якої речовини можна виявити крохмаль?2. Крохмаль належить до гідрофільних чи гідрофобних речовин?3. Що утворюється при нагріванні розчину крохмалю?4. У яких продуктах є крохмаль?

Номер слайду 35

Закріплення знань5. В чому розчиняються рослинні жири?6. Де в рослинах містяться жири?7. Який процес відбувається з молекулою білка при нагріванні?8. В яких продуктах міститься багато білку?

Номер слайду 36

РЕФЛЕКСІЯ1. Чи сподобалась Вам тема заняття?2. Що корисного для себе Ви дізнались?3. Яка інформація зацікавила Вас найбільше? 4. Як Ви оцінюєте свої набуті знання? Чи достатньо їх, щоб поділитися з іншими?

Номер слайду 37

Домашнє завдання1. Дати відповіді на запитання- Чому жири не розчиняються у воді, а розчиняються в органічних розчинниках? - Що спільного у будові білків і полісахаридів? - Що спільного у властивостях полісахаридів і жирів? У якому випадку денатурація оборотна?2. Повторити § 7 – 10 підручника Біологія: 10 кл. : Підруч. для загальноосвіт. навч. закл. : рівень стандарту, академічний рівень / П. Г. Балан, Ю. Г. Вервес, В. П. Поліщук. – К. : Генеза, 2010. – 288 с. :іл.

Номер слайду 38

ДЯКУЮ ЗА ПЛІДНУ ПРАЦЮ!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку