Води суходолу найбільші річки Євразії

Про матеріал

Створити загальні уявлення про особливості внутрішніх вод , ситематизувати знання . Конспект уроку створений для класів з інклюзивною формою навчання

Перегляд файлу

Тема: ВОДИ СУХОДОЛУ. НАЙБІЛЬШІ РІЧКИ                                           

Мета: створити загальні уявлення про особливості внутрішніх вод Євразії; повторити, поглибити та систематизувати знання про найбільші річки материка; вдосконалювати практичні вміння характеризувати річки за тематичними картами атласу; розвивати вміння самостійно визначати способи навчальних дій у рамках запропонованих умов та вимог; свідомо виконувати способи раціональної навчальної діяльності: складати цілеспрямований опис об’єкта типовим планом; розвивати пізнавальні можливості, самостійність, самовдосконалення, увагу, пам’ять. Виховувати любов до природи, та дбайливого господаря Землі.

Обладнання: фізична карта Євразії, документ-камера, підручники, атласи, контурні карти, комп’ютер, мультимедійний проектор, мультимедійна презентація, планшети.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Очікувані результати: учні зможуть наводити приклади річок Євразії, знаходити та показувати їх на карті; характеризувати типи річок за їхнім живленням і режимом.

ХІД УРОКУ

 

Етап уроку

Завдання для учнів

Адаптовані завдання для учнів з особливими освітніми потребами

I.МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Дивуй!»

Наступним етапом нашого дослідження материка за типовим планом є характеристика його внутрішніх вод. Естафету кліматичних рекордів Євразії продовжують гідрографічні рекорди. Незважаючи на те, що найдовші та найповноводіші річки материка перебувають поза межами Євразії, нашому континенту теж є чим пишатися: з десяти найдовших річок світу п’ять течуть в Євразії, з десяти найбільших озер — три в Євразії. На нашому материку найпотужніший шар багаторічної мерзлоти, грандіозні гірські льодовики, колосальні запаси підземних вод. Визначимо, як розподіляються внутрішні води, які особливості мають найбільші річки материка.

Робота на дошці

1.Загальні відомості про континент

(вставити пропуски)на дошці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконання роботи разом з асистентом учителя.

Робота за планшетом Learning apps

 

Знайди пару

 

II.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

 

Бесіда

Від яких чинників залежить забезпеченість материка внутрішніми водами?

Назвіть найбільші річки Африки, Австралії, Північної й Південної Америки.

На яких з названих материків басейни внутрішнього стоку мають найбільші площі?

Чим це пояснюється?

 Робота за планшетами Класифікація вод суходолу

 

Виконання роботи разом з асистентом учителя.

Робота за планшетом Learning apps

 

Класифкація вод  суходолу

 

ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ

На території Євразії наявні всі види вод суходолу. Є повноводні річки, глибокі озера, потужні льодовики гірських та полярних районів, великі площі боліт та вічної мерзлоти, значні резервуари підземних вод. Води Євразії — багатство материка, яке потрете ощадливого ставлення до нього. Отже, тема сьогоднішнього уроку: «Внутрішні води Євразії, їхній розподіл. Найбільші річки».

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

Робота з мультимедійною презентацією поділ на групи за басейнами

 

 (виступи екскурсоводів робота за допомогою документ-камери )

 

Річкові басейни Євразії Learning apps

Найбільшу водостічну площу має Північний Льодовитий океан. Сюди несуть свої води такі великі річки, як Об, Єнісей, Лена, Печора. Майже всі річки басейну Північного Льодовитого океану живляться талими сніговими водами. Узимку вони надовго замерзають

.

Другим за величиною є басейн Тихого океану. Йому належать річки півострова Індокитай і Східної Азії, серед яких найбільші: Янцзи, Хуанхе, Амур, Меконґ. Майже у всіх річок цього басейну переважає дощове живлення. У верхів’ях вони гірські, зі стрімкою течією, глибоко врізаються в товщі гірських порід.

 

Третій за величиною — басейн Індійського океану. До нього належать переважно річки, які беруть початок на Тибетському й Вірменському нагір’ях, у Гімалаях. Це Інд, Ґанґ із Брахмапутрою, Тигр і Євфрат. Річки цього басейну мають дощове живлення, а у верхів’ях — льодовиково-дощове. Улітку всі річки під час мусонних дощів і танення гірських льодовиків сильно розливаються, узимку — міліють.

 

В Атлантичний океан і його моря впадають річки Західної, Південної й частково Східної Європи. Річкова мережа тут густа, але таких великих рік, як в Азії, немає. Сена, Ельба Луара Рейн - повноводні цілий рік.  Великі річки Європи — Дунай, Дніпро, Дністер, що впадають у Чорне море, мають змішане живлення і весняні повені, є важливими транспортними артеріями, джерелами водопостачання й електроенергії.

 

 

До областей внутрішнього стоку належать річки, які впадають у Каспійське море. Серед них найбільша річка Європи — Волґа, річки, що протікають Туранською низовиною й внутрішніми областями Іранського й Аравійського плоскогір’їв.

 

Вчитель

Річки Євразії належать до басейнів усіх чотирьох океанів, а басейн внутрішнього стоку є найбільшим у світі. Тип живлення й режим річок залежить від кліматичних умов — кількості опадів і їхнього розподілу за порами року, а також від переважних температур.

Асистент учителя пояснює річкові басейни малій групі  та допомогає пройти завдання на планшеті за допомогою карт атласу

 

Річкові басейни Євразії Learning apps

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

 

 З великою групою працює вчитель Гра «Подорож річками Євразії»

  1. Позначте на онлайн  карті річки:

Рейн, Ельба, Дунай, Дніпро, Дністер, Волґа, Об, Єнісей, Лена, Амур, Хуанхе, Янцзи, Меконґ, Ґанґ, Інд, Євфрат, Тигр.

  1. Проходження онлайн тесту   QUIZIZZ

«Води суходолу»

 

З малою групою працює асистент вчителя  допомогає у створенні карти

 

1.На карту Євразії позначаються найбільші річки  за допомогою стікерів.

 

2.Проходження тесту онлайн

VI. ПІДСУМОК УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Створення хмаринки слів

Які нові знання та уміння ви здобули сьогодні на уроці?

На які види внутрішніх вод багата Євразія?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

1. Опрацювати відповідний параграф підручника

Випереджальне (окремим учням): підготувати повідомлення про озера — рекордсмени Євразії.

 

 

1

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Інкл
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
6410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку