Води суходолу. Презентація.

Про матеріал
Презентацію на тему "Води суходолу " можна використати при вивченні нового матеріалу у 8 класі. В поданій презентації є робота з підручником географія 8 клас (В.М. Бойко, І.Л. Дітчук, Л.Б. Заставецька).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Води суходолу. Поверхневі води України. Річки.

Номер слайду 2

Мета:поглибити та систематизувати здобуті знання учнів про води суходолу; формувати знання про загальні гідрографічні особливості території України та загальні ознаки гідрологічного режиму й роботи річок; навчитися визначати падіння і похил річки; продовжувати формувати вміння роботи з картографічними джерелами географічної інформації; сприяти вихованню екологічної культури та грамотності, переконання в необхідності природоохоронної діяльності.

Номер слайду 3

ПоверхневіРічки. Озера. Болота. Льодовики. Штучні водойми. Канали. ПідземніЗнаходяться під землею: в порах, тріщинах порід і порожнинахземної кори. ВОДИ СУХОДОЛУ

Номер слайду 4

Бліцопитування1. Що називають річкою..?2. Річку разом із усіма її притоками називають…?3. Місце де бере свій початок річка називають….? 4. Місце впадіння річки в іншу річку або море називають…?5. Зниження, яке тягнеться від витоку до гирла це..? 6. Заглиблення в річковій долині, по якому води течуть постійно називають…? 7. Кожна річка має притоки…які? і як можна їх визначити..? 8. В залежності від того по якій місцевості течуть річки їх розрізняють…?9. Місцевість, з якої вся вода стікає до річки - називається …? 10. Відстань між витоком і гирлом становить …?11. Межа, що розділяє сусідні річкові басейни - називається …?

Номер слайду 5

« Річки – дочки клімату»

Номер слайду 6

Завдання. Визначте густоту річкової сітки України, кількість річок (загальну, з довжиною понад 10 км, з довжиною понад 100 км, з довжиною понад 500 км.)Зробіть висновок.

Номер слайду 7

Завдання Ознайомтеся з фізичною картою України. Зробіть висновок в яких районах густота річкової сітки найменша? В яких найбільша? Чому?

Номер слайду 8

Річка та її основні частини

Номер слайду 9

Основні поняття, що є гідрографічною характеристикою. Падіння річки - це перевищення її витоку над гирлом, виражене в метрах. Похил річки – відношення її падіння (в метрах) до довжини річки (у кілометрах). Витрати води – це об'єм води який протікає за певний час через поперечний переріз річки і визначається в метрах кубічних на с. Q=FV (Q - витрати води; F – площа поперечного перерізу; V – швидкість течії.)4. Річний стік – це витрати води за рік.

Номер слайду 10

«Географічна лабораторія»Завдання: визначте падіння та похил річки1 група річка Дунай;2 група річка Дністер;3 група річка Дніпро.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Робота з підручником ст.104, мал.101

Номер слайду 14

Твердий стік – загальна кількість наносів і розчиненої речовини , нанесених річкою за певний проміжок часу. Меандр(коліно) – плавний вигин русла , звичай рівнинної річки. Озеро-стариця – ділянка колишнього русла річки , що повністю або частково відокремилася від неї. Утвориться внаслідок випрямлення русла. Пляж – пологий намивний берег , скаредний наносами піску , гравію , гальки. Коса – низька й вузька намивна смуга суши , з’єднана одним кінцем із берегом. Плесо – глибока ділянка русла річки між перекатами.

Номер слайду 15

Робота з підручником ст.105, мал.102

Номер слайду 16

Тераси - горизонтальні або дещо похилі поверхні на дні річкової долини, що підносяться над поверхнею заплави й обмежені уступами згори та знизу. Тераси – у минулому заплави річок , «сходинки» на бортах долин. Річкова ерозія – відклади , що формуються постійними водними потоками. Алювій – відклади , що формуються постійними водними потоками. Базис ерозії – рівень , на якому водний потік втрачає свою енергію й нижче за який не може поглибити своє русло.

Номер слайду 17

Завдання: РОЗКРИЙТЕ ТАЄМНИЦІ ВОДНОГО РЕЖИМУ РІЧОК ВИКОРИСТОВУЮЧИ ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ: 1. «Від води багато користі, але й багато шкоди» (вірменська)2. «Де вода, там і біда»(російська)3. «Води й цар не вгамує»(російська)4. «Будуй греблю поки немає води»( китайська)5. «Вода і камінь точить» (українська)6. «Іржа їсть залізо, а вода камінь» (грецька)

Номер слайду 18

Дніпро. Південний Буг. Дністер. Дунай. Сіверський Донець Тиса Західний Буг. РОБОТА З КОНТУРНОЮКАРТОЮ

Номер слайду 19

Оцінювання учнів. Що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?Яке значення відіграють річки в житті людини ?Підсумки уроку:

Номер слайду 20

Опрацювати § 28 ст.138 (1-3 групи)Розв'язати задачу ст. 142 (2-3 групи)Підготувати коротке повідомлення про найбільші річки України (3 група)Домашнє завдання :

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2021
Переглядів
1945
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку