Визначення стану потерпілого. Перша допомога при надзвичайних ситуаціях. Алгоритм рятування людей під час пожежі.иди і наслідки кровотеч. Серцево-легенева реанімація.

Про матеріал

Матеріал розрахований на учнів 8-9-х класів.

Тема уроку: "Невідкладна домедична допомога":

1.Визначення стану потерпілого.

2.Перша допомога при надзвичайних ситуаціях.

3.Види і наслідки кровотеч.

4. Невідкладна допомога при кровотечах.

5.Серцево-легенева реанімація.

6. Алгоритм рятування людей під час пожежі.

7.Невідкладна домедична допомога при опіках, отруєнні чадним газом.

Підручник: Ольга Тагліна. Основи здоров'я: підручник для 8 класу закладів загальної середньої освіти – Харків: Ранок, 2021

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невідкладна домедична допомога1. Визначення стану потерпілого. 2. Перша допомога при надзвичайних ситуаціях. 3. Види і наслідки кровотеч. 4. Невідкладна допомога при кровотечах. 5. Серцево-легенева реанімація. 6. Алгоритм рятування людей під час пожежі. 7. Невідкладна домедична допомога при опіках, отруєнні чадним газом.

Номер слайду 2

Обміркуйте й обговоріть ситуацію!Хлопчики грали у футбол, аж раптом у Кирила потекла з носа кров. Гра припинилася. Мишко сказав, що Кирилові треба злегка відкинути голову назад або лягти. Але Олексій заперечив: «Голову треба злегка нахилити вперед». Хто з них правий? Чия порада призведе до небажаних наслідків? Чому?

Номер слайду 3

1. Визначення стану потерпілого. Важливо вміти швидко й правильно оцінити стан потерпілого. Під час огляду спочатку слід установити, живий він чи мертвий, відтак визначити тяжкість стану, ступінь ураження, наявність кровотечі. Однак треба знати, що за нещасного випадку смерть часто буває клінічною («уявною»), тому ніколи не слід відмовлятися від надання допомоги потерпілому, уважаючи його мертвим через відсутність дихання, серцебиття, пульсу. Розв’язати питання про доцільність або марність заходів щодо оживлення потерпілого й зробити висновок про його смерть має право виключно лікар.

Номер слайду 4

До невідкладних заходів щодо порятунку постраждалого належать: відновлення прохідності дихальних шляхів, проведення штучного дихання, зовнішнього масажу серця, зупинка кровотечі, іммобілізація (знерухомлення) місця перелому (як-от, наклавши шину чи пов’язку). Пам’ятайте, що досить часто смерть потерпілого настає не через тяжкість травм, а через відсутність елементарних знань із надання першої допомоги в людей, що опинилися поруч

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Перша допомога за надзвичайних ситуацій. Перша допомога — це комплекс простих медичних заходів, які виконуються на місці (самодопомога і взаємодопомога). Основна мета першої допомоги — порятунок життя потерпілих, їхня швидка евакуація з небезпечної зони. Під час надання першої допомоги дуже важливим є фактор часу. У людей, які отримали першу допомогу протягом 30 хв після травми, ускладнення виникають удвічі рідше, ніж у тих, кому допомога була надана пізніше. Оптимальний термін надання першої допомоги — до 30 хв після отримання травми, у разі отруєння — до 10 хв. У разі зупинки дихання цей час скорочується до 5–7 хв. Відсутність допомоги протягом години після травмування збільшує вірогідність смерті серед тяжкопоранених на третину.

Номер слайду 7

Перед тим, як надавати першу допомогу, необхідно оцінити ситуацію та визначити, що саме сталося, яка причина того, що сталося, чи існує небезпека для вас і потерпілих, кого можна залучити до надання допомоги. Під час оцінювання ситуації, особливу увагу слід приділити питанню, чи існує небезпека для вас і постраждалих і наскільки ця небезпека велика. Важливо з’ясувати, чи є доступ до потерпілих і що потрібно зробити, якщо цей доступ ускладнений. Необхідно зберігати холоднокровність і здоровий глузд, щоб ухвалене рішення не виявилося помилковим. У багатьох ситуаціях швидка й точна оцінка може виявитися життєво важливою для потерпілих.

Номер слайду 8

Пам’ятайте, що не можна:зрушувати й перетягувати потерпілих на інше місце, якщо їм не загрожує вогонь, обвал будівлі, якщо їм не потрібно робити штучне дихання чи надавати термінову медичну допомогу; вправляти випалі органи в разі пошкодження грудної й черевної порожнин; давати воду або ліки для прийому всередину непритомним потерпілим; доторкатися до рани руками або будь-якими предметами; видаляти сторонні предмети з рани черевної, грудної або черепної порожнини (треба просто накрити рану перев’язувальним матеріалом і чекати на приїзд швидкої допомоги); намагатися витягти потерпілого з вогню, води, будівлі, що загрожує обвалом, не прийнявши належних заходів для власного захисту;залишати на спині непритомного потерпілого, особливо в разі нудоти й блювання (залежно від стану його потрібно повернути на бік або, у крайньому випадку, повернути вбік його голову).

Номер слайду 9

3. Види і наслідки кровотеч4. Невідкладна допомога при кровотечах. Зупинити кров у випадку порізу, розриву шкірних покривів, легкої або важкої травми дуже важливо, адже велика втрата крові може призвести до незворотних наслідків. Однак, щоб правильно надати першу допомогу при кровотечі, потрібно знати, що це за кровотеча, адже тільки тоді можна надати правильну першу допомогу і мінімізувати ризики зараження, надмірної крововтрати і більш серйозних наслідків. Перша допомога: зупинка кровотечі:https://youtu.be/e2pqnv. JIJE0?si=6 OYfpxwj. F0 QGXbuf

Номер слайду 10

Що робити, якщо почалася кровотеча: перша допомога. Перш за все переконайтеся, що ні потерпілому, ні вам нічого не загрожує. Якщо потрібно, виведіть або винесіть потерпілого із зони ураження або небезпеки.Ідеально було б діяти у гумових рукавичках і масці. Коментар: “Слід перевірити дихання постраждалого. Якщо воно відсутнє, потрібно розпочати проведення серцево-легеневої реанімації”, – додають у МОЗ. Якщо крововтрата велика, покладіть потерпілого з піднятими ногами. Викличте медиків. Не торкайтеся рани руками. Не промивайте рану. Це може завдати ще більшої шкоди і посилити кровотечу. Не видаляйте з рани іншородні предмети (уламки скла, гілки, бруд). Бруд навколо рани обережно видаліть у напрямку від рани і обробіть очищені краї антисептиком.

Номер слайду 11

Основні види кровотечі:

Номер слайду 12

Що робити при капілярній кровотечіКапілярна кровотеча, як правило, не супроводжується значною крововтратою і досить легко зупиняється. При цьому кров витікає зі рани повільно, що не загрожує життю людини. При капілярній кровотечі дрібні кровоносні судини – капіляри – починають кровоточити. Поверхня рани покривається дрібними крапельками крові, як губка. Надати першу допомогу при капілярній кровотечі слід за допомогою спиртового антисептику. Обробіть ним край рани і накладіть асептичну марлеву пов’язку. На саму рану під пов’язку накладають вату. Не затягуйте міцно. Часто капілярна кровотеча не потребує звернення до лікарні, крім випадків з великою площею пошкодженої поверхні.

Номер слайду 13

Перша допомога при венозній кровотечіВенозна кров має темний колір. Вона витікає з великою швидкістю, рівномірної струменем (без пульсації, фонтанування). У цьому випадку можливе утворення кров’яних згустків, що в жодному разі не можна видаляти, аби не спровокувати посилення крововтрати. При першій допомозі у разі венозної кровотечі на рану потрібно накласти асептичну пов’язку і перев’язати. Якщо це не допомогло зупинити кров, потрібно накласти джгут нижче місця пошкодження. При цьому під джгут покладіть м’яку прокладку, щоб уникнути додаткової травматизації шкіри і м’яких тканин, а також записку із зазначенням часу накладення джгута. Максимальний час, протягом якого джгут може не зніматися, становить одну годину в умовах холоду (взимку) і до двох у теплу пору року. Якщо цей ліміт перевищити, це призведе до відмирання тканин обезкровленої кінцівки.

Номер слайду 14

Як допомогти при артеріальній кровотечіАртеріальна кровотеча є більш небезпечною, ніж капілярна чи венозна. З пошкодженої артерії дуже швидко, пульсуючим струменем, тече яскраво-червона кров, а при пошкодженні великих артерій кров може бити фонтаном, уривчасто. При наданні першої допомоги потрібно підняти кінцівку (якщо немає переломів) і накласти джгут вище місця пошкодження (ближче до тулуба). Якщо джгута немає, притисніть пальцями артерію вище пошкодженої ділянки (у точці пульсації). Перша допомога при внутрішній кровотечіВнутрішня кровотеча небезпечна тим, що її неможливо розпізнати самостійно, а часто – вчасно.

Номер слайду 15

Як розпізнати внутрішню кровотечушкіра потерпілого блідне, у нього спостерігається запаморочення, непритомність,холодний липкий піт,поверхневе дихання,частий слабкий пульс. У такому випадку в першу чергу необхідно викликати швидку допомогу, а потерпілому слід надати положення напівсидячи, забезпечити повний спокій і прикласти холодний компрес або лід до передбачуваного місця кровотечі. Таким чином, основною метою першої допомоги при кровотечах є їх тимчасова зупинка (1-2 години) на долікарської етапі, яка дозволить доставити хворого до медичного закладу для надання кваліфікованої допомоги.

Номер слайду 16

5. Серцево-легенева реанімація. Серцево-легенева реанімація (СЛР) — це невідкладна комплексна медична процедура, спрямована на відновлення життєвоважливих функцій - дихання та кровообігу. Від правильності її проведення залежить життя і здоров'я людини. Зробіть два вдихання після 30 компресій грудної клітки. Виконуйте СЛР протягом 2 хвилин, перед викликом допомоги, якщо не було іншої особи, що могла зателефонувати до швидкої допомоги раніше. Продовжуйте СЛР, поки не побачите ознак життя, або надійде медичний персонал. Серцево-легенева реанімація дорослого: непрямий масаж серця і штучне дихання:https://youtu.be/E1 N9 YYH5 Jb. U?si=Is. NRmpa. Eco6j. Lk. By

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

6. Алгоритм рятування людей під час пожежіПравильне й вичерпне повідомлення про пожежу дозволяє пожежній охороні передбачити можливе становище та вжити необхідних заходів. 1. Негайно викликати пожежну охорону за номером 101, повідомивши свою точну адресу, об’єкт пожежі; зустріти пожежну охорону. 2. Якщо горіння щойно почалося, ви можете легко загасити вогонь водою, накрити товстою ковдрою, покривалом, закидати піском, землею. У жодному разі не гасіть водою електропроводку та електроприлади, що перебувають під напругою,— це небезпечно для життя! 3. Якщо ви бачите, що не зможете впоратися з вогнем і пожежа набуває загрозливих розмірів, терміново покиньте приміщення. Перш ніж відчинити двері в палаючому будинку, доторкніться до них зворотним боком долоні. Не відчиняйте їх, якщо відчуваєте, що двері теплі — за ними вогонь. Не користуйтеся ліфтами під час пожежі. Спускайтеся лише сходами. Ніколи не біжіть навмання! Не намагайтеся захопити із собою цінні речі та інше майно! Ніколи не ховайтеся в задимленому приміщенні в непримітні, віддалені місця! 4. Якщо вогонь відрізав шлях до виходу, постарайтеся зберігати спокій. Ідіть у дальню від палаючого приміщення кімнату, щільно зачиняючи за собою всі двері. Відчиніть вікно й постарайтеся привернути увагу перехожих криками про допомогу. 5. Після прибуття пожежної бригади чітко й беззаперечно виконуйте команди її працівників. Не заходьте назад у палаюче приміщення, поки вам не скажуть, що небезпека минула.

Номер слайду 20

7. Невідкладна домедична допомога при опіках, отруєнні чадним газом. Опік – ушкодження шкіри чи інших тканин в результаті дї високих температур, хімічних речовин, електричного струму чи сонячних променів. Опіки можуть бути різної глибини: ▫поверхневий опік. Супроводжується болем, відчуття печіння, почервонінням і набряком шкіри. ▫помірно-глибокий опік. До вище зазначених ознак з’являються пухирі з рідиною. ▫глибокий опік. Місце ураження може виглядати чорним або білим і сухим (нагадує пергамент). Як надати якісно першу допомогу при опіках, дивіться у відео: https://youtu.be/x. CIVn. K-m-UU?si=8o_MIve. Wv. Kico. Nz. A.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Симптоми отруєння чадним газом

Номер слайду 23

Перша допомога при отруєнні чадним газом

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Опорні точки Перша допомога — це комплекс заходів, метою яких є порятунок життя людей, їх швидка евакуація з небезпечної зони. Перш ніж надавати першу допомогу, необхідно визначити стан потерпілих. Правильне виконання алгоритму рятування людей під час пожежі забезпечує збереження людського життя і здоров’я.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Джерела:1.https://youtu.be/e2pqnv. JIJE0?si=6 OYfpxwj. F0 QGXbuf2.https://youtu.be/E1 N9 YYH5 Jb. U?si=Is. NRmpa. Eco6j. Lk. By3.https://youtu.be/x. CIVn. K-m-UU?si=8o_MIve. Wv. Kico. Nz. A2. 4. 4.https://chasdiy.org/society/persha-dopomoha-pry-krovotechi-iak-potribno-diiaty-poky-ide-shvydka.html5.http://korostyshivgaz.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=16:2012-03-01-12-10-39&catid=6:2012-03-01-11-34-56&Itemid=106. https://barnews.city/articles/243986/persha-medichna-dopomoga-v-umovah-vijni7. https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/51028. Підручник: Ольга Тагліна. Основи здоров’я: підручник для 8 класу закладів загальної середньої освіти – Харків: Ранок, 2021

pptx
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
1445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку