Внесок подружжя Кюрі у атомну енергетику

Про матеріал
Сподобалися мої презентації? Залишіть вподобайку та відгук! Презентація розроблена за темою: Внесок подружжя Кюрі у атомну енергетику. Всі авторські права дотримані. Дизайн презентації розроблений особисто. Буду вдячний за вподобайку та відгук! Дякую за ваші вподобайки! До уваги учнів! Не намагайтеся скинути мої роботи вчителю, видаючи їх за свої. Цим ви порушуєте академічну доброчесність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внесок подружжя Кюрі у ядерну енергетику. «Скелети у шафі» великих особистостей. Цікаві факти

Номер слайду 2

Марія Кюрі – «перша» жінка у всьому Перша жінка, яка отримала Нобелівську премію з фізики; Перша жінка, яка отримала Нобелівську премію з хімії; Перша жінка, яка отримала Нобелівську премію з двох наук; Перша жінка, яка отримала водійські права.

Номер слайду 3

Як виглядали Марія та П’єр Кюрі?

Номер слайду 4

Сім’я. У 1894 році Марі зустрічає П’єра Кюрі, свого майбутнього чоловіка, соратника і опору. На той момент він керував лабораторій і надав в ній місце для дослідів Марії. Вони спільно працювали в лабораторії. На першу пропозицію заміжжя Марія відповіла відмовою. Тому що вона не планувала залишатися в Парижі, хоча П’єр був готовий разом виїхати на її батьківщину. Але обставини склалися інакше, в Кракові Марію не прийняли, і вона залишилася у Франції.26 липня 1895 вони з П’єром уклали шлюб. На церемонію цивільного одруження Марія одягла темно-синє плаття, згодом саме в ньому вона щодня проводила дослідження. П’єр і Марія були щасливі в шлюбі. П’єр говорив, що зрозумів про свою любов, коли побачив руки цієї милої дівчини, покалічені кислотою. У цьому шлюбі народилися дві дівчинки Ірен і Єва. В наслідок старша дочка Ірен піде по стопах батьків, продовжить їх дослідження і спільно зі своїм чоловіком отримає Нобелівську премію. А молодша дочка Єва створить біографію матері, за мотивами якої в 1943 році знімуть фільм «Мадам Кюрі». П’єр Кюрі загинув в 1906 році, його збив екіпаж. Смерть чоловіка сильно підкосила Марію Кюрі, але вона все-таки продовжила свої дослідження.

Номер слайду 5

Досягнення. Марія і П’єр Кюрі відкрили новий хімічний елемент і назвали його полоній, на честь батьківщини Марії. Незабаром вони змогли розрахувати атомну масу другого елемента, його назвали радій. Вони ввели новий термін «радіоактивний», застосовний до загальних властивостей полонію і радію. І тільки через 12 років Марія, вже без чоловіка, змогла виділити чистий радій, і його визнали самостійним елементом. За особливо великі досягнення Марія була двічі нагороджена Нобелівською премією. При цьому, першу премію вона отримала спільно з чоловіком в галузі фізики, а другу особисто за досягнення в галузі хімії. Тим самим ставши першою людиною і поки ще єдиною жінкою удостоєної Нобелівської премії в двох областях науки. Марія отримала докторський ступінь в університеті Сорбонна. Спільно з чоловіком опублікували понад 30 наукових статей. Протягом життя Марії присвоїли 20 наукових ступенів.

Номер слайду 6

Досягнення. Марія Кюрі була запрошена на закриту престижну конференцію «Solvay Conference» в 1911 році, і там вона познайомилася з Ейнштейном. Марія не обмежувалася науковою діяльністю, і цікавилася багатьма громадським проектами. За все життя Марія брала участь у роботі 85-ти різних спільнот по всьому світу. Коли почалася Перша світова війна вона, бажаючи допомогти пораненим, створює рентгенівські установки, які допомагають лікарям в лікуванні. Пізніше з’являються мобільні рентгенівські установки, їх прозвали «маленькі Кюрі»Марі при підтримці французького уряду відкрила Інститут радію, про який вони мріяли разом з чоловіком. Пізніше в ньому було виділено крило для досліджень медичного застосування радіоактивності. А після її смерті його перейменують в Інститут Кюрі.

Номер слайду 7

Престижна конференція «Solvay Conference» в 1911 році

Номер слайду 8

Інститут радію (Кюрі), Париж

Номер слайду 9

Пам’ять. Марі Кюрі все життя вивчала радіацію, і це не могло не вплинути на її здоров’я. Вони з чоловіком тільки починали вивчати радіоактивні елементи, і ще не усвідомлювали, наскільки руйнівним їх вплив на організм. Мало того, що при роботі з радієм не використовувалися захисні костюми, так ще Марі завжди носила на грудях як прикраса ампули, наповнені радієм. Але незважаючи на таке безтурботне ставлення з небезпечними для життя речовинами, ця дивовижна жінка змогла прожити 66 років. 4 липня 1934 вона померла в Альпах від апластичної анемії. Через постійний контакт з радієм тіло жінки теж стало випромінювати радіацію, тому довелося на кришку труни набити свинцевий лист. Всі особисті речі, документи, робочі записки подружжя Кюрі були забруднені радіаційним випромінюванням. Тому зараз їх зберігають у свинцевих коробках і при зверненні до них вживають усіх запобіжних заходів. Речі перестануть бути небезпечними тільки через 1,5 тисячоліття.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу!Використані джерела: Цікаві факти https://historyurok.com.ua/tsikavi-fakty/z-istorii/naukovci/z-zhyttya-marii-kyuri.html;Геніальність Кюрі https://www.youtube.com/watch?v=w6 JFRi0 Qm_s; Усі ілюстрації взяті з вільних джерел і використані відповідно до ліцензій.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
Додано
30 квітня
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку