ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ. Тканинна рідина, лімфа

Про матеріал
Тканинна рідина Тканинна рідина – це сполучна ланка між кров’ю і лімфою. Вона є в міжклітинних просторах всіх тканин і органів. З цієї рідини клітини поглинають необхідні їм речовини і виділяють в неї продукти обміну. За складом вона близька до плазми крові, відрізняється від плазми меншим вмістом білка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ. Тканинна рідина, лімфа

Номер слайду 2

Які рідини є у нашому організмі?

Номер слайду 3

ГОМЕОСТАЗ(виписати у зошит)Сталість показників внутрішнього середовища,що забезпечують оптимальну життєдіяльність організму та пристосування до умов середовища - ГОМЕОСТАЗВиписати у зошит

Номер слайду 4

Склад і основні функції внутрішнього середовища. Склад внутрішнього середовища. Місце розташування. ФункціїКров. Серце та кровоносні судини. Транспортна Захисна Регуляторна Лімфа. Лімфатична система. Постачання рідин у кровоносне русло; знищення хвороботворних організмів. Тканинна рідина. Проміжки між клітинами всіх тканин. Транспорт кисню, поживних речовин,продуктів розпаду

Номер слайду 5

ВНУТРІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ОРГАНІЗМУ Тканинна рідина(до 20 л)15%Лімфа(1 – 2л)4%Кров(4,5 – 5 л)7%

Номер слайду 6

Внутрішнє середовище організму. Кров рухається по замкнутих судинах Тканинна рідина утворюється з рідкої частини крові. Лімфа утворюється з тканинної рідини.

Номер слайду 7

Тканинна рідина ( до 20 літрів)Оточує клітини. Віддає поживні речовини і О2 клітинам. Забирає продукти обміну з клітин

Номер слайду 8

Тканинна рідина. Тканинна рідина – це сполучна ланка між кров’ю і лімфою. Вона є в міжклітинних просторах всіх тканин і органів. З цієї рідини клітини поглинають необхідні їм речовини і виділяють в неї продукти обміну. За складом вона близька до плазми крові, відрізняється від плазми меншим вмістом білка.

Номер слайду 9

Лімфа

Номер слайду 10

Лімфатична система -бере участь у створенні імунітету, в захисті від хвороботворних мікробів. Лімфа (сукровиця – народна назва лімфи)- прозора безбарвна рідина, що немає еритроцитів і тромбоцитів, ! але багато лімфоцитів, виділяється з дрібних ран. В організмі людини міститься 1-2 літра лімфи. Функції лімфи - повернення білків, води, солей, токсинів і метаболітів з тканин в кров. Лімфа

Номер слайду 11

Лімфа це прозора, жовтуватого кольору рідка сполучна тканина організму2 - 4 ллімфоплазмаформені елементилімфоцити (98%)макрофагилейкоцити. Рух лімфи забезпечується шляхом:скорочення гладеньких м’язів лімфатичних судин;стискання лімфатичних судин м’язами, що скорочуються;пульсації кровоносних судин. Виписати у зошит

Номер слайду 12

1. очисна: лімфатичні капіляри очищують тканини від продуктів, які не можуть проникнути в кровоносні капіляри (високомолекулярні білки, чужорідні частинки, зруйновані клітини);2. бар′єрна: лімфатичні вузли є активним біологічним фільтром, де затримуються і знешкоджуються приблизно 90% всіх чужорідних тіл і токсинів; 3. імунозахисна: продукуються лімфоцити і антитіла; 4. поживна: рознесення жирів по всьому організму. ! ВИПИСАТИ У ЗОШИТлімфатична система. Складається приблизно із 700 лімфовузлів і лімфатичних судин різних розмірів. На відміну від кровоносних судин, якими кров притікає до органів або відтікає від них, лімфатичні судини слугують лише для відтоку лімфи. Тому вони є начебто дренажною системою, що видаляє надлишок міжклітинної рідини. Функції :

Номер слайду 13

Лімфа. Циркулююча лімфа. Пори. Лімфатичний капіляр. Кровоносний капіляр. Тканинна лімфа.

Номер слайду 14

Лімфатичний вузол. Округлої форми діаметром 0,5-25 мм. В організмі людини нараховують понад 300 лімфатичних вузлів. В них лімфа збагачується лімфоцитами. Лімфатичні вузли є біофільтратами, які затримують та знешкоджують антигени.

Номер слайду 15

Рух лімфи. Лімфа завдяки наявності клапанів рухається по судинах лише в одному напрямку - до серця. Рух лімфи дуже повільний ( 0,3мм/хв.)

Номер слайду 16

Лімфатичні вузли - «біологічні фільтри», які на певних ділянках тіла пропускають крізь себе , затримуючи віруси, бактерії, пухлинні клітини, тобто виконує очисну і бар’єрну функцію. Беручи «удар» на себе, лімфатичні вузли можуть запалюватися, що проявляється їхнім збільшенням, болісністю.

Номер слайду 17

Функції лімфатичної системи: Бере участь у виведенні надлишку тканинної рідини і повернені її у вигляді лімфи у венозне русло. Підтримує сталість і об'єм тканинної рідини. Забезпечує гуморальний зв’язок між тканинною рідиною і кров'ю. Забезпечує всмоктування і транспортування жирів з травного тракту у венозну систему. Утворює лімфоцити, які беруть участь в імунологічних реакціях, виробляючи антитіла. У лімфатичних вузлах затримуються і знешкоджуються мікроорганізми, рештки клітин.

Номер слайду 18

!!!Малорухливий спосіб життя супроводжується застійними процесами в лімфатичній системі. Це може викликати набряки тканин і веде до накопичення в організмі шкідливих продуктів обміну речовин. Це треба пам’ятати! ОБОВ*ЯЗКОВО щодня виконуйте фізичні вправи або лімфодренажну розмінку

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку