Вода розчинник. Масова частка розчиненої речовини

Про матеріал
Як ми спостерігали в попередніх дослідах розчин - це суміш двох або більше речовин. В даному випадку вода є розчинником, сіль і цукор – розчиненою речовиною. Сіль і цукор до розчинення у воді були твердими, а після розчинення утворилися розчини у вигляді рідин. У таких сумішах неозброєним оком неможливо розрізнити часточки розчину, тому такий розчин називають однорідним. Пісок та олія у воді не розчинилися утворилась неоднорідна суміш, так як нам видно окремі компоненти розчину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода – розчинник. Розчини в природі. Використання води людиною. Мельникова К. В.

Номер слайду 2

Як ми спостерігали в попередніх дослідах розчин - це суміш двох або більше речовин. В даному випадку вода є розчинником, сіль і цукор – розчиненою речовиною. Сіль і цукор до розчинення у воді були твердими, а після розчинення утворилися розчини у вигляді рідин. У таких сумішах неозброєним оком неможливо розрізнити часточки розчину, тому такий розчин називають однорідним. Пісок та олія у воді не розчинилися утворилась неоднорідна суміш, так як нам видно окремі компоненти розчину. А чи зустрічаюся розчини нам у природі? І яку взагалі роль відіграє вода в природі?

Номер слайду 3

Вода – універсальний і досить поширений розчинник у неживій природі. Свідченням цього є вода морів, океанів, річок, озер і ставків. Найбільший вміст розчинених речовин має морська вода. Якщо її скуштувати вона солоно-гірка на смак. Це тому, що, крім солоної кухонної солі, у її складі є ще і інші солі, гіркі на смак.

Номер слайду 4

Отже березовий сік, морська вода, клітинний сік та багато інших це все розчини в природі.

Номер слайду 5

Яку ж роль вода відіграє у природі? Надзвичайно важливу. Випаровуючись, вода переноситься на величезні відстані і там випадає у вигляді дощу та снігу. Вологість повітря і кількість атмосферних опадів є найважливішими факторами, що регулюють клімат і погоду.

Номер слайду 6

Людина не може прожити без води, як і інші живі істоти. Удень вона випиває до 2 л води. Людина без води може прожити не більше 5-6 діб. Організм здорової людини складається в середньому на 65 % з води. З віком її кількість зменшується. Тому протягом усього життя треба підтримувати свій водний баланс та пити достатню кількість води.

Номер слайду 7

Втрата 1- 1,5 л води вже викликає відчуття спраги. Це пов’язано із збудженням певних відділів головного мозку так званого «питного центру», який регулює поповнення водних ресурсів організму. Недостатня кількість води призводить до поганого самопочуття, знижується працездатність, що може призвести до перегрівання організму. Втрата води в кількості 15-20% може призвести до втрати свідомості та смерті.

Номер слайду 8

У побуті людина також не може обійтися без води. Близько 300 л води використовується людиною на різні потреби – приготування їжі, догляду за чистотою тіла, миття посуду, прання, підтримання чистоти в оселі тощо. Витрачається вода також і на підтримання чистоти громадських будівель, вулиць населених пунктів.

Номер слайду 9

З вшануванням води пов’язані старовинні свята. Наприклад: Водохреща. Спочатку це свято було на честь народження богині води Дани, бога світла Ора. Вважалося, що в цей час освячуються всі земні води і набирають цілющої сили. Пізніше це свято було поєднано з християнським святом Водохреща, коли Ісус Христос хрестився в Йордані. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. В цей день люди йдуть до церкви та святять воду, яка є своєрідним спасінням від багатьох недуг.

Номер слайду 10

Стретіння. Стретінська вода цілюща, нею святили хату, коли дошкуляв домовик, освячували пасіку.

Номер слайду 11

Івана Купала. У цей день відбувалося очищення вогнем і водою – перестрибували через вогонь та купалися у воді. Тоді ж дівчата віночки на воду пускають, а вода говорить: якщо віночок потонув – помре дівчина, а якщо пристав до берега – то з того краю буде наречений.

Номер слайду 12

Великдень. На Великдень у миску наливали води, клали туди свячені крашанки, і всі по черзі вмивалися, щоб бути красивими та здоровими.

Номер слайду 13

Пошана любов до води відбивалась у створенні та прикрашанні криниць, які українці здавна охороняли, наділяючи їх цілющими та магічними властивостями. Криниця виступала символом любові: Не каламуть, дівчино, воду –Скаламутиш щастя й вроду. Воду бережи, козаче, -І вона тобі віддячить. Біля колодязя садили кущі калини, щоб вода була смачною та цілющою. Тому існує в українців таке побажання «будьте здорові, як вода, багаті, як земля, щасливі та веселі як весна». Чого і я вам усім бажаю.

Номер слайду 14

Розчини в мистецтвіФарби – це дуже відомі розчинники в природі. Фарби складаються з пігменту (сухий барвник) і сполучної речовини (мед, олія, яйце, клей та ін) та води. Світ навколо нас різнобарвний про це розповіли нам стародавні художники, які відшукували матеріал для фарб прямо під ногами. З червоної і жовтої глини, можна отримати червоний і жовтий барвник, або, як кажуть художники, пігмент. Пігмент чорний дає вугілля, білий – крейда, блакитному – блакитний або зелений малахіт і лазурит. Зелений пігмент дають і окиси металів.

Номер слайду 15

Розчини в побутіПарфуми - це пахучі вироби, які використовуються з гігієнічною та косметичною метою. Розчинниками в даному випадку виступають спирт, дипропіленгліколь, суміш спирту й води, також носіями парфумерної композиції можуть бути очищені рослинні олії без запаху. Цікаво, що в історії парфумерії різні народи по різному використовували парфуми. Зокрема, ще у другому тисячолітті до н. е. китайський імператор Фу Си написав книгу, у якій детально описав улюблені пахощі китайських жінок. Серед них найпершими вважались екстракти фіалки, жасмину та гліцинії. Стосовно Японії, то особиста гігієна у цій країні завжди була настільки сильною, що виключала із застосування навіть туалетну воду, — адже аромат духів міг заглушити аромат чистого тіла.

Номер слайду 16

Багато ліків виготовляють у вигляді розчинів. Приготування їжі, прання білизни, миття посуду також неможливі без води. Консервуючи овочі та фрукти, готуючи варення і компоти, ми користуємося водними розчинами цукру, кухонної солі, оцтової кислоти.

Номер слайду 17

Жодне виробництво не обходиться без води. Чи то виробництво паперу, чи цукру, чи тканин, гуми тощо. Усі ці галузі промисловості використовують воду.

Номер слайду 18

Охорона води. Незважаючи на запаси прісної води, з кожним роком її стає все менше. Це пов’язано зі зростанням потреби у прісній воді через зростання чисельності населення планети. Тому прісну воду потрібно берегти та споживати економно.

Номер слайду 19

Існує багато висловів про воду. Ось деякі з них: Без води не ростуть і плоди. Куди водиця тече, там і травиця росте. А східне прислів’я говорить:«Нема нічого чистішого від води». Проте в наш час ця мудрість все більше не відповідає дійсності. Вчені нагадують, що може настати день,коли потрібно буде враховувати кожну склянку чистої води, якщо людина не задумається над питанням про охорону води від забруднення.

Номер слайду 20

Виникає запитання: хто і чим забруднює воду?Найбільше воду забруднюють заводи та фабрики, які повертають у природу неочищену воду, яку використовували у виробництві. У цій воді в основному мінеральні рештки: пісок, глина, розчини солей, мінеральні масла, кислоти. Та є й органічні забруднювачі: залишки рослин, плодів, паперу, отрутохімікати, відходи м’ясопереробних і харчових підприємств, тваринницьких ферм, міських комунальних стоків, які несуть з собою хвороботворні бактерії та віруси — збудники інфекцій. Використання такої води для пиття й купання, миття посуду, овочів і фруктів може викликати різні захворювання у людей. Все гостріше постає проблема охорони природи, збереження чистоти річок, озер.

Номер слайду 21

Д/з Природознавство1. Опрацювати п.32.2. Письмово №4 ст.1143. Підготуватись до К.р. (п.27-32)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
27 березня 2023
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку