Візуалізація елементів табличної величини за допомогою графічних примітивів

Про матеріал
Як для роботи з масивами на формах проектів використовувати візуальні елементи? Для введення, виведення та опрацювання масиву текстових рядків у середовищі програмування можна використовувати елемент управління – багаторядкове текстове поле. У середовищі Lazarus багаторядкове текстове поле задають елементом Memo з панелі компонентів екранної форми Стандартна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 2

Програмування. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 3

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 4

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Ти дізнаєшся:

Номер слайду 5

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Візуалізація елементів табличної величини

Номер слайду 6

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Пригадайте: Чи обов’язково кожному елементу табличної величини ставити у відповідність? Для чого потрібні такі номери?Чи можна визначити кількість елементів за описом табличної величини мовою програмування Pascal?Які засоби для введення й виведення елементів табличної величини передбачені у програмах мовою програмування Pascal?

Номер слайду 7

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Табличні величини. Табличні величини Робота з масивами на формах проектів. Для введення, виведення та опрацювання масиву текстових рядків у середовищі програмування можна використовувати елемент управління – багаторядкове текстове поле. Текстове поле задають елементом Memo з панелі компонентів екранної форми Стандартна

Номер слайду 8

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Табличні величини. Табличні величини Робота з масивами на формах проектів. В інспекторі об’єктів змінюють значення таких властивостей елемента управління Memo{69012 ECD-51 FC-41 F1-AA8 D-1 B2483 CD663 E}Властивість. Опис. NameІм’я. Використовують у програмі для доступу до елемента управління та його властивостей. Lines. Масив рядків, що відповідає вмісту поля. Доступ до рядка здійснюється за номером. Рядки нумеруються, починаючи з нуля. Max. Length. Максимальна довжина тексту у полі Memo. Значення 0 знімає обмеження довжини. Left Відстань від лівої межі поля до правої межі форми. Top. Відстань від правої межі поля до правої межі форми. Font Шрифт, який використовують для відображення тексту.

Номер слайду 9

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Табличні величини. Табличні величини Робота з масивами на формах проектів. Елементи String. Grid (Таблиця рядків) вкладки Additional

Номер слайду 10

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Табличні величини. Табличні величини Робота з масивами на формах проектів. Елементи String. Grid (Таблиця рядків) вкладки Additional{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Властивість. Опис. Col. Count. Кількість стовпців таблиці. Row. Count. Кількість рядків таблиці. Fixed. Cols. Кількість фіксованих стовпців таблиці. Фіксується один – крайній лівий, який використовується для заголовка. Fixed. Rows. Кількість фіксованих рядків таблиці. Fixed. Color. Колір фіксованих рядків і стовпців таблиці. Visible. Col. Count. Visible. Row. Count. Кількість видимих (тих, що прокручуються) стовпців або рядків. Scroll. Bars. Наявність у таблиці смуг прокручування. Якщо вказати значення властивості ss. Auto. Both, то смуги прокручування з’являтимуться за потреби автоматично.

Номер слайду 11

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Домашнє завдання. Вивчити §15 п.15.4 Опрацювати всі запитання і завдання з рубрик Заповнити словничок Властивості елементів Memo, String. Grid Вправа 3

Номер слайду 12

Розгадайребус. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк

Номер слайду 13

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Розгадай ребус. ТАБЛИЦЯ

Номер слайду 14

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Вправа 3. Обмін даними. У середовищі Lazarus розробіть проект, у якому стовпець із п’яти слів, які користувач вводить у багаторядкове поле, буде розміщуватись у рядку таблиці.

Номер слайду 15

Робота з комп'ютером. Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк Завдання 5. Засобами обраного самостійно середовища програмування створіть проект Гравітаційна стала, у якому формуються значення елементів лінійної таблиці з 5 дійсних чисел з діапазону від 6.0 до 7.0, а результат виводиться в написі, повторюючи послідовність отриманих значень двічі. Завдання 6. Засобами обраного самостійно середовища програмування створіть проект Зріст, у якому вводиться масив цілих чисел, що відповідають зросту членів вашої родини, і виводиться в таблицю з відповідними підписами стовпців.

Номер слайду 16

Чашук О. Ф., вчитель інформатики ЗОШ№23, Луцьк. Працюємо за комп’ютером

zip
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
5519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку