Влип пандемії COVID-19 на світову економіку

Про матеріал
Як вплинула пандемія коронавірусу «COVID-19» на економічну та соціальну ситуацію в світі та Україні
Перегляд файлу

Більшість людей вимушено сидять на карантині, кожен кардинально змінив своє життя. Ще зовсім нещодавно, страшна епідемія починалась в Китаї, а зараз це вже пандемія і вона забрала тисячі людських життів у всьому світі.

Дана ситуація лякає кожного громадянина України, всі хвилюються за себе та своїх рідних. Тим часом вірус вже уражає жителів нашої країни в різних куточках нашої Батьківщини.

На мою думку, зараз ми перебуваємо в стані стресу і більше думаємо за наше здоров’я та життя. Соціальна ситуація в країні вкрай напружена, адже кожного дня ми вмикаємо телевізор чи гортаємо сторінки в соціальних мережах і скрізь бачимо страшну статистику та жахливі подробиці епідемії.
Але мало хто зараз замислюється про те, які ж економічні наслідки понесе цей коронавірус «COVID-19». І як це вплине на наше подальше життя? Навчання? Роботу? Економіку? Державу? Та інші аспекти буденності?

Наслідки вже очевидні. Наразі в Україні закрились всі торгово-розважальні центри, магазини, кіоски та інші торгові точки, не працює громадський транспорт. Приватні підприємці б`ють на сполох та вже вираховують майбутні збитки. Більшість працівників вимушено покинули свої робочі місця.
Світові темпи економічного зростання суттєво знизяться, а з ними, звісно ж, уповільнить своє зростання й ВВП України.

Спалах епідемії коронавірусу «COVID-19» сильно позначився на економіці Китаю, а з нею ланцюгом зачепив і весь світ. Ідеться, передусім, про торгівлю та виробництво товарів і укомплектування, які виробляються в КНР. Друга за потужністю економіка світу зазнала суттєвого удару, а значить вибуховою хвилею зачепить всіх без винятку, тобто і Україну теж.

Серед довгострокових ефектів впливу кризи на українську економіку в Нацбанку називають скорочення експорту та зниження привабливості боргових цінних паперів уряду. Крім того, ситуація погіршиться і з борговими зобов’язаннями. І в комплексі – всі ці фактори точно вплинуть на знецінення гривні.
Вже постраждали туристична галузь, сфера надання послуг та перевезення, зменшилось надходження від заробітчан. Натомість зросте попит на онлайн-торгівлю та доставку готової їжі і продуктів, товарів широкого вжитку.

Пандемія коронавірусу змінить структуру світової економіки. Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій, який зазначив, що поки прогнозувати наслідки пандемії для світової економіки досить складно, оскільки ситуація динамічно розвивається.

«Економіка така річ, що вона буде пристосовуватися. Ми, напевно, в кінці будемо мати трохи іншу світову економіку. Вона, напевно, буде більш диджиталізована, частина працівників буде працювати з дому, дистанційно», — сказав він https://www.unian.ua/economics/finance/10915073-epidemiya-koronavirusu-z....

Раніше аналітик ІГ «Універ» Михайло Федоров проаналізував кризові явища, пов'язані з коронавірусом «COVID-19», і оцінив їх вплив на економіку України. За його словами, Україна недостатньо сильна, щоб захистити людей від коронавірусу «COVID-19». У нашої держави немає таких ресурсів, як у розвинених країн. Натомість українська економіка більш стійка порівняно з іншими країнами https://vezha.net.ua/economy/pislya-pandemiyi-svitova-ekonomika-stane-in....

Наведу певні статистичні дані по прибутковості українських цінних паперів.
Як змінилася прибутковість українських єврооблігацій:

  • прибутковість найкоротших паперів з погашенням на початку вересня цього року збільшилася до 13,1% з 8%;
  • прибутковість єврооблігацій з погашенням у 2022 році зросла до 14% з 9,5%;
  • ставки паперів з погашенням в 2027 році збільшилися на 2,9 п.п. до 13%;
  • дохідність "найдовших" єврооблігацій – з погашенням в 2032 році – зросла на 1,7 п.п. до 11,6%.

Так чи інакше, карантин та фінансова криза стане для багатьох українців ще одним доказом того, що шукати кращої долі за кордоном чи сподіватися на більші заробітки несуть у собі такі ж ризики, як і вирішення проблемних питань у себе вдома. Тому нова криза та коронавірус можуть стати такими собі точками відліку, коли дедалі більше українців зосередяться на питаннях наведення ладу вдома.

 

docx
Додав(-ла)
Gapeenko Lera
Додано
29 травня 2020
Переглядів
613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку